-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

De ce iubesc România?


de cosmacpan la: 12/02/2010 08:45:53
taguri: Diverse 
voteaza:

Nu, nu încerc nimic. Este dezvinovăţirea unui vicios, a unui împătimit în iubire. Poate că suferinţa este o punte de legătură. Să iubeşti, să oferi fără să ceri nimic în schimb. Nu, nu dezinteresat şi nici altruist, să iubeşti pur şi simplu. Aşa cum respiri. România este şi ea o femeie. Cu bunele şi cu relele ei. În ochii ei, ai să afli suferinţă şi bucurie, bucuria suferinţei. Nu şi-a propus nimic altceva decât să vieţuiască. A stat acolo unde i-a fost locul, nici în mijlocul frunţii ca păduchele, nici în vatră amestecată cu cenuşa (cu toate că cenuşii i-au fost şi amintirile şi privirile). A fost violată, a fost posedată, a fost terfelită, aruncată la marginea comunităţii, împroşcată cu noroi, cu vorbe grele, cu mizerii, cu închisori, cu pumni în gură. Le-a suportat înghiţindu-şi amarul. Ştia că suferinţa este un dat nu o virtute. Ea nu a fost virtuoasă, a fost doar trăitoare. A rezistat. De fiecare dată când credea că poate visa (atâta drept îi mai rămăsese) veneau vremuri tulburi şi măturau totul în cale.
România nu are străzi asfaltate.
România nu are multe, pentru că din multul şi din preaplinul ei se benchetuieşte pe orinde. România este murdară, urduroasă, necurăţată, nepieptănată, o ruşine, o zdreanţă. Dacă este aşa (dar ochii mei plini de urdori nu văd bine) e pentru că i s-a luat totul. I s-a luat oglinda, i s-a luat pieptenele, i s-a luat apa, i s-a luat aerul (abia mai respiră uneori). De cele mai multe ori lucrurile ei sărăcăcioase au fost luate şi abia pe străzile cele mari şi frumoase au fost azvârlite pe un colţ de trotuar. Cine să aibă timp să le privească? Cine să le cumpere? Mirajul vitrinelor (goale, serbede, fără viaţă) au făcut ca lucruşoarele acelea să fie călcate în picioare.
România nu are nimic. Nici măcar demnitate. Greşit. Ea ştie să sufere în tăcere. Se prăvăleşte în sine şi plânge. Chiar şi aşa ea iubeşte. Nu şi-a dorit să fie săracă, nu şi-a dorit să fie singură, abandonată, uitată. Dar ce poate face? Nu prea multe. Din păcate, nici cei ai ei nu prea şi-o mai doresc. Unii chiar o urăsc.
România manelistă.
Ea nu a fost aşa, ea ştia să doinească, să cânte la nunţi şi la botez, ştia să bocească atunci când îi murea cineva drag. România este normală, numai că i se bagă pe gât nimicuri. Îi vine să vomite. Şi vomită, dar pe tăcute, fără să icnească prea tare. nu vrea să deranjeze. Frunzele ei cântau, păsările cântau ca peste tot. Solzii cântau şi ei făcând valul să se încreţească.
România de căcat.
Nu, ea niciodată nu a zăcut prin şanţuri, aşteptând s-o spele ploile. Ea niciodată nu şi-a ascuns faţa în spatele zidurilor şi porţilor de cetate. Ea a fost deschisă, a îmbrăţişat pe oricine cu drag. Singurele vicii pe care şi le recunoaşte au fost răbdarea (şi a răbdat multe) şi dragostea – a iubit fără de măsură.
România peturilor şi a gunoaielor
România a fost băgată cu de-a sila în hora consumismului. „Omul nou”, omul care îşi pierduse totul (începând cu părinţii, cu trecutul, cu rădăcinile, cu obiceiurile, cu iubirea de sine şi de aproapele) era şi el aruncat de pe o zi pe alta. Şi pentru că îi era greu, arunca în jur tot ceea ce-i prisosea lui, scârba, uitarea şi mizeria, jegul. O voce venită de departe spune şi ea cu durere „nu te întreba ce face ţara pentru tine, întreabă-te ce poţi face tu pentru ţară”...şi a plecat.
România nu ceartă şi nu cere socoteală. Ea aşteaptă. Ea ştie că odată şi odată, va fi şi ea iubită pentru ceea ce este. Ea ştie că se va cineva şi pentru ea care să-i aducă apă şi săpun la pat, care o s-o ajute să se spele, să se ridice şi încet, cu spaimă să-şi arata faţa în curte. Să-şi ia locul care este al ei.
Toţi cei care au bălăcărit-o ori au plecat ori vor pleca capetele. Ea ştie să fie femeie. Şi o femeie iartă multe. Şi plânge mult. Munceşte mult. Suferă mult. România aşteaptă. Chiar dacă oamenii nu mai au răbdare, chiar dacă şi ei se opresc şi ridică piatra. Ea tace. Şi aşteaptă. E datoria ei să-i iubească pe toţi fără de măsură. A fost şi o să fie terfelită, ei nu-i pasă. Ea aşteaptă. Ea ştie doar un singur lucru: toate se surpă, totul se prăvale, IUBIREA rămâne. Şi ea ştie să aştepte. Totul se cerne: şi lacrimile, şi troienele, şi necazrile, şi bucuriile. Ea aşteaptă. Pe banca de la poartă. Nu, nu stă cu mâinile în sân. Dar aşteaptă în felul ei.
România, te iubesc.
Te iubesc pentru că nici eu nu sunt mai breaz. Sunt asemeni ţie. Ce contează dacă sunt singur. Nu-i nimic. O să stăm amândoi la poartă. O să aşteptăm. O să iubim. Şi o să răbdăm împreună. O să ne privim ochi în ochi. O să ne spunem poveşti. Şi timpul o să se toarcă. Noaptea o să ne strângem unul în altul să ne mai încălzim cu puţinul sufletelor noastre. O să aşteptăm. Or să treacă toate frigurile, toate convulsiile. Or să iasă slăbiţi, or să se mişte mai greu. Dar cum spui tu: cu răbdarea trecem marea. Dacă ar fi să fie, ţi-ai pune toată marea asta pe tine. Să te cureţi odată pentru totdeauna. Dar nu-i timpul. Marea îşi are treburile ei.
România te iubesc. Aşa spune marea. Şi o cred. România te iubesc. Aşa spune şi Dunărea care ştie mai multe decât mine, că doar vine de departe. România te iubesc. Aşa şoptesc şi copacii atâţia câţi au mai rămas. România te iubesc. Aşa spune cerul. Şi-l cred pentru că el este mare şi ne acoperă pe toţi, fără părtinire. Românie te iubesc, spune însuşi timpul. Şi-l cred că el ştie ce spune.
România te iubesc!
Cu toate lacrimile tale. Cu toţi săracii tăi. Cu toţi copii tăi abandonaţi. Şi dacă nu pot să fac mai mult, măcar să ştii că te iubesc. Dacă eşti urâtă este pentru că şi oamenii ţi-au fost deformaţi, urâţiţi, striviţi ca să intre în noile forme. Dacă eşti meschină şi jalnică şi josnică este pentru că ei, te-au vrut aşa. Te-au lăsat să cauţi în gunoaie cojile lor uscate. Te-au umplut cu scârnăviile şi mizeriile lor. Nu suportau să te vadă altfel decăt ei. Se spune că „Acceptam mediocritatea atata timp cat suntem parte din ea.” Te-au vrut asemeni lor, mediocră, spelbă, incultă, incoloră, inodoră. Se simţeau bine când puteau înjosi. Iar tu îi iubeai şi încă îi mai iubeşti. Eşti vicioasă până în adâncurile sufletului. Iubirea şi răbdarea sunt viciile tale. Te iubesc aşa cum eşti, vicioasă. Te iubesc cu toate îndurările şi răbdările tale care nu ştiu ce-i ăla capăt. Te iubesc cu toată iubirea ta.
România te iubesc.
Dar tu nu eşti urâtă. Urâtă este doar oglinda în care se oglindesc ei. Tu nu eşti meschină. Meschin, scorojit şi intrat la apa cea plină de lături le este sufletul. În micimea lor ei nici nu mai bagă de seamă că nu se înalţă nici până la genunchiul broaştei. Şi de acolo din orbirea lor, nu mai văd nimic în jur. Şi dacă nu văd cred că nici nu există altceva. Nu concep că mai poate exista şi altceva. Ceva frumos, ceva pur, ceva curat aşa cum este iubirea ta.
România te iubesc, aşa sfârtecată cum te-au lăsat să crăpi. Numai că tu te ridici din ţărână, îţi scuturi durerile, îţi pui palma streaşină şi astepţi. Ochii tăi sunt izvoare de iubire. Răsuflarea ta, dospeşte dulceaţa chemării.„Oricine înjoseşte înseamnă că e josnic."
„Om este acela care poartă într-însul ceva mai mare decât el."
“Există o ură neîmpăcată împotriva binelui şi o groază adâncă şi dispreţuitoare faţă de tot ce este frumos. Într-atâta încât mă întreb dacă surprinzător nu e faptul (care-i indigna pe cărturari şi farisei) că Hristos mânca şi bea cu vameşii şi păcătoşii, ci faptul că vameşii şi păcătoşii mâncau şi beau cu Hristos.” (N. Steinhardt - Jurnalul fericirii)

“Societatea s-a schimbat mai mult decât omul, ale cărui nevoi esenţiale nu pot varia în funcţie de epocă. Ţăranul vechi, cel pe care l-am cunoscut în copilărie, este pentru omul de astăzi greu de definit, aşa cum greu de înţeles sunt noţiunile de om cumsecade, nobleţe, cinste, curaj, grijă, ascultare, rânduială, cuvânt dat. Sunt cuvinte pentru care merită să te baţi. Persecuţii, suferinţă, nesiguranţă, violenţe, sărăcie, mizerie, efortul penibil de a supravieţui etc. – aproape toate sunt concepte greu de înţeles pentru lumea tradiţională. Sau aveau alte accepţiuni.
Gustul pentru trecător, pentru lucrul care nu durează... În acelaşi timp tot ce făceau era definitivul însuşi.
Civilizaţia ţărănească nu cunoaşte lupta pentru autodepăşire. Este o calmă şi bună exprimare a bucuriei de a exista.” (Horia Bernea - Câteva cuvinte despre muzeu, cantităţi, materialitate şi încrucişare)

România te iubesc pentru că încă mai ai puterea să iubeşti şi să-i laşi în prejma ta căci ştiu că minunea cea mare şi nevăzută e pe cale să se împlinească. Te iubesc România
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (20):


`ai sa te`ajut::) - de 1brasovean la: 12/02/2010 09:16:34

Grafica: Ciprian Muresan, Cluj (via nascutinurss.ro)
#524779 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
mac, m-ai induiosat... - de adynet1 la: 12/02/2010 10:08:11
Mi-ai despicat dorul in particule vii, cu mii de imagini ce zaceau in mine neconturate...
#524793 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Pane... - de monte_oro la: 12/02/2010 10:29:36 Modificat la: 12/02/2010 10:29:56
Ar fi atat de multe de spus... in sensul celor scrise de tine... incat tacerea e mai elocventa, dinspre mine. Dar, da. :)Insa aici e vorba de creuzetul intim al fiecaruia...
#524795 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
de ce iubesc Romania? - de GloriaVictis la: 12/02/2010 10:49:08
pentru ca e "acasa" al meu :)
cu bune, cu rele...
#524798 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Roman Haduch la: 12/02/2010 12:44:55 Modificat la: 12/02/2010 12:47:45
Dragostea declarata este important sa fie exprimata prin fapte pentru a iesi din sfera "bla-bla" .
sunt convins ca o iubesti, dar ea te iubeste pe tine? Ce faci tu , concret , pentru Romania pe care o iubesti?
#524826 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pane - de INSULA ALTUIA la: 12/02/2010 12:57:03
si eu o iubesc in toate ungherele,cu piinea neagra amara si fara gust sau pufoasa ca vata.Cu lasii,de multe ori cred ca e blestemata.

Excelenta,pane:)
#524834 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
nu stiu daca iubesc Romania - de Intruder la: 12/02/2010 13:04:28
dar stiu ca sunt cativa, acolo, pe care'i iubesc...si mai mult nu pot.

...si atmosfera asta:

#524838 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
frumoasa - de mazariche la: 12/02/2010 13:32:12
declaratie, pane, reflexie a unui suflet frumos.
#524857 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cosmacpan - de dorele la: 12/02/2010 15:02:18
Si tocmai azi citii in Dilema Veche:
„Un dezastru mare ne pîndeşte – un dezastru incalculabil; şi nu văd în toată Europa astăzi pe nimeni care să ne compătimească măcar daco-macedo-românismul în faliment, dar-mi-te să ne dee o mînă de ajutor. Ce am făcut, ce am dres, nu ştiu; ştiu că lumea întreagă nu ne poate suferi. Am abuzat, prin spirit de paradă şi de bravadură, de închipuit prestigiu; am profesat cu furoare insolentă grandomania; am tot aruncat praf în ochii lumii – pînă cînd am ajuns în sfîrşit să dispunem lumea întreagă a face astăzi haz de nenorocirile noastre.“

(I.L. Caragiale către Petre Th. Missir, la 26 martie 1907)


#524890 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
SO - de monte_oro la: 12/02/2010 18:41:15
Cand ai...asteptari...in iubire... te pasc dezamagirile. Mai bine ca tot ce vine... si spre tine... sa fie ca un bonus al vietii. Doar n-o sa umbli disperat pe strazi... ca sa te iubeasca... tara, cineva...orice si oricine... Conteaza starea din tine...metamorfoza ta... Daca e si reciproca, atunci...cu atat mai bine.
#524940 (raspuns la: #524900) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Baby Mititelu la: 12/02/2010 18:55:11
Una dintre cele mai frumoase declaratii de dragoste citite in viata mea!
Si eu iubesc Romania! Tot asa.
#524945 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Pane, - de juli la: 12/02/2010 19:01:11
frumos spus, fara patima... ca o constatare doar... da si eu spun, România te iubesc!rolia
#524948 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
SO - de monte_oro la: 12/02/2010 19:12:24
Aia e problema ta... si-a raportului tau... propriu si personal... cu Romanica... De care... ma rog, inca nu m-a lasat memoria... spuneai candva ca-i de cacat...
#524955 (raspuns la: #524946) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
SO - de monte_oro la: 12/02/2010 19:19:59
Pai...daca ai chef sa stai la parnaie...sa astepti "caleasca"... cheam-o... ca tu esti dovada..:))
#524965 (raspuns la: #524960) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Olariule... - de monte_oro la: 12/02/2010 20:16:22
Stiu...si stii foarte bine ca ai zis chestia asta... Ca acum oi vrea sa nuantezi contextul... cuvintele...e altceva. Problema ta...a majora...e ca in ciuda omului puternic ce te consideri a fi... sau poate ca esti... ai o fascinatie a verbului rau... gol, uneori... impotriva unor lucruri sau oameni care is mai buni decat crezi tu... Am... pot spune... zeci de fosti colegi si amici ce impanzesc SUA, Canada, Australia... da' la niciunul nu am observat duplicitatea asta a ta... ori felul labirintos... chinuit...in care, trecand peste multe masuri ale bunului simt... ale relationarii firesti... incerci sa arati altora ca ESTI. Iti spun io... felul simplu... direct...fara strategii... era cel mai bun.
#524988 (raspuns la: #524984) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Amice... - de monte_oro la: 12/02/2010 20:26:13
Dovezi de-alea de iubire... ca despre asta vorbeam, nu?... cere-le tu... Io... in zona asta... is fan JFK....;)
#524995 (raspuns la: #524993) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
SO - de monte_oro la: 12/02/2010 20:42:24
Bine, mah. Mie imi place ploaia.
#525000 (raspuns la: #524997) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
SO - de monte_oro la: 12/02/2010 20:58:23
Ba poate mor. O sa plangi?...:)))
#525011 (raspuns la: #525004) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cosmacpan - de Bucu la: 12/02/2010 21:33:36
am facut vara trecuta o poza româniei, cam asa o vedeam atunci.

'modelul' era o harta veche de geografie agatata într-o casa modesta.

ochiul drept e retezatul, ochiul stâng e fagarasul. am vrut sa-i dau un contur mai pronuntat, sa aduca a chip de taran cu palarie, m-am oprit însa la ce se vede mai jos.

#525016 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Pane Cosmo - de Apoll la: 12/02/2010 22:14:58
am o strangere de inima cand vad o postare lunga.De data asta dupa prima fraza, am citit-o pe nerasuflate.Bv!
O mama asa cat o fi ea de pacatoasa tot mama ramane.Cand cresc copiii putini dintre ei se mai gandesc la ea.
#525021 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...