-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Duminica revoltei


de Apoll la: 17/06/2010 19:21:04
voteaza:
1)http://www.cafeneaua.com/nodes/show/19159/o-duminica/1
2)http://www.cafeneaua.com/nodes/show/22964/alta-duminica/1

Imașul plesnea de verdeață. Ploile abundente din ultimele zile, urmate de căldura binefăcătoare a soarelui de vară, încurajaseră miile de rădăcini ale ierburilor să -și avânte vârfurile tulpinilor cât
mai sus , pe verticală. Turma de vaci a Mâlosu-lui păștea cu râvnă, mângâiată de privirile
văcarului acelei zile , Cocostel,care se sprijinea într-o bâtă gânditor așa cum îl văzuse el odată la oi pe Gică Prăjescu și pe un cioban dintr-un tablou atârnat în holul primăriei.
Un călator, ce cobora dealul dinspre Rovina de Jos ,o luase pe o cărăruie care trecea prin apropierea gânditorului mâloștean. Când îl observă Cocostel un zâmbet îi lumină fața, deoarece recunoscuse un prieten și confident, care îl asculta cu luare-aminte la fiecare întâlnire,uneori chiar își lua notițe despre ultimele evenimente ce frământau comuna .
După ce se salutară cu afecțiune, că nu se văzuseră de câteva luni, cum nici unul dintre ei nu se grăbea ,discutară despre incidentele lunii în curs . A început Cocostel bâlbâindu-se ușor:
- Aștia de la primărie fu.. fură.
- De unde știi? îl întrebă călătorul interesat de marea noutate.
- Nu, nu m-ai înțeles, nu spun eu,au spus vreo douăzeci de oameni adunați ieri duminică în curtea bisericii, printre care: Chiurchili, Calu, Sculiță și Băltoi Bravu’ care n-are legături de rudenie cu primarul. Toți fură în frunte cu secretarul Mimi.
- Bravu?! Asta cine mai e?
- Ehh! ...bunică-su a căzut în munții Tatra și-l chema ca pe el, Mihai. Când au făcut monumentul închinat eroilor oamenii i-au zis și lui Bravu’, că-i trecut pe placa aia...
- Comemorativă?
- Așa, așa...să nu-mi uit vorba: și popa Măciucă îi amestecat, șopti tainic Cocostel .Spuneau că îi împreună cu aleșii locali, care se înfruptă din pământul bisericii.
- Cum adică împreună? Doar preotu–i aparte.
- De douăzeci de ani cele zece hectare au devenit șase și nici până în ziua de astăzi nu s-a eliberat titlul de proprietate pentru biserică, iar popa tace și nici de treburile bisericești nu-și mai vede. Pe dou’ ș’ unu mai, de Constantin și Elena , nu a mai trecut pe la morminte să le citească la cap răposaților și a citit o singură dată, în casa praznicală, pentru toți. Ce-i drept noroi era destul, ca la Mâlosu. A schimbat dascălul fixat cu văru-su, care are și el școala de cântăreți, punând paie pe foc conflictului dintre doi frați, părinții lor, care fiecare dintre ei au depus câte o plângere la părintele protopop. Ieri, duminică, ăștia nu voiau să-l lase pe popă să intre în curtea bisericii pentru a-și ține slujba. A fost anunțat primarul, care a încercat să-i împece.
- Să-i împace?
- Ihî! Didi le-a spus că știe el adevăratul motiv de supărare al grupului și că preotul nu a slujit la biserica nouă pentru că oamenii ar fi cărat noroiul pe picioare în biserică și că nu vede legătura dintre cele bisericești și secretarul primăriei contestat și el. ”Comuna are nevoie de experiența lui Mimi în probleme de administrație”. Intre timp a sosit și Gârlici cu un grup de treizeci de credincioși. Cum a ajuns le-a și explicat dreptatea lui: ”De la început aș vrea să lămurim cum e cu pământul parohiei! Mai sunt patru hectare, conform legii, care urmează a fi identificate și abia atunci vom elibera titlul de proprietate. V-ați luat și de împreunarea pensiei mele cu salariul, voi nu știți câtă muncă și efort depun eu, plus că mă va mutila lunar cu cin’șpe la sută din pensie iar din salariu cu zece la sută,că n-am făcut Dreptul și cu încă dou’ș’cinci la sută ca pe toată lumea care trăiește din buzunarul statului! Voi rămâne cu te miri ce! Vreți să mă scoateți pe mine țap răspunzător?” Chiurchili nu s-a abținut : ”Imi vini să-ți plâng de milă, taare năcăjât mai ești!Exact ca atunci când făcei listile cu identificarea viilor care trebuiau arate. Vrei să spun mai multe?”
Atunci, părintele Măciucă a ridicat o mână cu care a reușit să-i liniștească și a cuvântat: ”Adevăr grăiesc vouă! Misiunea mea este să vă împac nu să vă dezbin. V-am botezat, v-am cununat și
v-am înmormântat, cum scrie la carte! Am pus suflet la construcția noii biserici din Mâlosu și la renovarea bisericii din Rovina de Jos și nu pot face gusturile unui grup de douăzeci de oameni. Am primit distincția de Preot Purtător de Cruce pentru vrednicia de a ctitori...biserica voastra si-a mamelor si-a taților voștri!“
Aici ,confidentul a scos carnetul și a făcut o adnotare: ”Ar putea fi purtător și de altceva?...poate al mănunchiului de busuioc fin’că purtator de cădelniță ar fi pleonasm.”
Cocostel continuă cu reproducerea discursului parintelui: ”Este normal ca într-o comunitate mică
să fie o bună colaborare cu Consilul Local și orice sprijin , în orice moment, oricât de neînsemnat ar fi , este binevenit și binecuvântat de Domnul!”, a mai spus smerit părintele.
Slujba duminicală parcă a fost mai lungă ca de obicei din cauza predicii în care mărul viermănos al discordiei a fost dat prin răzătoare și apoi aruncat cu tot cu cotor în fundurile Gheenei. Credincioșii au plecat spre casele lor pe cărările întortocheate ale Domnului iar un grup de cinci ,dintre cei răzvrătiți, blagoslovea celălalt grup de credincioși ai lui Mimi care urma să se împartașeasca încă o dată la “Ultimul leu”.

Soarele de vară ardea din ce în ce mai tare, grăbind despărțirea celor doi amici, care și-au făcut promisiunea de a se întâlni mai des.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (8):


*** - de Baby Mititelu la: 18/06/2010 07:38:29
Mereu mi-a placut la tine combinatia umor-ironie-seriozitate. :)
#550640 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Apoll - de INSULA ALTUIA la: 18/06/2010 12:10:56
Cocostel cel mai misto personaj,bravo:)

V.
#550663 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
BM - de Apoll la: 18/06/2010 19:50:40
is mai tari combinatiile chimice.:)
#551022 (raspuns la: #550640) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Bubu - de Apoll la: 18/06/2010 19:53:51
ii usor balbait ,de data asta era infiebintat si s-a balbait o singura data.
#551032 (raspuns la: #550663) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Apoll - de Baby Mititelu la: 18/06/2010 19:56:36
Depinde! Sunt combinatii si combinatii...Unele sunt teribil de slabe. :) Is niste treburi cu chimia asta, fuoarte interesante.
#551037 (raspuns la: #551022) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
BM - de Apoll la: 18/06/2010 20:11:06
Nici eu nu ma refeream la acidul clorhidric.
#551057 (raspuns la: #551037) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de imyself la: 28/06/2010 04:42:21
imi place mai mult cum scri poezii si epigrame.
#553720 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
youyourself - de Apoll la: 28/06/2010 19:11:57
Interesante ore de comentarii ai.Vorbesti cumva prin somn?
ps. am sa tin cont.
#553970 (raspuns la: #553720) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: