Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Bărbatul la 40 de ani


de Stefan Doru Dancus la: 24/08/2010 16:30:51
rezumat: Fragment scris recent
taguri: Salonul 
voteaza:
126. Nu-i uşor să trăieşti între aceşti iremediabil anihilaţi, odată ce ai 40 de ani, devin plictisitori pentru că nu te cred – unul ca tine nu poate la infinit avertiza şi ei la nesfârşit a-şi boci neputinţele; într-un astfel de furnicar dezolant, unde mic-burghezismul seamănă frecvent cu o sirenă a poliţiei ori spitalului de urgenţă nu există refugiu şi uite cum aici, în chiar cartea aceasta scrisă ca un rezultat firesc al acestor decantări, plăcile tectonice ale societăţii au format, prin încreţire, vârful de lance care lipsea şi care intervine fără a putea fi oprit – femeia la 40 de ani:
1. Îmi aduc aminte de noaptea în care trupul meu i s-a oferit, deschizându-se ca uşa demisolului unde locuia. Sunt femeia lui, titlul lui de glorie. Nu-mi este deloc superior, cum se spune, pentru că întrecerea nu s-a terminat încă. Matriarhatul începe cu mine, cea care într-o noapte ciudată mi-am desfăcut nasturii bluzei în faţa lui.
2. Uneori îl dor toate oasele, a suferit mult. Se pretinde un neînţeles şi cred că aşa este. Îl văd în fiecare zi, nereuşind să se articuleze corespunzător pe structurile sociale. Nici eu nu mă pot apropia de el natural, ca o femeie iubitoare şi tolerantă, pentru că nu-mi dau seama cum i-aş putea fi aproape. Doar coapsele mele mai reuşesc să pună la punct coabitarea.
3. Ştiu de ce a rămas cu mine: carnea mea este mai dulce decât a oricărei alte femei şi sunt proprietatea lui cu acte-n regulă; eu îl alung pe diavol din preajmă şi-i apăr de asasinat îngerul păzitor. Îi sunt vocaţia şi scutul protector în faţa desfrâului adamic: fără mine se poate stinge.
4. Nu l-am înşelat niciodată, mă supun doar lui şi uneori plâng de-atâta fericire. Căutând Făt Frumosul, unele femei se sinucid sau devin târfe – eu l-am primit fără să mişc un deget. Numai pulpele mele, în prima noapte, s-au unduit providenţial, declanşând o reordonare a traiectoriilor galactice. Pentru că, pentru mine, asta a fost prima noapte, o reorganizare universală a dublului omenesc.
5. Aş fi vrut să-l văd măcar o dată învins, căutând alinare la pieptul meu, cuvinte de compătimire, melodia liniştită a trupului de care dispun, însă el e puternic şi numai se-ntunecă, atunci când are greutăţi. Le învinge prin metode înspăimântătoare: este singurul bărbat coerent într-o lume pe cale de dispariţie.
6. Nu este violent dar uneori e obligatoriu să răspunzi societăţii cu pumnul. „O vei da în bară” i-am spus deseori. Nu-l interesează. Pretinde că are o înţelegere cu Dumnezeu, că îngerul lui păzitor a murit de SIDA şi i s-a dat altul. Nu-i dau importanţă: n-am văzut niciodată îngeri. Observaţi, folosesc frecvent două puncte: de la el am învăţat. Când l-am întrebat de ce nu pune un singur punct mi-a dat un răspuns exasperant: pentru că doi este mai mare decât unu.
7. Nu joacă jocuri de noroc. Nu merge la curve. Bea rezonabil. Nu m-a lovit niciodată. Îşi iubeşte copiii. Mă protejează. Îmi dă salariul integral. Nu întârzie cu prietenii cine ştie pe unde şi nu-i place fotbalul. Când n-am timp, curăţă el cartofii. Nu face scandaluri. Nu m-a făcut de râs în societate. Dar fumează. Pe baza acestui argument colosal se poate ridica edificiul unei despărţiri. Mă voi gândi dacă merită sau nu.
8. Am făcut dragoste în baie şi l-am muşcat sălbatic de umăr. Abia când am oprit duşul am conştientizat că avea sângele dulce. L-am întrebat: a doua zi a adus în casă o clepsidră. De-atunci visez să o umplu cu sângele lui, cea mai perfectă unitate de timp.
9. Sunt obsesia şi ieşirea lui din criză. Cu picioarele, sânii, gura şi sexul meu, cu scheletul şi nutrimentul meu sangvin. Cred că de-a lungul timpului petrecut împreună, cel mai mult l-a impresionat trupul. L-a văzut transfigurat de adolescenţă şi maturizându-se, devenind frumos, invincibil, de neoprit. Sânii trupului meu sfidează legea trasului cu arcul. Ce rost mai are străpungerea cerului cu săgeţi dacă sfârcurile mele pot atinge norii? Pot face ţăndări bolta sau pot, cum spune el, străpunge scoarţa pământului până în cealaltă parte: să apară din ocean ca două Atlantide pe care să înflorească civilizaţia ca o recoltă oarecare.
10. Am scăpat controlului societăţii şi-am rămas a lui. În urma mea, oamenii şi-au inventat o definiţie pentru fumurile lor: masochismul. Numai după ce-a înregistrat lucid abandonul, societatea a dedus că a greşit. O greşeală care, iată, costă, din moment ce unii au tipărit ce-am spus iar alţii citesc.
11. Cetăţi ca Troia sunt uşor de găsit, greu este să fie descoperite femei care să le dărâme. Nu prea mai există exemplare capabile de astfel de gesturi marţiale, eu am supravieţuit cu greu în epoca desfrâului generalizat. Cred numai în el iar el scrie: „Soţia mea a venit azi să mă vadă. Mi-a adus cafea şi-am băut-o împreună lângă fântâna arteziană din colţul Pieţei Prefecturii. M-am cutremurat de câţi oameni, fiecare cu interesul lui, au putut trece în cele zece minute cât am stat acolo.” Cum să ignori un astfel de bărbat?
12. Şi culmea, amândoi ne-am născut în România, o ţară care a fost salvată de la dispariţie de două instituţii fundamentale: crâşma şi Biserica.
Vă pupă cu drag pe toţi,
Gabriella
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (8):


