-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

LICITAŢIA


de alex porc la: 28/10/2004 12:50:00
modificat la: 28/10/2004 21:56:42
taguri: Proza_scurta 
voteaza:
Astăzi se licitează. Nu, nu se joacă „şaişase" sau „cruce", aceste jocuri de cărţi cu denumiri cu duhoare atât de mistică, adică pardon, precis că se licitează în multe locuri şi la cărţi, fiindcă e un obicei foarte răspândit în cele mai diverse medii, mai des prin cârciumi, acela de a juca „şaişase", „cruce", sau alte jocuri de cărţi. Astăzi se licitează lucruri serioase. Nu vreau să destăinui obiectul (sau obiectele) licitaţiei, decât pe măsură ce va decurge, sub ochii noştri holbaţi, of course.
La Casa de Cultură din Iaşi se ţine o licitaţie, şi anume licitaţia la care participăm şi noi. Oamenii prezenţi în faţa Casei de Cultură tocmai încep să se scurgă înăuntrul ei precum oile, iar în fruntea oilor se află însuşi preşedintele licitaţiei, regele licitaţiei, sau orice altă denumire vrem să-i dăm, îmbrăcat în haine negre lucioase, cu o mantie neagră pe umeri, o coroană neagră pe creştet, cheile de la Mercedes în mâna stângă şi un ciocănel de lemn în mâna dreaptă (alt fel de ciocănel nici nu mai are, e bătrân, a fost şi în război). În mulţimea care îl urmează se pot deosebi tot felul de lucruri: ingineri, posesori de câini (totuşi, nu-i posedau aşa, în văzul lumii), şoferi, celuliţi, celulari, celuloizi, premiaţi, aberanţi, şefi de trust, directori, câini amuşinanţi, studenţi, adepţi ai sau ai, preşedinţi de parlament, rockeri, actori, spectatori, spectatriţe, periuţe de dinţi, dinţi stricaţi, limbi scoase, limbi întoarse, limbi arătând ora 17, diplomate şi frizuri extravagante. Afară e cald, dar ei intră înăuntru, ce-i drept, cu o viteză foarte scăzută, sub limita minimă admisă, de un kilometru pe oră.
Să zicem că am ajuns înăuntru, am trecut şi peste perioada de aşteptare necesară, şi tocmai începe licitaţia. Regele se ridică în picioare, bate cu ciocănelul în masă şi spune:
-Bună ziua, doamnelor şi domnilor, etc. Primul obiect de licitaţie este generaţia a treia, reprezentată de Groza Pavel, fost decan al facultăţii de mine din Petroşani. Aduceţi mumia însufleţită numită gipiu. Iată-l, o epavă umană în toată splendoarea ei, purtător a numeroase boli, cu alte cuvinte un exemplar reprezentativ al vârstei a treia şi chiar al omenirii în general, ştiut fiind că un om sănătos nu poate fi decât un cadavru. Boală are în el din belşug, asta neînsemnând că are şi geniu, dovadă stând cele câteva cărţi pe care le-a publicat în decursul vieţii sale, acum vecină cu falimentul. Preţul de pornire este de 1$, gândiţi-vă ce afacere rentabilă ar putea fi, căci cheltuielile de întreţinere vor fi foarte mici, având în vedere că generaţia a treia este pe cale de a se stinge. Şi, să nu uităm, bătrânii aceştia au făcut istoria, chiar dacă istoria moare în chiar momentul naşterii, tocmai prin asta devenind interesantă ca obiect de studiu. Să aveţi moartea în casă tot timpul, inofensivă şi placidă, nu vă surâde ideea? 1$ o dată, 1$ de două ori, 1$ de trei ori, adjudecat! Cum te cheamă, băieţaş?
-Dzelu!
-Gelu şi mai cum?
-Bolcuti.
-Aşadar, generaţia a treia îi aparţine de azi lui Gelu Borcuti, în vârstă de...
-Tlei ani.
-...în vârstă de trei ani. Felicitări, domnule!
-Hiiiii...
-Să trecem mai departe. Al doilea obiect de licitaţie este generaţia a doua, a oamenilor în puterea vârstei, reprezentată de Gheorghe Dumitru, culegătorul florii, actualul decan al facultăţii de mine din Petroşani. Aduceţi exponatul! Da, un exemplar s-ar putea zice reuşit al rasei umane, cu chelie moderată, volum bun, asemănare cu ursul Yogi din desenele animate, iubit de studenţii săi, are şi el câteva cărţi publicate, însă fără nimic interesant în ele. Place FMI-lor, chiar mă aştept ca o femeie să cumpere generaţia a doua. Preţul de pornire e 1$. 1$ o dată, 1$ de două ori, 1$ şi 50 de cenţi o dată, 1$ şi 50 de cenţi de două ori, 1$ şi 50 de cenţi de trei ori, adjudecat! Numele?
-Silvia Pop.
-Ocupaţia?
-Studentă la facultatea de mine din Petroşani.
-Astfel, generaţia a doua aparţine de azi Silviei Pop, studentă în anul...?
-Anul trei.
-...studentă în anul trei la facultatea de mine din Petroşani. Felicitări, doamna mea!
-Mulţumesc.
-Şi acum, ultimul exponat, şi anume generaţia tânără, nereprezentată. Îmi cer scuze, dar nu am găsit nimic reprezentativ pentru această generaţie. Pot să vă spun despre ea puţine lucruri: nu au nimic sfânt decât dispreţul faţă de cei mai în etate, nu ştiu ce vor, multi sunt nihilişti şi se îndreaptă vertiginos spre moarte. Preţ de pornire nu există, deci 0$, adică gratis. Cum, nimeni nu vrea generaţia aceasta?! Nici chiar gratuit? Nu-mi rămâne decât să o păstrez pentru mine. Licitaţia s-a încheiat. Vă mulţumesc. Hai, Larisa, să mergem!
O blondă superbă, din generaţia tânără, îi înlănţuie regelui trupul masiv într-o îmbrăţişare voluptoasă, etc.
Acesta a fost principalul eveniment al unei minunate zile de vară.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (0):

Nu exista comentarii

-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...