-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Scrisoare catre tara mea


de Tot Areal la: 30/03/2010 13:21:54
modificat la: 30/03/2010 13:25:23 arata originalul
rezumat: de Ioana Dogaru
taguri: Salonul social 
voteaza:
Nu-mi iubesc ţara. Trebuie să fie aşa, din moment ce nu-mi vine decît să vorbesc urît despre ea. Să-i spun vorbe grele în fiecare oră, în fiecare dimineaţă, cînd întîrzii cît pot de mult întîlnirea cu oamenii, locurile, serviciile , televiziunea, pîinea, mirosurile, maşinile, culorile, limba ei.
Am obosit de ţara asta. Am obosit de ţara în care cei care conduc mă cred prost şi-mi spun "omul simplu, de pe stradă", omul căruia se simt datori să-i explice cum stau treburile, într-un limbaj gîngav, analfabet, ca acela folosit de adulţii inculţi, pentru a răspunde gîngurelilor unui bebeluş.
Am obosit de ţara în care nimic nu este ceea ce pare: un site colorat cu multe promisiuni al unei grădiniţe private e doar un paravan în spatele căruia se află o clădire care-i adăposteşte pe preşcolari de ploaie cît timp părinţii se află la serviciu (altfel, educatoarel e îşi roagă colegele de breaslă mai norocoase, de la alte grădiniţe, să fure plastilină şi creioane).
Avocatul care-mi promite că va cîştiga procesul n-are niciodată chitanţier pentru banii pe care-i dau şi nici argumente în instanţă. Nici şefa firmei de recrutare nu- mi dă chitanţă pe banii primiţi, pe care i-am dat soţului ei, venit la întîlnire în trening, într-o staţie de autobuz. Atunci s-a desfăşurat şi ultima secvenţă de colaborare, fiindcă plata taxei n-a fost urmată de nici o invitaţie la un interviu. Editura la care s-a angajat prietena mea, editură foarte renumită, scoate cărţi de filozofie de pensionar trist, de jucător de table fără noroc şi literatură erotică, pe lîngă care graffiti-urile din WC-urile şi gările publice sînt suave declaraţii de amor.
Iar patronul te felicită dacă ai reuşit să-i promovezi cărţile doar printre cei sau, mai bine zis, cele cu care încă nu s-a culcat. Că aşa, ar fi putut s-o facă şi el... Profesoara de franceză a nepotului meu miroase a vodcă, profesorul de religie nu-l lasă să iasă în timpul orei să facă pipi, iar cea de fizică pleacă în Grecia din două în două săptămîni (plus în vacanţele şcolare). Redacţia la care m-am angajat are două birouri pentru redactori - unul pentru făcut sex - şi un art director care ilustrează un articol despre cartea Golful francezului cu două fotografii: una cu o lagună şi cea de-a doua cu un francez. Anonim. Adică nu ştim dacă e francez, dar are bucle pudrate de secol XVIII şi zîmbeşte tîmp spre obiectiv. Fotografie pe care a schimbat-o, la insistenţele mele, multe, năduşite, cu o imagine portocalie a unei corăbii în apus de soare. Pentru lagună n-am mai avut suflu. Şi nici pentru corabie. Redactorul-şef spune că-i genial, că face şi art şi e şi director, că numai el poate să aplice, în Photoshop, ghiocei pe rochia vedetei şi numai el poate să ilustreze un reportaj despre copiii orfani cu un copil cu ursuleţ în braţe, şi clipul Nokia - cu mîini înlănţuite. Din cauza lui, întreaga redacţie şi-a dat demisia. A rămas doar redactorul-şef. Isteric şi nefericit. Din cauza celor care au pregătit o conspiraţie împotriva lui.

Am obosit de ţara care-mi spune că orice speranţă are rădăcini firave şi că orice opţiune sinceră, onestă se dovedeşte a fi cretină. Am obosit ca din patru în patru ani să aleg prost, împreună cu alte 22 de milioane de locuitori, de oricare parte a baricadei am fi. Am obosit să sper că cel care se numeşte şef de guvern sau preşedinte de ţară sau măcelar sau avocat sau cîntăreţ chiar se pricepe la ceea ce diploma, votul, discursul spun că se pricepe.

Am obosit de ţara care mă transformă în victimă sau complice. În victimă, fiindcă oricît de multe rele s-ar întîmpla în ţara asta, oricît de multă corupţie ne-ar tăia răsuflarea cu duhoarea ei, statul, legile, funcţionărimea, judecătorii, DNA-ul, Guvernul, Parlamentu l par cu toate că există într-un univers diafan, paralel cu al nostru, din care aruncă, din cînd în cînd, o ocheadă către noi, să ne supravegheze. Să ne certe că n-avem răbdare să ajungă şi la noi bunăstarea. Să ne dojenească, cu glas de domnu' Trandafir acrit, pentru iresponsabilitatea cu care le cerem imposibilul, în condiţiile unei moşteniri grele.

Am obosit să fiu victima statului care mă fură la facturi, la impozite sau în justiţie, victima patronilor care mă pot exclude din organigramă din trei ţipete şi două semnături, victima poliţiştilor care mă roagă să nu reclam furtul din buzunare.
Orice protest este inutil. Orice gest de solidaritate, orice iniţiativă care m-ar putea transforma în cetăţean sau concetăţean, în membru al unei comunităţi rezidenţiale sau al unei organizaţii se fîsîie în faţa privirilor nepăsătoare, a replicilor de tipul "c'eşti copil" sau "mă laşi?!" sau a celor care transformă iniţiativa în afacere profitabilă pentru ei şi dezastruoasă pentru beneficiari. Iar renunţarea mă face complice cu cei care acceptă ca lucrurile să meargă prost, din neputinţă, din interes, din indiferenţă.
Sînt complice, prin tăcere, cu toţi impostorii, mincinoşii, neisprăviţii, hoţii, de care depind, într-un fel sau altul, în bătăliile mele mărunte, de zi cu zi.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (16):


Scrisoare carte tara mea(2) - de Tot Areal la: 30/03/2010 13:24:06
Am obosit de ţara unui singur televizor, a unui singur program în care se amestecă, de-a valma, senzuale cu securişti nejudecaţi, brăilence cu analişti obosiţi, discuţ ii lălîi despre salarii enorme, furt la factură, poliţişti beţi, judecători mituiţi, miniştri penali cu breaking news-uri împotriva cărora tot românul moţăie: învîrteli, băşcălii, ogici, ciumace, anchete de doi şi un sfert, morţi de trei parale, incesturi de patru stele.

Am obosit să aud sau să citesc comentarii lungi, strivite de ură sau înmuiate de slugărnicie, ale jurnaliştilor obosiţi din presa românească. Am obosit de vorbe grele de prostie, nesimţire, ipocrizie, inepţii, vorbe care nu mai interesează pe nimeni, vorbe caraghioase, care-i transformă pe toţi ciutacii, dumitreştii şi morarii în bufoni disperaţi ai orelor tîrzii de televiziune.

Am obosit să văd societatea civilă, care face curat în universităţi şi alegeri, înghesuită pe liste de alegeri europarlamen tare ale unui partid majoritar. Am obosit să aud că singurul lucru pe care-l avem de opus alegerii fiicei preşedintelui în Parlamentul European este pluralul nefericit "succesuri". Am obosit să văd susţinători sinceri ai preşedintelui, care vor salariu de jurnalist independent. Am obosit să văd jurnalişti independenţ i care devin guvernatori interesaţi.Am obosit să-l aud pe ministrul Culturii ţinînd-o langa cu explicaţiile despre pleaşcă şi iubire de preşedinte.
Am obosit să văd reportaje cu oameni care mănîncă din gunoaie, copii violaţi, preoţi care ţin liturghii erotice, puştile lui Michi Şpagă, termopanele lui Adrian Năstase, oameni care se împerechează cu oi, ţărani care tasează pămîntul cu obuze încă detonabile, pensionari care se străduiesc să prindă două porţii de sarmale de 1Decembrie, ţigănci care-şi arată popoul poliţiştilor, şoferi beţi, criminali filmaţi în circa de poliţie, înmormîntări în direct, sicrie fotografiate cu mobilul, ştiri animate despre ficatul de 20 de kilograme al unui cîntăreţ, oameni urcaţi pe cruci ca să vadă mai bine groapa, cozile isterice de Sfînta Paraschiva şi de Izvorul Tămăduirii, proteste pe marginea balconului sau a macaralei şi comentariile profesioniştilor care încep cu: "Ce efect poate să aibă violul asupra unei fetiţe de 12 ani?". Mă obosesc profesioniştii televiziunilor, chiar şi fără comentarii. Fiindcă sînt aceiaşi. Şi apar des. Foarte des. În ţara asta nu mai există un psiholog cumsecade, un profesor eminent, un cîntăreţ talentat, un analist respectabil, un preot cu har, un poet înzestrat: toţi devin vedete şi, în clipa imediat următoare, descoperă că au văzut idei. Despre orice altceva decît meseria pe care altfel ar fi putut s-o practice onest şi din care să aibă un venit regulat.
#533578 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Scrisoare carte tara mea(3) - de Tot Areal la: 30/03/2010 13:24:56
Mă obosesc emisiunile care-mi promit că vor dezbate soluţiile anti-criză şi în care invitaţi şi moderatori ajung să vorbească despre beregate, prostănaci, caraghioşi, şobolani rozalii, lupta dintre fata preşedintelui şi intelectuali, despre insinuările cutărui senator,despre sforăitul din Parlament al nu ştiu cărui deputat, despre nepoate de senatoare care sînt de fapt amante de miniştri. Am oboist să văd feţe lungi de jurnalişti care anunţă, cu acelaşi ton grav, de început de apocalipsă, şi că se măresc facturile, şi că s-a dus dracului rapiţa în Alexandria ,şi că Mutu are tendonul rupt. Sau că nu-l mai are deloc. Am obosit să aud de mitică-de-la-ligă, naşu-sandu, meme-stoica, galactici, jucători titraţi, distracţ ie-pe- cinste.

Am obosit să ştiu că din atîtea cazuri de malpraxis în medicină, un singur doctor a fost condamnat pentru viol. Mă oboseşte Mihaela Rădulescu, şi cei care o combat, şi cei care o apără.Mă oboseşte oricine comentează un film, o carte, un spectacol, mai departe de rude, prieteni sau părinţi, fără să poată arăta vreun act, o diplomă, care să-i confere acest drept.Am obosit să mă tot întreb cine este cel sau cea care apare pe prima pagină a tuturor ziarelor, fără să reuşesc să-mi amintesc vreo ispravă, bună, rea, dar în orice caz extraordinară, care să merite măcar efortul scanării fotografiei lor.
Am obosit să văd că patroni de firme de salubrizare îşi dau cu părerea despre expoziţii de artă, că pe Wikipedia Mircea Badea este actor român, că Monica Tatoiu are răspuns pentru orice - de la încălzirea globală, la cum nu trebuie să renunţi la speranţa de a avea orgasm. Am obosit ca, la douăzeci de ani de la Revoluţie, să-i înjur tot pe Iliescu, Năstase, Văcăroiu, Şerban Mihăilescu, Viorel Hrebenciuc, Talpeş, Mitrea, Vadim Tudor, Voiculescu, Adrian Păunescu etc. Am obosit, de fapt, să nu am încredere în nimic şi nimeni.
Am obosit să scriu acest protest. Nu va folosi la nimic. M-am gîndit, la un moment dat, să le cer oamenilor obosiţi ca şi mine să iasă în stradă. Dar am în faţa ochilor imaginile filmate la diferite proteste: pancarte şi lozinci analfabete, revendicări haotice şi isterice, feţe tîmpe în fundal care transmit salutări familiei, sindicalişti mîngîiaţi pe frunte de opoziţie, trecători plictisiţi şi amintiri duioase despre concediile la mare din vremea fraţilor Petreuş şi a Daciilor în rate.

Am obosit de ţara în care nu se întîmplă nimic. De ţara care m-a făcut să privesc cu lehamite drepturi la care am tînjit ani mulţi şi grei în comunism. Mie, omului simplu de pe stradă, mi-e lehamite de dreptul meu de a vota. De dreptul de a fi informat. De dreptul de a protesta. De dreptul şi obligaţia de a-mi apăra ţara. De dreptul de a mă asocia liber în partide politice, în sindicate, în patronate şi în alte forme de asociere. De dreptul de a avea acces la tratamente corecte în spitale.
De dreptul de a fi egal cu ceilalţi români în faţa justiţiei.

De aceea spun că nu-mi iubesc ţara .Mi-a mai rămas,totuşi, un singur drept: acela de a circula liber în străinătate. De a emigra. Poate c-a venit timpul să-l folosesc.Ştiu bine că nici acolo nu umblă cîinii cu covrigi în coadă. Sper doar ca acolo, într-o limbă străină şi pe străzi curate, să am timp să mi se facă dor de ţara mea. "

Acest articol reprezintă într-o formă concisă şi condensată exact lucrurile pe care le gândim toţi cei dezamăgiţi, declară invitatul Alexandru Tocilescu, care a mai adăugat că media românescă e vinovată pentru genocid cultural.
#533579 (raspuns la: #533578) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
eu - de modigliani la: 30/03/2010 13:49:39 Modificat la: 30/03/2010 13:50:35
obosesc sa i citesc pe toti obositii
pina la capat

dar lehamitea asta deprimanta pare se ca i o noua "mal du sicle"

În ţara asta nu mai există un psiholog cumsecade, un profesor eminent, un cîntăreţ talentat, un analist respectabil, un preot cu har, un poet înzestrat: toţi devin vedete şi, în clipa imediat următoare, descoperă că au văzut idei

cu tot respectul, domnule tocilescu, ar trebui sa dormiti mai mult si sa scrieti mai putin#533583 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Fals si uz de fals ! - de RSI la: 30/03/2010 14:36:23
Fals, uz de fals si raspandire de fals!
Nea Areale, daca te documentai putin observai ca nu Al. Tocilescu a scris prostia asta rasuflata ci..."marele" Ion Ionescu, cititor anonim:
http://www.cotidianul.ro/scrisoare_catre_tara_mea_nu_ii_apartine_lui_alexandru_tocilescu-109341.html
#533585 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Areale... - de monte_oro la: 30/03/2010 14:45:49
Dup-atata amar de ani... tot n-ai invatat sa mentionezi... clar... la inceput...al cui e textul? Sau tii mortis doar sa-ti imbunatatesti ”karma” de pe cafenea... ;)Iti spun un secret... da ramane intre noi... sunt aproape sa termin un poem... misto, zic eu... cred ca ”Luceafarul” ii voi spune... In cateva zile il postez.. sa-mi zici ce parere ai...
#533588 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
areale, era copy-paste, de paste, a atins - de Bucu la: 30/03/2010 15:00:03
apogeul...e era obositilor cautând oua la coada iepurilor în timp ce citesc netul pe diagonala.

mai bine puneai aici scrisoarea ta catre tara ta, era mai palpitant.
sau un poem, un banc, o pilda, o excursie, o iesire la gratar, o fandoseala moderna, o coropisnitza loco.
asa îmi dai impresia ca esti fara de buletin. sau, ma rog, cu buletinu' lu' ionescu-tocilescu ...
#533589 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
RSI - de Tot Areal la: 30/03/2010 15:17:16
Ai dreptate, uite ce scrie acolo:
După o scurtă cercetare am descoperit că textul initulat „Scrisoare către ţara mea” a fost preluat de pe site-ul Radio România Actualităţi, unde apărea sub semnătura Ioanei Dogaru lângă o fotografie a lui Alexandru Tocilescu.
Insa mai circula si lucruri false pa Net, o sa fiu mai atent altatdata!
#533596 (raspuns la: #533585) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Bucu, - de Tot Areal la: 30/03/2010 15:18:12
astenia de primavara!
imi revin dupa Paste!
omega3+seleniu+zinc!
#533597 (raspuns la: #533589) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
monte_oro, - de Tot Areal la: 30/03/2010 15:20:41
nu mai comentez la poezie, ca spun fie banalitati, fie prostii, fie enervez pe toti!
#533598 (raspuns la: #533588) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Valeriu Cercel la: 30/03/2010 17:29:24
Indiferent al cui este acest text, pentru noi, cei plecati de foarte multi ani este tulburator.De aici se vede o Romanie frumoasa in care amintirile ne poarta in locuri ce ne-au fericit si bucurat candva. Pacat.
#533630 (raspuns la: #533598) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Baby Mititelu la: 30/03/2010 17:46:25
Exagereaza scriitorul scrisorii asteia...
#533632 (raspuns la: #533579) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de admin la: 30/03/2010 17:48:52
daca s-a dovedit ca nu e de Tocilescu, ar trebui sa modifici si sa precizezi in textul confei
#533633 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
rezolvat! - de Tot Areal la: 31/03/2010 06:08:29
cu scuze pentru informarea inexacta!
#533678 (raspuns la: #533633) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Areale - de RSI la: 31/03/2010 08:50:54
tot inexact este ! Nu Ioana Dogaru a scris texticulul asta ci un oarecare Ion Ionescu la comentarii. Citeste cu atentie! Puneti ochelarii de citit , ce D-zeu !
#533684 (raspuns la: #533678) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
fraza asta m-a terminat si pe mine - de AnAmIca la: 31/03/2010 18:40:35
poate ar trebui sa ma simt fericita, pentru ca eu cunosc (inca) :):
- un psiholog cumsecade -> care sta cu tine pese orarul prevazut si incearca sa te ajute
- un profesor eminent: ba stiu chiar 2, parintii mei, fara de care afurisita aia de facultate er fii mancata de caini (chiar daca nu-i data cu slanina)
- un perot cu har: verisorul meu care a fost recent hirotonisit, si care se straduieste sa-si ajute colectivitatea cu tot ce poate
- un poet inzestrat: sunt o multime...numai pe cafenea nu am degete sa-i numar

Serios acum, avem valori, poate mai rare si mai bine ascunse, dar nu suntem mai prejos ca alte tari. Parerea mea...
#533798 (raspuns la: #533583) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 31/03/2010 21:34:17
Bre, Moțoace, asta-i veche de enspe mii de ani. Plus ca Tocilescu o zis raspicat si de "n" ori ca nu-i a lui.

Altfel, cetii in Racnetu' Buzaului" de ispravile tale. :)
#533861 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...