-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Quo Vadis...?


de Axel la: 29/09/2004 18:30:00
modificat la: 01/10/2004 15:03:15
taguri: Diverse 
voteaza:
S-a intimplat intr-o zi de 12 august, anul 1943, in apele golfului Delaware.
Subiectul: distrugatorul USS Eldridge, cu un echipaj constituit din voluntari; 33 de oameni care abia absolvisera Naval Academy la sfirsitul anului 1942.

Proiectul, initial conceput ca un set de cercetari ce viza obtinerea invizibilitatii radar precum si detonarea de la distanta a minelor marinei germane prin degaussing, a fost condus, pina in Martie 1942 de savantul Nicola Tesla, secondat de genialul matematician Dr. John Erich Von Neumann ( a construit primul calculator electronic ).

Scopurile initiale ale proiectului au degenerat prin interventiile US Navy ajungindu-se, in final, la incercarea de a aduce materia in stare invizibila. Nicola Tesla a reusit acest lucru, partial, in anul 1936; succesul a adus dupa sine alocarea de noi fonduri si cercetatori veniti ( fugiti din cauza razboiului ) din Germania, iar Tesla a fost numit director de proiect.
In anul 1940, utilizindu-se calculele lui Tesla, a fost initiat un al doilea test, cu o nava mica, flancata de alte doua nave ce contineau echipamentul ( generatoarele de energie respectiv generatoarele de cimp magnetic ). Testul a reusit, mica nava, fara echipaj la bord, devenind practic invizibila pentru citeva minute. Deci, un nou succes.
Datorita necesitatii de a se efectua cercetari asupra electrogravitatiei, personalul din cercetare a fost suplimentat, printre altii, cu Thomas T. Brown.

In anul 1940, Marina a hotarit clasificarea proiectului si acordarea de fonduri nelimitate. In 1942, Nicola Tesla a primit o nava de lupta impreuna cu intregul sau echipaj pentru a fi utilizate in viitoarele experimente. Se faceau primii pasi pe drumul tragediei.

Nicola Tesla a anuntat periodic, incepind din anul 1930, Guvernul SUA, asupra unor "contacte" pe care le-a avut cu "cineva" din afara. Cu cine? Cu specii extraterestre, afirma el.
Tesla nu a beneficiat de o educatie stiintifica in adevaratul sens al cuvintului; a avut insa un extraordinar dar al previziunilor stiintifice, fundamentat probabil pe o intuitie iesita din comun.

Dr. John Erich von Neumann, matematician de geniu, utilizind ecuatia spatiului multiplu elaborata de Dr. David Hilbert ( "parintele" ecuatiei ce defineste "Spatiul Hilbert" - vezi http://mathworld.wolfram.com/HilbertSpace.html ), a definit noi sisteme matematice pe care se bazeaza cercetarea moderna.

Acesti doi oameni, Tesla si von Neumann, au avut divegente majore vis-a-vis de utilizarea unei nave cu echipaj in cadrul experimentelor de invizibilitate. Tesla se temea de consecintele incalculabile ale prezentei oamenilor la bordul navei, in timp ce von Neumann nu considera asta un impediment. La inceputul anului 1942 s-a decis efectuarea unui experiment cu echipaj la bord. Ingrozit de posibilele implicatii, Tesla a sabotat echipamentul, schimbind radical parametrii de functionare ai acestuia. Experimentul a fost un esec total, prin nefunctionarea generatoarelor de cimp. In martie 1942, Nicola Tesla a parasit experimentul, functia de director revenintu-i lui von Neumann. Acesta a decis ca, in loc sa foloseasca 3 nave ( una pentru experimentul propriu zis si doua pentru echipament ) sa foloseasca una singura, cu echipamentul pe ea.
A fost ales distrugatorul USS Eldridge.

In mai 1943, von Neumann a instalat un al treilea generator de cimp, contrar calculelor facute de Tesla, generator care nu a fost sincronizat cu celelalte doua. Acesta a scapat de sub control si a vaporizat un membru al echipei tehnice. Von Neumann a hotarit sa modifice din nou echipamentul, scotind al treilea generator de cimp.
Pe 22 iulie 1943 au repetat testul. Nava a devenit invizibila, optic si radio, pentru citeva minute. La "revenire", membrii echipajului prezentau ameteli si dificultati de coordonare, motiv pentru care testul nu a fost considerat relevant de catre US Navy, care a solicitat un nou test. Von Neumann, dupa o noua modificare a structurii echipamentului, a anuntat data de 12 august 1943 ca fiind ziua unei viitoare reusite.

Pe 12 august a avut loc experimentul.
Timp de un minut, totul a fost in regula; USS Eldridge devenise, impreuna cu cei 33 de oameni de la bord, invizibila; apele golfului Delaware pastrau insa urma, adincitura in care, teoretic, se afla scufundata chila distrugatorului.
Apoi s-a intimplat ceva.
Contactul radio s-a intrerupt subit; pe locul unde fusese USS Eldridge a stralucit un fulger albastru. Distrugatorul disparuse. Fara urma.
Dupa 3 ore, nava a revenit.
Citiva membri ai echipajului disparusera. Altii erau incastrati in metalul navei. Multi prezentau lesinuri succesive iar altii innebunisera.

Marina a decis sa reia experimentul, fara echipaj de aceasta data; s-a intimplat in octombrie 1943. Nava a disparut pentru 20 de minute. La intoarcere, echipamentul era incomplet. Lipseau doua transmitatoare si un generator.
Proiectul a fost inchis.
USS Eldridge a fost activat, participind la actiunile US Navy; dupa razboi a fost trimis in Grecia.

Proiectul, cunoscut sub numele "Philadelphia Experiment" a avut conexiuni surprinzatoare in trecut, prezentul anilor 1943 si viitorul - de atunci - al anilor '80. Implicatiile au fost / sint majore, experimentul in sine fiind doar un element dintr-un intreg terifiant.

( Va urma ) ...daca doriti.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (3):


pareri diferite - de Pasagerul la: 02/10/2004 21:48:39
De citit si:
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Philadelphia_Experiment
http://www.e-telescope.gr/en/cat06/art06_010901/art06_010901_03.htm
Dupa parerea mea,cind se pun in discutie subiecte a caror autencititate e indoielnica,ca un serviciu pentru ceilalti cititori,ar fi de dorit sa se spuna ca subiectul e controversat,si sa se afiseze si siturile unde putem gasi si alte opinii.
De judecat putem sa judecam singuri.
#24026 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Pur si simplu - de Axel la: 04/10/2004 11:45:34
Asta e pur si simplu un text pentru - hai sa-i spunem - amuzament, pentru a "provoca" o discutie pe tema respectiva.

Surse sint sute, nu am avut una anumita, ci am compilat informatii de ici-colo si a iesit chestia de mai sus.

Imi pare rau ca, in loc sa se sesizeze intentia mea, circoteala romaneasca a iesit din nou la iveala.


A la votre.


"Create each day anew by clothing yourself with heaven and earth, bathing yourself with wisdom and love, and placing yourself in the heart of Mother Nature."
-- O-Sensei Morihei Ueshiba --
#24132 (raspuns la: #24026) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
"Create each day anew by clot - de mya la: 01/02/2005 21:31:01
"Create each day anew by clothing yourself with heaven and earth, bathing yourself with wisdom and love, and placing yourself in the heart of Mother Nature."
-- O-Sensei Morihei Ueshiba --


Asta e valabila si pentru tine Axel, nu? :)))
#35129 (raspuns la: #24132) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: