-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Şi iar despre libertatea de trăncăneală


de philo la: 30/10/2009 00:38:53
modificat la: 30/10/2009 01:21:24 arata originalul
taguri: Salonul 
voteaza:
Şi iar despre libertatea de trăncăneală pe forumele şi altunde.
-
Şi iată ce mi-a povestit unul Iţic pre numele seu:
-
"Am părăsit România plecînd spre Israel în 1964 şi m-am gîndit că dacă nu vreau să uit cu totul frumoasa limbă româneasca, trebuie, musai, să caut un Forum românesc .
Şi am găsit un Forum foarte potrivit pentru a exersa româneasca mea, puţină cît o mai fi rămas. Forumul Pruteanu era. Regretatul lingvist punea mare accent pe respectarea regulilor lingvistice. Pe lîngă asta limba folosită de corespondenţii Forum-ului, era o limba bogată, sofisticată, plină de întorsături savante şi metafore filigranate, îmbinate şi combinate cu mare măiestrie . Cît despre conţinut... Cînd asa, cînd mai altfel.
Se pare că un Forum e chiar foarte împortant pentru unii corespondenţi care se tot luptă să-şi impună punctele lor de vedere cu o tenacitate demnă de o cauză mai bună. Personal n-am nimic împotrivă. Libertatea fiecăruia de a-şi exprima punctul personal de vedere ne impune să citim cu rabdare şi toleranţă păreri contrare alor noastre, sperînd că vom beneficia de acelaşi tratament îngăduitor din partea "oponenţilor" nostri . Ceea ce m-a îndemnat să renunţ la rolul pasiv de simplu cititor şi să incerc să îndrăznesc să-mi dau şi eu cu părerea, a fost marele interes de care noi, evreii, aveam parte în acest Forum şi în general în presa românească. Ce aveţi cu noi, dragii mei domni? Ce, n-aveţi destule probleme de ale voastre? Dar lăsaţi, eu ma prefac numai că nu înţeleg. Bine înţeles că nu vă puteţi permite să staţi în linişte, la căldurica şi la mîncărica în timp ce bravul popor palestinian sufera sub jugul cotropitorului evreu. Sunteţi prea "nobeli" pentru o aşa atitudine de nepasare şi de nesimţire crasă(cred că asta e cuvîntul). "Voi, evreii", spun unii, "aţi ocupat prin tertipuri viclene pămînturile palestinienilor, proclamînd, mai apoi, Statul Evreiesc, care, de fapt şi de drept, nici nu are drept de existenţă." Păi hai să vedem cum stă treaba din punctul meu de vedere . Cînd m-am nascut în Iasi în anul de graţie 1940 şi ceva, eram orfan de tată. Tatăl meu căzuse victimă a marelui Pogrom din Iaşi din luna Iunie 1941.
Fusese, ca toţi celelalte victime, învinovăţit că ar fi fost un "trădător comunist" furnizînd, cică, Armatei Rosii planuri conţinînd amplasamentul obiectivelor strategice ale Armatei Române. Astăzi pare poate ciudat, dar am crescut cu sentimentul că sacrificiul nostru a fost o contribuţie necesară construirii noii
societăţi. O societate în care tot şi toate vor fi bune şi frumoase. Da, e drept, tot auzeam şi eu expresii ciudate, ca de exemplu: "evreii la Palestina." Care Palestina? Ce am eu cu Palestina? Eu sunt un mîndru cetaţean român de origine evreiască. Voi trai şi voi munci în România, contribuind după posibilităţile mele la făurirea unui trai mai bun pentu toţi cetăţenii României . Iaca, chiar aşa. Mai tărziu, pe la vîrsta de 16, 17 ani am fost înştiinţat de un "tovarăş de la partid", că a doua zi urmează să fiu obiectul unei şedinţe tovărăşeşti în care "va fi discutata dorinţa ta {a mea, adică} de a imigra în statul capitalist Izdrael (Israel)". Am plecat acasa cam nedumerit. De unde pînă unde, Israel? Mama mea, Dumnezeu s-o ierte, m-a lămurit. "Sunt 14 ani de cînd incerc să primesc pentru noi doi pasaport de plecare în Israel", mi-a spus. "Toate surorile mele trăiesc în Israel. Aici ce am? Mormintul lui taică-tu. Dar tu, dacă aşa vrei, rămîi aici. N-am să mă pun în calea ta. Eu, insă, vreau să plec. Amintirile sunt prea grele pentru mine."
A doua zi, la ora de diriginţie, am fost "pus la zid". O judecată tovărăşească în toată regula. Consiliul de judecată era format din următorii membri: bunul meu prieten şi coleg de bancă în casa căruia am petrecut atîtea zile plăcute şi cu care plecam deseori la pescuit, era însărcinat cu scrierea Protocolului. Un alt bun prieten de-al meu, cu a carui tată întretineam deseori discutii interesante despre viată în general (dintr-un anumit punct de vedere el ţinea locul tatălui meu ), primise sarcina de procuror . Era, bineinţeles, de faţă şi un tov. de la partid, unul nou nouţ - nu-l cunoşteam. Directoarea era pe post de judecător - diriginta refuzase să participe, mare curaj din partea ei. Şi au inceput să vorbească colegii. Treizeci şi cinci de oameni, cu consiliu cu tot. Şi mai toţi au avut ceva de spus împotriva mea. Prietenul meu, pescarul, s-a abţinut. Tot scria el de zor la Protocol cu capul plecat şi cu faţa acoperită de mîna lui mare şi muncită. "Săracul de el", m-am gîndit, "Eu doar ştiu bine că el nu e în stare să scrie destul de repede". Şi trebuia să scrie repede căci vorbele de acuzare curgeau cu nemiluita. Atît de singur n-am fost nici pînă atunci şi nici de atunci . "Cum adică", spuneau colegii,"vrei să pleci? Ţara noastră te-a crescut, te-a hranit, te-a educat. Ţara noastră a investit în tine. Şi acum vrai să pleci? Şi unde? În Izdrael (Israel, adică), o ţară capitalistă???". Şi mai apoi veni poanta cea mare: "Esti un trădător capitalist". Probabil că a fi trădător e o trăsătură de caracter impregnată adînc în familia noastră . Tata era "trădător comunist", eu sunt "trădător capitalist" . Păcat numai că suntem mereu
în antifază. Tata era "trădător comunist" pe vremea capitaliştilor, eu sunt "trădător capitalist" pe vremea comuniştilor. Comic, nu? Cum om face, cum om drege, noi tot trădători suntem. N-am mai găsit necesar să spun că nici n-am ştiut de cererea de plecare în Israel şi că eu nici nu ma gîndesc să plec. Cred că nu mai eram sigur că rămîn . Şi au mai trecut cîţiva ani. Eu cu semnul lui Cain pe frunte, după terminarea Liceului n-am fost primit în Facultate. Timp de cinci ani am muncit ca electrician în constucţii. Am lucrat din greu şi am căstigat mai nimic. În 1964, prin marea bunăvoinţă a Ceausescului, care a primit 10.000$ mediu pe cap {ce-a făcut cu banii ăstia, domnii mei?}, am imigrat în Israel, îndeplinînd prin aceasta marele îndemn al neaoşilor cetăţeni : "Evreii (jidanii) la Palestina" . N-am avut de ales. Şi aici în Israel aflu cum că ţara nu e de fapt a evreilor ci a arabilor. Şi atunci noi, noi unde să ne ducem? Să fim seriosi domnii mei. Atunci cînd evreii au fost acceptaţi ei s-au asimilat în ţările în care au fost găzduiţi .E tocmai ce l-a enervat pe Hitler. " Evreii asimilaţi periclitează puritatea rasei noastre superioare". Legile lui rasiale au dat la iveală cetăţeni gemani-creştini care nici nu bănuiau că bunicii lor s-au născut evrei. Parte din ei erau membri SS. Ura faţă de evrei a făcut asimilarea imposibilă. Ura e motivul conservării neamului evreiesc. Ura aceasta stă la baza întemeierii statului Israel şi a naşterii problemei palestiniene. Şi cu asta, basta. Ar cam mai fi ceva de spus. Poate cu altă ocazie.Cu urări de bună sănătate."
*
Notat de catre Contele de Bahlui et etzetera.

comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (6):


*** - de Baby Mititelu la: 30/10/2009 08:47:44
Tulburator, philo!
Am incercat sa studiez candva "problema evreiasca" , din motive personale. Tatal meu s-a nascut intr-un sat din Vrancea, plin de evrei. Cand eram mica si ma lua cu el unde lucra, tot auzeam ca i se spunea "mai jidane", razand...Era un tip destept tatal meu. Ma, tu ai cap de jidan..., si pe la 30 ani mi-am zis ia sa vad si eu cine sunt, sa ma duc acolo in sat si sa vad. Bunicii mi-au murit, tata mi-a murit fix cand implineam acesti 30 ani, fratii lui s-au dus si ei, nu aveam pe cine intreba in preajma.
A fost un proiect pe care nu mi l-am dus la indeplinire. Nu aveam nici putere si nici timp. Si cum eu nu impart lumea in evrei si neevrei, chiar nu mi s-a parut important sa fac cercetari. Am pus mana pe carti despre, dar le-am abandonat si pe ele, pe vremea aceea studiam stiintele oculte ...:) In fine...
Vreau sa te intreb ceva. E adevarat ca prin analiza firului de par si masurarea craniului se poate stabili daca o persoana e evreu sau nu? Exista anatomic diferente fizice intre evrei si ceilalti?
"Problema evreiasca" este, nu stiu de ce , o problema delicata...
#495215 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Intruder la: 30/10/2009 08:57:23
Ura e motivul conservării neamului evreiesc. Ura aceasta stă la baza întemeierii statului Israel şi a naşterii problemei palestiniene.

ciudata declaratie...si periculoasa pentru bunul mers al conferintei.
#495217 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de philo la: 30/10/2009 09:04:55
Ah, draga mea. Si tata, Dumnezeu sa-l ierte, a decedat pe cind aveam 30 de ani - de fapt cu noua luni mai putin. Ei, parintii, mor intotdeauna prea devreme.
La intrebarea "Exista anatomic diferente fizice intre evrei si ceilalti?"
Nu. Citisem nu de mult ca prototipul/chipul arianului pur care aparuse pe tot felul de afise pe vremea nazismului era un "ovrei" sadea care si-a ascuns originea "compromitatoare".
Personal, dupa cele citite, am, probabil doar 60% gene semite. Restul - de-ale flemilor, rusilor ucrainieni si romanilor printre care au trait stramosii mei.
Expresia "cap de jidan" este, intrucitva justa. Conditiile in care am trait eu si stramosii mei nu ne-au permis alt "cap" si asta a fost un fel de selectie "naturala".
"Problema delicata". Da. Multi cred ca o simpla relatare documentara constituie un atac.
#495219 (raspuns la: #495215) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Ai dreptate, Intruder, - de philo la: 30/10/2009 09:07:32
insa aceasta este parerea mea.
Postarea povestirii este o dovada de incredere in bunul simt al majoritatii forumistilor de aici.
#495220 (raspuns la: #495217) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
philo - de amari la: 30/10/2009 10:09:33
Cu totii ne trezim in "povesti" triste mai ales cand altii ne hotarasc soarta.
Daca v-ar face mai bine as spune ca si tiganii traiesc acelasi sentiment de apatizi.Va rog sa nu va suparati,stiu ca este o problema serioasa si dureroasa in acelasi timp.Este revoltator tot ceea ce li s-a intamplat evreilor si asta doar din singurul motiv ca D-zeu i-a condamnat la o continua si lunga pribegie,insa doar pana-ntr-o zi.
Eu sunt de parere ca trebuie judecati oamenii dupa ceea ce fac,gandesc si sunt nu dupa nationalitate,culoare,sex si apartenenta religioasa.
#495230 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
amari - de philo la: 30/10/2009 10:15:02
Da, si tiganii.
"Eu sunt de parere ca trebuie judecati oamenii dupa ceea ce fac,gandesc si sunt nu dupa nationalitate,culoare,sex si apartenenta religioasa."
Bineinteles. "Traieste si lasa si pe altii sa traiasca", acesta este motto-ul meu.
#495232 (raspuns la: #495230) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...