-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Iaşul, Tîrgul Iezilor


de philo la: 07/02/2010 00:04:44
modificat la: 07/02/2010 06:43:30 arata originalul
rezumat: Motto-toll
taguri: Salonul 
voteaza:
Motto-toll
Oricum, mie imi place mult cum povestesti de Iasi, sau , mai bine, cum te povesteste Iasul pe tine. :)
Baby Mititelu la: 06/02/2010 11:01:17
@
Sper ca n-am mai postat-o aici
@
Iaşul...
Tîrgul Iezilor, al iazurilor, adecă. Di acolo mi-s. Strada me nu mai este. Uliţa Strîmbă. Numa’ că la vriemea me se chiema deja Strada Strîmbă, că de.. urcase în grad, iar mai apoi str. Panait Stoica. Strîmbă chiar era, dar aşa strîmbă, tot lega str. Costache Negri cu Anastasie Panu. Noi cam pe la mijlc locuiam. Casă boerească, ce mai. Cel mai mult îmi plăcea podul. 200 de metrii pătraţi să fi tot fost acolo şi pe podea, nisip dă-l bun şi curat, acoperit cu cearşeafuri pe care se uscau florile de tei. Ce aromă! Numai că scriu de asta şi simt aroma’n nări. Casa veche era. De vro sută de ani buni. Casă boereasca. O cumparaseră părinţii adoptivi ai mamei prin 1933 şi mai am şi astăzi contractul de cumpărare cu nişte timbre cu Ferdinand. Multe familii se tot perindaseră p’acolo şi în podu’ ăla minunat găseai de toate. Şei vechi din catifea şi piele de Cordoba, pendule negre cu maşinărie delicată de alamă şi cupru, lampioane de cristat care făceau curcubeul pe tavan cînd lovite erau de razele soarelui, timbre şi monezi din vremuri apuse.. Şi mai era acolo un cepeng, adică o deschizătură spre acoperiş. Mă prăjeam acolo la soare, dar ce folos. Eram ori alb, or roşu cu picăţele de trebuia mama săraca, Domnul s-o aibă în paza Sa, să mă tot ungă mai apoi cu nivea şi iaurt. Chestia era că de pe acoperişul ăla ajungeam la tutele din copacul ce creştea la vecini. Ce bune erau. Nu ca alea din ramurile de jos, nişte smochinite ce creşteau la umbră. Stătea vecinul în curtea lui şi înghiţea în sec, dar io îi tot aruncam cîteva să nu plîngă de ciudă. Şi beciul... Ce excursii minunate făceam acolo într-o balie care lua apa, căci pasămite, apa suia acolo pînă la cam zece metri sub intrare. ־ntram cu un fel de torţă şi cînd începea să cam pîlpăie ştiam că încă puţin n-oi avea aer să respir şi trebuie s-o fac îndărît... Palatul cu carilonul de cînta Hora Unirii ce se auzea din turnul cela frumos. Cînd bătea de 7, stiam că trebe s-o iau la fugă spre Şcoala Trei Ierarhi, altminteri pierdeam meciul ăl înverşunat la care ne luptam să intram în posesia "mingii" făcute din ciorapi găuriţi ai bunicelor, căci mamele aveau deja ciorapi de nylon şi mingea făcuta din ei nu sărea cum trebe. Prefectura Judeţeană... Da, asta au facut acolo.. Dus Cinematograful Puskin, dus Restaurantul Modova cu taraful lui minunat de ţigani violonişti după ureche ce-mi trezeau fiori ascunşi în adîncurile fiinţei, dus tot cartierul de evrei "de baştină" şi de refugiaţii basarabeni, care tot schingiuiau frumoasa limbă moldoviniască. Duse toate, dar trăind cu frăgezime şi viaţă multă în memoria mea.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (3):


Ei, da... - de Baby Mititelu la: 07/02/2010 11:08:30
Iti sade bine limba moldovineasca. :) Tin minte ca Eliade nu iubea Moldova si stiu ca noi, moldovenii, suntem priviti cam nu stiu cum sa spun-ca sa nu gresesc. Dar eu sunt indragostita de pamantul acesta si de aceasta limba.
Multa viata in memoria ta si scrierile tale despre Iasi sunt insufletite. Cunoscand bine Iasul, imi trezesti amintirile si ma porti pe strazi pe care mi-am purtat gandurile, dorurile, dorurile, gandurile. Multumesc, philo!
#523558 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Baby Mititelu - de philo la: 07/02/2010 13:37:27
Limba moldoveneasca are o dulceata aparte si vine din sufletul moldoveanului atit de incercat de soarta.

Numai bine, moldoveanco!

Chiar de nu esti, eu iti ofer "cetatenia Moldovei".
#523579 (raspuns la: #523558) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
philo - de Baby Mititelu la: 07/02/2010 16:25:55
Sunt moldoveanca si o spun cu mandrie.
Ma simt onorata, chiar...:)
Numai bine si tie!
#523607 (raspuns la: #523579) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: