Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Din neguri(de timp) uitate... La pas cu amintirile (4)


de juli la: 07/04/2010 20:55:40
modificat la: 09/04/2010 20:32:34 arata originalul
voteaza:
Am început să colind magazinele în căutarea unui cadou pentru lelea Ioana. Dacă de obicei pentru cei mai mulţi dintre cunoscuţi imi este uşor să aleg un cadou, ştiind bine ce i-ar bucura... de data aceasta nu reuşesc să aleg nimic. Încă de acasă-mi făcusem în minte o hartă a magazinelor pe care urma să le colind în căutarea unui dar, nu voiam să iau un „flecuşteţ”, voiam ceva care să o bucure şi nu prea ştiam ce ar fi acel ceva. Iată-mă după ore de căutări, peregrinări prin magazine, iritată la gândul că nu reuşisem să mă hotărăsc asupra vreunui obiect pe care să-l aleg. Îmi venise să renunţ spunându-mi că o cutie cu ciocolată m-ar scoate din impas, este tipul de „atenţie” care salvează în orice situaţie, când, nu departe de mine la raionul cu metraje o ţărancă ceruse doi metri de pânză din bumbac. Găsisem cadoul pentru lelea Ioana...

Totul era pregătit, trei genţi burduşite, o lădiţă cu legume proaspăt culese din seră şi un buchet de trandafiri, aşteptau să le punem în portbagajul maşinii, de parcă urma să plecăm într-un concediu prelungit, nu doar pentru trei zile într-un cătun de munte uitat de lume. De când primisem acceptul Anei şi al lui Tudor de a mă însoţi în Valea Sasului, un soi de agitaţie frenetică a pus stăpânire pe mine. De undeva din străfundul memoriei veneau în cascadă amintiri legate de sărbătoaea de Pasti. Pe retină mi se perindau ca-ntr-un film instantanee, imagini şi oameni dragi, pierduţi şi regăsiti. Abia aştept să ajung în locul care a rămas mereu pentru mine „acasă” în ciuda depărtării.

Am verificat înainte de plecare, încă o dată, dacă n-am uitat ceva. Pentru mine nu ar fi o catastrofă să mă trezesc fară periuţa şi pasta de dinţi, mă descurc cu sare ori bicarbonat puse pe un deget, pentru Ana însă, ar fi imposibil. Simt o strângere de inimă gândindu-mă la impactul acelui loc asupra lor.

Pornim la drum vineri după amiază cu Tudor la volan şi Ana pe bancheta din spate. În nici trei ore ar trebui să ajungem. De pe scaunul din dreapta nu reuşesc să-mi stăpânesc emoţiile, mă foiesc continuu, parcă nu-mi găsesc locul şi fără să-mi dau seama, asta-l irită pe Tudor .
- Ilinco linişteşte-te, iţi mişti picioarele în continuu, pedalezi... dacă vrei, treci tu la volan, uite, caut un refugiu şi opresc. Ce naiba!? ... eşti pentru prima dată cu mine-n maşină? Parcă aş conduce de ieri!
- ... nu, nu-i asta... te rog să mă ierţi! Nu ştiu nici eu... nu tu, nu felul cum conduci... abia aştept să ajungem... am furnici în stomac, Tudor.
- Ce ai spus mama?!!! ...ai mâncat furnici? Puteam să jur că nu te-ai atins de mâncare în ultimile zile... acum ştiu de ce. Te-ai hrănit în seră cu furnici! ...tata, tu ştii că eşti norocos?! - râdea în hohote - râsul ei ne-a contaminat, surescitarea a dispărut ca prin minune, revenisem la normal, maşina înghiţea kilometrii şi nebăgând de seamă am ajuns la podul peste apă, undeva în dreapta este locul unde pârâul Botiza se revarsă ca într-o îmbrăţişare cu râul Iza. Încă puţin şi suntem la răspântie.
- Tudor, încetineşte te rog, uite, acolo unde sunt oamenii aceia... semnalizează dreapta şi după curbă opreşte.
- Ce s-a întâmplat mama? Am ajuns?
- Nu Ana. Mai avem.
- Ilinca vrei să conduci tu de aici? Dacă asta doreşti, opresc.
- Nu, nu-i asta. Pur şi simplu o superstiţie. ...uite! Opreşte acolo, pe dreapta, pe podeţul acela lângă movila aceea de pietriş.
- Ce-ţi veni Ilinco? Superstiţii!!!? ...sper că glumeşti!
- Nu glumesc Tudor. Te rog Ana nu râde. ...îmi amintesc când de mult, doar o copilă fiind, mama m-a dus cu ea în satul vecin şi la răscruce a cules din drum o pietricică... eu o luasem înainte, nu ştiusem ce a găsit pe jos şi ştergea de zor... parcă o aud şi acum... „ Ilincuţă, n-ai mai fo’ pe drumu’ aiesta... ca să ne margă bine trebe să iei ptiatra asta-n gură să o duci o postată de drum, să ţâi minte şî să-ţ’ hie cu noroc”
- Mama, tu glumesti!! ...
- Nu glumeşte. Ana, nu o cunoşti pe maică-ta? ...adu sticla aia cu apă din portbagaj, să le spalăm măcar...
M-am îndreptat spre movila cu balastru şi am căutat două pietricele rotunde, jumatate albe, jumătate negre, modelate de apă şi timp. Păreau două mărgele mate.
- Uite, una ţie Ana... şi una pentru tine Tudor... să vă poarte noroc! Cred că-i suficient să le purtaţi în buzunar. Mai avem puţin şi suntem la poalele Ţibleşului. Tudor, tu ştii de la ce vine cuvântul Ţibleş?
- Cred că-i cuvânt latin, nu ştiu.
- De la cuvântul cipele, care înseamnă, marea mamă a tuturor zeilor. ...Ana, în acest sat au trăit şi trăiesc şi astăzi urmaşii dacilor liberi. Oamenii acestui loc sunt chibzuiţi, au limba ascuţită, dar sunt harnici şi inimoşi... au trudit şi trudesc din greu muncind la pădure şi la câmp, cresc animale... nu au altă sursă de venit decât rodul pământului... dar asta nu i-a înrăit, nu se ştiu plânge. Iubesc viaţa... sunt oameni mândri şi drepţi.
- Că au limba ascuţită stim Ilinco! Nu-i aşa Ana?
- Da tata, ştim. Ce facem cu pietrele, le mai spălăm?
- Nu mai este nevoie, buzunarele nu ştiu că nu le-am spălat... nu-i aşa Ilinco? Mergem!?
- Mergem, se înserează şi lelea Ioana ne-o fi aşteptând.

rolia

comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (2):


juli - de amari la: 07/04/2010 23:07:08
dai cu taraita dar e perfect si asa.:))
Mie-mi pare a fi de un verde-smarald!

Emotiile ne masoara sentimentele mai ales cand e vorba de reintalniri.
Pentru ca-i la sectiunea asta imi permiti sa-ti zic ca ai mancat un "n" si ai pus din burta un "t" iar "Paste" se scrie cu litera mare...totusi?
#534627 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Amari, - de juli la: 09/04/2010 20:21:57
multam pentru verdele smarald.:)

Noa amu oi reciti sa vad de unde am mancat "n"-ul, de-i doar unu' nu-i asa mare bai, mi-o hi fost foame :))

oricum multam ca mi-ai semnalat, nu-i nici prima, nici ultima data cand mi se intampla si de-ar fi doar atat... :)

rolia
#535110 (raspuns la: #534627) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...