-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Orleans si Jeanne D'Arc


de sami_paris74 la: 17/08/2010 16:15:08
modificat la: 17/08/2010 16:16:14 arata originalul
rezumat: brocante
taguri: Cutia_cu_litere sami 
voteaza:
Orleans si Jeanne D’Arc
Le 19/09/1999

Am ajuns in centrul orasului Orleans ,eram in masina ,un renault Laguna,.N-am depasit 130 de km la ora pe autostrada.Ascultam stirile la radio,se anunta o zi plina de soare,sunt nerabdator sa ajung in brocante,ma gindeam la Daum,Bacarat ,Cartier,diamante,safire si rubine,bijuterii vechi din alta epoca si parca un fior ma trecea prin tot corpul.
Si-am zis :
Oare citi oameni se nasc in clipa asta si citi oameni mor in acelasi timp ?
Imi zic eu in acelasi timp ,cind din intimplare am atins cu mina dreapta statuia lui Jeanne D’Arc !
Am tresarit si-am simtit un fior puternic gindindu-ma,ca pe data de 30 mai 1430 a fost arsa pe rug la o virsta destul de frageda,adica la virsta de 19 ani.
Odata, am vazut un reportaj, facut de un reporter francez care se numeste Stephan Bern ,care pune in discutie executia lui Janne D’Arc,punind in acelasi timp un mare semn de intrebare .
Cine este vinovat de moartea Jannei D’Arc ?
La aceasta intrebare nu s-a raspuns de 600 de ani ,insa voi raspunde eu,eu un tigan mentalist care vine din Romània.
Janne D’Arc a fost executatà la Ruan,in plin centru,legata de stilpul infamiei,acoperita aproape in intregime cu busteni de lemn si surcele uscate,condamnata prin arderea pe rug de catre biserica ecleziastica,invinovatita ca este eretica,ca purta imbracaminte de barbat ca sa-si ascunda sexul,apoi abandonata de toti chiar si de regele Charles VII,abandonata de prieteni ,de tovarasii de arme,abandonata chiar si de Dumnezeu care-i trimitea mesaje.
Janne D’arc a fost eliberatoarea Frantei ,ea a reusit sa-i alunge pe englezi dupa 100 de ani de razboaie,regele Charles VII , a avut impresia ca ea o sa-i ia locul,de-aceia regele este primul vinovat pentru executia ei ,apoi urmeaza biserica ….prietenii,tovarasii de arme.
Am luat mina de pe statuie,apoi am luat-o pe o strada la dreapta,mesele erau incarcate cu vechituri .
Ajuta-ma Jupiter minca-ti-as tridentul ! ajuta-ma sa gasesc ceva frumos ,ceva valoros,ceva care multiplicat cu 9 ,sa-mi dea rezultatul 36 ,trei mii sase sute de franci.
Va dati seama ?
Desi nu gasisem nimic , déjà eu aveam trei mii sase sute de franci in buzunar !
Sute de expozanti erau asezati pe toate strazile din Orleans si chiar in jurul bisericii.
Dupa o ora de cautari m-am oprit la o masa plina cu vechituri din anii 1930,tablori,vaze,statui de bronz,lenjerie alba de epoca,dantele,rochii cu volane uriase decorate cu pietre colorate si paiete,perle fine si pietre semipretioase.
Aici m-am oprit si-am simtit furnicatura aceea bizara ,incepind de la talpile picioarelor si pina in crestetul capului,mi-am reglat putin bataile inimii respirind profund si rar,si-am inceput cautarile pline de sperante,nelasind sa-mi scape nimic,apreciind,judecind si intrebind mereu plin de curiozitate.
Dupa citeva minute de cautari prin cutii si cutiute,am pus mina pe un inel din metal alb,rupt pe jumatate de la baza,incrustat cu o piatra de culoare alba la mijloc si inconjurata de o multime de pietre albastre foarte fin incrustate .
M-am gindit ca o piatra lipita ,nu poate niciodata sa fie o piatra pretioasà,pe cind una grifata,bine incrustata cu maiestrie si arta,poate sa fie o piatra foarte scumpà !
Am intrebat repede,asa ca si cum as fii grabit :combien monsieur ?
O , ca va? C’est pas cher de tout !
Combien ?
2 franci ! alezi mon pot,c’est pas cher de tout ! mi-a raspuns repede expozantul,fiind ocupat in acelasi timp cu un cuplu englez care tocmai se tocmeau la cumpararea unui tablou.
Am platit cei 2 franci si-am plecat linistit spre alte mese/,inelul l-am pus cu grija intr-un buzunar cu fermuar,plasat in interiorul unei genti portabile pe dupa umar si git.
La o alta masa am gasit citeva lantisoare din aur de 18 kt,citeva bibelouri,cercei si inele din plaque aur de mare efect,pina la sfirsitul brocantului am adunat citeva kg de bijuterii si obiecte pe care le-am considerat eu ca pot sa le revind si le transform in bani.
La magazin am ajuns luni dimineata la ora 10 ,am luat inelul cu piatra alba si l-am studiat,intradevar piatra din mijloc,adica piatra de culoare alba,era o piatra de diamant,un singur diamant inconjurat de safire cu dimensiuni foarte mici ,am sudat imediat inelul ,l-am bagat putin la spalat si curatzat intr-o masina speciala cu ultrasunet .
Dupa 15 minute,am scos inelul,l-am mai slefuit putin si l-am vindut intr-o buna zi unei cliente cu pretul de 4500 de franci.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (2):


Sami - de amari la: 19/08/2010 10:47:49
daca ai atasa macar uneori textelui si cateva poze ar fi grozav.:)
#563794 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
amari - de sami_paris74 la: 19/08/2010 11:23:22 Modificat la: 19/08/2010 11:24:23
oui ma chery,ar fi grozav,am si poze...mai vechi ,mai noi...insa timpul meu este foarte pretios,lucrez in magazin zi de zi,apoi cind n-am clienti scriu si iar scriu ,la vol 2 "tiganii ,aurul si dimantele;fragmentul respectiv ,face si el parte din carte,si vreau sa demonstrez in acest volum,ca noi romànii pe-acolo pe unde trecem ,nu suntem indiferenti fatza de cultura si istoria altor tari.
Ca in afara de Horia ,Closca si Crisan , Rascoala din 1907 de la Bobilna...ETC,avem intradevar o cultura deosebita.aici daca intrebi un francez ceva despre Alexandru Ioan Cuza ori despre Vlad Tepes,le intepeneste mintea.
#563804 (raspuns la: #563794) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: