-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Facturi rătăcite (2)


de juli la: 29/08/2010 17:57:43
rezumat: de-ale economiei de piaţă... orice asemănare cu realitatea este pur şi simplu întâmplătoare
voteaza:
http://www.cafeneaua.com/nodes/show/24299/facturi-r%C4%83t%C4%83cite/1


Fără alte cuvinte, răcorit parcă, domnul Porumb îl conduse pe Oprea pe scările înguste până-n curte, unde nu departe de ghereta portarului sunt parcate doar două autoturisme, un Audi Q7 negru, sclipitor şi o Dacia 1300 hodorogită şi veche de peste 25 de ani. Cele două maşini, una lângă alta ofereau o privelişte hilară.
Doar privindu-i de la distanţă pe cei doi, nu era greu de ghicit cui aparţine şi care dintre cele două. Maşinile din dotare şi cei doi proprierari, cumva se asemănau, fiecare-n parte. Puterea, luxul, de-o parte şi conservatorismul, modestia, de cealaltă.

Domnul Vasile Porumb, înalt, peste un metru optzeci şi cinci, depăşind bine peste o sută douăzeci de kilograme, roşu’-n obraji, posesor al unei burţi proeminente, de care se mândrea, spunând că-i atestă bunăstarea, era bine mascată de un sacou gri petrol asortat impecabil. Călca cu paşi mari, apasat pe călcâie. Emana siguranţa de sine şi o anume aroganţă specifică celor ce, din nimic şi-au construit o lume peste care se consideră stapâni de necontestat.
Trecut cu bine de cincizeci şi cinci de ani se consideră încă tânăr, nu uită să ciupească de fund, făcând cu ochiul, tinerele muncitoare de la mica secţie de mobilier pe care a mai păstrat-o din vechea fabrică, restul secţiilor fiind dezafectate prin dezmembrarea utilajelor, îar spaţiile fiind închiriate pentru depozitare diferitor firme. În ciuda noului statut, nu a reuşit să se dezbare cu totul de vechile metehne, din vremea când era gestionar.
Fabrica avea să o cumpere cu zece ani mai târziu, printr-o licitaţie formală, după ce i-a fost desfăcut contractul de muncă în urma unor lipsuri din gestiune, constatate la un inventar inopinant.
Provenind dintr-o familie numeroasă, dintr-un sat din sudul olteniei, aciuat pe aceste locuri în urma căsătoriei, fără prea multă pregatire şi multe studii, dar, cu un ascuţit simţ al comerţului, sătul de sărăcie şi înfometat de avere, dorindu-şi cu disperare să uite umilinţele îndurate, nu s-a dat in lături de la nimic, ajungând astfel un om de afaceri prosper. Spera să obtină astfel recunoaşterea calitătilor sale intelectuale şi respectul familiei în care a intrat şi, implicit a urbei de adoptie.

Domnul Oprea la cei şaptezeci de ani, neîmpliniţi încă, se ţinea bine. Fost inginer coordonator, pensionar de ani buni, o fire dinamică dar jovial îşi rotunjea veniturile, fiind de folos firmei „Still şi Util” de doua ori pe săptămână câte patru ore, pentru diverse comisioane. Restul timpului şi-l petrecea la gospodaria cochetă, dintr-un cartier mărginaş, moştenire de familie, unde
şi-a încropit un mic atelier şi ajutat de fiu şi nepoţi executa mobilier din lemn masiv. Conservator şi modest, deşi veniturile i-ar fi permis, nu a renunţat la maşina pe care a cumparat-o cu sacrificii după o perioadă îndelungată de aşteptare prin 1984.
Ajunşi în dreptul gheretei, domnul Porumb, căută cu privirea dacă portarul este la datorie, apoi
şi-o întoarse întrebător către domnul Oprea.
- Cu ce-aţi venit? Nu vă văd maşina!
- Este hărbu’ acela de Dacie galbenă de lângă Q7le dumneavoastră. Noi să fim sănătoşi, ştiţi cum se spune, maşina după om.
- Domnu’ Oprea, hârbu’ ăla-i pericol public, hai dom’le că te duc io! Zău aşa, mă şi mir cum nu ţi-e jenă să umbli cu ea pe drum... te vede lumea...
- Ehei, domnu’ Porumb, la anii mei am văzut multe, nu mi-e ruşine... cum spusesem, noi să fim sănătoşi... Hai să trăiesti! Te las, m-or fi aşteptînd la firmă cu factura...
- Să trăiesti bine! Da’ schimbă dracu’ hârbu’ ăsta, nu-i pentru dumneata zău!


rolia
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (0):

Nu exista comentarii

-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...