-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Orient Express in cursa pentru cel mai bun film strain la Oscar


de Pasagerul la: 13/10/2004 20:44:00
modificat la: 18/10/2004 22:07:30
taguri: Arta_si_Cultura 
voteaza:
ARticol preluat din Cotidianul

Orient Express in cursa pentru cel mai bun film strain la Oscar

Asociatia Cineastilor din Romania, printre ai carei membri fondatori se numara Cristian Mungiu, Tudor Giurgiu, Radu Muntean, Hanno Hofer, Valentin Hotea, protesteaza fata de initiativa Centrul National al Cinematografiei de a desemna filmul Orient Express, regia Sergiu Nicolaescu, drept nominalizarea Romaniei la preselectia pentru Premiul Oscar, la categoria „Cel mai bun film strain“. Selectia a fost realizata la cererea CNC si apartine uniunilor de creatori: Uniunea Cineastilor, UARF, Uniunea Producatorilor (UPFAR), si de „o alta asociatie-fantoma condusa de regizorul Andrei Blaier despre a carei activitate nu stim mare lucru“, se arata in comunicatul primit de la Asociatia Cineastilor din Romania.
Pentru cei care nu au vazut inca Orient Express, filmul poate fi caracterizat prin doua cuvinte: dezastruos si retrograd, cu riscul ca aceste doua cuvinte sa se includa unul pe celalalt. Daca aveti de pierdut doua ore si inca nu stiti cum, atunci petreceti-le alaturi de artistul total Sergiu Nicolaescu, de labartatele sale panseuri filozofice romanticoase. Un film care nu are nimic de a face cu arta cinematografica, doar, cel mult, cu arta amorului propriu si a vorbirii in dodii. Pentru a incheia aceasta mica prezentare, amintesc ideea unei cronici din Timpul liber: ne intrebam ce filme a mai vazut Sergiu Nicolaescu in ultimul timp sau daca a mai vazut vreun film (in afara de cele ale lui, desigur).
In aceste conditii, decizia CNC pare cu adevarat scandaloasa, cu atat mai mult cu cat Orient Express nu are nici o performanta internationala. E de nepermis ca filme adevarate - pe deasupra si cu succes - asa cum sunt Niki Ardelean, colonel in rezerva (prezentat la Cannes), Maria (cu premii la Locarno) sau Examen (selectionat la festivaluri internationale) sa fie ignorate in continuare, desi ele sunt expresia cea mai proprie a cinematografiei romanesti de astazi. Raspunsul il gasim tot in comunicatul primit de la Asociatia Cineastilor din Romania: „din interes, asociatii de cineasti sau mai degraba de fosti cineasti lingusesc fara rusine pe mai marii zilei cu speranta ca vor fi recompensati cu ceva fonduri pentru supunerea de care dau dovada. Dupa desemnarea lui Sergiu Nicolaescu drept castigator la ultimul concurs organizat de CNC cu incredibila nota de zece pe linie, aceasta noua dovada de slugarnicie nu face decat sa confirme ca cinematografia romana este in continuare prizoniera deciziilor arbitrare si a bunului plac ai mai-marilor zilei“. (E.V.)

L-ati vazut?
Ce parei aveti?
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (2):


Orient Express - de (anonim) la: 25/01/2005 09:27:10
In primul rand, cine sunt domnii: Cristian Mungiu, Tudor Giurgiu, Radu Muntean, Hanno Hofer, Valentin Hotea. Banuiesc ca 90% din populatia acestei tari a auzit de Sergiu Nicolaescu. Cei care doresc sa protesteze sa protesteze, nu stiu pe cine intereseaza asta. Pe noi ne intereseaza sa vedem filme si atat, filme nu scurt metraje si diverse succesiuni de imagini cu caracter protestatar. Acesti domni sunt de-a dreptul ridicoli.
Eu.
#34464 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
Orient ... - de camyb1981 la: 03/02/2005 14:40:08
Nu am decit un cuvint despre acest film: "PENIBIL"; pierdere de timp, bani si rabdare. Asta spune ceva si despre noi, ca acceptam toate gunoaiele..."Opreste trecerea. Stiu ca unde nu e moarte nu e nici iubire , si totusi te rog: opreste, Doamne, ceasornicul cu care ne masori destramarea."

#35250 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: