-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Dialog cu Mihai Viteazul


de Romeo Man la: 23/09/2004 14:14:00
modificat la: 26/09/2004 22:56:30
taguri: Proza_scurta 
voteaza:
Dialog cu Mihai Viteazul

-Măria-Ta eu sunt un muritor al ţarii tale, mai bătrân ca dumnia-ta cu mai bine de patru secole. Cum ai reuşit Măria-Ta, să uneşti cele trei mari surori româneşti într-o singură ţară într-o perioadă atât de grea în existenţa lor şi înconjurat de atâta vrăjmărie?
-Fiule, sau stră-stră-strănepoate, mi-a fost şi mie aproape peste putinţe, ca şi atâtor altora înaintea mea , dar de asta dată am avut de partea mea voinţa tuturor sufletelor româneşti din toate meliagurile românilor şi hotărârea lor de a se jertfi pentru o pricină mai măreaţă cum n-a mai fost alta…
-Bine Măria-Ta, dar erai conducătorul unei ţărişoare mici în comparaţie cu marile puteri ale Europei de atunci?..
-Ei tinere,mă întrerupe. Ceea ce alte ţări aveau până atunci , aveam şi noi dar nu folosisem cu bună credinţă şi în folosul nostru: acest lucru este diplomaţia fiule. De peste un secol de la Ştefan cel Mare încoace, în cancelariile noastre se foloseau cel mai ades politice capetelor aplecate în faţa celor tari. Acum acele capete s-au ridicat , s-au înmulţit şi s-au scolit după exempul celor din Apus, dar cu învăţămintea neoaşă şi acum fiind şi mai mulţi ,suntem şi mai tari şi mai bărbeţi. Şi-apoi cel mai bine ieşi când vrei ceva bine, să nu te opui binelui altcuiva şi să nu ceri încuvânţarea, ci să-i pui în faţa lucrului împlinit!
-Mărite Doamne, cum socoteşti că ar fi propăşit ţara noastră dacă ar fi rămas unită aşa cum ne-ai lăsat-o moştenire?
-Nu chibzuiesc că eram la nivelul celor mai dezvoltate împărăţii apusene, doar am realizat UNIREA, ceea ce înseamnă forţă politică, militară, materială, înaintea altora care s-au unit diabia în veacul al XIX-lea. Dacă nu dictam politica lumii europene, eram măcar alături de cei mai puternici şi contribuiam la faurirea ei.
-Înălţimea-Ta, ce poveţe le transmiţi urmaşilor, mai ales celor ce se află azi la cârma ţării?
-I-aş îndemna, baiete, să cugete mereu doar la binele ţării, al celor mulţi şi obidiţi, căci ei au pus umărul şi-au asumat pentru pâine şi zidire,ei s-au jertfit pe câmpurile de luptă, ei m-au slujit cu credinţă şi cu dragoste, fiindu-mi toiag în înfăptuirea acestui mare vis al nostru al tuturor. Nu pe ei m-am sprijinit şi de aceea am izbândit!
-Mulţumesc, Măria-Ta , dar oare ce ne împiedică acum, la atâtea pecile , să-ţi urmăm pilda, Domane?
-Nu ştiu, fiule, găseşte tu răspunsul la astă întrebare!…
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (0):

Nu exista comentarii

-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: