Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Pensia de moarte ( 7 )


de Tot Areal la: 13/03/2010 14:58:03
taguri: Cutia_cu_litere 
voteaza:
Gunoaiele istoriei
( 7/1 )
- Vă rog să aveţi grijă dacă găsiţi ceva documente, să le predaţi la muzeu. S-ar putea să fie de valoare pentru istoria oraşului.
- Am predat câte ceva. Luaţi cartea asta, am păstrat-o pentru dumneavoastră. Dacă vreţi, veniţi să luaţi lemnele din curte, să pot face curat zise ea.
Mona se duse cu o căruţă şi a făcut vreo două transporturi. Stâlpii de stejar ai porţii ce se dărâmase nu demult erau încă tari, doar o parte la suprafaţă se degradase. Erau şi obiecte de mobilier vechi, găurit de carii, câteva lăzi foarte grele şi solide. A început a strica vreo două dulapuri cu sertare şi o cuprinse regretul când a văzut că le-ar fi putut folosi, erau foarte tari.
- Am să ard un secol de istorie, zise Mona.
- O să ţină de cald, comentă moştenitoarea.
Se gândea la utilitatea lor de altă dată, la oamenii care au atins acele lucruri. Marii unionişti- deputatul Aurel Vlad, ajuns ministru mai târziu în primul guvern al României Mari, protopopul Moţa şi fiul lui, Ioan Mihu, Maniu, Dominic Stanca. Casa situată în centrul vechi a oraşului, faţă-n faţă cu un vechi cinematograf, aparţinuse unui preot greco-catolic ţărănist, primar în perioada de după război. Era şi profesor de biologie, înfiinţase prima fabrică de plante medicinale din ţară şi a construit o biserică. Puşcăria nu l-a ocolit.
Fiica, profesoară de biologie, defuncta înmormântată cu câteva zile înainte nu reuşise să primească nici măcar o acţiune onorifică de la cei ce au pus stăpânire pe fabrică. Când edilii voiau să scoată bordura de granit galben de pe străzi ea s-a opus. Era o emblemă a oraşului şi a reuşit să impună păstrarea bordurii în zona centrului vechi.
O vizita uneori pentru vreun articol privind istoria oraşului sau să vadă ce mai face. Reuşise în primii ani după revoluţie să redea o parte din memoria locului. Îşi ducea greu bătrâneţea printre amintirile unei lumi dragi – pianul la care mai cânta uneori, portretele regelui şi cele de familie, documente vechi, colecţii de ziare. Nu o lăsa pe fiica ei să-i facă curat.
- Uite aici era o poză de la expoziţie, arătând găurile din colecţia unei publicaţii ce apărea cu un secol în urmă. Am împrumutat colecţia la un professor universitar care a făcut monografia omagială a oraşului şi a decupat mai multe poze. Mai târziu am descoperit…
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (1):


( 7/2 ) - de Tot Areal la: 13/03/2010 14:58:54
A avut noroc să nu fie scoasă afară din casă cum s-a întâmplat cu fostul ministru. Mona a fost nevoită să petreacă câteva zile în încăperea ce-i servea de birou marelui erou ce făcuse un serviciu imens neamului. Se sfârşise de mult în închisoarea de la Sighet şi nu se ştia unde i se odihnesc oasele. Casa a fost ocupată de un miliţian şi activişti de partid.
Moştenitorul a umblat cinsprezece ani în justiţie pentru recuperarea proprietăţilor. Cumpăra procesele cu mărci de la vechii şi noii judecători, să-şi redobândească drepturile de proprietate.
O lăsase să ocupe o cameră- singura eliberată şi să încaseze chiria. Era iarna în februarie şi foarte frig. Nu avea nici curent, se folosea de lumânări. O lăsase să se instaleze în birou până va putea să-şi amenajeze camera. A doua seară, nu putea intra în birou. În orificiu pentru cheie cineva a introdus cioburi mici de sticlă. S-a întors târziu de la serviciu şi nu avea nici unde să doarmă. Lângă uşă se vedeau pe zăpadă urmele de la încălţămintea făptuitorului. Merse la poliţie şi reclama situaţia, dar nu a fost primită spre rezolvare, considerându-se că nu are nici o calitate îndreptăţită pentru a reclama asemenea fapt.
Cunoştea o profesoară de muzică ce stătea în apropiere. Era pe la zece, oră târzie pentru o seară de februarie. Îi povesti întâmplarea şi se bucură de un ceai cald şi o felie de pâine cu margarină.
- Crede-mă, nu te pot servi cu altceva, suntem într-o situaţie disperată! Abia ne descurcăm cu mâncarea. Am girat pe cineva la bancă şi a fugit în America. Suntem înnebuniţi.
Îi dădu o şurubelniţă şi o pătură. Pe la miezul nopţii reuşi să intre în birou. Din fericire uşa de la intrare fiind la stradă era dublă, a doua putea fi asigurată. Îi Dar, îi era teamă să petreacă noaptea acolo. S-a dus în camera ce-i fusese destinată câteva luni. Era la etaj. Se bucura că avea lumină din stradă şi era mai cald decât în birou. Îşi aşternu pătura pe jos şi dormi îmbrăcată.
Chiriaşii o urau şi vorbeau urât cu ea. Ştiau că urmează să evacueze apartamentele şi nu mai plăteau chiria de câţiva ani. Nu ştiau cine a fost proprietarul şi nu-i interesa. I-a lăsat în pace şi după vreo două luni, relaţiile s-au îndulcit. În cele din urmă chiriaşii au primit locuinţe în case abandonate şi primăria le-a oferit ajutor să le renoveze.
În urmă au rămas gunoaie, o curte plină de acareturi şi coteţe, parchetul putred, o ruină. Pe un perete se afla o placă memorială. Multe din casele străzii erau de patrimoniu, cu o arhitectură impunătoare ce au învins vitregiile vremurilor. Pereţii exfoliaţi parcă plângeau după strălucirea şi fumuseţea trecutului, bucuriile, tristeţile şi urâţeniiile ce le ascundeau de ochii trecătorilor ce… nu scriu niciodată istoria...


#530788 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: