-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Eugenia


de Axel la: 12/10/2004 11:15:00
modificat la: 13/10/2004 00:34:54
taguri: Diverse 
voteaza:
Al Treilea Reich.

Trupele SS Leibstandarte defileaza pe strazile orasului; sunetul brutal al cizmelor tintuite se reverbereaza crud de ziduri. Localnicii ciulesc urechile si o spaima surda li se strecoara in sus pe sira spinarii.

Tinerii soldati sint mindri; inalti, blonzi, idealul Ubermensch-ului imaginat de Nietzche, bestia blonda care asteapta doar un cuvint pentru a conduce lumea.

Alesi pe criterii rasiale, masurati, cintariti, examinati la micron, acei soldati faceau parte din ceea ce s-a numit "politica rasiala"; conform acesteia, lumea era destinata celor puternici.


In zilele noastre.

Oaia Dolly, o creatie a geneticii moderne, a deschis un drum considerat de multi ca fiind mai mult decit periculos; a suscitat controverse aprinse intre Biserica si Stiinta si chiar intre cei apartinind Stiintei.

La ora actuala ne hranim cu "bucati de foste-animale" ( multumesc, Ada Milea! ) si plante al caror genotip a suferit modificari nu doar in urma poluarii, ci si in urma experimentelor de laborator care le-au facut - teoretic macar - mai mari, mai hranitoare, mai gustoase.

Manipularea genetica. Eugenia.

Telul spre care au tins savantii ( sau "savantii"? ) celui de-al Treilea Reich, atins de savantii moderni, cu rezultatele pe care le vedem cu totii.

In fiecare zi, in lume se nasc mii, zeci de mii poate de copii cu malformatii, fie congenitale fie induse de factori externi: poluare chimica, radiatii. Acesti copii, atunci cind supravietuiesc, devin niste ciudatenii, priviti de multi ca "freaks", desconsiderati si umiliti iar parintii lor sufera poate de zeci de ori mai mult.


Harta genomului uman este cunoscuta. Depinde de noi sa decidem daca vom inainta pe un drum cu capcane subtile si nu stiu daca avem puterea si discernamintul pentru a le evita.


Sinteti de acord cu manipularea genetica a plantelor si animalelor cu care ne hranim?

Sinteti de acord cu manipularea genetica a omului pentru a-l face de neatins de boli si malformatii, crescind implicit durata de viata?

Credeti ca, in situatia de mai sus, explozia demografica ce ar urma, inducind o criza majora de resurse, va fi stopata prin diverse metode, mergind pina la extremul dat de eutanasie?

Credeti ca omul este perfectibil, sau perfectiunea ramine apanajul lui Dumnezeu?
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (29):


Pt. Axel - de Paianjenul la: 13/10/2004 05:55:05
"Credeti ca omul este perfectibil, sau perfectiunea ramine apanajul lui Dumnezeu?"

- Perfectibil/perfectiune sub care aspect anume?!...

Admitind ca Biblia e o carte de luat in serios, acceptam ca Dumnezeu l-a creat pe OM (din start) PERFECT ("dupa chipul si asemanarea Sa")... dar nu INCORUPTIBIL. (Daca l-ar fi creat incoruptibil, ar fi trebuit sa-l priveze de un element esential care-i defineste individualitatea/personalitatea: VOINTA sau libertatea de a alege intre bine si rau.) Esenta teologiei crestine este tocmai RESTAURAREA omului la starea de PERFECTIUNE - morala/spirituala mai intii - si, evident si fizica. Si, daca Dumnezeu (CREATOR fiind, printre altele) nu ar avea nici un fel de dificultati in ce priveste restaurarea fizica (materiala) a omului, restaurarea morala/spirituala poate fi un proces agonizant de dificil sau chiar IMPOSIBIL... tocmai din cauza ca EL nu si-ar permite niciodata sa SFINTEASCA/PERFECTIONEZE un individ impotriva vointei (sau fara cooperarea) acestuia.
#24898 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Omul perfect Adam - de ampop la: 13/10/2004 08:22:50
Dupa cum spunea si Paianjenul omul a fost creat perfect dupa Biblie. Toate transformarile si degenerarile specie umane au avut loc ulterior expulzarii din Eden. Jocul de-a "creatorul" al omului nu este decat o amagire. Eternul miraj de a-L depasi pe G-d, care i-a pierdut si pe o seama de ingeri cu Lucifer in frunte. Asta pentru cei ce nu se cred darwinist doar niste maimute graitoare.
Mario
#24906 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Parerea mea - de Hypatia la: 13/10/2004 09:16:13
o stii deja. Nu-mi ramane decat sa citesc ce zic si altii...
Hypatia
#24911 (raspuns la: #24898) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Subiectul - de Axel la: 13/10/2004 10:07:13
Apreciez fervoarea, dar singurul punct de vedere ce poate contrazice conceptul de eugenie este cel religios?

Cam slabut...speram intr-o abordare mai dinamica. :(
#24917 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Axel, - de Hypatia la: 13/10/2004 15:13:11
Dar sunt unele subiecte, daca nu cumva toate, care trebuie discutate in primul rand din punct de vedere al eticii. Si daca noi suntem crestini, la ce etica ne vom raporta?
Pentru tine, asa ca imi esti simpatic, am sa incerc sa dezvolt punctul meu de vedere doar ca OM :
Fiind cele mai evoluate fapturi de pe Terra, oamenii trebuie sa fie in armonie cu ei insisi , cu semenii sai si cu lumea in care traiesc. Daca la cele mai multe dintre vietuitoare regula de baza este "selectia naturala"/ "legea junglei", oamenii sunt datori sa actioneze din alte resorturi , mai umane.
Omul impacat cu sine insusi este moral si nu ucide, nu face rau in mod intentionat. Or eugenia asta presupune.
Pe de alta parte, eugenia presupune mai mult perfectionarea genetica a materialului uman, dar nu va putea face nimic in planul spiritualitatii. Chiar daca s-a descoperit harta genomului uman. Ce bine ar putea avea omenirea de aici?
Hypatia
#24949 (raspuns la: #24917) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
"Sinteti de acord cu manipula - de Simeon Dascalul la: 13/10/2004 15:38:19
"Sinteti de acord cu manipularea genetica a plantelor si animalelor cu care ne hranim?"

Manipularea genetica la plante/animale a mers de obicei spre cantitate in detrimentul calitatii. Soiuri mai lipsite de gust, dar cu productie mai mare la hectar si care se coc mai repede, animale indopate cu hormoni de crestere care s-au transmis apoi la om. In materie de mancare - de origine animala sau vegetala – prefer metodele vechi, pre-genetice de selectie.

"Sinteti de acord cu manipularea genetica a omului pentru a-l face de neatins de boli si malformatii, crescind implicit durata de viata?"

Perfectibilitatea o vad intr-un sens mai uman: sanatate, frumusete, inteligenta, ne miscam tot intre criterii omenesti, cu ajutorul stiintei sa poata primi toti ceea ce revine unei minoritati prin jocul cromozomilor. Si perfectibilitatea asta va accesibila tuturor sau pretul o va face prohibita, iar cei mai multi se vor resemna la gandul ca pot avea si copii urati, firavi, prosti fiindca n-au avut destui bani?

Oare e genomul atat de cunoscut? Nu riscam ca o generatie intreaga cu sistem de aparare sintetic sa fie secerata de un virus nou si neprevazut? Sau ca noua si salutara gena anti-obezitate sa duca la boli de pancreas si ficat? Nu-i asa de grav sa ratezi un camp de patlagele, dar la fiinte umane ar trebui mai multa prudenta.

Daca vor fi numai oameni cu inteligenta ridicata cine va mai face muncile de jos? E mai trist pentru unul ce-l citeste pe Heidegger sa mature strazile decat pentru altul o treime din IQ-ul lui.
#24954 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Axel, eu sunt BIO - de Jimmy_Cecilia la: 13/10/2004 20:32:51
Tot ce este BIO, natural, fara hormoni, fara chimicale, fara OGM...
Nu amestec religia, dar este sigur, ca vroim sa schimbam totul, reusim doar sa distrugem...
Mii de rase de plante si animale sunt in disparitie, poluarea, schimbarea climei, efectul de sera, ghetzarii care se topesc...
#25006 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Am crezut,... - de Axel la: 13/10/2004 20:37:09
...citind titlul ( trunchiat ) al mesajului ca esti biolog si am sarit de pe scaun.

Nu esti, nu...? Adevarul e ca mi-ar prinde bine comentariile unei persoane din domeniu, nu de altceva, dar sint convins ca scap cite o timpenie din aia abisala uneori si mi-ar prinde tare bine sa aflu ce si unde gresesc.

#25007 (raspuns la: #25006) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Pt. Simeon Dascalul - de Paianjenul la: 14/10/2004 07:31:13
"Daca vor fi numai oameni cu inteligenta ridicata cine va mai face muncile de jos? E mai trist pentru unul ce-l citeste pe Heidegger sa mature strazile decat pentru altul o treime din IQ-ul lui."

- Nu, zau!... Si daca unul care-l citeste pe Heidegger ar matura strada, sau ar curata HAZNAUA in ce ar consta... "tristetea"?!... de vreme ce atit maturatul strazii cit si curatatul haznalei sint servicii de care au nevoie SI cititorii lui Heidegger in aceeasi masura ca si cacaciosii de rind?!... Sau te pomenesti ca, disparind la un moment dat timpimea, eruditii nu si-ar mai matura strazile... nu si-ar mai desfunda canalele... nu si-ar mai spala vasele... nu ar mai inlatura molozul in urma demolarii unei constructii?!... etc., etc...
#25053 (raspuns la: #24954) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Haznaua societatii - de ampop la: 14/10/2004 10:22:47
O, de ar fi impartirea pozitiei sociale dupa IQ ar mai fi ceva...:). Dar imbecili cu IQ scazut sau cei de 100 (nu sint prost dar nici destept, sint ca orice ommm...) ne conduc inca. Cui ii pasa de IQ in societate? Ca si cei cu IQ ridicat pot spala haznaua, nu-i nici o rusine sa fii cacanar la propriu. Rusine e sa fii hot la drumul mare, devalizator de banci, cu burta si gusa, Mertzan si vila, cacanarul Partidului. Shalom brothers,
Mario
#25059 (raspuns la: #25053) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Paianjenului - de Simeon Dascalul la: 14/10/2004 12:32:07
De ce daca o munca-i necesara, se presupune ca-i si facuta cu entuziasm? Am asa o banuiala, cum ca ai de s-or dus prin facultati or facut chestia asta nu ca se plictiseau, ci ca sa scape de muncile mai nasoale.
Cred ca o societate compusa numai din esteti si eruditi ar avea mari probleme cu canalizarea si nu numai.
Sunt utili si cei cu IQ redus, ba cateodata mai utili ca ceilalti.

#25061 (raspuns la: #25053) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Ce-ati zice daca... - de Axel la: 14/10/2004 16:04:53
...ar exista posibilitatea sa se creeze fiinte umane al caror IQ sa fie deliberat "presetat" la valori scazute, care sa fie tinuti numai pentru "munca de jos"?

Sa fie programati genetic astfel incit sa nu aiba dorinte mai sus de hrana zilnica si sa nu aiba nici constiinta mortii, in acceptiunea pe care o dam noi acestui concept.

Cind nu mai e nevoie de ei sau cind imbatrinesc prea tare pentru a munci, sa fie eutanasiati.
#25068 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
secundul - de AlexM la: 14/10/2004 17:30:33
Axel aduse o viziune de SF cu oameni care arata cam ca noi dar sa fie cu IQ intrat la apa si care sa faca munca de jos si cand nu mai sint rentabili sa fie bagati la recycling.

fun:
1) pai asta a fost odata. Au exitat neandertalii care erau "cam ca noi" dar avand in IQ mai redus ( probabil) au fos sãpatsi de homo sapiens. Ma rog, nu era chiar eutanasiere dar rezultatul fu tot trecerea pe lumea cealalta.
2) asta e si acum. marea majoritate lucra la munca de jos. Daca acest lucru are in mare masura de a face cu IQ aia e alta treaba dar sint semeni ai nostrii care fac munca de jos si altii care nu o fac:-) Astia nu mai trec la recycling cand au imbatranit dar nici nu sint in genere eutanasiati ci sint suportati:-)

not fun at all:

asa ceva nu trebuie incercat sub nici o forma. Argumente, etice, morale, religioase, dar si posibile conflicte , scapari de sub control si cine stie ce Dumnezeu se mai poate intampla.
Nu stiu de ce vazui acum asa prin fata ochilor un episod din "Planeta Maimutelor". ...

brrrrrrrrrrrr.......

AlexM
#25076 (raspuns la: #25068) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Un fel de. - de Axel la: 14/10/2004 17:54:08
"neanderthalienii" - Homo sapiens neanderthalensis mai precis - fac oricum parte din familia Homo sapiens, care este formata din:

- homo sapiens archaic

- homo sapiens neanderthalensis

- homo sapiens sapiens ( adica noi ).

Asa ca n-a fost nici o "sapatura" la mijloc, ci pur si simplu evolutie. Neanderthalienii nu au trait in aceeasi perioada cu homo sapiens.


Ai tu dreptate pe undeva, dar imi venise in minte o armata de de-astia congelati; cind ai razboi cu vecinu' ucrainean', hop! i-ai scos de la gheata si ii trimiti sa se ciomageasca apoi ii bagi la loc...ma rog, citi mai ramin din ei.

Completezi restu' prin programe de crestere accelerata... :)
#25079 (raspuns la: #25076) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Axel - de Horia D la: 14/10/2004 18:13:52
Asa ca n-a fost nici o "sapatura" la mijloc, ci pur si simplu evolutie. Neanderthalienii nu au trait in aceeasi perioada cu homo sapiens.

Din pacate te contrazic... Neanderthalienii au aparut inaintea lui homo sapiens, dar a existat o perioada de vreo 50,000 de ani in care au convietuit.. Teoria este ca extinderea lui homo sapines in europa a dus la extinctia neanderthalienilor...

The things that come to those who wait are what's left behind by those
who got there first.
#25080 (raspuns la: #25079) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
lui axel - de Simeon Dascalul la: 15/10/2004 09:12:44
Ba da, ideea e fascinanta. Asta s-a incercat in tot cursul istoriei umanitatiii. Dar "inferiorii" ar trebui marcati intr-un fel si fizic, pentru ca ceilalti sa nu se simta jenati vazand niste idioti care arata la fel ca specia dominanta curatand in spatiile publice. De fapt, ca sa se inlature orice angoase umanitare noii sclavi ar putea proveni, de exemplu, din porci modificati genetic.
Dar ramane o intrebare: unde se sfarseste munca de jos, de unde incepe munca sa fie "onorabila"?
Si nu s-a deviat intr-un fel de la subiect? Speram intr-o dezbatere despre plantele/animalele modificate genetic.
#25150 (raspuns la: #25068) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Pt. Simeon Dascalul - de Paianjenul la: 15/10/2004 09:40:36
"De ce daca o munca-i necesara, se presupune ca-i si facuta cu entuziasm?"

- N-am presupus asa ceva.


"Am asa o banuiala, cum ca ai de s-or dus prin facultati or facut chestia asta nu ca se plictiseau, ci ca sa scape de muncile mai nasoale."

- PRECIS remarca de mai sus se aplica la destui "care s-or dus prin facultati ca sa scape de muncile mai nasoale", dar cu certitudine nu la TOTI. Am avut in viata ocazia sa vad ingineri arhitecti pe care in santier ii deosebeai de "ultimul" salahor doar dupa ecusonul de la piept (si eventual dupa unele trasaturi fizionomice...)... sau ingineri zootehnisti lopatind balegarul din grajdul CAP-ului cot la cot cu "badea Ilie"... Sau pe doamna doctor "D", care pe strada arata intotdeauna ca "decupata" din Neckerman, dar care, dupa ce i s-a zugravit apartamentul, a preferat sa-si faca singura curatenie decit sa apeleze la femeile de serviciu de la spitalul la care sotul ei era director.
Sa mai adaug ca toti cei exemplificati mai sus se bucurau de mai mult respect si popularitate decit colegii lor mai sclifositi... si asta fara sa li se shifoneze citusi de putin diplomele?...


"Cred ca o societate compusa numai din esteti si eruditi ar avea mari probleme cu canalizarea si nu numai.
Sunt utili si cei cu IQ redus, ba cateodata mai utili ca ceilalti."


- Poate ca nu, totusi. Oamenii se mai adapteaza la nevoie.


"Dar ramane o intrebare: unde se sfarseste munca de jos, de unde incepe munca sa fie 'onorabila'?"

- In umila mea opinie orice munca necesara este si onorabila (chiar daca nu neaparat si placuta). Sau... nu asa ar fi si normal sa fie?!...
#25151 (raspuns la: #25061) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
IQ sa fie deliberat "presetat" la valori scazute? - de ampop la: 15/10/2004 12:47:21
Aici frate nu-i nevoie de inginerie genetica. Sa ia parintii ceva medicamente mutagene, sa fumeze mamica 60-80 de tigari pe zi si sa bea cate doua sticle de whiskey sau tzuica de prune si gata presetarea...idioti sadea o sa nasca. Despre visele de a avea slugi si sclavi, care nici macar sa nu aiba constiinta sclaviei, uite o idee interesanta, numai ca nu NOI am creat omul, zic IO, asa, mai ingramadit si inchistat intr-ale Bibliei. Si sper sa nu se indeplineasca NICIODATA astfel de vise. Shalom brothers,
Mario
#25158 (raspuns la: #25068) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Munci onorabile - de Simeon Dascalul la: 15/10/2004 15:34:33
Inginerul X se distrează lopătând bălegarul, doctoriţa Y spală pe jos cu plăcere în timpul ei liber etc.. Păi dacă toată lumea ar fi alcătuită din respectaţi ca ăştia, n-am mai avea nici o problemă, decât că poate ar fi penurie de grajduri de rânit şi duşumele de spălat. Eu n-am întâlnit încă pe cineva iubitor de muncă gratuită şi încă "joasă". În caz că totuşi găsesc îl invit călduros la noi: să repare garnitura de la chiuvetă, să cureţe casa din cap până-n picioare, să sape grădina, după preferinţe desigur. În timpul ăsta eu m-aş duce la discotecă, taică-meu la birt, maică-mea s-ar uita la telenovele şi toată lumea ar fi fericită – doar face fiecare ce-i place, nu? Atâta numai că în viaţa reală n-am prea văzut amatori din ăştia.

"Poate ca nu, totusi. Oamenii se mai adapteaza la nevoie."

Desigur că oamenii se adaptează. Noi ca popor de exemplu ne-am adaptat la migraţiile barbare, la invaziile otomane, în ultima vreme la comunism şi astăzi la un venit mediu pe locuitor de 150 de euro. Asta înseamnă cumva că situaţiile de dinainte-s bune şi ar trebui perpetuate?

"In umila mea opinie orice munca necesara este si onorabila"

Călăii în Evul Mediu? Prostituatele?
#25171 (raspuns la: #25151) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
lui ampop - de Simeon Dascalul la: 15/10/2004 16:00:08


"Aici frate nu-i nevoie de inginerie genetica. Sa ia parintii ceva medicamente mutagene, sa fumeze mamica 60-80 de tigari pe zi si sa bea cate doua sticle de whiskey sau tzuica de prune si gata presetarea...idioti sadea o sa nasca"

În felul ăsta obţii clienţi pentru spitale şi închisori, nu forţa de muncă ideală. Mutantul dorit mai presupune ceva însuşiri, au fost înşirate înainte.

Şi din punct de vedere moral ce-i mai condamnabil: ca o muncă să fie atribuită unuia ce-o consideră înjositoare şi o face fiindcă aşa-i impune situaţia economică sau altuia care nu simte nici o neplăcere? Care poate nici măcar nu are conceptele de plăcere şi neplăcere?
#25177 (raspuns la: #25158) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Pt. Simeon Dascalul - de Paianjenul la: 16/10/2004 02:08:40
"Călăii în Evul Mediu? Prostituatele?"

- "In umila mea opinie orice munca necesara este si onorabila"

era afirmatia mea.

Logic deci,

daca executia unui criminal poate fi justificata moral(?!)... atunci jobul de calau este onorabil! (chiar daca nu e, obligatoriu, si PLACUT!).

daca cei care apeleaza la serviciul prostituatelor pot sa gaseasca o justificare morala autentica pentru actul lor(?!)... atunci prostitutia este o ocupatie onorabila! (chiar daca nu e, obligatoriu, si PLACUTA!).

PS.
(Nu "uita" sa citesti pe "daca" de la inceputul afirmatiilor de mai sus!...)...
#25233 (raspuns la: #25171) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Paianjenul are dreptate.. ata - de Horia D la: 16/10/2004 06:33:58
Paianjenul are dreptate.. atata timp cat este cerere, va exista si oferta.. In eviul mediul a fost cerere pentru calai, iar despre prostituate ce sa mai vorbim.. Cererea a inceput la inceputul istoriei, si va continua pana la sfarsitul ei

The things that come to those who wait are what's left behind by those
who got there first.
#25235 (raspuns la: #25233) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
citeva informatii utile... - de L la: 16/10/2004 09:35:34
Harta genomului uman e cunoscuta, in sensul ca avem textul, dar din pacate nu cunoastem limba. Stim ce inseamna anumite cuvinte, dar cam atita.

Inginerie genetica se facea si acum citeva mii de ani, desi nu sub acest nume. Cind pastorii incruciseaza doua rase de oi ca sa combine citeva trasaturi rare intr-un singur animal, sau cind agricultorii pastreaza semintele de la rosiile mai gustoase, cam acelasi mecanism e la lucru, desi a trecut multa vreme pina omul s-a prins s-o faca sistematic. Diferenta este ca natura ne protejeaza de greseli in acest caz: rase suficient de diferite nu se pot incrucisa, si deviatiile (mutatiile) sint in general infertile deci nu se pot inmulti scapind de sub control.

Manipularea genetica in laborator se face intr-un alt fel: "gene splicing" inseamna inserarea unei bucati de cod genetic (chiar de la o specie complet diferita) in DNA-ul unei celule mama complete, cu scopul de a adauga o anumita trasatura noului organism.

Anumite rezultate ale acestei tehnologii sint pozitive si probabil greu de obtinut rapid pe alta cale. Din pacate, e de asemenea la fel de usor sa se depaseasca limitele, si e greu de confirmat daca impreuna cu trasaturile dorite nu am introdus si altele mai nedorite, care nu apar decit generatii mai tirziu.

De exemplu, daca o buruiana e rezistenta la paraziti si codul respectiv e izolat si introdus intr-o leguma, putem obtine cartofi care nu sint mincati de gindacii de Colorado, si deci care nu mai trebuie improscati cu pesticide. In felul asta ai de ales intre legume cu urme de chimicale toxice, sau legume "curate" dar modificate genetic. Am auzit de gene dintr-un peste introduse in rosii sa le dea rezistenta la frig (informatie neconfirmata).

Alte rezultate sint mai usor de verificat. Unele bacterii, carora li s-a inserat secventa DNA corespunzind insulinei umane, pot produce insulina in conditii de laborator, deci sint o sursa mai ieftina. Cum insulina e o substanta simpla (intre proteine) banuiesc ca e relativ usor de determinat puritatea etc.

Vom putea determina daca un fetus are defecte congenitale. Anumite boli genetice pot reduce drastic sansele de supravietuire normala. Problema e, unde tragem linia. Cind vor vrea ochi albastri ?

E dificil de anticipat efectul speciilor modificate genetic asupra naturii inconjuratoare. Unele pot sa inlocuiasca rapid speciile native care nu pot concura cu ele. Lantul ecologic, care e greu incercat zi de zi, poate fi debalansat in cai greu de banuit.

Poate ca solutia e sa acceptam ce avem si sa nu lasam aceste modificari in afara laboratorului. Europa, din cite stiu eu (dar nu si Romania), refuza importul de alimente modificate genetic (ceea ce e bine dupa parerea mea, pentru ca n-am incredere ca concernurile industriale dau doi bani pe sanatatea mea daca li se da optiunea). Din pacate piata isi spune cuvintul, si majoritatea populatiei nu va voi sa cheltuiasca dublu pentru legume naturale, care deseori nu arata la fel de bine decit celelalte. Fara informatii suficiente, in curind vom avea de ales numai dintre rau si mai putin rau.

Si problema nici macar nu e asa de simpla. Ingineria genetica e doar ultima sperietoare, dar nu e singura creatoare de probleme pentru umanitate. Si animalele (ne-modificate) crescute la ferme sint dopate cu vitamine si hormoni de crestere, ale caror influenta asupra organismului uman e greu de stabilit pe termen lung. Probabil tonele de "pulpe USA" importate in Romania asa sint.

In plus, nu-mi amintesc unde am citit despre niste studii care au descoperit ca imensele cantitati de medicamente (anti-depresante si altele) eliminate cu dejectiile umane in mari si oceane sint acumulate in pesti si alte organisme care traiesc acolo. Care in final, ajung tot la noi, cum sintem la sfirsitul lantului trofic.

Scuze pentru lungimea postului.
#25247 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Eugenia - de Adrian Marchidann la: 16/10/2004 13:13:38
"Telul spre care au tins savantii ( sau "savantii"? ) celui de-al Treilea Reich, atins de savantii moderni, cu rezultatele pe care le vedem cu totii."

Care tel? Azi nu se mai doreste puritatea rasiala iar drepturile tiganilor, evreilor, handicapatilor si homosexualilor sunt mai respectate ca oricand.

"Sinteti de acord cu manipularea genetica a plantelor si animalelor cu care ne hranim?"

Manipulare genetica se face de cand lumea exista prin altoiri, incrucisari de rase ori pastrarea puritatii celor productive. Doar ca pana acum se facea la intamplare.

"Sinteti de acord cu manipularea genetica a omului pentru a-l face de neatins de boli si malformatii, crescind implicit durata de viata?"

Cred ca asta este visul oricarui om: sa fie imun la boala si sa traiasca bine cat mai mult (adica sa moara cat mai tarziu).

"Credeti ca, in situatia de mai sus, explozia demografica ce ar urma, inducind o criza majora de resurse, va fi stopata prin diverse metode, mergind pina la extremul dat de eutanasie?"

Asta spunea Malthus acum 100 ani dar acum ne vaitam ca nu avem suficienti copii si ca producem hrana in exces. Evolutia are ciudateniile ei si cu greu o putem prezice.

"Credeti ca omul este perfectibil, sau perfectiunea ramine apanajul lui Dumnezeu?"

Omul a evoluat mult in ultimele secole iar speranta de viata in unele tari a crescut de la 45 ani in 1900 la 80 ani in 2000. Cine ar refuza un antibiotic pentru un abces dentar doar pentru ca in Biblie nu se pomeneste nimic de acest medicament? Cine are tupeul sa spuna ca stie ce vrea Dumnezeu?
#25274 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Sclavii noii ere sau Dr. Mengele? - de ampop la: 18/10/2004 08:45:29
"Şi din punct de vedere moral ce-i mai condamnabil: ca o muncă să fie atribuită unuia ce-o consideră înjositoare şi o face fiindcă aşa-i impune situaţia economică sau altuia care nu simte nici o neplăcere? Care poate nici măcar nu are conceptele de plăcere şi neplăcere?"...cum adica frate Simeoane? Cine iti garanteaza ca acele fiinte create spre a fi sclavi nu vor avea constiinta de sine? Este oare moral sa zamislesti astfel de zombie. Pare mai de graba o masinatie gen Mengele. Cine va fi acela care va beneficia de sclavi for free? Care vor fi criteriile atribuirii de rob unei familii de elita? Vor avea infatisarea noastra si nu vor fi oameni? Sper ca daca vreodata o sa te servesc la masa, ca asa iti place, iar eu voi fi unul dintre cei care sunt "multumiti", o sa-ti pun in mancare stricnina, cand nici macar nu o sa banuiesti. Uite asa, eu...SCLAVUL. Si las-o dracului de morala...ca nu este domeniul tau cel mai tare. Sieg Heil Dr.Mengele!
Mario
#25397 (raspuns la: #25177) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Onorabilitatea muncii - de Simeon Dascalul la: 18/10/2004 11:07:08

Cât de onorabile le-aţi susţine în teorie nu cred că aţi duce una din doamnele antemenţionate la oficiul stării civile.

Dar discuţia a deviat şi nu cred că munca e onorabilă, nici măcar cea titrată şi acceptată în general ca onorabilă de opinia cetăţii.
Şi nu vreau să mă leg neapărat de bietele muieri.
Aranjând circuite integrate pentru profitul unui mitocan şmecher, nu mă consider mai onorabil decât damele ce aşteaptă tir-urile pe şoseaua de centură.

Aşa că în ce priveşte onorabilitatea muncii am mari rezerve.

#25408 (raspuns la: #25233) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
hrana modificata - de Simeon Dascalul la: 18/10/2004 11:10:57

"Manipulare genetica se face de cand lumea exista prin altoiri, incrucisari de rase ori pastrarea puritatii celor productive. Doar ca pana acum se facea la intamplare."

Numai că manipularea genetică nu implică neapărat creştere calitativă. Din câte văd viitorul înseamnă mâncare multă şi rea, legume fără gust, animale îndopate cu hormoni de creştere.

Ce aţi alege între o roşie cultivată normal şi alta modificată genetic ca să arate bine şi să ajungă la maturitate într-o pătrime din timpul vechi?
#25409 (raspuns la: #25274) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Sclavii şi stricnina - de Simeon Dascalul la: 18/10/2004 11:29:43

Păi, dragă rudă de forum, se dorea crearea genetică de sclavi, tocmai pentru că în cadrul omenirii vechi nimeni nu acceptă cu prea multă fericire să muncească pentru altul şi ar vrea oricând să inverseze rolurile sau măcar să scape de exploatatori.
Dar dacă geneticienii vor face o treabă bună hibridul rezultat va fi absolut indiferent la discursurile mântuitorilor de ocazie care-i îndeamnă să pună altfel de condimente în supa stăpânilor.
În ce priveşte circuitul lor economic, presupun că va fi normal, aşa cum s-a întâmplat cu calculatoarele sau cu maşinile de spălat.
#25411 (raspuns la: #25397) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
muncile de jos si iq-ul - de desdemona la: 18/10/2004 12:49:38
Exista doua lucruri in a caror validitate absoluta nu cred, desi multi o fac.
Primul: muncile de jos sunt neplacute pentru orice persoana.
Al doilea: caracterizarea valorii unui om prin IQ.
Incerc sa justific:
1. Depinde de firea unui om si de ce-i place. Cuiva poate sa ii placa sa faca lucruri concrete, fara a iubi lucruri abstracte. Un copil poate sa nu aiba rabdare la scoala si deci sa nu isi cheltuiasca energia invatand, preferand de exemplu sa mestereasca in joaca diferite lucruri. Mai tarziu acesta va urma o scoala profesionala si va deveni instalator (meserie care presupune cateodata si depanarea unor lucruri rau mirositoare). E foarte posibil ca acel om sa fie pasionat de mestereala lui, sa stie totul despre uneltele sale si tehnica lor, sa gaseasca meseria lui foarte placuta, chiar daca cate-odata e necesar sa manevreze mizerii. Alt om ar putea prefera munca in gradina, cu legumele, cu animalele, si ar face si lucrurile mai putin placute (datul cu lopata la balegar) daca nu cu cea mai mare placere, cu satsfactia ca in urma actiunii animalele sunt sanatoase si plantele cresc mai bine. Cand iubesti o meserie, inconvenientele ei sunt mai mici. Oare nu la fel gandeste o mama cand trebuie sa schimbe scutecele pruncului. O face fara sa se planga pentru ca o face din iubire.
2. Testarea IQ-ului poate fi denaturata de antrenament. Daca un om e decis sa fie gasit mai inteligent decat este, se va antrena intens in directia raspunsului la tipul de intrebari din teste (va face zeci si sute de teste ca antrenament). Si IQ-ul nu caracterizeaza prea bine un om. Ia un om simplu, educa-l, antreneaza-l dezvolta-i limbajul si viteza de reactie! Acel om nu va fi calitativ mai bun, ci doar mai rapid, si mai 'istetz'. Nu stiu de ce lumea isi inchipuie ca toti cei ce fac munca 'de jos' sunt oameni limitati mental. Am cunoscut destule cazuri contrarii. Singurul lucru care poate avea un efect limitator e lipsa de perspective si ambitii.

Desdemonita
#25413 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: