-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Otrava cu arome exotice


de cosmacpan la: 06/09/2010 22:29:39
rezumat: "marturisesc ca am trait"
taguri: Diverse 
voteaza:
"Poezia mea nu a respins nimic din tot ceea ce ii putea imbogati debitul. A inclus pasiunea si a cultuivat misterul, si-a croit drum in inima poporului.
Am fost sortit sa sufar si sa lupt, sa iubesc si sa cant. Pe lumea asta mi-au fost sortite victoria si infrangerea, am incercat gustul painii si al sangelui. Ce altceva isi mai putea dori un poet?"

"Cine crede ca poetul este omul care uita? Cine crede ca poetul este omul cu capul vesnic constelat de fluturi? Cine crede ca poetul este omul care face mai nimic si are totul? Cine crede ca poetul este totdeauna Ioan Iertatorul? Cine crede ca poetul este tot una cu diblarul? Cine crede ca poetul este cel care ciuguleste resturile de la festinurile lui Trimalchion si nu este capabil sa mistuie traznete si fulgere si sa faca din ele paine pentru cei multi?Cine crede ca poetul este in stare sa manuie numai o harfa si nu si o planeta convenabil incarcata cu dinamita? Cine crede ca poetul trebuie doar sa asculte, si nu sa fie si Indrumatorul?"

Pablo Neruda - Marturisesc ca am trait - Memorii - Editura Politica - Bucuresti - 1982

Fie ca acesta sa fie inceputul unor marturii descifrate din cuvinte prafuite...
marturii de credinta „Cred, Doamne! Ajută necredinţei mele”... „Nu M-ai căuta dacă nu M-ai fi găsit”
caramida peste caramida, erezie peste erezie, mortarul omenesculuii care vine si le leaga pe toate...zadarnicind Babelul ce dospeste intr-ascuns...
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (1):


„Traiască omul care nu aderă la nimic!"... - de cosmacpan la: 08/09/2010 09:33:08
La înapoierea din URSS, Panait Istrati a declarat: "Nu voi mai crede într-un viitor mai bun, decât în ziua când revoluţia va fi făcută sub semnul copilăriei"...

"Învinşi sunt toţi oamenii care se află către sfârşitul vieţii în dezacord sentimental cu cei mai buni semeni ai lor. Sunt unul dintre aceşti învinşi. Şi fiindcă există o mie de feluri în a fi în dezacord sentimental cu semenii săi..."

"Sentimentul de bine şi frumos este nemăsurat de puternic, faţă de cel al răului şi al urâtului. El este temelia vieţii..."

"Proletari din toate ţările! uniţi-vă!
uniţi-vă şi nu mai trimiteţi delegaţii de imbecili, care nu văd nimic şi nu vă raportează nimic. Dar, duceţi-vă singuri, fără ghid, fără şef şi veţi simţi mai mult decât toţi şefii lumii, chiar de aţi fi proşti ca o cismă..."

"Pâinea este toată viaţa, când viaţa nu-i decât un iad. Când dreptul de-a gândi şi a te mişca nu-i decât o amintire - să ai pâinea asigurată este enorm. Dictatorul ştie asta şi-şi trage partea sa de profit. El îşi afundă mâna, neagră sau roşie - în pântecele omului, făcându-l să înţeleagă că a muri nu-i mare lucru..."

„...mă întreb, ce i se va întâmpla omenirii în ziua când acest comunism
s-ar încumeta să-i impună dreptatea lui şi s-o înveţe cum să trăiască...
Omenirea nu-i atât de ticăloasă, pentru a se permite să se mărească încă răul
din ea.”. „...să impuşte un muncitor şi să obţină o cameră în
plus. Nu-s, oare, toate astea un coşmar ?”.

„Văzutu-s-a măcar unul dintre marii mei prieteni sărindu-mi în ajutor şi luându-mi apărarea? Nici unul. Poate fiindcă nici unul nu era încredinţat că aş fi un om cinstit. Asta a fost, atunci, cea mai mare dintre toate durerile morale pe care le-am cunoscut în viaţă. În acel moment, vitalitatea mea - care sperie încă pe doctori - a primit lovitura de graţie. Încetasem să mai cred în frumuseţea celei mai frumoase vieţi, aceea de a lupta împotriva tuturor şi de a fi lovit de ai tăi, dar în acelaşi timp de-a mă simţi înţeles de câţiva, de cei cărora se datorează bunul din sine însuţi. Nu! Nu se mai află nici o frumuseţe, nicăieri”

„Nu vreau să cedez morţii nedrepte, morţii care-ţi închide gura, în timp ce trebuie să vorbeşti. Să vorbeşti fără cruţare, fără milă, în acest secol în care minciuna socială domneşte în toate clasele şi pune stăpânire zilnic pe minţile cele mai frumoase! Oricum, asta ar trebui îngăduit unui om care nu şi-a construit vile cu banii de pe cărţile sale şi căruia editorul său îi face acum pomana de a-i trimite exact atât cât să poată face faţă datoriilor, angajamentelor sale morale! Da! Vreau să-mi las pielea pe această hârtie albă, pe care atât am iubit-o! Dar nu! Unul dintre ultimii prieteni îmi spune: «Nu! Categoric! Mori, dar nu mai vorbi! Nu eşti o călăuză. Noi suntem călăuzele. Treburile omenirii sunt ale noastre!».”
#567091 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...