-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Popeda si Futilac*se apropie Craciunul


de sami_paris74 la: 08/11/2009 19:13:23
modificat la: 08/11/2009 19:14:12 arata originalul
rezumat: fragment din vol.2
taguri: Cutia_cu_litere sami 
voteaza:
Bulibasa si-a scos haina,a scos pumnalul,la pus la centura de la pantalon , a aruncat haina pe foc ,Popeda s-a apropiat de el si l-a sarutat pe gura apasat,stia ea ceva,(c'asa se cere la barbat),apoi s-a lipit de el si-a inceput sa-si unduiasca buricul in ritmul muzicii.Tiganii si tigancile au inceput sa danseze cu totii.
Numai Contele de Futilac nu dansa ,avea inima aprinsa de iubire,n-avea inca puterea sa-i spuna bulibasei despre iubirea lui cu Popeda.
Popeda il privea cu coada ochiului in timp ce dansa,se lasa pe spate si se lipea de carul lui Smenaru,Contele de Futilac privea gelos cerul spre Calea Lactee,in ochi avea lacrimi si Popeda s-a oprit din dans.
S-au privit citeva secunde in ochi,bulibasa a simtit si a oprit muzica.
-Futilace daca iti place Popeda mea ,vreau 350 galbeni Frank Josef,plus juramintul tau ca n-ai sa o paràsesti niciodata.
-Ce faci tuciuriule,"del duma lasho"(vorbeste repede),ca daca nu!bengaua (sa dea dracul),am sa te fac sa-ti maninci carul.
Futilac arunca jos,in tarina, o punga plina cu galbeni mari.
Barbu ,a luat linistit galbenii si i-a pus deasupra, pe lada adusa de la castelul din Noizay.
-A ta e Futilace! acum sunt mai bogat ca oricind ,hai sa deschidem lada asta veche.
Popeda s-a alaturat contelui si impreuna priveau curiosi la lada enorma.
Au rasturnat lada pe foc si au incercat sa-i dea foc, dar focul nu se prindea de lada,apoi,au lovit cu tirnacoape si lopeti,dar lada era parca imbracata in otel.
In mintea lui Barbu gindurile se desfasurau cu repeziciune,a scos firicelul de iarba primit de la Erikson (ariciul) ,a atins maginea làzii de jur imprejur si dintr-o data s-a auzit un pocnet mocnit,apoi capacul s-a deschis singur, atit cit sa-l impingi cu mina.
Gindurile bulibasei s-au oprit,a luat un galben intre degete,l-a aruncat in bratele nevestei lui Streke.
-Tine fà un galben de la bulibasa,sa-i poarte noroc fatului tau,un galben ,sa aibe noroc, ca vine de-acolo de la castelul unui rege,de unde va purta numele lui norocos ,Noizay.
Capacul a fost dat intr-o parte si in interiorul lazii,au reusit sa vada una din cele mai frumoase comori descoperite vreodata.
Lumina pietrelor din cufar se raspindea in jurul tiganilor ,toti tiganii parca incremenisera in tacerea noptii si priveau spre lada minunata.
300 de kg de aur,de bijuterii incrustate in pietre scumpe,pietre pretioase de toate culorile,mii de galbeni din aur fin,cristale si diamante scumpe.
Lumina de la focul tiganesc ,facea ca pietrele si aurul sa stralucesca puternic,straluciri minunate venite parca din inima pamintului.
Bulibasa Barbu Smenaru, a luat din lada un singur obiect,o oglinda de culoare neagra,incrustata intr-o rama din aur masiv.
-Eu, bulibasa,doresc sa am doar oglinda asta, o vreau,o vreau pentru mine....restul va apartine si doresc sa impartiti toti galbenii egal,nimeni sa nu fure!vreau ca toata suflarea tiganeasca sa fie multumita.
A luat oglinda si s-a asezat pe un jilt in fata focului,ii straluceau ochii si se uita in oglinda neagra,o oglinda compusa dintr-o singura piatra slefuita"hematita"asemanatoare cu antracita,ajutata la suprafata cu o foita fina din cristal.
-Cu oglinda asta eu o sa am acces in alta lume si pot vorbi cu oricine din familia mea,pot vorbi chiar si cu Benga( dracul)! puterea magica o am doar eu si eu stapinesc acum viata fara de moarte.

Hai! sa cinte muzica.
Hai romaleeeeeeeeeeee
Ca distrare sucar romaleee
Are tata un baiat
Sunt cu sufletu impacat
Baiatul,baiatul meu
Nozay baietelul meu...

Cinta si Sreke,cinta si Barbu,cinta toata satra o geampara ungureasca.
Plesneau genunchii si calcaiele la cisme,femeile se invirteau o data cu fustele colorate in rosu.

Multam ca del maro
Au ca cheo valabilo
Lasco che lolo,ca mai naiba galbino
un chaviu tzine mucleau
te sineau la capureau.
Hai dili dalala,hadili dili di la da da , di lam ,da lam da da da

Popeda si Futilac dansau geamparaua strins,o saruta pe furis si batea darabana cu cizmele pe o usa de scindura de brad.
S-au retras impreuna intr-o caravana,o aseza pe o rogojina din pai de trestie,uscata si murdara de tarina.
Apoi cu bratele s-au strins incet ,Popeda i-a soptit linga ureche pe tiganeste,"ca vorba dulce,trezeste sufletul si nervul",te iubesc Futilace.
-De unde ai rogojina asta frumoasa?
O am de la bunica mea.A strins-o si mai tare si i-a acoperit gura cu gura lui infometata de iubire.
A lasat-o sa se dezbrace ,fara sa-i rupa imbracamintea,asa cum ai ii era obiceiul,astepta infrigurat dornic de iubire,o privea cum isi scotea pantofii din piele fina,cele trei fuste largi,pusuchia de cioardà(fusta cu buzunare false pe interior),chilotii.....a strins-o si mai tare intre picioare,si din acel moment focul de la inima,focul inimii de tigan s-a dezlantuit intr-o dragoste salbatica,fara bariere,parca tot mai bine si mai puternic foarte diferit de toate iubirile lor din trecut.
Apoi liniste,s-a oprit chiar si muzica si dansul tiganilor,in acelasi timp,au iesit impreuna tinindu-se de mina,se plimbau putin mai departe de caravane.
Doi tiganusi murdari de fum si nespalati se zbenguiau in jurul focului.
Celelalte suflete din corturi si caravane dormeau si ma intreb! De ce nu le aud niciodata pasii si inimile lor?
Cum pot sa traiasca asa sub cerul plin de stele,intr-o libertate plinà de tragedie?
"kai geas roma,kai geas devla?Au trecut citeva saptamini de cind au impartit comoara, Fàsui murise primul dintre cei sase costorari,apoi au mai gasit doi cu gitul taiat.
Galbenii nu au fost impartiti egal,cineva furase mai mult de jumatate,chiar atunci in noaptea cind Smenaru a deschis lada cu "iarba fiarelor" .Desi era iarna,in sudul Frantei,la Menton , pe toata coasta Mediteranei era cald.
Noaptea tiganii adormeau tirziu,rareori se lasa frigul spre dimineata.
Cind se lasa frigul urlau cainii,semn ràu,tiganii stringeau repede toate bunurile strinse si plecau fiecare acolo unde pàmintul ai mingàiase cu dragoste si mila,pentru prima oara de cind mama lor le-a daruit lumina in loc de intuneric.
Apoi au inceput ploile ,cu nopti reci de lupta cu neurastenia,ascultand cu totii ritmul acela de neuitat,de frig si groaza,al apei care curgea pe acoperisul caravanelor,zgomotul si chitaitul sobolanilor mari cit o pisica.
Parfumul istovitor al padurii,linistea si teama ca politia poate veni dintr-o clipa in alta, sa le confiste toate bunurile ascunse in caravane.
Stiam eu ca nomazii ar fi vrut sa se mute repede in alt tinut,cu flori si iarba verde,cu soare calduros si paminturi primitoare.
Multi dintre tigani,doreau sa plece in Romània cu galbenii primiti din comoara,cu ginduri optimiste si vise frumoase ,sa construiasca pe marginea drumurilor de la tara, castele imparatesti,ca doar legea si politica din Romània le permitea sa construiasca dupa moda timpului comunist,moda comunista a presedintelui Iliescu.

O parte din tiganii organizati sa se reintoarca impreuna au oprit masinile si caravanele in Yugoslavia la marginea Mariborului,au intins corturile si-au plecat la furat de( legumie) tiganeste) ,pasari ,mincare...ciucalate si bomboane pentru puradei.
Vremea in Balcani se stricase rau de tot.Au inceput ploi reci cu picaturi de gheata,apoi a venit ninsoarea cu fulgi mari si inecàciosi.
Noaptea era rece de crapau pietrele,lupii de foame au inceput sa dea tircoale caravanelor.
Speriati tiganii au scos armele si-au deschis focul,lupii care au scapat au atacat alte salase si chiar stinele de oi fara aparare." ca stie d-ul lupe cu cine inceape!!!"zise un tigan cu parul vilvoi de nespalare.
Asa ca tiganii si-au strins din nou lucrurile si au legat caravanele gata de plecare,cà de Craciun fiecare visa sa taie porcul acasa in Romània.

comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (12):


pt cei de prin preajma - de sami_paris74 la: 08/11/2009 19:16:42
Seara buna dragilor!
#497596 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
sami - de Baby Mititelu la: 08/11/2009 19:41:05
Seara buna si tie! Nu am citit ce-ai scris dar ...verde...:). Cu doua pahare de sampanie la bord, nu vad literele cum trebuie. Las pe maine, ok?
#497603 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
sami - de INSULA ALTUIA la: 08/11/2009 19:54:24 Modificat la: 08/11/2009 19:55:53
ca de obicei bine scrisa n-am inteles unele cuvinte,castele sunt multe dar cel mai tare m-au impresionat unele din jud.Cluj la Huedin.

V.
#497607 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
sami_paris74 - de cher la: 08/11/2009 20:11:15
Imi place cum scrii, ti-am mai spus. Insa este greu sa urmaresc firul povestii prin fragmente asa ca abia astept sa se inchege romanul, sa-l citesc ca un tot.
#497617 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Intruder la: 09/11/2009 07:05:26
350 galbeni Frank Josef

ce-i cu "Frank Josef"?
#497737 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
sami_paris74 - de amari la: 09/11/2009 09:12:01
Ca si-n alte dati,spun,ca este o lectura placuta datorita harului de povestitor si este un fragment din care aduni taine ale lumii tiganesti... pentru care-ti multamesc.
#497781 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
INTRUDER *FRANK JOSEF* - de sami_paris74 la: 09/11/2009 12:29:48
Este o moneda austro-ungara din aur,grutatea ei este de 14,50 grame.Foarte bine agreata de tiganii din tarile de est.Majoritatea tiganilor din Romània accepta moneda Frank Josef,ca valoare forte,si chiar platesc intre ei ,masini,locuinte,cumpara chiar si nevastà tot pe monezile mari Frank Josef.Apoi mai este cotat la noi in Romània cocoselul, ,care nu sunt altceva decit piesa de aur Napoleon al 3-lea,ver periode 1850.In rest ,multa bafta pralea,eu am reusit foarte bine cu primul volum.Acum ce citesti este vol 2,sper din toata inima sa placa si acest volum ca si primul.
Scriu si scriu,imi place din ce in ce mai mult,dar consider ca mereu am ceva de invatat in plus.Cartea primul vol,in curind apare si in Franta.Traducatorul ei spune ca este exceptionala,deocamdata prima impresie in franceza.Apoi mai este si norocul omului care si-l face cu mina lui si niciodata n-am considerat ca norocul este un hazard.

Cu multa stima ce-ti port.
Prietenul tau.
Sami.
#497875 (raspuns la: #497737) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Amari - de sami_paris74 la: 09/11/2009 12:35:34
Multumesc din toata inima pentru trecere si apreciere,nu stiu daca ai cartea "tiganii,aurul si diamantele"primul vol,daca nu te-as ruga sa-mi trimiti adresa pe mesaj prive si-ai s-o primesti prin posta.
Promit deasemenea ca si vol doi ai sa-l primesti in momentul publicarii.

Iti doresc multa sanatate.
Sami.
#497880 (raspuns la: #497781) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Intruder la: 09/11/2009 13:11:42
deci, Frank ala a fost imparat...bon.
io credeam ca zici de Zappa. :P
#497901 (raspuns la: #497875) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Intruder - de sami_paris74 la: 09/11/2009 13:21:03
Frank Josef ,a fost imparat pralea,sa mor eu!
Daca vrei am probe!
#497907 (raspuns la: #497901) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pralea, - de Intruder la: 09/11/2009 13:39:48
hai cu probele lui nea' Frank si p-orma iti dau calu' meu!
#497915 (raspuns la: #497907) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
sami-paris74 - de amari la: 09/11/2009 22:13:56
Multumesc!Este o adevarata onoare si nu pot ca sa tratez acest gest cu refuz!
Indiferent pe unde voi fi daca nu voi ajunge la lansarea celui de-al doilea volum voi gasi o modalitate ca sa luam legatura.
Toate cele bune si frumoase!!
#498147 (raspuns la: #497880) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...