Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Visul cu blugii prespălaţi şi coşmarul Cuore, inimă de copil


de thebrightside la: 15/01/2010 16:29:40
rezumat: vax
voteaza:
sau „Unde eşti copilărie, cu alaiul tău de ... cărţi”.

Cărţi?!? Iar cărţi?!?

Cuvânt înainte înapoi:

Dragă cititorule,

Dacă te-o adus barza fără cravată de pionier la gât, să-ţi fie ruşine. Eşti inadmisibil de tânăr, deci, du-te în cămară şi stai acolo până ai vârsta necesară să te enervezi că alde piţi face (sic) baloane orbit(ale) în autobuz.

Însă dacă unul din visele copilăriei tale era să primeşti tresa galbenă care se asorta cu dunguliţa mijlocie a cravatei şi-ţi dădea verde să-i torni pe chiulangii clasei şi să mai fii şi felicitat de tovarăşa pentru asta (ba, că vei fi primul pe listă pentru orice tabără), ia loc, că pun de-un ceai de cicoare (Pepsi n-o să avem decât peste vreo mulţi ani) şi-ţi reamintesc că:

Atunci când eram noi şoimi falnici şi bravi pionieri


ai patriei noastre scumpe Republica Socialistă România, preaiubiţi copii ai multiubitului răposat Tovarăşul Nicolae Ceauşescu şi al savantei cu moţ tapat Elena Ceauşescu, se întâmpla un paradox minunat, fără precedent ori manifestări ulterioare similare. Deşi odrasle ale unui cizmar bâlbâit ş-ale unei toante megalomaniace, sloganul nostru era: Mamă, unde eşti? Bate-mă de vrei, numai cumpără-mi o bibliotecă mai mare.

Asta se întâmpla, dragii mei, din cauza aniversărilor.

Dacă nu erai vreun pui de uliu PCR sau dacă ai tăi nu conduceau o Dacie neagră cu număr care începea cu A de la Armata e cu ei, erai clar un viitor subnutrit Om al Muncii. Asta însemna, printre cozi şi făcut frigul la aragaz, că beneficiai anual de cel puţin o aniversare de intelectual şi cel mult o aniversare plus o onomastică (ai noştri, se gândeau că dacă ne botează Măria şi Ştefan, avem să sfinţim locul în aşa hal, că până şi cravata roşie are să pălească de invidie – între noi fie vorba, nu s-au înşelat prea tare) de cărturar veritabil.

Cu câteva săptămâni ‘nainte de evenimentul cu pricina dădeai alarma prin cartier şi prin clasă că vine ziua ta şi aşteptai cuminte efectele bârfei – în cazul cel mai fericit, zvonul circula regulamentar şi urma să ai mai mulţi invitaţi decât felii de tort, ceea ce nu era problema ta, deloc. Până la ziua Z, cuminţenia ieşea din vigoare şi te apuca o nerăbdare de nestăvilit care te făcea să răscoleşti casa până în cutia cu şurubelniţe şi borcanele cu murături, să vezi măcar ce ţi-o luat mama, dacă la vecini era oarecum dificil să investighezi. Din părţi. În cel mai fericit caz, dădeai peste bomboanele pe care urma să le duci la şcoală şi de care – evident – n-aveai voie să te atingi, că, deh, erai sărbătoritul şi trebuia să suferi pentru asta.

În noaptea din ajunul preaşteptatei zile, te băgai în pat mai devreme decât galinaceele, da’ nu ca să faci nani, ci ca să rezolvi exerciţii cu teoria probabiliţăţilor cadourilor ce te vor fi copleşit a doua zi. Ca de fiecare dată, imaginaţia bătea matematica la fundul gol. Şi erau acolo maşinuţe de poliţie teleghidate şi roboţi asemenea şi trenuleţe electrice şi păpuşi care plângeau să le dai mâncare şi case de păpuşi şi tetris-uri d-alea de televizor cum are vecinu’ al cărui tată lucrează în străinănate şi casete cu Michael şi cu Samantha Fox (asta mai ales dacă erai un băieţel inocent) şi adidaşi şi blugi prespălaţi şi raiaţi şi muulte alte minunăţii de care uneori ştiai doar din poveştile altora.

Şi iată-te, în sfârşiiiit, ferchezuit şi fremâtând cum aştepţi cu sufletul la gură să sune soneria. N-ai voie să stai pe canapea, că deranjezi cuvertura, aşa că te lipeşti de geam şi scrutezi după primii veniţi.

Mă, da’ mare prost eşti. Eşti incurabil, zău..

Păi, n-ai păţit, măi fraiere, la fel şi anul trecut? Şi anul dinainte? Şi tot aşa…

Trezeşte-te, bezmeticule, că şi de data asta tot cărţi primeşti.

Da, dragii mei, aniversările noastre erau invariabil egale cu un teanc de cărţi. Iar dacă mămica se avea bine cu tovarăşa, te pricopseai şi cu o culegere de Gheba. Şi dacă mamele colegilor tăi nu discutau între ele (şi nu discutau), te alegeai şi cu notoriul Cuore, inimă de copil în triplu exemplar, cum am păţit io într-un an. N-are nimic, scapi de ele la prima aniversare a altuia, să sufere şi el, doar misery loves company. În orice caz, aveai cu ce spăla ruşinea, fiindcă neapărat printre mamele prietenilor tăi se găsea măcar una care nu se omora cu lectura. Sărmana femeie, trebuia să se învârtă cumva de un cadou, iar cum economiile se duceau integral la CAR, salvarea era dulapul din dormitorul conjugal. Acolo, în spatele lenjeriilor apretate, se găsea împărăţia şpăgii. Ar fi fost oarecum nepotrivit să-ţi trimită în dar un pachet de Kentane sau o Alvorada, aşa că alegea, draga de ea, cu sufletul tulburat de pierdere, un săpunel şi-un şprai Fa, face-te-ai mare şi frumos. Înapoi şi corectăm. Tu oricum o să te speli tot cu săpunul de casă de la mamaia, fiindcă articolele de igienă imposibil de procurat din reţeaua oficială de metalo – chimice, vor fi fost confiscate de propria-ţi mamă, care le va găsi un locşor călduţ în propriu-i regat al şpăgii cu scopul de a fi relocate cu proxima ocazie într-un alt dormitor conjugal.

Aşa că, volens – nolens, la sfârşitul zilei blestemate în care speranţele tale fuseseră din nou îngropate sub coloana infinită a educaţiei compuse din Povestiri Istorice vol III, Fram, ursul polar, Prinţ şi Cerşetor, Crăiasa Zăpezii şi alte bucăţi preţioase de maculatură nepropagandistică, te băgai în pat c-o carte mână, şi-ţi făceai pierdut necazul prin alte lumi. Din când în când, atunci când becul pâlpâia înfrigurat, şopteai câte-o rugăciune să nu se ia curentul.

Somn uşor, puişor, până la anul îţi cresc alte vise.

Podul de piatră s-a dărâmat,

A venit apa şi l-a luat,

Vom face altul pe râu in jos,

Altul mai trainic şi mai frumos.


Şi-ncălecai pe-un cotor de carte, că d’asta’vuserăm parte.

Sursa foto
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (27):


nu stiu - de modigliani la: 15/01/2010 17:08:13 Modificat la: 15/01/2010 17:09:02
de ce tot asta imi vine n minte


nostalghia, perhaps
dont shoot me

#516454 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
acum imi dau seama ce-am pierdut!... - de Sancho Panza la: 15/01/2010 17:20:54
ziua mea era (este) in perioada vacantei! :((

asta nu inseamna ca nu am amintiri nepieritoare...
cum ar fi cea de la 13 ani, cand, legata la ochi (jucam baba-oarba) m-am rostogolit intr-o tufa de urzici, cu poalele in cap, sub privirile tantalaului de ficior blon de care eram indragostita "pana la moarte".

Brigh, scuza-mi trollarea...asa-i cand batranii se apuca sa depene amintiri.
#516457 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
bright :) - de zaraza la: 15/01/2010 17:40:31 Modificat la: 15/01/2010 17:41:53
misto, mi-a placut si mi-a provocat un puhoi de amintiri. funny, singurul cadou de la copii de care-s capabila sa-mi aduc acuma aminte e un album foto (de-ala legat in vinilin rosu si cu pagini de carton negre, intre ele foi de calc), cu poza colegei care mi-l daruise pe prima pagina, alaturi de un mesaj dragut de la multi ani. il am si acuma, e plin cu poze.
#516464 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
thebrightside - de amari la: 15/01/2010 17:48:21
Cicoarea era buna cu lapte,dar beau cu placere si ceaiul.
Eu "visam" la ciucurelul albastru al acelor vremuri,in acele timpuri.
Cartea era mai singura "usa" pentru evadarea din atatea interdictii.
#516467 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Intruder la: 15/01/2010 18:09:30
habar n-ai cum am dormit eu - proaspat pionier - cu cravata la capu' patului si cum sor'mea - enervata si intrata in rutina - mi-a azvarlit carpa pe lustra!
#516471 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
modi - de thebrightside la: 15/01/2010 18:09:55
not again!! m-o zapacit fi-mio cu melodia asta.
#516472 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
sancho - de thebrightside la: 15/01/2010 18:13:15
cam nasol. :))

io nu-mi amintesc decat cartile, o pereche de tenisi rosii cu care m-amdus la scoala si in toiu' iernii de drag si o pereche de balerini rosii cu fundite. i-am ascuns vreoi cateva luni in dulap ca le pierdusem o fundita si mi-era frica sa nu mi-o iau. cand m-o obligat mama sa-i incalt iar, eram inghetata. n-a sesizat ca nu mai aveau funditele (o dadusem jos si p-a doua sa nu bata la ochi). :)))

stai linistita, textul e o madlena, so feel welcomed to share. :)
#516475 (raspuns la: #516457) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza, adica - de thebrightside la: 15/01/2010 18:14:16
tu nu primeai cate 5 carti/zi de nastere??
not fair!!
#516476 (raspuns la: #516464) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
amari - de thebrightside la: 15/01/2010 18:20:21
n-am baut cicoare pana acum cateva luni cand am luat un ceai (foarte bun).
ai mei imi rezervasera o cacao superbuna, adusa de pe dincolo; inca mai visez la ea. :)
#516477 (raspuns la: #516467) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Intrusule - de thebrightside la: 15/01/2010 18:21:33
in timpul cantecelor patritice? :)))
#516478 (raspuns la: #516471) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Intruder la: 15/01/2010 18:28:42
nu mai, ca in timpul slagarelor patriotice o tineam la gat! in timpul somnului...si pre-somnului!
pai am ramas cu shoace nervoase, ce stii tu?
#516480 (raspuns la: #516478) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
thebrightside - de latu la: 15/01/2010 18:34:30
Cei mai eruditi dintre noi primeau si carti adevarate: "Furnicel", "Fii bun pana la moarte" sau "Nopti de argint, nopti de mister":-))

Si io n-am fo' shoim...:((

Te-o pus si pe tine nu'sh cine sa scrii chestii d'astea... Si macar daca scriai cumva, asa, ca sa am un pretext (macar un pretextuletz) sa nu citesc mai departe...
Da' tu nu si nu: Scrii ca-ntotdeauna, asa de parca ti-ai proiecta inima pe hartie si reusind sa dai impresia ca n-ar fi deloc asa...:-))

#516483 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
noh - de lafemme la: 15/01/2010 18:39:40
da nu e corect domne'. adica... mie de ce nu-mi dadeau colegii cadou? nici macar o carte... :(

la noi nu se purta asa ceva
#516484 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
intrus - de thebrightside la: 15/01/2010 19:05:37
adica o puneai pe perna intentionat?
#516492 (raspuns la: #516480) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
latu - de thebrightside la: 15/01/2010 19:06:21
multam :)
#516494 (raspuns la: #516483) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
femme - de thebrightside la: 15/01/2010 19:06:52
da' ce-ti dadeau?
#516495 (raspuns la: #516484) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
luminosule, - de anisia la: 15/01/2010 19:21:23
imi trezisi amintiri faine.
bineinteles ca bateam toba
bineinteles ca nu dormeama c-o seara inainte
bineinteles ca eram emotionata pana-n varful nasului
eram copil, deh
si-n platitudinea copilariei cu pricina un astfel de eveniment era hrana sufletului pana la craciun

intr-un an am chemat toti copiii de pe scara blocului plus colegii de clasa
cand tati m-a-ntrebat cati invitati am, am zis zece
fara sa clintesc
fura de patru ori pe-atat

nici nu m-o certat nici nu m-o tachinat
o zambit ingaduitor
si n-am mai facut

da, primeam carti
si partituri
pijamale
prajituri de casa
si bomboane

cel mai frumos cadou a fost o rama de lemn, cu model facut la traforas (parca asa-i zicea, nu?)
era impachetata in hartie de-aia maro, grosolana,
si legata cu o panglica alba, de-aia de ne faceam pampoane-n par
cum are fatuca din poza, sefa de clasa

am pastrat-o multi ani. n-am habar cum o disparut
cum dispar si oamenii din viata noastra, unii, pe nesimtite. ne trezim brusc ca nu mai sunt langa noi.

ai scris frumos, luminosule. sa traiesti!
#516502 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
thebrightside, - de juli la: 15/01/2010 19:21:51 Modificat la: 15/01/2010 19:22:53
pffffff, ce de amintiri mi-ai trezit!
:) io soim n-am fost, a fost fica-mea, pionier da, in schimb fiica mea n-a mai apucat sa poarte cravata rosie de pionier, spre norocul ei a venit schimbarea cand ea era-n clasa I ...

fain textul, citind m-am intors in timp... multam bright.

rolia
#516503 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
bata-te sa te bata...bucuriile... - de cosmacpan la: 15/01/2010 19:32:48
ma faci sa lacramez neconditionat si doar aveam un cadou preparat de mamaie (un mileu de atzica si trei perechi de ghinde d-alea de se prind de cheia de la sifonera sau in sofragerie la cheia de la vitrina, impachetate frumos intr-o bucata de celofan de cel rosu) da amu, cefolanul s-o muiet de la bura asta si nici ghindele nu se simt prea bine ca le iese vata pe nas...

lasasem pantofii asa, deshamati de la orice drum
si ma uitam la ei cum plang.
plangeau ca prostii, asa molcom si cu gura inchisa.
i-am tras de limba dar pana nu le-am desfacut fermoarele nu au spus nimic.
stiam eu ca si tacerea este un raspuns
dar si curiozitatea este mare...
- ce-aveti ma? de ce-mi udati parchetul?
-pai eu, eu pland pentru ca pe mine ma iubesti mai putin decat pe el
-asta de unde ai mai scos-o?
-pai numai pe mine ma apesi mai s[-mi iasa tocul pe nas
pe el calci asa mai cu mila...si parca nici luciul nu-i asa ca al lui...
-m-am uitat la el, apoi la celalalt, amandoi erau la fel de negri
si tocurile aveau acelasi tip de blacheu
puteam sa jur ca si stropii de noroi erau cam la fel...
hm, daca nici in pantofi sa nu mai incredere
auzi la el, ca pe el nu-l mai iubesc la fel...
pai cum sa stau sa-i explic ca monturile mele
se aghezmuiesc de la vreme?
unele sunt mai inegale decat altele
cateodata stangul, uneori dreptul
stau si ma intreb, oarec cand o sa ajung in baston
asa o sa se vaite si el?
ca-l dau cu capul de pamant de vede stele verzi?
#516506 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
nis - de thebrightside la: 15/01/2010 19:43:07
traforaj :D

mda... eu mai am poza de la pionierat, de mai vedea ce fatau am :))
#516509 (raspuns la: #516502) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
juli - de thebrightside la: 15/01/2010 19:43:48
cu pla :)
#516510 (raspuns la: #516503) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
bate-m-ar - de thebrightside la: 15/01/2010 19:45:47
nebun esti, pane. super faina iubirea cu pantofii :)
#516512 (raspuns la: #516506) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
bright, - de Intruder la: 15/01/2010 20:00:08
nu pe perna dar undeva pe-aproape ca-mi era drag de ea. :)))
#516519 (raspuns la: #516492) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
bright, - de anisia la: 15/01/2010 20:23:15
hai ca la pompoane nu ma luai :))

am si io poze de cand eram pioniera, maica ce mai mandra de mine eram, ziceai c-am castigat la loto!

si ce mai colectionam la cele trese, mamamama :))

#516530 (raspuns la: #516509) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
latu - de Guinevere la: 15/01/2010 22:48:27 Modificat la: 15/01/2010 22:49:22
Cei mai eruditi dintre noi primeau si carti adevarate: "Furnicel"

Pe Furnicel l-am primit de la o vecina in varsta, era ingalbenit si scris cu â in loc de î, zilele trecute ma gandeam ca as da (aproape)orice pentru cartea aia. Tipa mai avea si carti pentru copii cu povesti despre regele Mihai (avea si poze cu el, copil), mi se parea ca am acces la o lume disparuta pentru totdeauna.
#516660 (raspuns la: #516483) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Guinevere - de latu la: 15/01/2010 23:38:19
Furnicel al meu avea i-ul nou, da' nici eu n-o mai am.
Istorii din vremea aia, mi-au povestit ai mei... Si lumea aia, da, disparuse pentru intotdeauna.
#516686 (raspuns la: #516660) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
bright - de INSULA ALTUIA la: 16/01/2010 13:20:53
vai cite amintiri,eu am primit "Fram ursul polar" si atit am plins la sfirsit :(
imi amintesc ce mindra am fost cind m-o facut pioniera si cit ma chinuiam sa-mi calc fusta ca ai mei nu aveau bani sa-mi cumpere una de tergal,si-mi mai amintesc de sapunurile amo si ce greu faceam rost de deodorantul farmec 16,era suuper si se dadea doar pe supt mina...orsicit vremuri...
fain bright amintiri frumoase multam frumos:)
#516746 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...