-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Tot stare de spirit...


de GloriaVictis la: 08/12/2009 12:32:45
modificat la: 08/12/2009 12:41:43 arata originalul
rezumat: :(
taguri: Salonul 
voteaza:
Amar
de Augustin Buzura

"Nu am nici o indoiala ca mesterul Manole a bantuit sub diferite pseudonime prin toti Balcanii pentru ca, pâna la urma, sa-si ia cetatenie romaneasca si sa se stabileasca definitiv la noi, unde tragedia lui nu constituie exceptia, ci "regula".
"Trebuie sa-ti alegi locul unde vrei sa-ti ratezi viata", spunea Cioran, iar aici e locul cel mai potrivit. În afara de începuturi, de lucruri neduse niciodata la bun sfârsit, de linsaje mediatice, ne mai reusesc, am spus-o deseori, înmormântarile. Si, mai ales, cele ale valorilor pe care le-am ignorat pe când erau în viata. La moartea lor: salve, militari, decoratii postume, cuvântari patetice urmate, în buna traditie daco-getica, de firestile petreceri. De vreo doua mii de ani încoace, Zalmoxe n-a avut încotro, se vede, a fost nevoit sa se obisnuiasca nu numai cu mirosul de vin, ci si cu cel de mici si sarmale. Si sa descopere si el, precum întristata adunare, ce mari valori i-au ajuns la sân.
Acum ne aflam înaintea altui început. Nu ma gândesc la noul guvern – nou, partial, dar foarte vechi prin maniere, ci la faptul ca lumea a trebuit sa înteleaga, în sfârsit, ca situatia este mult mai grava decât pare, ca bogati si saraci, specialisti sau ignoranti sunt obligati sa-si puna cu neliniste câteva întrebari despre soarta noastra, despre ce se va întâmpla mâine. Sau, cum aud tot mai frecvent: ce se va alege de noi?
În ultimele zile, si nu chiar din întâmplare, mi-am amintit o întrebare rostita cu toata duritatea de Emil Cioran într-o carte de tinerete, Schimbarea la fata a României:
"Doamne! Ce vom fi facut o mie de ani?! Toata viata noastra de un secol încoace nu este decât procesul prin care am ajuns sa ne dam seama ca n-am facut nimic..."
Sigur, despre cele ce ni s-au întâmplat în cele doua milenii, nu este locul si momentul sa discutam. Trecutul a fost cum a fost, cu înaltari si caderi, dar cele ce se petrec în aceste zile ne fac sa ne întrebam cu spaima:
"Doamne, ce am facut în ultimii douazeci de ani?"
Si, iarasi, fiindca nu avem de ales, trebuie sa ne amintim raspunsul filosofului, si anume, ca "nu avem nimic înapoi pentru a avea regrete". Din nefericire, totul trebuie început iarasi, dar din alt punct... fireste, daca vrem sa existam.
De la mizeria comunista la cea capitalista, drumul a fost neasteptat de scurt, mai aes ca nu s-a facut absolut nimic pentru a ne determina sa o uitam pe cea dintâi. Cât despre cauze…, sunt convins ca, oricât ar parea de ciudat, analfabetismul ne-a ajutat sa ramânem o insula latina într-o mare slava, dar a-l întretine în continuare, mi se pare înspaimântator.
De doua decenii, nu facem decât sa ne cultivam cu îndaratnicie defectele.
Învatamîntul, ignorat, supus unor neîncetate reforme, terorizat de politica si de subfinantare, este într-o situatie disperatã. Cartea nu mai intereseaza nici macar în vorbe. Demagogii au omis-o demult din promisiunile lor. Foamea si saracia nu au nici o legatura cu instructia si cu libertatea.
De aceea, mai grava decât brutala criza economica, mi se pare criza morala. Nimeni nu mai raspunde de nimic, toti striga, ameninta si se urmaresc unii pe altii zi si noapte.
De doua decenii, mahalaua s-a întins peste tot ca o pedeapsa. Politicienii de azi nu au fost capabili sa faca ceva pentru tara sau sa respecte legile pe care ei însisi le-au facut, ci se lupta pentru ocuparea micilor ecrane pe care nu-si mai au loc actorii si valorile adevarate.
De "pe sticla" tv s-a condus si se conduce tara , de acolo s-a pronuntat justitia, acolo s-au frânt destine, s-au conturat biografii false, valori false, tara ajungând un rai al neispravitilor si haitasilor. Un trist 'fight club'. Sau, pentru a ne mentine în limitele spatiului nostru spiritual, mi se pare mult mai convingatoare explicatia data de compozitorului german Flechtenmaher regelui Carol I, care a dorit sa afle de ce autorul Imnului intentiona sa paraseasca definitiv România: "Prea mult p...mo-tii, Majestate!" Astazi, cred ca doar înjuratura ne mai apartine, caci în rest, s-a vândut tot si nu s-a pus nimic în loc. A disparut, cum încerca sa glumeasca cineva, chiar si praful de pe toba!
E adevarat, am trait atâtia ani în minciuna si fals încât nu e de mirare ca adevarul nu mai este luat în serios si nu are asupra oamenilor efectul pe care ar trebui sa-l aiba. Criza începe sa ne deschida ochii, facându-ne sa întelegem ca eterna întrebare "Doamne ce se întâmpla cu noi?" îsi asteapta raspunsul.
Exista, fireste, un scepticism al lasilor, o imbecila lene intelectuala, dar si o teama a celor mai multi de a înfrunta realitatea. Ma urmareste înca imensa iresponsabilitate a celor peste 73% dintre inconstientii sau disperatii, mai degraba, care-si doresc un conducator puternic. Si asta, dupa numai doua decenii de la împuscarea celuilalt. Sigur, toate sunt bipolare: plus si minus. Poate ca de dragul echilibrului în lume, noua, celor din Est, ni s-au dat mai ales raul, suferinta, orbirea.
Si pentru ca l-am citat pe Cioran, nu pot sa trec cu vederea unul din avertismentele sale: "Tiranii sunt mari cunoscatori ai oamenilor. Nu sunt cretini. Ei stiu cum poti manipula oamenii, pâna unde poti merge. Un tiran imbecil, asa ceva nu exista. Tiranii sunt oameni care vor sa faca experiente, care înainteaza tot timpul, merg pâna la capat, pâna la momentul când totul se duce de râpa. Istoria e pe trei sferturi istoria tiraniilor, a sclavajului omenesc."
În loc sa învete din experienta altora, politicienii nostri izolati de lume, repeta idei si momente asupra carora istoria si-a dat verdictul. Dupa dorinta de sânge proaspat, dupa lupta cu batrânii si cu bautorii de cafea, ar mai ramâne în arsenalul politic expirat înca un vis al Raposatului, care s-a îndeplinit abia dupa moartea lui: 'omul nou'.
Pentru cunoscatorii realitatii românesti, nu este un secret ca acesta a aparut abia dupa Revolutie. Si, mai mult, el ne conduce spre cele mai înalte culmi ale....capitalismului!

omul nou - Este la îndemâna oricui sa-l recunoasca: incult, agresiv, nesatul, mitocan, demagog, versatil.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (17):


*** - de monte_oro la: 08/12/2009 13:16:53
Am avut talentul... prin timp...de a face vase din lut... din care-am mancat si-am baut.... si alt mare talent... de a le sparge dupa aia... ca sa avem motiv sa fim nefericiti. Pentru cei care cauta catedrale si electricitate...simbolic vorbind...nu asta-i locul. Pentru cei care cauta... o lenesa observare a vietii si mortii... se pot face circuite atractive..:)) Restul... fireste... sunt ”capsunarii” spatiului mioritic... din ce in ce mai multi...gata sa vanda si pe ma-sa si pe ta-su.... pentru un mic cu bere si-o vacanta in antalya... Io cred ca in maxim o suta de ani... o sa disparem ca popor... daca nu se intampla vreo minune. Si vom privi... impacati-fatalisti...catre apusul astui neam. Si-apoi ne vom urca intr-o Dacie model 2110... si ne vom cara la un gratar la iarba verde... Oricum... spre deosebire de Brucan... eu, din 90, le spuneam prietenilor ca avem nevoie de minim...40 de ani... ca sa ajungem... ”pe zero”...un zero...ca punct de plecare spre o constructie buna, trainica. Optimist, deh...:))
#505291 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
gloria - de zaraza la: 08/12/2009 13:24:12
da :(


#505294 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Ana - de mazariche la: 08/12/2009 14:06:45
Citii si eu, ambele "stari de spirit".

In prima nu prea ma regasesc, ce sa zic, eu am timp si dispozitie cam pentru tot ce-i lipseste lui Paler. Dar asta nu ma face sa ma simt mai implinita sau mai echilibrata ci doar anacronica si lipsita de simtul realitatii.

A doua da, e o analiza amara, care ma atinge sub singurul aspect care ma doare cu adevarat: viitorul copiilor mei.
Si intr-adevar, intrebarea cu "ce-ai facut in ultimii douazeci de ani" poate fi destul de incomoda...:)
#505318 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
maza - de GloriaVictis la: 08/12/2009 14:13:08
hmmm. cum sau ce oare trebuie sa facem ca sa echilibram? ma refer acum la comm-ul despre prima stare.

in rest, dap. le asternem copiilor nostri locul in care vor trai. partea proasta e ca la un moment dat s-ar putea sa ne intrebe de ce am facut asa si nu altminteri...
#505321 (raspuns la: #505318) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Ana - de mazariche la: 08/12/2009 14:22:16
Sa ne miscam fundurile, recte sa-mi misc fundul, la prima stare ma refer:))

ar putea sa ne intrebe de ce am facut asa si nu altminteri...

Ah, ma tem ca eu personal pot gasi destule justificari, poate chiar sa-i conving, doar m-am convins singura, ce naiba:(
#505327 (raspuns la: #505321) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Mi se pare... - de monte_oro la: 08/12/2009 14:29:45
...destul de nefiresca ideea ca...peste timp... copiii sa isi judece parintii...privitor la optiunile lor din momentul X. Asta-i mersu lucrurilor... singura conditie... e ca parintele sa isi exercite alegerea... actiunea... cu sentimentul ca e cea mai buna posibila... in clipa aceea... chiar de se poate dovedi gresita...in timp. Apoi, la randul lor...copiii de ieri... vor avea de luat decizii pentru proprii copii... Nu pot intreba simultan ... si oul si viitoarea gaina din oul acela... cum prefera sa fie gatite...
#505334 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
dap. - de GloriaVictis la: 08/12/2009 14:37:59
singura conditie... e ca parintele sa isi exercite alegerea... actiunea... cu sentimentul ca e cea mai buna posibila... in clipa aceea
dar si cu constiinta ca dupa clipa aceea mai urmeaza si alte clipe, asupra carora poate avea o influenta pentru care are o responsabilitate...
#505341 (raspuns la: #505334) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
monte - de mazariche la: 08/12/2009 14:38:40
Firesc, nefiresc, asta-i mersul lucrurilor.:)
Inevitabil copiii isi judeca parintii, in prima tinerete cel putin. Ca apoi evolueaza, se maturizeaza, incep sa vada lucrurile si dintr-o prespectiva mai "asezata", se poate, dar intr-o prima faza e perfect naturala revolta si nevoia de a darama ce-i stramb construit de ai lor parinti.
Cum naturala dealtfel e si teama parintilor de acel moment:)
#505342 (raspuns la: #505334) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
uite - de mazariche la: 08/12/2009 14:39:30
punctul pe i:)
#505343 (raspuns la: #505341) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
GV... - de monte_oro la: 08/12/2009 14:42:51
Aia ... clipele ce urmeaza... le subintelegeam... in acea alegere... dar n-am mai scris, ca eram ocupat cu insulele alea...:))
#505346 (raspuns la: #505341) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
maza - de GloriaVictis la: 08/12/2009 14:44:12
da, mai, da' uite: daca ne miscam fundurile prea mult, ajungem sa zicem ca plesu; daca ne oferim timp si ne permitem dispozitia... ne intrebam daca nu suntem anacronici...
#505347 (raspuns la: #505327) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
un truism - de mazariche la: 08/12/2009 14:47:46
natura umana, mdeh, vesnic nemultumiti:)
#505351 (raspuns la: #505347) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Maza... - de monte_oro la: 08/12/2009 14:48:48
Pai...asta spuneam si eu...ca asta e mersul lucrurilor.. si tocmai de aceea....eventuala angoasa...ea posibilei judecati a copiilor... mi se pare un ”loc comun” deja... adevarata åproblema fiind insasi alegerea...exercitata de parinti. Pe mine nu m-ar interesa cum ma judeca ai mei copii... daca eu as fi impacat cu ideea... ca prin ceea ce am ales....am facut tot ce depindea de mine... Daca nu vor intelege...ori vor intelege mai tarziu... ori, spre nefericirea mea... inseamna ca nu-s la fel de intelijenti ca ta-su...;)
#505352 (raspuns la: #505342) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
inseamna - de mazariche la: 08/12/2009 14:53:42
ca nu-s la fel de intelijenti ca ta-su

:)))
ma indoiesc,
in cazul meu astia mici-s mai destepti si mai cu ochii deschisi decat am fost vreodata!
#505358 (raspuns la: #505352) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Maza... - de monte_oro la: 08/12/2009 14:55:03
Eu... neavand... si cu vagi sanse de a mai avea vreodata... imi permit sa presupun orice...:)))
#505359 (raspuns la: #505358) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
monte - de mazariche la: 08/12/2009 14:59:13
imi permit sa presupun orice

Nici o obiectie dinspre partea asta:))
#505360 (raspuns la: #505359) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
GV - de om la: 08/12/2009 17:13:49
frumos, dar in prezenta stare de normalitate, acel frumos devine stare de sprit :((
#505411 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: