te provoaca sa gandesti
--------------------------------------------------------------------------------
The supreme irony of life is that hardly anyone gets out of it alive. Robert Heinlein (1907 - 1988) CUM SE NASTE O PARADIGMA Un grup de oameni de stiinta au pus intr-o cusca cinci maimute si in mijlocul custii o scara, iar deasupra scarii o legatura de banane. Cand o maimuta se urca pe scara sa ia banane, oamenii de stiinta aruncau o galeata cu apa rece pe celelalte care ramaneau jos. Dupa ceva timp, cand o maimuta incerca sa urce scarile, celelalte nu o lasau sa urce. Dupa mai mult timp nici o maimuta nu se mai suia pe scara, in ciuda tentatiei bananelor. Atunci oamenii de stiinta au inlocuit o maimuta. Primul lucru pe care l-a facut aceasta a fost sa se urce pe scara, dar a fost trasa inapoi de celelalte si batuta. Dupa cateva batai nici un membru al noului grup nu se mai urca pe scara. A fost inlocuita o a doua maimuta si s-a intamplat acelasi lucru. Prima maimuta inlocuita a participat cu entuziasm la baterea novicelui. Un al treilea a fost schimbat si lucrurile s-au repetat. Al patrulea si in fine al cincilea au fost schimbati. In final, oamenii de stiinta au ramas cu cinci maimute care, desi nu primisera niciodata o baie cu apa rece, continuau sa loveasca maimutele care incercau sa ajunga la banane. Daca ar fi fost posibil ca maimutele sa fie intrebate de ce ii bateau pe cei care incercau sa se catere pe scara, raspunsul ar fi fost "Nu stim.Lucrurile intotdeauna au fost asa aici..." Iti suna cunoscut? "E mult mai usoara dezintegrarea unui atom decat a unei prejudecati" - Albert Einstein Cred ca toti avem prejudecati. De unde le avem si de ce? Cum traim cu ele? Cred ca nu se traieste niciodata bine cu o prejudecata...pentru ca la randul tau vei face parte din prejudecata cuiva si nu-ti va place. Prejudecatile fac parte din motorul societatii dar incotro ne poarta ele? Ne cunoastem bine sau cunoastem din noi doar partea ce ne convine, cea buna, frumoasa, judecata?
comentarii (68):
***
- de
Daniel Racovitan
la: 02/06/2010 11:32:59
prejudecatile nu sunt motorul societatii ci mai degraba frana
cum ne recomanda Tim Ferriss: "always question the status quo" ("pune intotdeauna la indoiala staus-quo-ul"). povestea cu maimutele descrie modul in care functioneaza 99,99% din oameni; lumea nu isi pune intrebari, ia lucrurile de bune pe nemestecate si merge cu valul cei 0.01% care pun la indoiala felul in care restul abordeaza lucrurile sunt cei care in general au de castigat toate descoperirile stiintifice au fost facute punand la indoiala status-quo-ul, business-urile, creatiile artistice de succes, etc. in general, daca vrei sa ai succes uita-te la ce fac cei din topuri si fa exact invers :)
***
- de
Honey in the Sunshine
la: 02/06/2010 11:35:48
lasand la o parte faptul ca a fost in experiment controlat, daca de fiecare data cand o maimuta se suia dupa banane se intampla ceva negativ, e normal si benefic pentru grup ca cei vechi sa-i invete pe cei noi despre pericolul asta.
din moment ce nu e posibil sa incercam pe pielea noastra toate experientele posibile, mare parte din alegerile pe care le facem se bazeaza pe prejudecati.
daniel - status quo
- de
Honey in the Sunshine
la: 02/06/2010 11:40:08
io zic ca e o diferenta intre un om de succes si un Gica-contra. si-anume talentul.
in rest, nimeni nu sfideaza starea lucrurilor ca mod de viata. o poti face intr-un domeniu anume, dar ramane faptul ca marea parte a vietii continui s-o traiesti intr-un anumit fel "pentru ca asa se face".
Teodora
- de
Baby Mititelu
la: 02/06/2010 13:26:22
Comportamentul de turma nu e totuna cu prejudecata. Dar prejudecata e o componenta a celui dintai. Turma=lumea, sau cel putin marea parte a ei...
De cate ori nu ne comportam in functie de "ce zice lumea" ? De exemplu, divortul. Cati nu au divortat din cauza gurii lumii? Cum e privita femeia divortata? Chiar in 2010? Sau femeia nemaritata care are un copil?
DR
- de
Baby Mititelu
la: 02/06/2010 13:28:20
Cam asa-i! Dar trebuie multa forta...Si un pic de noroc.
Honey
- de
Baby Mititelu
la: 02/06/2010 13:30:04
"Mare parte din alegerile pe care le facem se bazeaza pe prejudecati." Foarte adevarat.
Din prejudecatile mele...
- de
Baby Mititelu
la: 02/06/2010 13:42:34
Prea marea diferenta de varsta intr-o iubire, diferenta de studii...
Honey in the Sunshine
- de
Daniel Racovitan
la: 02/06/2010 13:59:21
"o zic ca e o diferenta intre un om de succes si un Gica-contra. si-anume talentul"
n-ai auzit de talente irosite care nu s-au impmlinit pe motive de "nu e permis", sau "ce zice lumea"? intre doi oameni cu talent relativ egal, cel care sfideaza status-quo-ul castiga; celalalt ingroasa turma mediocritatii; "in rest, nimeni nu sfideaza starea lucrurilor ca mod de viata. o poti face intr-un domeniu anume, dar ramane faptul ca marea parte a vietii continui s-o traiesti intr-un anumit fel "pentru ca asa se face" de unde stii ca nimeni? probabil ca ai pana acum doar conformisti, insa asta nu iti da dreptul sa generalizezi
***
- de
Daniel Racovitan
la: 02/06/2010 14:02:31
de fapt e aproape o axioma: nu exista progres fara punerea la indoiala a status-quo-ului
***
- de
Daniel Racovitan
la: 02/06/2010 14:17:34
"Cam asa-i! Dar trebuie multa forta...Si un pic de noroc"
perfect de acord
***
- de
latu
la: 02/06/2010 14:43:40
punerea la indoiala a status-quo-ului
Asta-i una si a-l sfida "toata viata" e altceva. A-l sfida radical si fara compromis, nu-i nonconformism, ci mai degraba prostie.
***
- de
Daniel Racovitan
la: 02/06/2010 15:01:53
"Asta-i una si a-l sfida "toata viata" e altceva. A-l sfida radical si fara compromis, nu-i nonconformism, ci mai degraba prostie"
inchipuie-ti ca sunt unii care pun la indoiala status-quo-ul toata viata, in mod sistematic si premeditat iar daca te uiti la rezultate, s-ar putea sa ai surpriza ca nu e deloc prostie (sugestie: cauta-i printre varfuri/elite)
latu
- de
Daniel Racovitan
la: 02/06/2010 15:13:24
...mai mult: aproape tot ceea ce astazi ni se pare normal si firesc a fost s-a nascut la un moment dat dintr-o sfidare "prosteasca" a status-quo-ului
exemple la indemana: - avionul - teoria relativitaii - femeia in campul muncii - negrii liberi - casatoria din dragoste - computerul personal - femei care poarta blugi si t-shirt - femei care voteaza - iesitul in oras fara palarie pe cap - curentul impresionist in pictura - etc etc
***
- de
Daniel Racovitan
la: 02/06/2010 15:17:13
Modificat la: 02/06/2010 15:19:04
- apa plata imbuteliata
- concediile anuale platite - descoperirea adevaratei cauze a ulcerului gastric - exemple in literatura si arte, cu duiumul - transplantul de inima
***
- de
latu
la: 02/06/2010 15:19:30
A pune la indoiala e una, adica presupune sa cunosti ce pui la indoiala.
Pentru a lua decizia sa cumperi paine, trebuie sa pui la indoiala un status-quo, acela al cosului de paine. A sfida status-quo-ul e alta. Ar insemna sa cumperi - sau nu - paine, nestiind cata mai ai, ceea ce ar fi o prostie daca mai ai una intreaga, respectiv nu mai ai deloc.
***
- de
latu
la: 02/06/2010 15:22:08
Modificat la: 02/06/2010 15:22:35
dintr-o sfidare "prosteasca" a status-quo-ului
Si dai avionul ca exemplu. Ori ar trebui sa ne punem de-acord cu definitia sfidarii prostesti, ori sa ne punem in tema cu fiecare dintre temele exemplificate.
latu
- de
Daniel Racovitan
la: 02/06/2010 15:27:00
exemplul n-are legatura cu ce discutam
daca vrei uite status-quo-uri din viata fiecaruia care pot fi puse le indoiala: - ca trebuie sa faci o facultate si sa iti gasesti un job bine platit - ca trebuie sa cotizezi pentru pensie ca sa nu mori de foame la batranete - ca sa calatoresti prin lume ai nevoie de multi bani - ca nu poti trai fara masina, televizor, stiri - ca sa traiesti bine trebuie sa faci eforturi sa castigi cat mai multi bani - ca sa publici o carte trebuie sa te milogesti la usa editurilor etc
***
- de
Daniel Racovitan
la: 02/06/2010 15:32:57
"Si dai avionul ca exemplu"
Of course. Pana cand fratii Wright si Traian Vuia nu s-au incapatanat "prosteste" sa demonstreze contrariul, status-quo-ul era ca un vehicul mai greu decat aerul nu poate zbura, punct. Academia franceza nici macar nu se obosea sa examineze brevetele. L-au pus la indoiala si au intrat in istoria omenirii.
Baby M
- de
amari
la: 02/06/2010 15:35:37
Da,mi se pare cunoscut "cazul" prezentat de tine.
Nu am prejudecati si de aceea pe fiecare individ il tratez dupa propria-mi parere formata vis-a-vis de comportamentul lui fata de mine si nu-l judec dupa culoarea pielii,dupa religia careia-i apartine, dupa prefixul numelui sau dupa locul/familia de unde provine.Nu spun ca nu-mi place ceva decat dupa ce gust sau incerc.Imi pac mai mult exceptiile decat regulile insa asta nu inseamna ca nu ma supun legilor. Incerc mereu ca sa ma inteleg/cunosc pe mine si ma cam doare-n cot de gura lumii.
***
- de
Daniel Racovitan
la: 02/06/2010 15:42:28
alt exemplu: Google
cei mai multi nu au cunoscut internetul de dinainte de Google. status-quo-ul era ca search-ul pe internet se facea in maniera lui Yahoo si Altavista (Altavista who?!), si ca nu mai era nimic de inventat/imbunatatit pana cand doi tipi si-au zis "pe bune?" e revelator faptul ca Larry Page si Serguei Brin s-au dus initial Yahoo, ca sa le propuna noua lor tehnologie; Yahoo, ca un brav detinator al status-quo-ului le-a zis "Ntz...", ca peste cativa ani sa se dea cu capul de pereti
Daniel
- de
latu
la: 02/06/2010 15:42:46
Modificat la: 02/06/2010 15:43:52
Cred ca ne-nvartim in jurul unei neintelegeri.
Exemplele tale sunt bune, ca si cele anterioare. A pune insa la indoiala unul din ele, presupune cunoasterea a ce e si comparatia cu ce-ar putea fi: Ca sa pun la indoiala necesitatea de a face o facultate, trebuie sa am informatii cu privire la ce pot realiza fara a o urma. Pentru decizia asta ma bazez pe status-quo-ul meu: Talent, avere parinteasca, chef, clica, etc... O posibilitate de a sfida status-quo-ul ar insemna, ca nu ma intereseaza daca - si cum - m-ar ajuta facultatea, dar n-o fac si gata. A-l pune la indoiala e existential, a-l sfida e lipsit de raspundere (prostie e poate prea plat spus).
***
- de
Daniel Racovitan
la: 02/06/2010 15:48:50
alt exemplu: "banalele" Gmail si Hotmail
inainte de ele, emailul se trimitea astfel: instalai un program pe calculator si te conectai din cand in cand la un server SMTP; asta era establishmentul pana cand a aparut unu' si a zis: nope, nu ai nevoie de program special pe calculator, un browser e suficient unii au sarit ca arsi: "e o prostie, nimeni nu va avea incredere in povestea asta, lumea vrea sa aiba emailurile fizic descarcate pe calculatorul lor, si in plus nu vor avea incredere in perenitatea serverelor de la distanta, caer daca maine dispar, le dispar toate maiurile" da, astazi emailul web-based e ubicuu, insa doar fiidnca cineva a pus la indoiala status-quo-ul
***
- de
Daniel Racovitan
la: 02/06/2010 15:51:15
"A pune insa la indoiala unul din ele, presupune cunoasterea a ce e si comparatia cu ce-ar putea fi"
teoria relativitatii a fost descoperita doar pentru ca Einstein si-a zis, nene, dar hai sa presupunem priosteste ca timpul se poate incetini, in pofida establishmentului; nu stia ca va deveni decoperitorul relativitatii, ci a devenit asta pentru ca a pus la indoiala status-quo-ul
***
- de
Daniel Racovitan
la: 02/06/2010 15:53:42
Modificat la: 02/06/2010 15:55:27
"A-l pune la indoiala e existential, a-l sfida e lipsit de raspundere (prostie e poate prea plat spus). "
sfida, pune la indoiala, ne incuram incuvinte... atunci hai sa adoptam alta formulare: a contesta status-quo-ul fapt: cei mai bogati oameni ai planetei nu au facultate; unul a dat facultatii cu flit ca sa creeze Apple, si celalalt ca sa creeze Microsoft.
latu
- de
amari
la: 02/06/2010 15:56:24
eu despre facultate am alta "teorie"--de ce s-a o fac numai pentru ca asa trebuie,asa da bine si ca-i la moda,o fac pentru pasiunea mea,pentru mine si mai apoi imi inramez diploma o tin la...buctarie si eu imi vad de supravietuire-n continuare.
***
- de
lafemme
la: 02/06/2010 16:36:15
prejudecatile sunt oarecum normale. ele vin o data cu educatia, ce vezi acasa, apoi continua la scoala... munca ... s.a.m.d.
cred ca depinde pe de o parte de unde vii, pe de alta parte cata putere ai sa gandesti pentru tine. si mai conteaza sa vrei sa cunosti/ sa experimentezi. uite... dau un exemplu care nu e o prejudecata, dar cumva se muleaza pe exemplu. - nu e bine sa cosi, speli rufe, tai iarba duminica sau in zi de sarbatoare. niciodata nu am inteles cum pot atatia sa fie convisi ca daca fac treaba in zilele astea, mania divina se va abate asupra lor.
daniel
- de
Honey in the Sunshine
la: 02/06/2010 16:44:45
de unde stii ca nimeni? probabil ca ai pana acum doar conformisti, insa asta nu iti da dreptul sa generalizezi
nimeni nu e original in absolut tot ceea ce face. e absurd, n-am nevoie sa cunosc toti oamenii care au trait vreodata ca sa stiu ca e asa. inclusiv limbajul e un status quo. de ce ne-am exprima sub forma subiect-predicat si nu dupa o logica complet diferita? in plus, nu vad serios ce ai avea de castigat sfidand incontinuu starea lucrurilor. e de ajuns s-o faci in 0,0001% din cazuri, atunci cand conteaza cu adevarat.
femme
- de
Baby Mititelu
la: 02/06/2010 17:36:05
Da, nu e o prejudecata, e o atitudine legata de credinta. Dumnezeu s-a odihnit si El intr-o zi.
Muncesti toata saptamana, alergi in stanga si in dreapta, o zi te opresti si meditezi, te rogi, iti tragi sufletul.
amari
- de
Baby Mititelu
la: 02/06/2010 18:09:54
Si eu spuneam asa despre mine, ca nu am prejudecati. Cand gandesti viata la rece, cu filozofie, zici ca da, oamenii nu trebuie judecati dupa culoarea pielii, dupa religie, dupa orientare sexuala etc. Dar cand se intampla sa traiesti anume experiente, descoperi uluit ca de fapt ai prejudecati. Trebuie sa te afli inlauntrul unei trairi speciale ca sa afli ceva cu adevarat important despre tine insuti.
DR
- de
Baby Mititelu
la: 02/06/2010 18:11:57
Curajul si "nebunia" se subanteleg...:)))
Baby M
- de
amari
la: 02/06/2010 18:18:57
pana acuma nu m-am impiedicat in nici o prejudecata in experientele...trecute.Prefer mai pauaz cu...trairile speciale.
Daniel
- de
latu
la: 02/06/2010 18:23:12
sfida, pune la indoiala, ne incuram incuvinte... atunci hai sa adoptam alta formulare: a contesta status-quo-ul
Asa-i. De incurcatul in cuvinte ma temusem si eu si de ce te temi nu scapi :-) Bine: Bill Gates a mai dat si altora cu flit, daca "gura lumii" poate fi luata drept sursa... Poate ca si Wozniak si Jobs au facut-o la vremea lor pentru Apple. (De Wozniak insa stiam ca a studiat). Si mai sunt si altii: Marc Andreesen (Netscape) sau grupul idealistilor ca John Postel (internet, icann), Linus Thorwald (linux), etc...
***
- de
Bucu
la: 02/06/2010 19:03:10
Asta-i una si a-l sfida "toata viata" e altceva. A-l sfida radical si fara compromis, nu-i nonconformism, ci mai degraba prostie.
corect
***
- de
Apoll
la: 02/06/2010 20:22:28
cei mai bogati oameni ai planetei nu au facultate; unul a dat facultatii cu flit ca sa creeze Apple, si celalalt ca sa creeze Microsoft.
Povestea la televizor Ion Tiriac cum ca norocul lui a fost ca fiind prea pasionat de hochei si tenis din clasa noua nu s-a mai dus la scoala. Asta cu renuntarea la status-quo e valabila mai mult in marile descoperiri.Sunt si realizati printre cei noncoformisti dar eu cred ca nerealizatii sunt in numar mai mare.Avem prejudecati si in subconstient.
Apoll
- de
Baby Mititelu
la: 02/06/2010 20:37:06
Ma tem ca cele mai multe prejudecati locuiesc tocmai in subconstient!
Renuntarea la status-quo...uneori renunta tocmai status-quo la noi, si ne eliberam! :)
***
- de
Daniel Racovitan
la: 02/06/2010 23:25:46
Modificat la: 02/06/2010 23:27:21
"inclusiv limbajul e un status quo. de ce ne-am exprima sub forma subiect-predicat si nu dupa o logica complet diferita?"
bineinteles. tocmai de aceea exista limbaje care nu au forma subiect-predicat "in plus, nu vad serios ce ai avea de castigat sfidand incontinuu starea lucrurilor. e de ajuns s-o faci in 0,0001% din cazuri, atunci cand conteaza cu adevarat." expresia asta "a sfida starea lucurilor" nu am spus-o eu ci tu si latu (recititi ce am scris pana acum); eu m-am referit la "contestarea" sau la "punerea la indoiala" a status-quo-ului, notiuni diferite de "sfidare"; sfidarea are ca motivatie un afront de dragul afrontului; punerea la indoiala si contestarea presupun a iti pune intrebari si a cerceta realitatea din unghiuri neconventionale, si astea au fost dintotdeauna semne de inteligenta. nu confundati lucrurile
daniel
- de
Honey in the Sunshine
la: 02/06/2010 23:46:42
nu confundati lucrurile
nu confund nimic. nu cred sa fie cine stie ce diferenta intre a "contesta" si a "sfida". daca e dupa logica video-ului cu maimute, cine contesta tre' sa lupte cu majoritatea ca sa-si duca mai departe viziunea. de unde rezulta sfidarea. anyway, nu sunt in dezacord cu tine. spuneam doar ca prejudecatile nu sunt chiar asa o chestie diabolica. in 99% din situatii te tin in siguranta si in viata, sunt scheme mentale dupa care te descurci. inhiba gandirea creativa, e drept. dar e doar un mic dezavantaj fata de avantajele pe care le ofera la nivel de societate.
***
- de
Daniel Racovitan
la: 03/06/2010 09:16:03
"nu cred sa fie cine stie ce diferenta intre a "contesta" si a "sfida""
notiuni diferite; vezi mai sus
Honey
- de
Baby Mititelu
la: 03/06/2010 17:27:52
Multe din prejudecatile oamenilor au condus la actiuni diabolice. Sa luam de exemplu familia. La nivel de societate esti in avantaj daca faci parte dintr-o familie. Dar daca intri inlauntrul acestei celule de baza a societatii, nu de putine ori descoperi diabolicul. Copii abuzati de proprii parinti, femei batute-multe!-tradari etc. Chiar de nu se ajunge la atat de grav, e destul ca intre sot si sotie sa nu existe un raport normal de coexistenta si totul devine diabolic. Eu prin diabolic inteleg absenta iubirii...In astfel de conditii sufletele se descompun, copiii cresc cum cresc...societatea pierde la sfarsit. In aparenta poate fi un avantaj dar in esenta e dezavantaj.
Cati nu au divortat din cauza prejudecatilor? Foarte multi! A contesta e primul pas si se intampla inlauntru. A sfida este urmatorul si se desfasoara inafara. In societate. Iar in societate te asteapta puzderia de oameni cu piatra in mana...
O prejudecata ce ma enerveaza...
- de
Baby Mititelu
la: 08/06/2010 18:43:58
Moldovencele sunt asa, ardelencele sunt altfel, oltencele...Nu cred ca sunt diferente esentiale intre noi, romancele.
Baby M.
- de
amari
la: 08/06/2010 18:59:43
pentru mine nu-i o prejudecata!Din doua una ori am intalnit doar uscaturile(si am cam umblat) ori chiar au "apucaturile specifice zonei geografice de bastina".
***
- de
Intruder
la: 08/06/2010 19:38:24
Cati nu au divortat din cauza prejudecatilor? Foarte multi!
dar cati n-or fi divortat, tot din cauza prejudecatilor?
amari
- de
Baby Mititelu
la: 09/06/2010 08:41:39
Crezi?
Intruder
- de
Baby Mititelu
la: 09/06/2010 08:46:35
Ai dreptate. Sunt si din categoria asta. Dar cei mai multi apartin celeilalte multimi. Persoana divortata e DIVERSA. E privita mereu ca vinovata, incapabila..., in fine, e privita negativ. Rar intalnesti pe cineva care sa spuna "te admir, ai facut bine ca ai divortat!" Vorbesc de cazuri extreme-violenta etc.
Baby M.
- de
amari
la: 09/06/2010 09:26:20
da,cred.Diferentele-s destul de "vizibile" chiar daca nu deschid gura.
Insa tu chiar crezi ca doar in cazurile extreme,de violenta,esti "felicitat" ca ai divortat?O fi casatoria un contract,un compromis insa doar violenta e motiv intemeiat de "bravura"?
vad ca dai sentinte gratuite...
- de
Intruder
la: 09/06/2010 09:53:26
Persoana divortata e DIVERSA. E privita mereu ca vinovata, incapabila
"mereu"...de CINE e privita? suntem in secolul 21, stii? Rar intalnesti pe cineva care sa spuna "te admir, ai facut bine ca ai divortat!" Vorbesc de cazuri extreme-violenta etc. de unde ai ajuns la concluzia ca "rar"? traiesti cumva in Afganistan?? peste tot sunt campanii mass-media impotriva violentei asupra femeilor si copiilor. pana la urma nu suntem noi in masura sa judecam un cuplu ca de ce a divortat, de ce nu, etc...e treaba lor, casa lor, viata lor!!
Intruder
- de
picky
la: 09/06/2010 16:00:20
Ia d-aci doi saci de orz, că văz că-l dăruieşti cu mărinimie şi nu vreau să rămâi fără...
picky
- de
Intruder
la: 09/06/2010 17:06:18
multam de saci, sunt buni de cearceafuri dupa ce-i golesc. :))
***
- de
cuminte
la: 09/06/2010 17:57:03
Modificat la: 09/06/2010 17:59:25
Întotdeauna am crezut că soacrele-s nişte dihănii cu trup păros, limba sub formă de vulcan noroios, picioarele-ncălţate în tigve de zmeu şi mâinile terminându-se-n fierăstraie electrice.
Dar Don Quijote mi-e numele şi le-am biruit!
***
- de
picky
la: 09/06/2010 18:13:54
Da'... câte-or fo'?
***
- de
cuminte
la: 09/06/2010 18:51:36
Apoi să-i numărăm, coane Fănică: doi la prefectură, doi la primărie, unul la şcoala de băieţi, unul la spital, doi la catrindală la Sf. Niculae. :-D
***
- de
picky
la: 09/06/2010 18:52:56
Deci fură socri, nu soacre...
amari
- de
Baby Mititelu
la: 09/06/2010 19:34:35
Casatoria e si contract si compromis. Si nu, nu numai violenta e motiv intemeiat de "bravura"...Putini te felicita daca divortezi, indiferent de motiv...
Intruder
- de
Baby Mititelu
la: 09/06/2010 19:37:42
Da, intre timp am aflat ca suntem in secolul 21...:D Paradoxul e ca avem mai multe prejudecati ca in epoca de piatra.
Cu cat trece timpul si "evoluam", cu atat avem mai multe prejudecati. Ca nu recunoastem e altceva...Sau ca nu cunoastem, ca in cazul tau.
cumy
- de
Baby Mititelu
la: 09/06/2010 19:39:59
Dap! Soacrele sunt de (ne)descris! Dupa ce ca nu se pricep grozav sa-si creasca baietii...
amari - diferente
- de
Bucu
la: 09/06/2010 20:02:28
da,cred.Diferentele-s destul de "vizibile" chiar daca nu deschid gura
da? si-n ce constau duferentele astea, mai precis?
mai picky...
- de
Baby Mititelu
la: 10/06/2010 08:48:04
Tot cari saci de orz in cafenea...Nu vezi ca nu se atinge nimeni de el? :D
Da-l si tu acolo unde e nevoie cu adevarat...
***
- de
picky
la: 10/06/2010 09:16:35
Modificat la: 10/06/2010 09:53:21
Să nu-mi spui că-i vrei tu pe toţi, sacii ăia!?
Ţţ-ţţ-ţţ! Lăcomia asta, nu e bună...
mai, baby
- de
Intruder
la: 10/06/2010 09:50:43
intelege ca ce te preocupa pe tine nu-i musai sa preocupe si pe altii.
intelege ca prejudecatile tale nu-s musai si-ale mele, ale lor, ale noastre. ete, ca mare branza sa-mi recunosc prejudecatile! am si io destule da' ma doare-n papuci de divorturi si manele casnice. pai ce, sa-i invat io pe altii cum sa traiasca?...nope.
|
![]() |
Experimentul cu maimutele redat de tine e clasic. L-am vazut intr-un documentar care incerca sa explice comportamentul violent al oamenilor in anumite colectivitati - gardieni la inchisori, ganguri, scoli de corectie, etc.