Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Gaura neagra


de gabriel.serbescu la: 30/09/2004 20:05:00
modificat la: 01/10/2004 15:08:24
taguri: Eseuri 
voteaza:
Cuvinte... Transpuneri grafice sau orale de foneme, ce insumate coerent in fraze, dau nastere conceptelor, ideilor, sentimentelor. Dau sens vietii. Fara cuvinte nu am avea capacitatea de a ne construi constiinta, singurul lucru prin care cu adevarat ne diferentiem evolutiv de alte specii.
In spatele cuvintelor scriitorul. Omul indarjit in fata colii albe, sau total inspirat. Individul ce revarsa surplusul sau de impresii, de cunostinte, de intelepciune, sau cel care doar epateaza prin perceptii si retorica.
Prezenta unui scriitor in imediatata noastra vecinatate ne va coplesi, ne va timora, ne va face sa simtim propria efemeritate. Ne va situa geometric la distanta care se afla punctul fata de cerc, linia fata de patrat.
Un scriitor palpabil la un moment dat, se va constitui intr-o amintire atat de puternica incat doar simpla ei evocare ne va absolvi de anonimat. ¨L-am cunoscut si eu pe¨, sau chiar mai putin impactantul ¨l-am vazut odata pe¨, sunt niste demonstratii ale unicitatii vietii noastre evadata dintr-o data din monoton, scutita de fad si de promiscuu.
Primii scriitori vazuti de mine, niste poeti mai bine zis, au fost Adrian Paunescu si Grigore Vieru. Erau beti. Se intampla intr-o monstruozitate a turismului comunist-un restaurant comun si imens, la ora cinelor sleite, servite de niste ospatari a caror costume tipice le impuneau inclusiv manierele.
Dansii, scriitorii, zaceau la o masa vorbind o discutie careia distanta nu i-a permis sa ma lumineze mai deloc. Dar erau acolo! Vii si ilustrii. Unul tocmai isi editatse intr-un format maroniu, un volum gros de poezie, iar celalalt prezentase un tomulet de data asta asta, alburiu si subtire, prin care afirma ca Isus nu are nici o vina si incerca sa demonstreze acest fapt.
Cu putin inaintea inchiderii, catre liftul restaurantului, Vieru resimtea ca pe o povara, grea si solida, adevarurile gasite in vin. Daca ar fi fost un melc s-ar fi culcat pe loc in propria-i cochilie si l-ar fi trezit chelnerii a doua zi dimineata cu o cafea. Altfel, Vieru era asistat de bard. Un bard ce arunca flacari in jur, iar ochii ii scaparau lumina. Era iritat de situatia, totusi penibila. Paunescu tocmai reintrase in politica si mass-media, si daca Dumnezeu l-ar ajuta, poate chiar si in manualele de literatura.
Unui alt scriitor, a carei existenta ma impactase ca faptul cotidian, am putut sa-i ating fruntea, mainile, fesele si sanii, pentru ca scriitorul acesta era o ea, si ni se intampla sa petrecem boem fel si fel de seri. Insa cariera ei incipienta in literatura romana nu s-a desavarsit. Dupa un volum puber si mai niste scurte zvacniri, scriitoarea a inceput sa utilizeze concepte ca realizare materiala, destin, bunastare, confort, prezicandu-si inca de pe atunci o prospera viata de consum, caci orice scriitor e in felul sau un profet.
Cu unii scriitori te incrucisezi si atunci soarta e cu tine, pe altii ii vezi dar nu-i poti recunoaste. Pentru unii recunoasterea e imediata iar altora doar timpul le poate umple spatiile goale. Timpul si noi. Procesul asta constituie nasterea unei comete.
Pana atunci, scriitorul, adoima unui asteroid, orbiteaza absent si indepartat sferei noastre de interese. Analele colective nu-l consemneaza iar trecerea sa e lizibila doar pentru arhivari. Mai apoi insa, captat de o forta de gravitatie careia nu-i poate fi decat prizioner, cade, iar in caderea lui ard cronicile, ard lucrarile de specialitate, ard criticile postume, ard cuvintele. Scriitorului i se pregateste o trena. Trenei i se brodeaza stele, luni si astrii. Astrii devin lait motive, motivele devin existentialisme.
Azi am privilegiul de a asista la nasterea unei comete. Ea era pana nu demult un scriitor iberic de faima locala, fara nici un merit special. Un volum poate, sau doua se distingeau dintr-o opera extinsa pe cateva decade. De altfel familia lui, emigrata din Spania devenita brusc a lui Franco, vanduse treizeci de ani mai tarziu toata arhiva mostenita, pe niste bani oarecare, primilor interesati. Timpul, implacabil, a decis insa ca numele lui sa se constituie in Fundatie. Ultimele strategii in materie de vanzari au aportat ulterior noi si noi formule stiintifice de promotie, iar Fundatia a inceput o eficienta si o constanta presiune publica. Persuasivi, au invitat o serie de personalitati culturale sau politice, care girau prin prezenta si discursuri numele difunctului scriitor. Acestia totodata furnizau citate si slogane.
Daca la primele editii, blajina, o privire umila si sincera ne zambea din spatele unor ochelari grosi, azi figura sa inunda mari panouri publictare, iar comemorarile sunt adevarate prilejuri de, as putea cita chiar: lumina spirituala, de zbor libertar, corp liric si suspir celest. Soarta scriitorului a fost asadar decisa, investitia e profitabila.
Odata mort, unui individ i se pun palmele pe piept, monezi pe ochi si vata in nas. Poate fi imbalsamat sau retusat la cerere. Poate fi imbracat dupa gustul familiei. In acelasi timp si daca e cazul, scriitorul poate fi travestit dupa gustul societatii. I se pot atribui diferite ipostaze sau roluri. Nu a fost, dar ar fi putut sa fie. Si la o adica doar posteritatea judeca cel mai bine. Iar daca nu posteritatea, atunci Geniul, evident. Caci daca noi, urmasii, am mai putea gresi din cand in cand, Geniul nu poate fi rectificat, Geniului nu i se pot aduce modificari. Nu se pot lipi erate de coada cometei.
Uneori cuvintele noastre, atat de fragile in aparenta, dar atat de definitive, matura scriitorul care se pravaleste in el insusi. Propriul travaliu literar dispare, iar intregul ce lumina pana atunci, mai slab sau mai puternic, implodeaza. Un nou camp se formeaza iar perspectiva e absolut diferita. Contempland ca simpli asistenti mai exista o sansa. Altfel, scapa cine poate.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (2):


asta imi place - de liana vlad la: 27/05/2005 08:39:43
E, intr-adevar, asa de greu sa lasi un "comentariu" aici. Insa ati putea crede ca nu rezoneaza chiar nimeni la aceste cuvinte ale dvs. Si nu e adevarat. Eseul dvs., bine scris, imi creeaza impresia ca va situati, prin intelegerea fenomenelor cosmice :), sub cerul liber si ca, doar intinzand o mana, puteti apuca si rasuci un astru pe toate partile, spre a vedea in ce masura e unul autentic sau contrafacut...:)
Asta imi place cand va citesc - senzatia ca am intalnit un autor cu picioarele pe pamant si cu ochii dupa meduze roz... Ca si cum ati fi reusit sa impacati viata cu "literatura", ceea ce ii este greu, daca nu imposibil, "scriitorului" agatandu-se de coada stralucitoare a fiecarei comete...

Cu respect,
Liana
#51622 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Liliana :) Trebuie sa va - de gabriel.serbescu la: 28/05/2005 23:04:42


Liliana :)
Trebuie sa va marturisesc ca vazusem cu ceva timp inainte niste documentare absolut halucinante despre cosmos, si erau atat de bine facute incat parea ca cineva rasuceste planetele si pentru mine, profan in ale fizicii sau astrofizicii. Sper sa nu va dezamageasca lucrul asta, insa sint un om care si el consuma la randul lui ceea ce produc altii si tot asa:)
In rest nu pot decat sa va multumesc din nou pentru aprecieri. Spuse pe tonul asta onoreaza.
#52096 (raspuns la: #51622) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...