-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Comoara lui Barbu Smenaru.VOL 2-partea a 2-a


de sami_paris74 la: 04/11/2009 21:38:08
rezumat: nasterea lui Noizay
taguri: sami Cutia_cu_litere 
voteaza:
Dupa ce Smenaru a masurat cu atentie fiecare portiune a movilei,a privit inca o data foita de aur cu desene,apoi a scos piramida de chilimbar,a asezat-o exact acolo pe foita de aur,unde era desenat un semn in forma de floare de lys,(floare care este considerata ca floarea regelui,insemn regal). A ingenunchiat si cu pumnalul si-a crestat palma dreapta,a lasat sa curga citeva picaturi de singe pe piramida .
Acum e acum! sa asteptam ora 12 !...si bataile inimii au inceput sa creasca,Haripel inghetase de frig,desi afara era destul de cald.
Exact la ora 12 fix,pàmintul din jurul piramidei a inceput sa se lumineze ,flacari de culoare albastra straluceau in jurul ei...Streke bilbaitul :
-Ui,ui ui ,uite ce flacaricà mi,mi,misto nea Bar,Bar,Barbule ....sa,sa ,sa ,sa mor eu...
Barbu Smenaru l-a apucat de cap si i-a pus palma la gura.
-Taci dreacu din gura ca-l sperii pe Benga (dracul).... liniste deplina ,flacarile au inceput sa devina si mai puternice,in flacarile de deasupra piramidei se vedeau mii si mii de galbeni,mii si mii de licurici fosforescenti,citiva fluturi de culoare albastra,apàreau si dispareau apoi in intunericul noptii.
La un semn a lui Smenaru, toti tiganii costorari ,in afara de Fasui ,au incepu sa sape cu casmale si lopeti in jurul piramidei de chilimbar.
Dupa o vreme,sapasera o groapa adinca de trei metri si lata de patru,pe fundul gropii si-a facut aparitia o placa de fier ruginit.Streke a lovit de citeva ori cu tirnacopul si placa s-a desprins,o alta flacara a tisnit si a luminat fetele costorarilor....
-Ha,ha,haoleo mi,mi,minca-ti-as,ha,ha,haici e lovele mul,mul,multe sa ,sa,sa mor eu!!! a spus Streke speriat,cazut pe spate de entuziasm amestecat cu frica.
Au pipait toti cu màinile,au pus hainele peste flacara,dar flacara nu le ardea nici màinile si nici hainele si trecea prin ele ca si cum n-ar fi fost!
Flacara parea ca o lava de vulcan care se urca in aer sub forma de mii si mii de bucatele de aur si curgea apoi pe pamint.
Acolo unde se scurgea lava luminoasa au descoperit o lada imensa,toti sase ,in afara de Fasui care era mort,au ridicat lada cea grea si-au adus-o la suprafata.
Atunci ca prin minune flacara albastra s-a stins si ultimii licurici fosforescenti au disparut in noapte.
Se uitau cu totii la lada cea mare si, cu totii au vazut din nou doua cruci concentrice, identice cu cele de pe usa din incaperea din subsolul castelului de Noizay.
Luna stralucea ca o flacara albastra sus in inaltul cerului,licuricii disparuti in noapte parca s-au aseazat in locul carului mare si carului mic...au asezat pàmintul la loc,Streke a maturat si a pus exact in acelasi loc citeva frunze ofilite.
-Acum suntem bogati bà nepoate,a soptit Barbu Smenaru catre Streke.
-Hai,toata lumea la treaba! au carat lada spre locul pe unde intrasera , lada destul de grea,au carat-o foarte dificil intr-un boschet din exteriorul curtii castelului de Noizay.
Toti costorarii au acoperit-o cu frunze,crengi si iarba si l-au asteptat pe Streke sa aduca camioneta .


Alina,alina suferinta mea
Stau si citesc o carte,povesti despre tigani
Aurul ,tiganii si diamantele,
O intimplare banala despre tigani
Despre alinarea vietii zbuciumate si suferinta.

Si daca n-as avea vreo doua inimioare,
Una plina de suparare
Si alta plina de fericire
Ca sa ascult si sa citesc odata cu tine cititorule
Cu tine asa cum esti curios si intelept
Mi-ar fi usor sa te fac sa intelegi,puterea mea
Citind in inima mea,te vezi pe tine personaj important in visele mele
Alinàti inima citind povestea mea.........je t'aime

Bulibasa Barbu Smenaru si costorarii au ajuns la caravanele din Menton noaptea tirziu,focurile tiganilor erau inca aprinse.
Streke a oprit masina linga caravana lui Smenaru.
Pàdurea din jurul caravanelor era plina de freamat,se auzeau fosnete misterioase,semn ca primise satra sa se adàposteasca si sa vietuiasca impreuna cu copacii seculari ,impreuna cu pasarile si animalele salbatice.
Un latrat de càine,o catzea s-a repezit spre grupul de costorari,Smenaru si- a pregatit pumnalul si in citeva secunde catzeaua zacea moarta linga camioneta.
Dintr-o data se auzira tropote de cai , Popeda impreuna cu Contele de Futilac au descalecat linga Barbu Smenaru,dupa care au legat caii .Dinspre padure se auzi un tipat,cum nu s-a mai auzit vreodata in padure, de cind satra lui Smenaru se instalase la Menton.
S-a uitat intrebator la Contele de Futilac.
-Ce-a fost asta!,cine tzipa?
-Nevasta lui Streke,naste,naste nevasta lui Streke.
-Atunci faceti focul ,sa fie foc mare ,sa fie muzica,sa fie veselie,nepotul meu sa tràiasca si eu bulibasa Barbu Smenaru ii dau numele de Noizay,Noizay sa-l cheme.

Vilvatàile focului s-au inaltat catre cer,tiganii au pus mesele in jurul focului,Marghioala a taiat urgent patru oi si-un berbec,lautarii au inceput sa cinte:

Haideeee,bulibasa Smenaruuuuuuuuu
Am valuare si putere
Pentru inca sapte vieti
Tine Dumnezeu cu mine
Ce fac eu,va tin in forma!

Ce fac eu nu fac la norma
De-aia ma mentin in forma
Cita lume mi-a vrut raul
Tot Smenaru am ramas.

Bulibasa si-a scos haina,a scos pumnalul,la pus la centura de la pantalon , a aruncat haina pe foc ,Popeda s-a apropiat de el si l-a sarutat pe gura apasat,stia ea ceva,(c'asa se cere la barbat),apoi s-a lipit de el si-a inceput sa-si unduiasca buricul in ritmul muzicii.Tiganii si tigancile au inceput sa danseze cu totii.
Numai Contele de Futilac nu dansa ,avea inima aprinsa de iubire,n-avea inca puterea sa-i spuna bulibasei despre iubirea lui cu Popeda.
Popeda il privea cu coada ochiului in timp ce dansa,se lasa pe spate si se lipea de carul lui Smenaru,Contele de Futilac privea gelos cerul spre Calea Lactee,in ochi avea lacrimi si Popeda s-a oprit din dans.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (3):


in ochi avea lacrimi de gelozie. - de sami_paris74 la: 04/11/2009 21:55:52
Sa va traiasca familia.
Bahta del bahta.
#496406 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
sami_paris74 - de cher la: 04/11/2009 23:29:37
Scrii interesant, dar iti trebuie un trunchi real pentru carte. O dragoste, o prigoana, o crima, ceva care sa dea viata povestii. probabil exista, dar zic si eu "o parere !".......
#496439 (raspuns la: #496406) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de amari la: 05/11/2009 07:59:31
Placuta povestire.
"in ochi avea lacrimi de gelozie"---ce motiv mai bun pentru o continuare!?
#496458 (raspuns la: #496406) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...