asta i - de modigliani la: 24/08/2010 16:51:15
o bucata buna, coerenta si are exact forta pe care ar putea sa o dea vulnerabilitatea

constructii gen "Numai pulpele mele, în prima noapte, s-au unduit providenţial, declanşând o reordonare a traiectoriilor galactice" sau "Sânii trupului meu sfidează legea trasului cu arcul. Ce rost mai are străpungerea cerului cu săgeţi dacă sfârcurile mele pot atinge norii?" chiar daca usor patetice, au rol coagulant in dinamica textului, dar mai afirma o repozitionare spre simplu si direct, o renuntare la artificii, benefica, din punctul meu de vedere, textelor tale

fata de celalalt fragement postat aici, acesta si spune ceva
chiar daca "povestea" i spusa in mii de alte felul, este scrisa bine
#564789 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Stefan Doru Dancus - de amari la: 24/08/2010 17:33:20
Fost,citit,placut si tras ceva invataminte!:)
#564796 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de nyx la: 24/08/2010 18:14:22
desigur, ar parea stanjenitor si deplin penibil ca un barbat sa scrie toate astea despre sine, fara sa-i rada cineva-n nas.
si-atunci purcede la un artificiu - ii pune pe altii s-o faca.


uneori, personajul scapa de sub controlul scriitorului - isi impune vointa, actioneaza independet de creatorul lui.
in textul prezent, personajul nostru e umilit si tras de par ca sa spuna ce i se dicteaza.
intregul edificiu e construit pe lupta dintre autor si personajul sau!
sub ochii uimiti ai cititorului, femeia se transforma progresiv in scriitorul-insusi: ii cresc burta si parul pe piept.

imaginea unui Fat Frumos nitel intunecat, de ne-nfrant prin insasi vulnerabilitatea lui, se contureaza grotesca.
amintita vulnerabilitate i-atat de prost jucata, asa de gresit camuflata incat sare-n ochii cititorului, el insusi pus violent cu mintea-n tarana: nu ai de-ales, trebuie sa accepti faptul ca acest specimen ireal chiar exista!

bine, am gasit si fraze amuzante, precum "carnea mea este mai dulce decât a oricărei alte femei", constructii stupide ca 'nutrimentul meu sangvin',mi-a sarit in ochi lipsa de coerenta dintre sentimentul egalitatii ("nu-mi este superior") si contiinta sclavului ("sunt proprietatea lui"), am hohotit de-a dreptul in fata implacabilui raspuns-explicatie 'doi e mai mare decat unu' si m-am mirat cu ochi de copil ca descoperirea din baie n-a avut gust de pasca.
societatea s-a aratat infranta, dujmanii dau inapoi in fata Cuplului.
Barbatul si Femeia LUI, stanca-n fata neghiobiei celor multi...

am fost un cititor inocent.
mi-or fost violate tate criteriile estetice.

singura multumire-i ca limba romana-i inca vie si frumoasa.
ca elena.
den troia, zic.
#564808 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
multam - de Stefan Doru Dancus la: 25/08/2010 08:07:33
Multam fain de citiri, dragii mei!
#564894 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Daniel Racovitan la: 25/08/2010 12:17:14
nu-i rau deloc
#564957 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Vă rog - de Stefan Doru Dancus la: 25/08/2010 13:51:59
Domnule Racoviţan, vă rog să mă contactaţi pe mail sau tel. 072-444.35.87, pentru a discuta un posibil parteneriat referitor la editarea celor 2 antologii. Acest proiect nu vă implică financiar.
Cele bune,
Dăncuş
#564978 (raspuns la: #564957) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
of of...mai mai! :)) - de Sancho Panza la: 26/08/2010 00:41:06
...si cum stateam noi pe terasa aceea din Cisnadioara, destul de afumati cu vinuri, tigari si chitari, imi spune (mie!) actorul Mihai Bica, inaltandu-si glasul de parca tocmai se pregatea sa atace scena finala din "Apus de Soare":

"Dancus?!...nu-l cunosti, domnisoara, nu-l cunosti!...atat de modest!!..."

cum ziceai, Dorule? sa avem pace si spor la scris, va imbratisez pe amandoi.
#565170 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Stefan Doru Dancus la: 26/08/2010 10:23:07
Şi noi pre voi, domniţă Adriana! Ne vedem la Gaudeamus, unde voi lansa volumul 1, că al doilea trebe întâi să-l trăiesc.
#565194 (raspuns la: #565170) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...