-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Ghiulul


de Apoll la: 30/04/2010 11:51:48
voteaza:
Grupul de zece, prieteni ai domnului Smaraldescu , adunat la pensiunea de trei margarete,era molipsit de o veselie sănătoasă în urma povestirilor înșirate de trei dintre membrii lui,doi bărbați și o doamnă. Subiectul veseliei lipsea din grup ,dar era atât de prezent chiar în lipsă prin întâmplarile evocate,că dacă discuția ar fi trecut la altcineva tot farmecul ei ar fi dispărut.
Povestea o începuse un ins micuț,neastâmpărat,cu un nas ușor cârn și cu voce de bariton:
-Luni,acum două săptămâni, apare Smaraldescu,cu geamul de la mașină deschis și-mi face semn din mână să-l aștept.Am simțit că vrea să-mi spună ceva important.Ajunge,parchează,urcăm scările,intrăm în birou,ne așezăm la masă și-i observ pe mâna dreaptă un inel cu piatră roșie destul de mare,dar nu-i spun nimic,cu toate că citeam în ochii lui o dispoziție de învingător.
Mai schimbăm niște banalități și-l aud deodată că-mi spune încruntându-se:
“-Băi,dar tu nu observi nimic?” Nu știu de ce mi-a venit să fac pe niznaiul că i-am răspuns:
“-Nu ,dar ce să observ?
-Păi,nu vezi?!”și-mi bagă pumnul,drept sub nas,cu un croșeu nefinalizat.”Uite ce ghiul mi-am luat! De 12,67 g aur 18 K, fără zgârieturi, cu rubin oval original prelucrat simetric dupa un plan longitudinal, diametrul interior 20 mm!”
Să nu mă creadă invidios,îi laud și eu ghiulul și-l întreb cât a dat pe el,la care,îmi răspunde cu oarecare condescendență:cincisprezece milioane(roli). In acea zi Bazil era plecat în delegație așa că nu a mai avut cui să se fălească decât lui Nelu.A doua zi am ajuns primul la birou și am apucat să-i șoptesc lui Bazil, sosit al treilea ,să simuleze că nu-i observă ghiulul.Peste câteva minute a intrat si Smaraldescu în birou.Eu și cu Nelu chipurile ocupați eram curioși cum vor decurge evenimentele.După ce și-a așezat geanta pe biroul lui s-a îndreptat săgeată spre biroul lui Bazil și ca niciodată a dat noroc cu el,ținându-și afectuos mâna cu ghiulul pe mâna dreaptă a lui Bazil,care îl privea nevinovat drept în ochi. Incepu să-i scuture mâna cu o amplitudine, din ce în ce mai mare pe verticală,doar-doar o ajunge în raza vizuală a lui Bazil,lucru care nu s-a întâmplat deoarece Bazil și-a retras mâna la timp.După încercarea ratată de a-l lăsa perplex,cum Bazil umbla atent într-un dosar,a trecut de partea cealaltă a biroului și i-a șters praful de la un capăt spre celălalt pe distanța de doi metri,cu o alunecare lentă a mâinii cu obiectul,larg desfăcute,însă la fiecare decimetru înaintat parcă se cocoșa.Pe Bazil nu l-a mai răbdat inima când se apropia de capitularea de la capătul biroului,dar si din cauza pufniturilor noastre și i-a spus:
“-Mamă, da’ ce ghiul ți-ai tras!”
Satisfăcut,s-a înălțat brusc cu vreo zece centimetri și a început iar să-i inșire calitățile tehnice:
“Are 12,67 g aur 18 K, fără zgârieturi, cu rubin oval original prelucrat simetric dupa un plan longitudinal, diametrul interior 20 mm!”
După câteva zile îl întreb pe Bazil cât i-a spus că a dat pe ghiul.Cum Bazil îl lăudase ,am aflat prețul “adevarat” douăzeci de milioane,poate confirma și el că-i de față.

Bazil care se umfla de râs continuă și el povestea:
-Eu i l-am lăudat,ce-i drept un pic ipocrit ,că ma abțineam să nu mă pufnească râsul când își spunea oful:”știi ce invidios e Didi,întâi s-a făcut că nu-l observă,după aceea mi-a reproșat că am dat prea mult pe el și apoi că rubinul nu are fluorescența naturală și nu poate sa fie mai mare de patru carate si-i aproape sigur sintetic si de ce nu-l port pe mâna stângă?”.Din cauza asta a plusat la preț cu mine.Suferința lui părea atât de sinceră încât era cât pe –aci să trec în tabăra lui și să-l consider pe Didi un ingrat dacă nu mi-ar fi povestit Nelu întâmplarea lui nevastă-sa.

Soția lui Nelu ,prezentă și ea în grup, îl completă pe Bazil:
-Mă întâlnesc pe Cuza-Vodă colț cu Crizantemelor cu S. Mult mai volubil ca deobicei,a început să-mi povestească ultimele întâmplări din oraș,însoțindu-si vorbele cu o gestică ce-mi amintea de un dirijor cu o singură mână sau poate de un polițist ciung,de la circulație.Din când în când își mângâia și obrazul cu aceeași mână.Cum nu știam faza ,am observat ghiulul și l-am întrebat cât a dat pe el.Si mie mi-a spus prețul “adevarat”cincisprezece milioane.”L-ai luat ieftin “ am dat eu cu presupusul din politețe.Imediat mi-a dat următoarele detalii:”Are 12,67 g aur 18 K, fără zgârieturi, cu rubin oval original prelucrat simetric dupa un plan longitudinal, diametrul interior 20 mm!”Seara când i-am povestit lui Nelu ,acesta a izbucnit în râs:”Băi,de-acum știe tot orașul de inelul lui!”

-Joia asta,continuă Bazil,m-am întâlnit cu nevastă-sa , i-am zis că ne-am propus să facem week-end-ul la pensiune și i-am invitat și pe ei ca deobicei.Ea mi-a spus că-s un pic strâmtorați cu banii că i-a cumpărat lui S. un inel de la o prietenă care are o casă de amanet.L-a cumpărat mai ieftin ,cu zece milioane,dar o să se mai sfătuiască,s-ar putea să meargă.Vineri,adică ieri, S. a venit la birou bosumflat ,reproșându-mi că am descusut-o pe nevastă-sa și ce tot ne interesează pe noi cât a dat el pe inel?Cum să mai meargă el cu asemenea oameni care numai prieteni nu pot fi numiți.?! Acum ce să mai zic? Dacă orașul nostru ar fi
avut și el un tabloid,nu ar mai fi fost nevoie să facă atâtea eforturi pentru a-și evidenția ghiulul,că i-ar fi umflat ăia și calitătile și prețul ,cum nu a îndraznit să exagereze nici Smaraldescu. Și nici noi nu i-am fi simțit azi lipsa.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

subiecte similare:
Justitie
Justitie
crezi?
episod

comentarii (8):


Apoll - de amari la: 30/04/2010 14:26:55 Modificat la: 30/04/2010 14:28:08
imi placu cum ai "zugravit" caractere umane.Eu ofer un...smarald :)
#539353 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
amari - de Apoll la: 30/04/2010 15:05:09
Multumesc!Am noroc ,Sami ii pe aproape,ma duc la el sa-l slefuiesc si imi fac si eu ghiul.:)
#539359 (raspuns la: #539353) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Apoll - de amari la: 30/04/2010 15:10:36
Sa nu uiti ca sa-l tii la..."vederea noastra"!:))
#539362 (raspuns la: #539359) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Apoll - de INSULA ALTUIA la: 30/04/2010 15:11:23
am ris ,e faina :)

V.
#539363 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
amari - de Apoll la: 30/04/2010 15:21:49
o sa fac toate eforturile.:))
#539365 (raspuns la: #539362) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Bubu - de Apoll la: 30/04/2010 15:23:21
mai descretim fruntile.:)Multumesc!
#539366 (raspuns la: #539363) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Apoll - de INSULA ALTUIA la: 30/04/2010 15:37:29
subscriu:)
#539371 (raspuns la: #539366) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Apoll - de Baby Mititelu la: 30/04/2010 18:28:21
Bine slefuit ghiulul asta! Ai un simt al umorului...potrivit cu al meu...:)
#539394 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...