Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Din istorisirile Sabinei: Jocul de-a plânsul (2)


de Intruder la: 08/04/2010 00:35:43
modificat la: 08/04/2010 00:51:06 arata originalul
rezumat: păpuşi
voteaza:
Mama vitregă n-a murit. Într-o noapte cu ploaie a născut-o pe Ana şi Ana semăna cu păpuşile Sabinei numai că era vie şi mirosea a lapte şi-a grumaz de viţel şi-avea păr ca paiul de grâu secerat. Sabina "învăţase" să toarcă resturi de lană dar nu-i plăcea torsul pentru că era monoton şi firul nu-i ieşea drept. "Tu, fată, ţie nu-ţi stă mintea la lucru nici cât o vrabie pe gard. Eşti meşteră la păpuşi, când te-oi mărita o să-ţi umplem caru' cu motroance incârpuite!" îi spunea buna Ioana, uitându-se înciudată la firul beteag.
Ana cea mică avea părul creţ-creţ şi Sabina o pieptăna încet în timp ce fetiţa plângea. Nu suporta să pună alţii mâna pe ea; de cum a-nvatat să meargă, o lua de mânuţă şi-o purta peste tot. O dusese până în locurile ei de taină, între nucii de la marginea grădinii unde erau bolovani mari şi rotunzi ca nişte scaune sau sub frăgarul bătrân, cu scorburi de ciocănitori în trunchiul putregos. Cu timpul, Ana nu mai stătea cuminte pe bolovanii încălziţi de soare şi făcea prăpăd în păpuşile soră-sii. Trăgea de cârpele înfăşurate cu migală până scotea cucuruzul dinăuntru - uneori mucegăit.
Sabina avea ciudă pe "maşteră", când o scălda pe Ana în troaca de lăut; ar fi vrut s-o scalde ea şi simţea că i se ia ce-i aparţine. În rest, Ana mică era a ei, de dimineaţă până seară pentru că ceilalţi nu aveau timp s-o cocolească şi fetiţa se ţinea după Sabina ca mielul după oaie.
"Ni, la asta, ce mai cocoleşte vinitura pripăşita-n casa Ioanei...zici că-s din acelaşi sânge de mamă şi tată, ptiu!" se minunau caţele din neamul Pătrului.

Ana terminase de stricat toate trei păpuşile şi acum erau doar o grămadă de cârpe desfăcute. Ca de obicei, înăuntru aveau cucuruz. În părul ei galben ca aurul dădeau târcoale două albine, o ciocănitoare se uita la ea din frăgar, cu ochi rotunzi şi câinele venise să miroasă resturile de păpuşi.
Când a văzut Sabina cârpele răscolite de câine, a icnit o data şi ciocănitoarea a zburat în pomii cu prune bistriţe.
- Anăăăă, ihhhhh...ce-ai făcut????
Ana bolborosi ceva în limba ei şi trăgea fără nădejde de o cârpă înţepenită în colţii câinelui.
- Noa, gata! Au murit, Anuţă, auzi tu? Au murit şi-amu trăbă să le-ngropam, săracele...au murit-au murit-au murit, Ană...au murit.
A alergat repede pe cărarea cu iarbă şi se-nturnă cu o brişcă ruginită, găsită prin şopru. A ales un loc sub prunul unde zburase ciocănitoarea şi se-apucă să zgarme pământul moale cu cuţitul şi cu palmele mici. Ana o privea mirată cum săpa groapa şi-n părul ei se mai aşezase două albine. Câinele îşi pierdu interesul pentru cârpe - se retrase sub frăgar, cu o expresie de înţelepciune în ochii câineşti.
Sabina obosi şi atunci se opri, răsuflând adânc şi rar. Luă cu grijă cârpele şi cucuruzu', aşeză tot în cea mai frumoasă cârpă şi puse povara în groapa proaspătă. Astupă la loc şi mai răsuflă de trei ori, ca un cosaş la ora serii. S-a închinat larg, s-a uitat la câine, s-a mai închinat o dată. S-a ridicat în picioare şi a călcat cu talpa pământul proaspăt.
- Îmi trebuie o piatră, Anuţă...şi o cruce. Tu stai acolo, că io...
Bolovanul era greu dar până la urmă l-a urnit, opintindu-se din răsputeri. Sub bolovan erau gândăcei mici şi negri. Reuşi să rostogolească bolovanul la groapa cu păpuşi; mai răsuflă o data şi se aşeza lângă Anuţa cea cu albine în păr.
În piept i se mişcă ceva ce vroia să iasă la lumină; urcă încet până în gât şi-apoi, din ochi îi ţâşni lacrimi cât bobul de cucuruz.
- Au muriiiiiiiiiiiit, au muriiiit, săraceleeeee! Ce ne facem noi, Anuţă? Au murit şi-amu' o să le punem cruce la cap...
Sabina plângea cum n-a plâns niciodată pân-atunci. Plângea pentru mama ei adormită în copârşeu, pentru buna Lucreţia cum i-a binecuvântat ea pe "mama nouă" şi pe taică-sau înainte să se cunune la biserica de pe deal, pentru Lina c-a plecat de la mă-sa şi s-a dus la altă casă, pentru buna Ioana şi pentru Traian cu surduca lui şi pentru fire, Dumnezeu, pomi şi păsări şi toamna care-o să le alunge şi despoaie...
- Au murit, Anuţăăăăă...au murit, vai, au muriiiiiii-iiiit...au murit-murit-muriiiiiiiiiiiiiit...

- Sabină! Sabină, ce-i?? Ană? Ptiu, bată-vă ploile şi negurile, ce m-am speriat...m-am speriat de moarte de om, ui, ce mă-nţeapă-n piept! Sabină...cine-o murit?
- Păpuşile, bună....or muriiiiiit şi le-am îngropat şi musai să le facem cruce, bunăăăăăă...au murit, auzi?
- Bine, Sabină...las' c-o să-ţi dau nişte cârpe noi şi baticu' ăla cu flori albastre că îs prea bătrână să-l mai port şi-om face alte păpuşi. Taci, acum şi haidaţi în casă...haidaţi...
- Au muriiiiiiiit...
- ...şi-o să vorbesc cu unchiu-tău, să cioplească o cruciuliţă de fag şi o să facem plăcinte cu urdă şi tu o să-i dai a mai făină plăcintă şi-o cană cu vinars şi el o să zică "sa fie primit, Sabina!"; amu' taci şi haidaţi...haidaţi fetele bunii, haidaţi acasă...o să facem alte motroance, bată-le soarele...
- Nuuuuuuuu, bună, nuuuuuu...n-o să facem altele, ele au muriiiiit...da' sa faci plăcintă şi să punem cruce...
- Noa, bine, Sabină, numa' haidaţi în casă şi nu mai plânge...ui, ce năduşită eşti...haidaţi fetele bunii...

În noaptea aia, Sabina se luptă cu diavolul ce-i adăstase în piept. Pesemne vroia să intre la loc şi să-i toace iar carnea şi s-o dea la corbi şi să-i sece ochii, să nu mai plângă niciodată şi astfel să nu cunoască bucuriile depline. Îi era frig, toţi se mişcau pe lângă ea şi buna Ioana îşi făcea cruci cu faţa spre icoana Maicii Domnului cu Mântuitorul în braţe.
Mamă "nouă" plângea lângă sobă şi Sabina se miră de plânsul ei. Deasupra patului erau agăţate două blide pictate ce aparţinuseră bunicii Pătrului. Blidele se transformau în găvane de ochi şi parcă vroiau s-o înghită pe Sabina şi Ana şi uite că Anei nu-i era teamă.
Sabina nu ştia de-i noapte ori zi. Cineva o chemase pe moaşa Constantina şi poate acum o să-i scoată din burtă o păpuşă şi-apoi o sa moară şi-o să meargă la mama ei. Taică-sau o luase-n braţe şi-o apropie de plita încinsă şi simţi căldura dar ochii din perete vroiau s-o ducă de-acolo, undeva departe, unde-i frig-frig-frig...apoi nu mai ştiu nimic.

Când se trezi, mama "nouă"...mama-MAMA îi ştergea fruntea cu un prosop de bumbac. Trăienel şi Ana se uitau la ele aşezaţi pe marginea patului. Blidele erau pe perete, la locul lor; pe una era pictat un cocoş, pe cealaltă un soare. Era ziuă, afară se auzeau puii şi cloşca chemându-i lângă ea. O pisică dormea pe sobă, abandonată somnului.
Sabina se uită la mama "nouă" şi văzu că era foarte tânără. Avea mâinile aspre şi se gândi că a plecat şi ea de la mama ei, ca Lina, la altă casă, unde buna Ioana era stăpână deplină.
Sabina se ridică în capul oaselor, simţind o slăbiciune în trup. Ana nu era pieptănată, cine s-o pieptene dacă ea a zăcut în pat da' las' c-o să se ridice, numai să-i piară slăbiciunea şi chiar o s-o scalde ea pe Ana, acum e mare şi dacă vrea ştie şi sa toarcă, da!
Mama "nouă" n-o mai ştergea pe frunte, doar o mângâia încet, ca o aripă...îi venea să-i ia mâna, s-o sărute, dar nu-ndrăzni...nu acum.
Se ridica mai bine şi-i spuse:
- Mamă, mi-e foame.

(sfârşit)

EPILOG:
- A' mică o vinit cu o păpuşă care plânje...dacă-i scotea ciocu' din gură, plânjea că un copil...
- Aha!
- ...aş vrea şi io o păpuşă d-aia...Doamne iartă-mă!

(http://www.cafeneaua.com/nodes/show/19946/dialoguri-de-dup%C4%83-grind%C4%83/1)
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (47):


rushini tie - de cosmacpan la: 08/04/2010 01:14:02
ca ai stricat frumuseata de povesce...sa faci bine sa-i cauti capetele sa le-ntregesti...ca de nu...
#534644 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Intruder - de amari la: 08/04/2010 08:38:14
...macar tu te straduiesti si reusesti sa mai ridici stacheta coborata de "conopide" ori sa reinvii cafeneaua.
Placuta lectura!
#534654 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
! - de Sancho Panza la: 08/04/2010 12:42:28
te-ai intrecut pe tine! :)
#534666 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Honey in the Sunshine la: 08/04/2010 13:36:09
parca nici nu-mi vine sa zic ca mi-a placut. normal ca mi-a placut!
mai zi-ne...
#534672 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Intruder la: 08/04/2010 17:35:21
Loredana vazu zorii mijind si sfioasa, tacu...:))
#534874 (raspuns la: #534672) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 08/04/2010 18:02:01
Ai tahlent, 'Trudere! Numa' nu-l irosi, ca pan' la Istorie e departe. Si nu t-o fi cald daca te-o "reabilita" ea, Istoria. Fa-ti-o tu, cat respiri.
#534893 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ooo, jupane adrian :) - de thebrightside la: 08/04/2010 18:13:43
nu credeam c-o sa mai vii...
bine, sanatos, voios?
#534897 (raspuns la: #534893) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
intrus - de thebrightside la: 08/04/2010 18:14:24
te pup si pe tine si per sabina pe frunce, sa nu zici ca trolesc :D
#534899 (raspuns la: #534897) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
hi, bright!! - de Intruder la: 08/04/2010 18:16:34
te pup si eu unde ma lasi. merry christmas! :))
#534901 (raspuns la: #534899) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
picky - de Intruder la: 08/04/2010 18:25:50
macar sa ma ia Istoria in primire dupa ce dau coltul, ha!
mie imi vine sa plang cand vad cati scriu bine si nu-i stie aproape nimeni dar si cati au publicat fituici de nu-ti vine sa te stergi cu ele la qur.
macar nici pe astia nu-i citeste nimeni...
#534905 (raspuns la: #534893) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 08/04/2010 18:27:40
:)
Tare te-as imbratisa.
#534906 (raspuns la: #534897) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
:))))) - de Intruder la: 08/04/2010 18:31:53
da' di ce? mai bine mi-ai da 10 lei. :))
#534910 (raspuns la: #534906) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 08/04/2010 18:40:36
Nu pa tine, mah! Pe pr'etena mea, brighta.
#534915 (raspuns la: #534910) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de mazariche la: 08/04/2010 18:46:11
Of, ca n-am acum timp sa adun toate firele... as reciti-o pe Sabina sa rotunjesc povestea. Deocamdata iti multumesc numai c-o imparti cu noi:)
#534918 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
intrus - de thebrightside la: 08/04/2010 18:50:21
and a happy new year! :D
#534920 (raspuns la: #534901) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
adrian - de thebrightside la: 08/04/2010 18:50:49
nici eu :)
#534921 (raspuns la: #534906) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
:))))) - de Intruder la: 08/04/2010 18:58:18
n-are nimic, ei nu-i trebuie 10 lei.
#534925 (raspuns la: #534910) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de anadaria la: 08/04/2010 19:06:15
Si mie-mi pare ca ai talent! Scrii intr-un fel natural si cald, reusesti sa transmiti emotie autentica. Proza ta ar merita sa stea pe foi veline...Pacat ca nu iei deloc in serios ideea asta.
#534928 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
anadaria - de Intruder la: 08/04/2010 19:27:05
pai am trei tomuri neincepute de hartie. crezi ca rezolv ceva daca printez sabinele? :))
#534929 (raspuns la: #534928) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Intruder, - de anadaria la: 08/04/2010 19:35:20
ti-a zis Guinevere la prima parte mult mai transant si mai amical decat mi-as permite eu s-o fac.
Mi-am zis si eu parerea de cititor. Tu oricum faci cum vrei si cum simti!
Succes!
#534933 (raspuns la: #534929) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
da Intrudere, - de PROUDFRECKLED la: 08/04/2010 20:00:24
te risipesti. Acuma nuca noi n-am merita, ca meritam, da se pierde si-i pacat! Internetu-i mare si strecuracios.

Tare mi-a placut!
#534941 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
foarte misto! - de zaraza la: 08/04/2010 20:20:37
si bine ai revenit! :)
#534944 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Baby Mititelu la: 08/04/2010 20:31:17
Talent pur. Sa traiesti! Si sa scrii...
#534950 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
intruz - de proletaru la: 08/04/2010 20:32:40
pe tine ar trebui sa te puna in cartea de romana. vorbesc serios!
astea-s leacuri de nimicit conopidele.
#534951 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
luuuuumee! - de Intruder la: 08/04/2010 22:13:28 Modificat la: 08/04/2010 22:13:46
mah, nu ca crep de modest ce sunt, da' cum sa ma bage in manuale?
adica sa ma-njure tocilarii la bac "aualio, daca ne pica in belet buou' ala de intruder cu sabina sau cler, vai-vai..."
da' nu, c-ar fi chiar misto. "executati o compunere descriptiva cu tema Cler si Lebedele Kamikaze"...ee?

gata, va dau o melodie si multam tuturor ca nu v-ati legat de verbele alea puse de-amboulea...:)))

#534990 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
am citit-o si pe-asta - de Guinevere la: 08/04/2010 23:36:18
cum am zis, am revenit.
super faina.
eu reusesc sa vad tot filmul, te inhata si te duce acolo.
la poeziile-ti se intampla sa nu ma conectez intotdeauna, insa proza e absolut excelenta, cross my heart.
#534999 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Honey in the Sunshine la: 09/04/2010 16:07:31
:))))))))))
mai tu nu esti normal!
uite asta zi pe care as vrea s-o apuc, cand s-or teme elevii de Intruder la examene :)
da' neaparat sa semnezi Intruder, auzi??

ahh, si am si eu un subiect: "explicati in 10 randuri leitmotivul lampioanele in opera poetica a autorului roman Intruder" :)
#535041 (raspuns la: #534990) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Intruz - de alex andra la: 09/04/2010 16:29:08
super fine !
dau cu clopu de pamant:))
#535043 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 09/04/2010 16:32:14
Fii originala, cocoana!
#535045 (raspuns la: #535043) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
fuchsu - de alex andra la: 09/04/2010 16:39:42
N-am !
#535049 (raspuns la: #535045) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 09/04/2010 16:47:32
Normal ca n-ai. Ierea retoriceste zis.
#535051 (raspuns la: #535049) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Honey - de Intruder la: 09/04/2010 17:20:58
da' neaparat sa semnezi Intruder, auzi??

ei, nici chiar asa! tre' sa am putin shtaif, ce naiba? :)))

"bacalaureat, sesiunea 2015, limba si literatura romana: figura taranului roman in operele studiate. Ion Glanetasu, Vitoria Lipan, Lica Samadau, Sabina si Herma Frodita (facultativ)"

pe Herma am luat-o de la "cautari recente", lol. :)))))))))))
#535054 (raspuns la: #535041) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
alex - de Intruder la: 09/04/2010 17:22:43
cules clopu', scuturat de praf si gandaci. :))
saru'mana.
#535055 (raspuns la: #535043) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de TeodoraPA la: 09/04/2010 17:59:03
Te-am citit cu placere.
Foarte reusit textul tau.
#535073 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de lafemme la: 09/04/2010 23:12:41
io te-am citit de abia acum, pentru ca de abia acu' am avut cu adevarat ragaz sa vin pe la tine.

si nu, nu m-ai dezamagit deloc.

in rest nu-mi mai bat gura, ca si-au mai batut-o si altii la fel inaintea mea.
#535176 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
famo - de Intruder la: 09/04/2010 23:27:05
bine, sa traiejti. ce face tux si aia mica? :)
#535178 (raspuns la: #535176) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
:) - de lafemme la: 09/04/2010 23:41:08
bine sanatoase amandoua stop perioada de acomodare stop are plamani gagiga stop este incredibil de mica stop
#535183 (raspuns la: #535178) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
:) - de Intruder la: 09/04/2010 23:51:06
sigur ca e mica, doar nu vrei sa fie cat turefel!
transmite-le multa sanatate si acomodare rapida.
#535186 (raspuns la: #535183) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Intruder - de INSULA ALTUIA la: 10/04/2010 14:14:49
m-au impresionat toate personajele.

Foarte faina povestirea:)

Si plinsul ala cu naduf.
#535286 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Intruder - de cher la: 11/04/2010 22:13:14
Mie imi place felul cum scrii "Istoriile Sabinei" dar mi-e greu sa urmaresc firul povestii dupa o intrerupere cam mare din partea ta, sau poate a mea (de mult nu prea mai citesc tot). Nu stiu daca o solutia ar fi sa printezi toate episoadele dar printeaza undeva o lista cu episoadele in ordine. Eu am cam ratacit firul.
:)E drept ca "popa nu bate clopotul de doua ori pentru o baba surda"... dar fa o exceptie cumva...
#535600 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cher - de Intruder la: 11/04/2010 22:25:13
textul asta n-are nicio legatura cu episoadele anterioare, decat personajul "Sabina" surprins aici in plina actiune. (ca sa zic asa)
se poate citi si-ntelege ca text de sine statator.

multumesc de vizita...:)
#535609 (raspuns la: #535600) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
bubu - de Intruder la: 11/04/2010 22:26:09
da, naduful e misto de tot. :))
thanks.
#535610 (raspuns la: #535286) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
intruder - de cher la: 13/04/2010 11:14:55
Asa mi se parea si mie, dar credeam ca am sarit eu peste niste episoade si astfel pierdusem firul povestii...
#535821 (raspuns la: #535609) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Intruder - de Apoll la: 13/04/2010 20:32:18
Bacalaureat decembrie 2050 romana oral.
Subiect de tratat:

Poezia Pantha rei de Intruder And rei si nuvela Jocul de-a plansul ciclul Din istorisirile Sabinei de acelasi autor.

Candidatul:Inca de la aparitie poezia a starnit interesul ...asa ca a fost parodiata ,pastisata de mai multi autori minori din acele vremuri printre care si Apol.
Profesoara:Asta cine mai e?
Candidatul:Nici eu nu stiu ca apare scris la urma cu un singur l dar mai tarziu apare scris cu 20 de l.
Profesoara: la subiectul al doilea as vrea sa-mi spui ce materiale folosea Sabina pentru a-si confectiona papusile?
Candidatul:Este greu de raspuns deoarece descrierile autorului le insufletea si deveneau vii ca in Pigmalion :)
#535891 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
intruder - de adynet1 la: 13/04/2010 21:17:23
M-am incumetat sa citesc pana la sfarsit cele doua capitole...Recunosc ca mi-a fost greu acest stil regional care nu mi-e familiar.
E un text desavarsit ce te poarta intr-o atmosfera in care cruzimea primitiva se imbina cu gingasia pura...
Ti-am mai spus candva ca scriitura ta e foarte plastica si sugestiva.
Ma alatur celora ce te imping spre editare. Fa-o odata!!!...:)
#535899 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Intruder la: 13/04/2010 21:27:44
pff, in 2050 o sa fim paraditi Apoale!!!
o sa-l asteptam pe Mephisto poate ne reda teneretzea! :)))
...sau pe Godot? io ma descalt de-acum, sa stiu o treaba. :P
#535901 (raspuns la: #535891) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ady - de Intruder la: 13/04/2010 21:28:48
ahh! deci ai sesizat totusi un stil regional? thank you si multzamesc. :)
#535902 (raspuns la: #535899) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: