-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

77% dintre tineri vor in UE ca sa paraseasca Romania


de Pasagerul la: 07/10/2004 02:44:00
modificat la: 09/10/2004 13:22:40
voteaza:
In continuare puteti citi rezultatele unui sondaj efectuat de Metro Media Transilvania si publicat de .Din pacate ,nu se dau alte date deci nu putem sti cit de reprezentante sint rezultatele.
Aspectele prezentate sint interesate si se refera la unele din subiectele care ii preocupa pe utilizatorii cafenelii.

Acesta este articolul citat de Revista Presei On-Line dupa "Cotidianul":
Cel mai de seama avantaj al integrarii in UE identificat de tinerii din Romania este garantia ca, in sfarsit, vor putea calatori liber in toate celelalte tari europene, fara nici un fel de oprelisti, se arata in cel mai recent studiu asupra situatiei tineretului din Romania, dat publicitatii, saptamana aceasta, de Autoritatea Nationala pentru Tineret.

Astfel, 77% dintre tinerii care au raspuns sondajului efectuat de Metro Media Transilvania considera ca aderarea Romaniei la Uniunea Europeana inseamna, in primul rand, posibilitatea de a calatori unde vor dori in spatiul UE.

Aceasta apreciere este explicata de o alta dorinta ce caracterizeaza mai mult de jumatate din tanara generatie, aceea de a pleca in strainatate, majoritatea (80% dintre cei care intentioneaza sa paraseasca Romania chiar in urmatorii trei ani), doar pentru a munci o vreme peste hotare, iar 9% pentru a se stabili definitiv in alta tara.
Paradoxal, asa cum subliniaza si studiul, exista mai multi tineri care se declara gata sa plece in Occident (54%) decat cei care se gandesc sa se mute din satul de bastina intr-un oras ce le poate oferi mai multe sanse de afirmare, dar care se afla tot in Romania.

Aceasta situatie demonstreaza ca, pentru o anumita categorie de tineri, singura speranta care le ramane se afla dincolo de granitele tarii, pe care se pregatesc sa le traverseze atunci cand vor putea, eventual dupa anul 2007.
Alte concluzii ale raportului scot in evidenta aspecte ale crizei generale prin care trec tinerii din toata tara si care pot fi tot atatea motive ce justifica pe deplin dorinta de a parasi Romania, macar pentru o bucata de vreme.

Astfel, doar doi tineri din cinci au un loc de munca, iar, dintre acestia, doar putin peste jumatate au si un contract de munca, ceilalti lucrand pe conventii civile sau la negru. La nivel national, aproape doua treimi dintre tineri sunt intretinuti de parintii lor si numai 30% au declarat ca pot sa traiasca din salariul pe care il castiga.

Tinta principala pe care marea majoritate o urmaresc atunci cand se gandesc la o noua slujba este sa castige mai multi bani, in vreme ce pe unul dintre ultimele locuri in topul obiectivelor se afla realizarea personala.

De altfel, intregul sondaj indica faptul ca majoritatea tinerilor sunt interesati in principal de aspectele banesti ale existentei, unde se regasesc, de altfel, cele mai mari lipsuri ale acestei categorii sociale. Valori precum generozitatea, imaginatia, solidaritatea umana sau spiritul de cooperare sunt printre ultimele pe care ei ar dori sa le cultive la propriii copii.

Pe de alta parte, sunt considerate ca valori deosebit de importante toleranta, respectul fata de altii si bunele maniere. Incercarile pe care tinerii le fac pe cont propriu in lumea afacerilor se sfarsesc, de regula, cu esecuri totale sau partiale, asta in cazurile in care se gandesc la asa ceva si au si resursele sa o faca.

Astfel, 49% dintre cei chestionati au declarat ca s-au gandit sa se lanseze intr-o afacere, dar numai o treime dintre acestia au trecut la fapte. Numai 5% s-au declarat satisfacuti de rezultat, in timp ce 19% au esuat complet.
Tinerii nu prea stiu ce sa faca nici cu timpul lor liber, pe care il folosesc in general doar pentru a se uita la televizor, pentru odihna sau pentru a se intalni cu prietenii. Interactiunea cu ceilalti este limitata aproape numai in interiorul grupurilor de prieteni, in conditiile in care gradul de asociere a tinerilor ramane la un nivel extrem de mic, numai 9%.

Acestia sunt inscrisi de regula in organizatii studentesti sau in partide politice.
Interesul pentru cultura se mentine, de asemenea, la nivel redus, fiind preferate de regula filmele de actiune si comediile care ruleaza in cinematografe sau sunt difuzate de televiziuni. Cititul este o activitate la care tinerii sunt dispusi in principal doar in situatii obligatorii, in interes de serviciu sau in cadrul scolii.

In ceea ce priveste muzica, manelele au cunoscut o raspandire larga in ultimii ani, fiind ascultate in prezent de 53% dintre tineri.
Exista si alte avantaje identificate de tineri in aderarea Romaniei la UE. Acestea sunt, in ordine descrescatoare: un viitor mai bun pentru ei (75%), mai multe locuri de munca (72%), ameliorarea situatiei economice a tarii (69%) si, nu in ultimul rand, aparitia unui guvern de nivel cu adevarat european, in care cred peste jumatate dintre respondenti.

Contextul general este de nemultumire, in conditiile in care doar 22% dintre tineri se declara multumiti de modul in care merg lucrurile, in prezent, in Romania.

comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (0):

Nu exista comentarii

-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...