-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Chong şi miracolul vieţii - Da Capo al fine


de philo la: 27/01/2010 19:15:25
modificat la: 27/01/2010 19:24:25 arata originalul
rezumat: ..Da Capo al fine
taguri: Salonul 
voteaza:
Chong şi miracolul vieţii

Chong se lasă mîngăiat de ultimele raze ale soarelui de toamnă. La picioare lui foşnesc frunze ruginii şi Chong aude pînă şi mişcarile şarpelui ieşit după pradă.
Nu. Chong nu este orb. El vede şi chiar foarte bine deşi a ajuns la vîrsta de 503 ani.
Chong nu mai tine minte momentul în care şi-a dat seama că este nemuritor. Cîndva, cu secole în urmă, cel pe care în considera tatal său, Doran, îi povestise ceva vag despre o nava extraterestră prabuşită în craterul muntelui Gattara din apropiere. Era o noapte de august, povestise Doran şi o ploaie superbă de meteoriti lumina cerul, cînd, deodată, o stea mult mai luminoasă ca altele, se apropie fulgerător de pămînt sfărămîndu-se în pîlnia craterului ştins. Sătenilor care iesiseră de cu seara să vadă ploaia de stele nu le veniră să creadă că totul se petrece aievea. Mai apoi fuseseră cuprinşi de teamă superstiţioasă şi fugiră să se ascundă în casele lor. Doran rămasese singur în milocul uliţei principale a satului şi după puţin timp auzi un fel de ţipăt disperat de ajutor. Mai mult tonul decît limba în care fusesera rostite vobele îi atrase atenţia. Era strigatul al unui om puternic care înţelege că nu se poate salva singur. Doran nu auzise niciodată această limbă şi doar ştia vreo cîteva din peregrinările sale de zeci de ani pe mări şi oceane. El a intrat repede în casă să ia o ploscă de apă şi un felinar şi cu ele în mînă s-a grăbit spre craterul Gattarei. De pe creastă văzu că este vorba de un fel de navă, însă de o formă cum nu mai văzuse niciodată. Aripi nu avea lucrul acela şi forma îi era că a unei roţi sau, poate, a unui fel de parte de semi-sferă. Nava avea dimensiuni gigantice. Pe puţin două sute cinci zeci de metri în diametru şi ceea ce ramasese relativ intreg era scheletul construcţiei. Ceea ce fusese odată fuselajul exterior era împrăştiat pînă la cam vreo mie de metri în jur. Nava ardea însă nu explodase şi Doran s-a apropie cu băgare de seamă de ce mai rămăsese din acel lucru. Deodata văzu pe pasagerii navei. Bărbaţi şi femei de toate vîrstele. Copii nu vazu. Toti păreau morţi. Trecu cu groază prin acel cimitir format acolo ascultînd cu luare aminte pentru a auzi, poate, un semn de viaţă. Poate... Un geamăt surd îl făcu să se oprească înmărmurit. Nu mai credea că cineva trăieşte. Ecoul craterului nu-i permitea să găseasca direcţia. Începu să caute în spirală luminînd terenul cu felinarul adus cu el. După cîteva minute care îi părură o vesnicie, Doran povestise că a vazut o femeie tînără, plină toată de răni, sezînd pe pamînt cu spatele sprijinit de stînca. Femeia avea chip obisnuit, însă parul îi era de culoare albastră.
"Ajută-mă, om bun", parcă auzi. "Parcă" pentru că niciun sunet nu iesi din gura închisă a acelei persoane, însă Doran ştia că aşa a şi spus. Doran, om purtat prin lume, auzise de acel şiretlic susţinut de unii cum că gîndurile ar putea fi transmise fără cuvinte. "Văd că este adevărat", îşi spuse. Ar fi fugit de acolo, însă în faţa lui se afla o fiinţă care avea nevoie de el. "Apropie-te", mai auzi. "Ştiu că te numeşti Doran şi îţi sunt recunoscătoare că nu ai fugit. Sunt singura supravieţuitoare. Ştiu bine că e aşa căci toti ceilalţi nu-mi transmit gîndurile lor. Ştiu că voi muri şi eu în cîteva zeci de minute, însă sunt însărcinată şi sper să nasc mai inainte. Pruncul meu trăieşte în mine şi nu a fost rănit deloc. Aş fi murit şi eu cu toţi ceilalţi, dar gîndul la el m-a ţinut în viaţă, Doran. Spune-mi că ai să ai grijă de el. "Da, îl voi creşte că pe copilul pe care nu mi l-a dat Dumnezeu", îi răspunse în gînd Doran. "Mă numesc...., hmm... Numele meu nu e uşor de pronunţat în limba ta", spuse femeia. "Să spunem - Maria. Am părăsit cu toţii planeta noastră în urmă cu 150 de ani pămînteşti. Un război sîngeros ne-a distrus-o şi soţul meu, care a prevazut sfîrşitul, a construit această navă din deşeuri rămase intregi în împrejurimi. Mai apoi ne-am îmbarcat şi decolat spre altă lume. Eram 105 oameni. Cu toţii în vîrstă de peste o sută de ani pamînteşti. Copii nu mai erau pe planeta noastră, căci nimeni nu a vut să-i aduca într-o lume măcinată de război. Şi am plecat să căutam o planetă primitoare. Nava a înaintat, bineînţeles, cu o viteză doar ceva mai mică decît a luminii, însă n-am găsit nimic potrivit în toţi acesti ani. Energia care a propulsat nava a fost obţinută cu ajutorul unui reactor nuclear perfecţionat de catre soţul meu şi hrana necesară a provenit.... la început din magaziile pline ale navei, iar mai apoi prin... recalciclare.... În fine. Nimeni nu a murit, dar copii nu s-au născut. Nu ştim cauza lipsei naşterilor. Poate că trauma produsă de distrugerea planetei nostre ne-a inhibat dorinţa de procreere. Poate teama şi incertitudinea....

Om bun. Naşterea se apropie. Este băiat şi numele lui va fi Chong. Este, mai bine zis a fost numele tatălui sau. Îi vei tăia cordonul olimbical cu cuţitul pe care văd că îl ai la brîu, însă te rog să-l cureţi mai întîi la flacăra felinarului. Mai apoi îl vei spăla cu apă din plosca aceea de colo.
Numai bine zise cuvintele şi cu un geamăt al mamei Chong ieşi în lume. Era chiar un băieţel şi fire de păr albastru se vedeau pe ţeasta-i micuţă. Doran făcu tot ce spuse femeia şi mai apoi îi udă buzele cu apa ramasă în ploscă. Corpul femeii era rece că ghiaţa. Murise...
Doran îşi ridica privirea spre cerul instelat şi spuse cu glas tare:
"Doamne! Jur acum în faţa ta că nimic nu-i va lipsi acestui copil".
Mai apoi săpă o groapă şi aseză înăuntrul ei corpul mamei. Cu niste pietre din apropiere astupă mormintul şi căută să memoreze locul.
Chong îşi aminti că Doran îi spusese:
"M-am gîndit că va veni vremea cînd îţi voi povesti cine a fost mama ta şi cum s-a luptat să rămînă în viaţă pentru a te naşte".
*
Doran era vaduv. Soţia lui murise cu mulţi ani în urmă. Fete şi femei singure dorisera să-i ia locul, însă Doran încă o mai iubea pe soţia lui şi îi vizita mormintul în fiecare seară după munca cîmpului povestindu-i cum i-a trecut ziua. în seara aceea, mai bine zis în noaptea aceea nu o vizită. Ajuns în sat cu pruncul bătu la uşa vecinei care tocmai născuse o feţită şi îi povesti pe scurt întîmplarea.
"Dragă Ana", îi spuse. "Copilul acesta are nevoie de lapte matern. Îţi voi plăti cît va fi nevoie. Accepţi?"
"Vecine. Dumnezeu mă va pedepsi dacă voi lua plată. Îl voi hrani pe copil împreună cu al meu şi dea Domnul să am destul lapte în sîni. Încep chiar acum. Du-te la casa ta, culcă-te şi să nu te văd aici pînă mîine dimineaţă".
*
Şi a tot trecut timpul. Natura îşi făcea treaba ei şi Chong creştea că oricare alt copil. Doran le-a povestit sătenilor că Chong este o rudă îndepărtată, un orfan pe care l-a înfiat. Nu toţi l-au crezut, însă discreţia naturală a acelor oameni simpli a avut efectul scontat de către Doran şi nu au fost întrebări inutile. Doar doica şi sotul ei ştiau adevărul.
Cu timpul prietenii lui de joacă s-au obişnuit cu părul lui albastru şi l-au considerat de-al lor, dar Chong ştia că este mai altfel decît ei şi era cam dezorientat. De exemplu a observat că înţelege comportarea animalelor din ferma lui Doran de parca ar fi vorbit în graiul lui. Tot aşa ştia ce gîndesc alţii, Doran inclus. Chong i-a povestit "tatalui" sau toate astea, însă Doran i-a spus:
"Nu este nimic rau dacă poţi cîtii gîndurile altora. Aşa te-a făcut Dumnezeu şi consideră că este darul Lui special."
În fine. Tovaraşilor lui de joacă Chong nu le povestise de aceasta însuşire a lui. El, Chong, aştepta cu răbdare să-i spuna ceea ce doreau fara să-i întrerupă, deşi ştia bine ce doresc.
Mai era ceva ciudat. Se pare că gravitaţia planetei din care provinea era mai scăzută şi Chong mergea cu greu. Deşi nu avea probleme motorice, fusese în stare să meagă mult mai tărziu că alţi copii.
Chong era deja băieţel de 6 ani şi a început şcoala. Învăţătorul lui a fost mirat vazînd că după doar o săptamînă elevul sau cîtea la perfecţie. Într-o seară el a bătut la uşa lui Doran şi i-a spus:
"Nu ştiu motivul. Aşa ceva nu am mai vazut în toată cariera mea, însă fiul dumitale esta mai inteligent decît toti elevii pe care i-am avut. A trecut mai puţin de o lună şi văd că ar putea intra în clasa a II-a. Poate ar fi bine să-l duci la un prieten de-al meu, învăţător la oraş, că să-l cunoască. Cred că Chong ar avea nevoie de un profesor particular căci în scurt timp va şti tot ce ştiu eu şi toti ceilalti învăţători din sat. Ce parere ai?"

Va urma.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (5):


philo - de Intruder la: 27/01/2010 22:54:07
n'am rabdare sa citesc acum, textul e prea lung...dar il pun la bookmarkuri pentru ca am sesizat o umbra de SF.
...ma rog, parca aduce cumva, undeva, cu Zahir?
am tras o uitatura pe diagonala, nu ma pronunt.
#520693 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Intruder - de philo la: 27/01/2010 23:05:32
Ce este Zahir?

#520695 (raspuns la: #520693) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Intruder la: 27/01/2010 23:09:01
mno, e o carte.
citind io pe diagonala am avut senzatie de zahir...dar o sa citesc ca lumea cand o sa am timp si dispozitia necesara.
#520696 (raspuns la: #520695) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de philo la: 27/01/2010 23:11:30
Coelho - Zahir [arabic] - n-are legatura.
#520697 (raspuns la: #520696) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
bine, - de Intruder la: 27/01/2010 23:17:08
am citit doar partea asta, restul las pe maine sau poimaine.
nu e rau, doar cateva faze puerile dar ma gandesc ca esti mai incepator.
nu are nimic cu zahir dar nici nu trebuie. :)
#520698 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: