-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

De ce emigreaza tinerii


de Romeo Man la: 23/09/2004 14:11:00
modificat la: 26/09/2004 22:55:43
taguri: Eseuri 
voteaza:
De ce aleg tinerii să plece din ţară, să emigreze?

Revoluţia decembristă şi toate schimbările de natură socio-politică au adus o deschidere, o ieşire către “afară”, către o altă lume, o nouă mentalitate, un nou mod de viaţă.
Din păcate, aceste schimbări nu au adus doar bine, frumos, pentru cei mai mulţi dintre noi care nu au avut contact cu “cealaltă lume”, au adus şi un miraj, un vis “o fată Moragana” la care marea majoritate doar au visat, au sperat.
Schimbările care au avut loc, deschiderea graniţelor, circulaţia fără restricţii au făcut ca foarte mulţi dintre noi să ajungem să cunoaştem acest vis, să-l atingem.
Tinerii, şi nu numai ei, au avut astfel posibilitatea de a călători, de a ieşi în afara graniţelor ţarii şi a cunoaşte un alt mod de viaţă şi de lucru. Tinerii care au ales calea emigrării pot fi împărţiţi în mai multe categorii; unii şi-au urmat familia pentru reîntregire-saşii; alţi tineri cu studii de specialitate de înaltă calificare au preferat să încerce să-şi pună în practică abilitaţile şi să obţină performanţă acolo unde aceau parte de tehnică şi tehnologie de ultimă oră, beneficiind de satisfacţiile materiale mai mari decât cele care puteau fi obţinute aici.
Îi mai putem aminti pe acei tinerii super inteligenţi care pleacă pentru a-şi completa studiile în instituţi de renume.
O mare parte din aceste personae, mai ales cei din ultima categorie, după mai mulţi ani, ajung să se întoarcă aducând cu ei un bagaj însemnat de cunoştinţe, experienţă şi mult profesionalism.
Mulţi se reîntorc cu dorinţa, hotărârea de a investi, de a face ceva constructiv pentru ei şi anturajul lor. Acest lucru, aceste infuzii, investiţii de capital, investiţii particulare mai mici sau mai mari, aduc beneficii statului român. Astfel statul, de fapt nu suferă o pierdere, ci câştigă, căci se crează companii, firme, de înalt profesionalism care aduc cu ele locuri de muncă, atât de necesare pentru a reduce şomajul şi oferă posibilitatea de reorientare, recalificare profesională, necesare pentru a face faţă concurenţei.
Cei care aleg să rămână, în foarte multe cazuri ajung să devină oameni realizaţi, de calitate , de nadejde în societatea în care au ales să trăiască. Din păcate, există şi personae care aduc deservicii prin activitatea lor, modul lor de viaţă, locului în care se stabilesc, dar şi imaginii ţarii noastre.
Şi totuşi de ce pleacă tinerii? Pleacă pentru ca-şi doresc sau măcar speră că vor avea o viaţă mai bună, mai uşoară. Un factor important în decizia de a pleca este cel material, financiar. Nu este uşor să rezişti tentaţiei de a lucra pentru un venit mai mare, chiar în condiţii şi reguli mai stricte, sau de a rămâne să lucrezi într-un mod mai lejer, dar pentru mai puţini bani; fără siguranţa vieţi de mâine, fără respectiva unei evoluţii pozitive.
Schimbările care au avut loc sunt în aşa mod gândite, concepute pentru a acorda facilităţi tinerilor, pentru a-i face pe aceştia să rămână.
Programele guvernementale, nonguvernamentale, îşi propun să ofere situaţii favorabile pentru ca ei să rămână şi să se realizeze în propria ţară .
Şi totuşi de ce pleacă tinerii? Poate din motive financiare sau poate să se afirme profesional, sunt atraşi de mirajul noului, al aventurii, competiţiei sau poate vor să ştie dacă sunt capabili să facă faţă provocărilor. Sau poate pleacă să-şi încerce norocul, cine ştie…
Eu ce ar trebui să fac în aceste condiţi? Sunt un tânăr intelligent şi cu toate posibilităţile deschise. Posed din păcate simţul moral şi sufucienta clarviziune pentru a-mi da seama ce se întâmplă în România.
Tot ce-mi doresc este să pot să-mi practic meseria pe care o iubesc, liniştit, să evoluez alături de ea, să obţin satisfacţiile pe măsura dedicaţiei mele(materiale, profesionale şi cerebrale) şi să am o familie care să se bucure alături de mine.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (7):


Solutie posibila - de (anonim) la: 27/09/2004 12:53:15
Draga Romeo,
Iti vorbeste un tanar de 35 ani care a ajuns in situatia sa-si caute de munca in strainatate pentru ca in tara lui (Romania, pentru cei meticulosi, care vor precizari cu orice pret) nu era suficient apreciat. Acest tanar a gasit de lucru la o companie multinationala si, dupa cinci ani, i s-a propus sa revina in tara de origine ca expatriat. Lucru pe care il va si face in noiembrie a.c. Pot sa-ti spun ca, cel putin in Europa de Vest, dei suntem apreciati ca specialisti, noi, romanii, nu suntem prea bine priviti. Tratamentul pe care il primim este ceva la modul "bine c-ati venit, fir-ati ai dracului, cand plecati ?" Eu, personal, sunt destul de dezgustat de Uniunea Europeana care ne trateaza ca pe lumea a treia (sau chiar a patra !!) si cred ca, din nefericire, tot in Romania ne putem implini destinul. Cu os ingura conditie: sa nu mai acceptam toate magariile pe care diversi guvernanti incearca sa ni le bage pe gat si sa participam activ la viata publica.
#23463 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
romeo - de Belle la: 27/09/2004 19:48:47
pana s-apuc sa comentez si la restul (acum nu-mi sta capul la asta din pacate) constat ca eu nu fac parte din niciuna din categoriile enumerate... ceea ce ma face sa ma gandesc ca poate nici macar nu mai fac parte din categoria "tineri"

cred ca cel mai trist lucru e sa realizezi ca imbatranesti....
#23501 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
"Tratamentul pe care il primi - de Daniel Racovitan la: 29/09/2004 16:19:06
"Tratamentul pe care il primim este ceva la modul "bine c-ati venit, fir-ati ai dracului, cand plecati ?""

Anonimule, ar fi bine sa precizezi in ce conditii si de la cine ai auzit fraza de mai sus. Daca de exemplu faci parte din banda de romani care devalizeaza parcometrele din Paris, atunci fraza e justificata.


___________________________________________________
"Hey, where' the magic?" - "The magic? The magic is gone."
(Bagdad Cafe)
#23687 (raspuns la: #23463) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Emigrarea - de (anonim) la: 30/09/2004 12:22:21
Ei (nemtii francezii si alte natii de pe continent)au o parere gresita despre noi (prea rea) dar si noi ii credem pe ei (vestici in special) prea buni.
Sunt xenofobi - si cu bune motive pentru ei - si nou suntem poate dar nu avem cui sa o aratam...
Daca vrei sa emigrezi si sa nu te simti un expatriat sau emigrant Canda, Australia sau SAU sunt de ales. Pot sa iti dau multe motive de emigrare si tot atatea sa nu emigrezi. Este alegerea ta.
Europa este din nefericire prea mica si inghesuita azi.
Si are prea multe amintiri.
Daca esti un tinar specialist nu pleca sa culegi legume sau sa ingrijest batrini - pleaca sa iti folosesti singura ta avrere : educatia.

Guvernul se amageste cu ideea ca tinerii sau mai putin tinerii se vor intoarce- - este vechiul mod comunist de a ignora realitatea.
Nu cred ca am spus ceva nou.

#23782 (raspuns la: #23463) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
curiozitatea! - de dinisor la: 07/10/2004 12:12:49
...fatza de lumea de dincolo de granitza,
...fatza de mine insami pentru a descoperi daca ma pot descurca si in alt mediu decat cel in care am crescut,
...fatza de acel evantai de posibilitati despre care multi imi vorbisera.

asta a fost la inceput! apoi, cand ceva timp a trecut, mi-am dat seama ca ea - curiozitatea - a fost impinsa de la spate de nemultumirea de a fi lucrat 12 ani in tzara intr-o plafonare totala, intr-o rutina care incepuse sa ma oboseasca.

putini au fost cei care m-au aprobat cand am plecat, pentru ca am lasat totul balta (casa, serviciu, masina, prieteni, familie) , mi-am facut bagajul si am iesit pe usa. unii m-au condamnat ca as fi inconstienta, altii m-au invidiat ca am curajul. dar nimeni nu m-a inteles de ce toate astea.sunt multi ani de atunci...si subiectul tau mi-a readus in minte aceeasi intrebare: de ce am plecat? simplu: pentru ca nu am mai putut sta! pentru ca nu era suficient ceea ce era!Viata este timpul ce ne-a fost daruit de la prima pana la ultima clipa!
#24391 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
eu ce ar trebui sa fac - de Romeo Man la: 08/10/2004 14:15:51
Eu, un tanar student in anul I la Istorie-Relatii Internationmale, ce crezi ca ar trebui sa fac sa astept ca UE sa vina la mine in tara si sa-mi ofere mai multe posibilitatii sau sa pun osul si sa incerc din rasputeri sa emigrez intr-o tara cu mai multe posibilitati?unde ma pot afirma in cea ce stiu eu mai bine(atunci cand termin faculta)
#24467 (raspuns la: #24391) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Depinde ce-ti doresti. Daca v - de mya la: 01/12/2004 21:15:29
Depinde ce-ti doresti. Daca vrei sa te afirmi prin orice mijloace, atunci poti sa stai in Romania, "te bagi" intr-un partid (ala de la putere) si dai din gura, una-alta. Te descurci, te scoti, om te faci in cativa ani. Mai dai un tun ceva...te orientezi tu.

Daca vrei bani, masini straine, case, bijuterii...te duci in strainatate, muncesti de rupi, inveti de rupi...si traiesti acolo, muncesti ca sa consumi. Pe urma mori.

Daca vrei sa traiesti normal, fara compromisuri, nu ai obsesia banilor si poti sa fii fericit oriunde si oricum (cu sau fara bani, cu sau fara familie, cu sau fara masini staine) atunci emigreaza si invata, munceste, traieste fara inhibitii, complexe (de nici un fel). Cu timpul o sa ai tot ce-ti doresti si inca ceva in plus.

Daca esti fericit cu tine insuti, poti sa fi fericit oriunde si oricand intr-o tara normala, indiferent de continetul unde se afla tara respectiva. Totul e sa fii om, sa te porti ca lumea cu toti din jur si atunci si cei din jur se vor purta ca lumea cu tine, mereu. O sa mori fericit ;-).
#30331 (raspuns la: #24467) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...