Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Yo-yo III


de esteu iar shi iar la: 29/11/2009 14:22:58
modificat la: 29/11/2009 14:51:24 arata originalul
rezumat: copilarie
voteaza:
Yo-Yo III

Cine nu poate fi o armă a răzbunării? Oricine, chiar şi eu. O privesc pe Iana. Îi observ toate tertipurile. Dimineaţa asta, o iubire necondiţionată. Se repede la mine, mă copleşeşte. Ar trebui să mă lase cu răsuflarea tăiată. Ştiu, bineînţeles, cum stau în povestea asta de dimineaţă. După-amiază vom merge la Silviu. O după-amiază pescărească. Iana ştie de o săptămînă, doar că după-amiaza de duminică a licărit stins-aprins, stins-aprins după rata năzbîtiilor din ultimele zile. Şi s-a şi dat de gol. A pomenit de Silviu. Dar nu s-a dat în spate nici un pas. A plusat cu adoraţia, cu dragostea declarată, cu îmbrăţişarea şi sărutul. Aşa cum probabil va face şi peste 10, peste 20 de ani. Gîndindu-mă la viitor mi se întunecă privirea. Va face exact cum au făcut multele fete în faţa cărora mi s-au tăiat picioarele. Şi întrebarea. Ce pot face eu, acum? Să încurajez această armă? Arma care m-a rănit nu de puţine ori? O privesc pe Iana şi îmi zvîcneşte sîngele. Îi spun că vom mai vedea dacă vom merge la Silviu. Desigur, vom fi prezenţi la masa cu icre şi peşte de tot felul. Iar asta va fi o înfrîngere. Mie îmi este clar.

Întrebări. Întrebările celorlaţi. Cu cine seamănă mai mult? O întrebare cu multe variante. Printre ele şi concluzia că Arghira e ruptă din Iana. Cînd eram mic mă întîlneam cu nişte rude, pocăiţi, care cînd mă vedeau spuneau definitv că semăn cu bunică-mea. Pe bunică-mea, Sultana, n-am prins-o. Mi-a rămas de la ea ultima ei zi. Fotografia cu sicriul ei scos din casă, înconjurat de familie, de fraţii ei. Din fotografia asta nu pot trage nici o concluzie. Ştiu doar că ea a fost blondă, cu ochii albaştri. Părinţii mei sînt bruneţi cu ochi căprui. Celor care mă întreabă de Iana şi Arghira le zîmbesc sau le răspund scurt şi evaziv. Ştiu că ochii şi părul meu sînt de la bunica din partea tatei. Pomeţii, fruntea şi bărbia sînt de la tata. Obrajii supţi, nasul, buzele şi urechile de la mama. Ciolănos ca bunicul din partea tatei. De la bunicul din partea mamei am o solitudine şi mersul pe jos. Aş putea continua. Lista asta, în mare parte adevărată, dar înghiţind foarte probabil şi destulă ficţiune, ar putea convoca stră-stră-bunici. Dacă aş ajunge cu împărţeala pe la 1700 ar trebui să fiu serios bucătăţit. Precum acele fotografii imense, pentru out-door, compuse din sute de fotografii mult mai mici. Ideea ar fi că timpul este un maestru cîrpaci. Dar e o treabă să vezi că în timpurile din urmă oamenii sînt din ce în ce mai frumoşi. Mie aşa mi se pare.

Acum vreo doi ani am luat dintr-un anticariat Cartea tăticului. Autorii sînt nişte ruşi: V. Ivanov şi V. Pavlid. O carte ajunsă în 1968 la ediţia a doua. E şi o dedicaţie: pentru tăticul lui Mihnea de la Moş Crăciun 1968. O probă că Moş Crăciun subzista sub dictatura lui Moş Gerilă. Capitole: 1. Pentru ca tăticul să poată aprecia corect creşterea şi dezvoltarea fizică şi psihică a copilului său; 2. Pentru ca tăticul să poată intra în acţiune!; 3. Are tata „băiat mare” – răspunderea şi sarcinile cresc...; 4. Cum începe maturizarea copilului; 5. Pentru ca tăticul să-l poată ajuta pe medic în apărarea sănătăţii copilului său. Subcapitolele au titluri mult mai interesante. De pildă: „Teribilismul” adolescenţei – demisia taţilor?. Multe lucruri, după o răsfoire atentă, nu diferă de sfaturile ce se administrează părinţilor acum. Întîmplarea a făcut ca astăzi, cînd am pus mîna pe cartea asta, să găsesc postat pe Facebook un filmuleţ din 2000 al unui olandez, Michael Dudok de Vit. În filmuleţul „Father and daughter” tatăl pleacă pentru totdeauna pe apă, cu o barcă. La mal îl conduce fiica. Ea va reveni pînă la bătrîneţe în locul acela. Cam aşa decurg lucrurile într-o altă poveste, a unui brazilian, João Guimarães Rosa, Al treilea ţărmure al rîului (A Terceira Margem do Rio). Acolo însă e vorba de un tată şi băiatul său. Apa şi barca şi dispariţia tatălui, asemenea. Un tată care se retrage de pe scenă. Eu am două fete. Înainte de a se naşte prima, credeam că vom avea băiat. Un suflet e întotdeauna un suflet. Să alegem lucrurile cu adevărat importante.

Întotdeauna cînd te speli mai mult devii un bătrînel – zice Iana. Am mers pe urma vocii ei, am ajuns la baie. Chiuveta era jumătate cu apă, în apă două prosoape mici al Arghirei. Ianei îi place mult apa. E în zodia Peştilor. Mama ei a făcut înot de performanţă, a ratat în ultima clipă lotul pentru Olimpiada de la Los Angeles. Eu n-am nimic în comun cu apa. În schimb, mă suspectez a fi un bătrînel într-un corp mult mai tînăr. Observaţia Ianei era legată de cutele pe care le face pielea după ce stă mult în apă.

Ce faptă faci acolo? – întreabă Iana. Eu aranjez un cearşaf. La celălalt capăt al cearşafului este ea. Amîndoi facem acelaşi lucru. Echipăm pătuţul ei cumpărat acum un an şi ceva de la IKEA. Un pătuţ care se poate regla. Iana va putea dormi în el chiar şi pînă la 18 ani. Dacă va dori să-şi amintească ceva din copilărie, va putea să regleze lungimea la minim. Seara, cînd îi citesc poveşti, mă cheamă în patul ei. Conştiincios, îmi reduc metrulşioptzeci la dimensiunea actuală a pătuţului. Mă chircesc. Dacă m-aş privi de sus, cum o fac în visele mele în care zbor, aş vedea o un corp asemenea celor descoperite pe şantierele arheolgice. Un corp din copilăria lumii, la vîrsta de aur. La asta mă gîndesc cînd sînt convocat la lumea basmelor.

comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (6):


*** - de Guinevere la: 29/11/2009 23:15:25 Modificat la: 29/11/2009 23:18:04
din nou, foarte frumos.
as putea citi la nesfarsit.
citez finalul, mi se pare perfect, l-as cita si numai din placere:

"Dacă m-aş privi de sus, cum o fac în visele mele în care zbor, aş vedea o un corp asemenea celor descoperite pe şantierele arheolgice. Un corp din copilăria lumii, la vîrsta de aur."
#503244 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de adina.petre la: 30/11/2009 00:52:46
Este impresionant cata incarcatura poarta yo-yo-ul tau. Mi-as dori sa nu te opresti din a le scrie. Cel putin nu curand. :)
#503279 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
esteu iar shi, - de Tot Areal la: 30/11/2009 06:02:22
La asta mă gîndesc cînd sînt convocat la lumea basmelor.
superb! ai facut in asa fel incat sa-mi reconsider niste trairi!V!
#503300 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de mazariche la: 30/11/2009 10:31:22
N-o sa-mi scape nici un Yo-yo, prea mi-ar parea rau!
#503415 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
he, he - de thebrightside la: 30/11/2009 11:33:49
minimax si doctorul de ce. zece mii de yo-yo pierduti, hopa in varful nametilor de zapada de la marginea pietonalei: i'm a very very bad boy... ce de amintiri...
multam, esteu :)
#503433 (raspuns la: #503415) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de lafemme la: 02/12/2009 22:35:53
am apucat si eu sa cistesc. in sfarsit.

da foarte faine. mai mai ca mi-ai facut sa ma apuc sa-i scriu soniei in cartea ei.

si cand te gandesti ca multe din treburile astea le vom uita poate peste cativa ani. si-s tare frumoase.

placut mult :)
#504037 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: