-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Homo videns; video-copilul


de TeodoraPA la: 08/09/2010 11:53:21
rezumat: imbecilizarea prin televiziune
taguri: Salonul 
voteaza:
Zilele trecute am terminat de citit "Homo Videns. Imbecilizarea prin televiziune şi postgândirea" lui Giovanni Sartori. Cartea nu e noua, a apărut in 1997 prima oara.
Incerc să vă redau pe scurt, foarte pe scurt, aspectele cele mai interesante pentru mine:

„Lumea în care trăim se sprijină deja pe umerii firavi ai video-copilului: un exemplar foarte recent de fiinţă umană educată de tele-vedere – în faţa unui televizor – înainte chiar să înveţe să scrie şi să citească.” (pg. 11).
Pe scurt, lucrurile stau aşa: homo sapiens este omul produs de cultura scrisă capabil să opereze cu simboluri (animal symbolicum) şi concepte complexe, pe când homo videns este omul culturii video hrănit cu imagini. Homo videns ia naştere în frageda copilărie atunci când paideia (din greacă, înseamnă educarea copilului) este făcută de către televiziune prin faptul că micuţii privesc ore în şir la televizor. Chiar mai mult de atât, televizorul devine un „instrument antropogenetic, un mediu care generează un anthropos nou, un tip nou de fiinţă umană”.
În primul capitol aspectul educaţional şi re-formator (în sens negativ) al imaginii televizate este amplu dezbătut – Sartori defineşte şi explică aici tele-vederea şi video copilul, şi ni-l descrie pe homo videns, însă tema este reluată pe parcursul întregii lucrări, constituind practic baza teoriei sale.
„[...] copilul a cărui primă şcoală e televiziunea, este un animal simbolic care îşi primeşte imprint-ul său, tiparul său formativ, de la nişte imagini ale unei lumi în întregime centrată pe vedere. […] Problema este că copilul este ca un burete care înregistrează şi absoarbe fără discernământ tot ce vede.” (pg. 27). Sună îngrozitor pentru un părinte, însă e greu de contestat adevărul redat de autor. Sartori atrage atenţia asupra faptului că video-copilul va rămâne în acelaşi stadiu ca şi adult, va fi un om care nu citeşte, înrobit de imagine, „un adult marcat pe viaţă de atrofie culturală”, incapabil şi nedornic de a căuta, de a se hrăni cu şi de a discerne informaţii, orientat spre o cultură a distracţiei (homo ludens), incult, sărac în exprimare şi înţelegere, chiar analfabet, atras de joc (vezi video-games) şi de spectacol . Stimulii la care acesta va răspunde ca şi adult sunt strict cei vizuali.
Pornind de la cele de mai sus se conturează conceptul de post-gândire, pe care Sartori o cataloghează drept non-gândire – o stare în care ignoranţa este considerată o virtute, iar incoerenţa şi incapacitatea mentală sensibilităţi superioare. Mi s-a părut foarte la locul ei parabola cu oamenii vită ai lui Gianbattista Vico ( Scienza Nuova, 1730). Oamenii post-gândirii se aseamănă cu oamenii vită ai lui Vico: incapabili de reflecţie abstractă şi analitică, înzestraţi cu simţuri şi fantezie, emotivi şi creduli.
Iată câteva idei pe care mi le-am notat în timp ce am studiat cartea lui Giovanni Sartori:
-informaţia nu înseamnă cunoaştere
-a acumula noţiuni nu înseamnă a le şi înţelege
-televiziunea oferă mai puţine informaţii decât orice alt instrument de informare
-televiziunea informează puţin şi rău
-poporul opinează mai ales în funcţie de felul în care televiziunea îl influenţează să opineze
-televiziunea recreează, amuză, distrează
-în televiziune producătorul este cel care îl produce pe consumator
-valoarea democratică a televiziunii = o demo-putere a unui demos golit de orice conţinut

Scopul lui Giovanni Sartori este în primul rând acela de a ne face conştienţi de ceea ce trăim; cum poate fi schimbată starea lucrurilor, nu ni se spune: o selecţie a informaţiei, limitarea tele-vederii, cititul ziarelor pentru ştirile politice?

Sartori, Giovanni - Homo Videns. Imbecilizarea prin televiziune şi post-gândirea, Editura Humanitas, 2005.comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (41):


Teodora - de latu la: 08/09/2010 13:18:26
cum poate fi schimbată starea lucrurilor, nu ni se spune:
Avand in vedere, ca posibilitatea interzicerii programelor trash transmise la televizor, este relativ mica, as zice ca discernamantul educatorilor - atat la scoala cat si acasa - este decisiv.
Exista parinti care sunt bucurosi cand odraslele stau la televizor, ca au si ei un pic de liniste. Drept pentru care-i incurajeaza. Iar ei - aia cu buretele e adevarata - absorb.
#567136 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de mazariche la: 08/09/2010 13:50:16
Tot ca pe o problema de discernamant vad si eu lucrurile, teoriile alarmiste ma obosesc, indiferent la ce se refera ele. In definitiv, influenta pe care o are azi televiziunea asupra omului nu-i decat o alta forma de manipulare, cine-i face fata bine, cine nu, tot masa de manevra...
#567149 (raspuns la: #567136) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Honey in the Sunshine la: 08/09/2010 14:12:29
nu-mi fac probleme.
parintii care astazi isi uita copiii in fata tv-ului sunt aceiasi care in urma cu cateva generatii i-ar fi tinut cu carpe inmuiate in tuica pe post de suzeta.

nu cred ca s-a schimbat de fapt nimic.
#567164 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Latu - de TeodoraPA la: 08/09/2010 15:15:31
Tocmai asta e ideea - nu conteaza ca programul e trash, program de divertisment, desene animate, stiri sau altceva. Atunci cand copilul e obisnuit sa se hraneasca cu imagini va deveni un homo videns.
Si da, conteaza discernamantul celor mari.
#567208 (raspuns la: #567136) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Maza - de TeodoraPA la: 08/09/2010 15:17:14
Nu e o teorie alarmista nici conspirationista.

Din pacate cu timpul tot mai putini ii fac fata.
#567210 (raspuns la: #567149) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de TeodoraPA la: 08/09/2010 15:20:58
"parintii care astazi isi uita copiii in fata tv-ului sunt aceiasi care in urma cu cateva generatii i-ar fi tinut cu carpe inmuiate in tuica pe post de suzeta"

Esti sigura?
Avand copil mic stau de vorba cu multi parinti... Trebuie sa te contrazic, sunt chiar majoritatea. In plus, se practica si la gradinita tinutul copiilor in liniste in fata televizorului.
Pentru copilul meu nici eu nu imi fac mari probleme, totusi am un pic de lucru cu bunicii lui, oameni culti de altfel...
#567212 (raspuns la: #567164) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
* * * - de Astoniu la: 08/09/2010 18:12:10
Fenomenul TV e relativ benign. Noile generaţii vor avea o problemă şi mai mare cu internetul şi lumea virtuală în genere. Artificializarea relaţiilor interumane şi alienarea socială, abia întrezărită de gânditorii postbelici (vezi curentul existenţialist) se dovedesc probleme reale, nu doar închipuiri. Dacă ar fi să critic în mod partizan, aş spune că "ştim noi ce vor ăia să facă din noi! Nişte vite numa bune de manipulat după cum vor ei...". Dar ar fi prea simplist. Căci părinţii de azi n-au scăpat de fenomenele anilor '60. Şi ei au crescut cu televizorul în casă...
Dar oare ştie cineva cu adevărat ce-i de făcut?
#567245 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Astoniu - de TeodoraPA la: 08/09/2010 19:32:28 Modificat la: 08/09/2010 19:32:49
"Căci părinţii de azi n-au scăpat de fenomenele anilor '60. Şi ei au crescut cu televizorul în casă..."

Prea putin. Fac parte din generatia anilor 70, hai sa zicem 80 ca sunt la limita... Totusi televizorul statea bine mersi in sufragerie, iar noi copiii aveam acces la el foarte rar, inainte de '89 doar duminica. Nici pe parintii mei nu i-am vazut prea mult in fata televizorului. Lucrurile s-au schimbat in ultimii ani, dupa 2000.

"Dar oare ştie cineva cu adevărat ce-i de făcut?"
Pe ici pe colo mai peticim, incercam si noi...
#567262 (raspuns la: #567245) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
teodora - de Intruder la: 08/09/2010 20:19:55
copiii vor sta in fata televizorului numai si numai daca nu li se ofera si alte variante...si nu ma gandesc la pc.
#567271 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
TeodoraPa - de amari la: 08/09/2010 20:52:39
cred ca ai uitat esentialul--in acea vreme televizorul statea nefolosit pentru ca programul era doua ore pe zi si un singur canal tv care in 99% din timp dadea politica,desigur cu exceptia celor care stateau in apropierea granitelor de sud si vest.
#567282 (raspuns la: #567262) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Teodora, - de Astoniu la: 09/09/2010 09:11:14
Generaţiile anilor 60-70 au avut câteva seriale de televiziune, câteva programe pe care să le urmărească, ba chiar şi câteva filme... Apoi, anii 80 în România, au adus antenele acelea de televiziune orientate, în sud, spre bulgari şi sîrbi, în vest spre unguri, şi probabil că în nordul ţării spre nicăieri, până la căderea "cortinei de fier". Deci erau destule familii de români care se uitau la televizor. Dar eu vorbeam de un fenomen cel puţin euro-atlantic, dacă nu global. Iar tema asta de discuţie mi-a adus aminte de asincronismul dezvoltării economice din diferite ţări şi de şocul viitorului (ideea lui A. Toffler). Poate că ar merita o confă pe tema asta, discuţia fiind mult mai largă.
#567324 (raspuns la: #567262) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Intruder - de TeodoraPA la: 09/09/2010 09:14:13
Asa e...
#567326 (raspuns la: #567271) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Astoniu - de TeodoraPA la: 09/09/2010 09:19:56
Câteva programe de televiziune, câteva seriale sau filme, nu cred că era chiar mare lucru. Şi noi aveam parabolică pe casa, de prin 80 şi ceva, dar tot nu pierdeam timpul la tv. Nu aveam voie. Părinţii, de asemenea, se uitau puţin.
În plus nu cred ca e o problemă să urmăreşti un program de divertisment, porneşti tv-ul, te uiţi la film sau la bingo sau whatever, opreşti tv-ul. Problema e când uiţi de tine în faţa tv-ului, când urmăreşti ştirile doar la tv şi ai pretenţia că eşti informat.

Eu una nu am o problemă cu tv-ul, ar fi absurd. E bun pt ceva - pt relaxare, divertisment, amuzament, care îşi are timpul şi locul lui în viaţa omului.
#567332 (raspuns la: #567324) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Teodora, - de Astoniu la: 09/09/2010 09:40:09
Dacă părinţii tăi au ştiut să-ţi reglementeze timpul din faţa televizorului, atunci faci parte dintr-o minoritate fericită. Cinste lor! Dar vezi cum e majoritatea? Nici eu şi nici mulţi alţi prieteni, cunoscuţi, nu ne punem problema timpului petrecut în faţa TV-ului. Până la un moment dat când spunem: destul! Refuz să mai fiu intoxicat cu superficialitate artificială.
Cu copiii e mai greu. Şi să le faci un program de viaţă sănătos, cu timpii bine drămuiţi, devine în ziua de azi chiar o artă.
#567336 (raspuns la: #567332) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
astoniu - de Honey in the Sunshine la: 09/09/2010 12:43:30
Noile generaţii vor avea o problemă şi mai mare cu internetul şi lumea virtuală în genere. Artificializarea relaţiilor interumane şi alienarea socială, abia întrezărită de gânditorii postbelici

chiar e o problema? mie mi se pare ca socializarea "virtuala" o incurajeaza foarte mult pe cea reala.

#567356 (raspuns la: #567245) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
teo - de Honey in the Sunshine la: 09/09/2010 12:50:08
pai e simplu... inainte si oamenii culti erau mult mai putini :))

ce vreau e spun e ca insasi preocuparea pentru bunastarea psihologica a copilului e destul de recenta. nu cred ca strabunicii nostri si-au batut capul prea mult cu cresterea bunicilor nostri, dincolo de grija de-a le pune ceva pe masa.

de-asta nu vad cum noile generatii ar putea creste "imbecilizate". imbecilizate fata de ce?
mai degraba problema ar fi ca nu se dezvolta dupa intregul potential.
#567359 (raspuns la: #567212) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Honey - de TeodoraPA la: 09/09/2010 13:19:07 Modificat la: 09/09/2010 13:19:26
Sartori zice asa: homo sapiens e omul capabil sa abstractizeze. Limbajul uman e format din cuvinte care sunt niste simboluri: exista cuvinte care au o reprezentare vizuala sa zicem (masa, casa, pat,etc.), adica pot fi asimilate unei imagini. Insa multe dintre ele nu pot fi proiectate vizual (libertate, democratie, egalitate, etc.) şi televiziunea anulează în noi tocmai acea capacitate de a produce concepte, de a le înţelege. Omul primitiv e primitiv tocmai datorita faptului ca in limbajul sau primeaza cuvintele concrete, pe cand popoarele avansate au un limbaj abstract.
Sartori zice ca televiziunea produce imagini si anuleaza concepte, atrofiaza capacitatea omului de a abstractiza si intelege.

Preocuparea pentru bunastarea copilului e discutabila - bunicii mei, chiar strabunicii mei au fost oameni culti. Pe de alta parte, insusi trasmiterea informatiilor prin viu grai, fie ele si elementare, apoi jocul, cantatul, povestitul, invatarea unui mestesug, lucrul cu mainile, toate acestea duc la abstractizare, dezvlotarea inteligentei, intelegerii, asimilarea de concepte, etc. Spre deosebire de privitul la televizor.

Asa zice filosoful asta al nostru, Sartori...
#567366 (raspuns la: #567359) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Sartori demonizează excesiv - de Anahoret la: 09/09/2010 20:14:48
Părerea mea este că Sartori demonizează excesiv televiziunea. Până la un punct îi înţeleg atitudinea catastrofistă: trebuia să vândă tirajul, deci a jucat rolul profetului exaltat şi a accentuat latura negativă a acesteia. Asta nu înseamnă că nu-i adevărat ce scrie în carte!

Consider că televiziunea (ca şi Internetul), trebuie să rămână ceea ce este: un instrument de informare şi de divertisment. Cultura încă se construieşte pe băncile şcolii şi în bibliotecă. Aşa cum, înainte de '90, "Teleenciclopedia" doar venea cu informaţii în plus faţă de ceea ce învăţam lecţiile de istorie, de geografie sau de biologie (însă nu le înlocuia), nici acum orele de clasă nu pot fi substituite cu serialele de pe "Discovery" sau derulând pagini din "Wikipedia"... oricât de mult preşedintele României a ridicat în slăvi portalul "Google". Pe vremea lui Ceauşescu spuneam despre anumite persoane că au "cultură rebusistică"... acum putem înlocui termenul: avem "cultură televizoristică" sau "cultură internetistică".

Apoi consider că video-copilul nu este neapărat (sau nu numai) produsul ignoranţei or comodităţii părinţilor. Video-copilul este în aceeaşi măsură şi un produs al societăţii de astăzi, societate care ne impune un mod de viaţă total diferit de cel al părinţilor sau al bunicilor noştri. Totul se face în criză de timp: nu mai avem timp să stăm cu toţii la masă, nu mai avem timp să discutăm unii cu alţii, nu mai avem timp să trăim împreună. De aici tot mai numeroasele ore pe care cel mic şi le petrece la televizor, fie că este acasă, fie că este la grădiniţă. Cine mai are timp să stea cu el? Mândruţă a caracterizat fenomenul cel mai bine: noi am crescut cu cheia de gât, copiii noştri cresc cu bona de mână. Nu există nicio diferenţă semnificativă. Şi, a propos, mi-a plăcut cum Sartori a pus punctul pe i în privinţa "protecţiei copilului" faţă de anumite programe: ceea ce nu poate vedea seara cu părinţii, vede dimineaţă cu bona.

Sunt de acord cu Sartori că televizorul (calculatorul) îi distruge celui mic imaginaţia şi capacitatea de comunicare. El ia totul de-a gata, nu trebuie să facă eforturi să-şi reprezinte în minte acţiunea unui basm care îi este citit (povestit). De aici şi sărăcia limbajului. De curiozitate, puneţi câţiva adolescenţi să vă povestească un film: veţi constata că puţine propoziţii sunt duse până la capăt, veţi constata o abundenţă de onomatopee, dar şi o sărăcie cruntă a vocabularului (chiar şi a celui fundamental).

De fapt, ceea ce se întâmplă acum la noi în relaţia social-media, în occident se întâmpla încă de acum 30 de ani. A se vedea eseul lui Umberto Eco "Video, ergo sum" apărut în "Secolul 20" nr. 267-269 din 1983. Probabil că şi acesta este un motiv pentru care cartea lui Sartori pare atât de actuală.

În concluzie, nu cred că (doar) televiziunea (virtualul) are rolul de a imbeciliza cetăţeanul ci, mai degrabă, modul nostru de viaţă.
#567422 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Honey in the Sunshine, - de Astoniu la: 10/09/2010 08:10:10
Socializarea virtuală nu e o "mare" problemă dacă e firească. Dar de obicei e superficială, lipsită de profunzimea contactului direct. N-aş vrea să lungesc discuţia despre internet, pe confa Teodorei, care-i strict pe teme de televiziune. Hai să facem una nouă, despre mass-media în general.
#567482 (raspuns la: #567356) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Anahoret - de TeodoraPA la: 10/09/2010 09:03:29 Modificat la: 10/09/2010 09:04:18
M-am dus sa imi fac o cafea cand am vazut ce mult ai scris...

Am o singura intrebare: Ai citit cartea?
Tot ceea ce ai scris imi arata ca nu, ai comentat strict textul meu. Daca ai fi citit-o ai fi vazut ca nu condamna, demonizeaza daca vrei, televiziunea. Ii recunoaste partile bune si spune lucrurl acesta in repetate randuri in carte.
#567488 (raspuns la: #567422) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
teo - de Honey in the Sunshine la: 10/09/2010 13:48:06
Sartori zice ca televiziunea produce imagini si anuleaza concepte, atrofiaza capacitatea omului de a abstractiza si intelege.

as fi de acord cu fraza asta daca nu as avea o problema cu subiectul propozitiei: "televiziunea". nu instrumentul in sine indobitoceste ci unele (e drept, majoritatea) programe.

e evident ca afirmatia e perfect valabila cand e vorba de telenovele si concursuri de tip quiz dar nu vad cum ar putea sa se potriveasca si unui film de calitate (sa zicem chiar unul destul de criptic) care pana la urma te face sa-ti exersezi imaginatia. Acelasi lucru e valabil si in cazul unui talk show in care X sau Y expun idei si e treaba telespectatorului sa le puna cap la cap.

Nu ma intelege gresit, personal nu ma uit deloc la TV. Dar nu am nicio problema cu succesiunea de imagini ca mijloc de comunicare. Din contra, cred ca ne-a imbogatit enorm capacitatea intelectuala, la nivel de omenire. Dar chestia e ca nimic nu e educativ daca e la nivel de Sandra Brown. Asta as zice eu ca e de fapt problema: hipersimplificarea.

Preocuparea pentru bunastarea copilului e discutabila - bunicii mei, chiar strabunicii mei au fost oameni culti.

Nu stiu exact ce intelegi prin acest "culti". Si nici de ce ar fi atat de strans legata ideea de cultura de grija fata de copii. Nu spun ca bunicii sau strabunicii tai nu au fost parinti exemplari. Dar asta nu schimba cu nimic cum mergeau lucrurile pentru majoritatea celor din generatia lor. Sa nu uitam ca insasi figura paterna, considerata esentiala astazi, e o "inventie" a ultimilor 20-30 de ani. Inainte majoritatea plozilor isi petreceau 90% din copilarie in preajma mamei. Si te rog, sa nu-mi spui ca tu ai avut o relatie senzationala cu tatal tau pentru ca nu despre tine este vorba :)
#567537 (raspuns la: #567366) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Astoniu - de Honey in the Sunshine la: 10/09/2010 13:54:47
Socializarea virtuală nu e o "mare" problemă dacă e firească. Dar de obicei e superficială, lipsită de profunzimea contactului direct.

Eu cred ca adolescentii care astazi au doar relatii virtuale in absenta internetului tot singuratici si introvertiti ar fi.

pe confa Teodorei, care-i strict pe teme de televiziune

nu cred ca se supara Teodora daca largim tema discutiei, dar nu ma pronunt in locul ei.
e evident oricum ca temele sunt legate si in ceea ce ma priveste nu sunt de acord cu niciun fel de "determinism tehnologic" care pretinde sa explice evolutia societatii prin evolutia tehnologiei, de parca noi am sta toti pasivi sa ne schimbe tv-ul sau internetul structura genetica...
#567539 (raspuns la: #567482) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Honey - de Intruder la: 10/09/2010 14:08:33
nu instrumentul in sine indobitoceste ci unele (e drept, majoritatea) programe.

...si inainte de fenomenul televiziunii crezi ca oamenii erau mai putin "dobitoci"?
#567545 (raspuns la: #567537) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Honey - de TeodoraPA la: 10/09/2010 14:52:32
"As fi de acord cu fraza asta daca nu as avea o problema cu subiectul propozitiei: "televiziunea". nu instrumentul in sine indobitoceste ci unele (e drept, majoritatea) programe."

Atunci hai sa zicem "privitul la televizor", asta e subiectul corect conform lui Sartori.

"e evident ca afirmatia e perfect valabila cand e vorba de telenovele si concursuri de tip quiz dar nu vad cum ar putea sa se potriveasca si unui film de calitate (sa zicem chiar unul destul de criptic) care pana la urma te face sa-ti exersezi imaginatia. Acelasi lucru e valabil si in cazul unui talk show in care X sau Y expun idei si e treaba telespectatorului sa le puna cap la cap."

Asa este, aici suntem de acord. Nu doar noi doua, chiar si Sartori spune acelasi lucru. Insa asta presupune deja ca avem capacitatea de abstractizare, ca avem putere de intelegere, discernamant, inteligenta, etc.

"Din contra, cred ca ne-a imbogatit enorm capacitatea intelectuala, la nivel de omenire."

Lucrul asta este discutabil... Dupa unii este cum zici tu, dupa altii este taman pe dos.

Aspectul referitor la preocuparea pt bunastarea copilului nu il mai reiau, pentru ca de fapt e irelevant cat esti de preocupat de bunastarea copilului in teoria lui Sartori. Repet - el spune ca trasmiterea informatiilor prin viu grai, fie ele si elementare, jocul, cantatul, povestitul, invatarea unui mestesug, lucrul cu mainile, toate acestea duc la abstractizare, dezvlotarea inteligentei, intelegerii, asimilarea de concepte, etc. Spre deosebire de privitul la televizor. Si cele de mai sus - povestitul, joaca, invatarea unui mestesug se faceau indiferent de cat de preocupat era parintele de educatia copilului sau.
Scuze, am dat copy paste la o parte din text din lipsa de timp.

Ai dreptate, bunicii mei nu au nici o legatura, fraza aia e total nepotrivita in discutie.


#567552 (raspuns la: #567537) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Anahoret > TeodoraPA - de Anahoret la: 10/09/2010 20:13:31
În postarea de mai sus, referindu-mă la televiziune şi Internet ca instrumente de informare am spus aşa: Consider că televiziunea (ca şi Internetul), trebuie să rămână ceea ce este: un instrument de informare şi de divertisment. şi continuam spunând că cele două componente media trebuie să rămână mereu ca un adjuvant al cursurilor de la şcoală şi nu un substitut al acestora.

Giovanni Sartori spune aşa: "Problema este dacă Internetul va produce sau nu o revoluţie culturală. În teorie aşa ar trebui să se întâmple. Pentru cine caută cunoaştere pe Internet o găseşte. Întrebarea care se pune este dacă Internetul va fi utilizat şi de câţi ca un instrument de cunoaştere".
Giovanni Sartori – Homo videns, ed. Humanitas, Bucureşti, 2005, pag. 41

Dacă aţi sesizat, extinsesem funcţia de instrument de informare a Internetului şi asupra televiziunii. Dar nu sunt întru totul de acord cu Sartori privind găsirea cunoaşterii pe Internet; cel mult se poate găsi un punct de plecare pentru adevărata cunoaştere (ex. derularea paginilor din Wikipedia).

Discuţia o pot extinde şi asupra celorlalte idei pe care le-am expus în lumina celor scrise în "Homo videns" (à propos, titlul original este "Homo videns şi post gândirea", nu cel pe care l-a dat Humanitas), cu atât mai mult cu cât mi-aţi lăsat impresia că doriţi ca userii să-şi exprime propriile păreri pornind de la ceea ce este scris în carte – păreri care, bineînţeles, pot fi şi greşite – şi nu o analiză pe text.

Consider aşadar că Sartori demonizează televiziunea şi că, dacă există o cauză a imbecilizării cetăţeanului, aceea se găseşte în modul nostru de a trăi şi nu în influenţa "malefică" a televizorului (calculatorului). Dacă am sta mai mult timp împreună (nu doar cu toţii în acelaşi loc, pentru că asta nu înseamnă "împreună") televiziunea şi mediul virtual şi-ar relua locul pe care-l merită: instrument de informare şi divertisment.
#567599 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
intrù - de Honey in the Sunshine la: 10/09/2010 22:00:43
si inainte de fenomenul televiziunii crezi ca oamenii erau mai putin "dobitoci"?

am zis mai sus: nope, nu cred.
nu ca m-as baza pe date statistice, dar ceva imi spune ca numarul de dobitoci ramane constant in timp.

de fapt e un fel de egalitate contabila, valabila prin definitie, in sensul ca trebuie sa fi "dobitoc" fata de altcineva. nu contest ca prostii nostri sunt probabil mult mai inteligenti decat prostii de acum 200 de ani.
#567655 (raspuns la: #567545) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Teo... - de monte_oro la: 10/09/2010 22:06:43
zi-mi si mie ce dreak e indobicitor in a urmari "Biblia secreta", par exemple?... si-apoi sa stii... sa aduni informatii din orice medii... non-tv... nu inseamna musai ca le si pricepi. Acolo-i spilu... la neuronul fiecaruia... nu la modalitatea de transmitere a unei informatii...
#567658 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
teo - de Honey in the Sunshine la: 10/09/2010 22:13:06
Insa asta presupune deja ca avem capacitatea de abstractizare, ca avem putere de intelegere, discernamant, inteligenta, etc.


continui sa nu fiu de acord. nu pentru ca n-ar fi logica si bine argumentata pozitia lui Sartori, ci pentru ca am in minte o multime de exemple vii care o contrazic.

pot sa-ti dau exemplul meu care insa e valabil pentru multi altii din generatia mea. Televiziunea prin satelit, a ajuns pe strada mea cand aveam 3 ani si tot cam pe atunci ai mei au luat un TV color. Deci brusc am trecut de la Teleenciclopedia in alb negru la vreo 30 de televiziuni in diferite limbi si pe deasupra si color. Ai mei erau cel putin la fel de fascinati ca mine asa ca evident nu mi-au impus niciun fel de restrictii. Bineinteles ca am petrecut ani de zile in fata televizorului, dar alte efecte decat faptul ca vorbeam engleza pe la 5 ani datorita lui Cartoon Network n-am observat. Si nici nu m-a impiedicat ca pe la 8-9 ani sa descopar biblioteca judeteana si sa-mi pierd dupa-amiezile citind ca apucata (desi ai mei, foarte ocupati fiind, nu aveau nicio metoda sa verifice ce fac eu de una singura). De pe la 15-16 ani, tot fara sa-mi dau seama, am renuntat treptat la televizor pana am ajuns sa am in casa doar monitoare legate la un computer.

Evident, nu cred ca m-am indobitocit, desi e drept ca aici s-ar putea sa fiu subiectiva :)
Ce e cert e ca nu mi-a influentat apetitul pentru forme de comunicare mai "abstracte", cum ar fi literatura.

#567660 (raspuns la: #567552) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Honey - de Intruder la: 10/09/2010 22:34:42
nu contest ca prostii nostri sunt probabil mult mai inteligenti decat prostii de acum 200 de ani.

asa cum si desteptii de-acum sunt mai inteligenti decat cei de-acum 200 de ani...unii si-au dat doctoratul. :))

ca chestie: s-a spus aici despre internet ca fiind un instrument de informare si divertisment si s-a omis fenomenul de socializare virtuala...
#567667 (raspuns la: #567655) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Anahoret > Intruder - de Anahoret la: 11/09/2010 09:15:57
ca chestie: s-a spus aici despre internet ca fiind un instrument de informare si divertisment si s-a omis fenomenul de socializare virtuala...

Nu am omis fenomenul, însă nu cred în asemenea funcţie a Internetului. Este ca şi cum ai conduce o maşină de curse la simulator: faci relaxat tot feluri de giumbuşlucuri pentru că ştii că nu ţi se poate întâmpla nimic; eventual pierzi doar puncte. În plus, tipul ăsta de "socializare" mi se pare nociv pentru relaţiile interumane "adevărate"; cu cât stai mai mult în faţa computerului, cu atât mai mult te izolezi de realitate.

În schimb am omis funcţia de instrument de comunicare pe care o are Internetul. În opinia mea, prin Internet comunicarea interumană a atins punctul cel mai înalt. Chiar şi acum discutăm unii cu alţii, cu toate că suntem în diferite colţuri ale lumii şi nu suntem în contact cu toţii în acelaşi timp.
#567694 (raspuns la: #567667) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Anahoret - de adina.petre la: 11/09/2010 09:56:24
Nu am omis fenomenul, însă nu cred în asemenea funcţie a Internetului.

Eu as spune ca functia de baza a Internetului e socializarea. Pentru ca tot ce se intampla pe Intenet are legatura cu ceilalti oameni. Trimiti e-mailuri altor oameni, discuti cu alti oameni pe un forum, vezi pozele lor, citesti despre vietile lor, pe bloguri...toti expun pe Internet pentru a ajunge la alti oameni.

cu atât mai mult te izolezi de realitate

Nici aici nu sunt de acord. Oamenii au facut din Internet o realitate. L-am inglobat in modul nostru de viata, e constant, am ajuns chiar in punctul in care avem nevoie de el. Ne facem vacante conform informatiilor de pe internet, calatorim conform lor, ne imbracam sau ne decoram casele, e peste tot si e real, face parte din realitatea noastra. Ca fapt divers...in SUA a aparut panica in randul tipografiilor ca din ce in ce mai multi oameni isi anuleaza abonamentele la ziare in favoarea abonamentelor online. Deci Internetul e cat se poate de prezent in realitate.
#567696 (raspuns la: #567694) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Honey in the Sunshine, - de Astoniu la: 11/09/2010 11:11:40
Evident că majoritatea oamenilor nu sunt industriaşi sau ingineri şi nu vor privi nici dependenţa de audio-vizual, nici cea de internet ca fiind probleme cu determinism tehnologic. Ar fi cel puţin greşit să privim lucrurile aşa. Problema este a iluziilor unor relaţii interumane naturale şi a capcanelor reale ce se pot întinde prin noile mijloace. De aici, discuţiile pot fi interminabile.
Dar despre relaţiile virtuale şi dependenţa de internet s-a mai discutat pe cafenea. Iar pe net am găsit câteva articole ce tratează problemele de "netaddiction":

Kimberly Young şi un test pentru dependenta de internet
( se poate face direct la:)
http://www.netaddiction.com/index.php?option=com_bfquiz&view=onepage&catid=46&Itemid=106

Ivan Goldberg...
http://www.nurseweek.com/features/97-8/iadct.html

un articol de J. Suler la:
http://www-usr.rider.edu/~suler/psycyber/cybaddict.html

... dar nu m-au mulţumit. Psihologia relaţiilor interumane este mult mai complexă, iar simplificarea lor mediatică e inerentă. Unde mai pui că în România nici nu se discută în psihologie despre un capitol separat, al relaţiilor interumane virtuale... Ţine de experienţa şi inteligenţa psihologului să aplice în practică nişte teorii mult prea generale.
Dar dincolo de dependenţa noastră de internet şi de audio-vizual, voi lărgi discuţia la aşa zisa futurologie, pe o altă confă.

#567702 (raspuns la: #567539) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
internetul.. - de monte_oro la: 11/09/2010 11:41:51
e un instrument magic, adesea...cu rol informativ-cognitiv... azi, prin cateva clickuri poti obtine informatii, afla lucruri ce altadata ar fi necesitat parcurgerea a sute de carti ori ar fi fost imposibil de aflat...cu rol comunicational... face lumea mai mica, oriunde te-ai afla, facilitand intr-un mod aproape straniu pentru generatiile mai vechi...apropierea intre oameni...dar si cu rol socializant...din virtual nascandu-se prietenii, relatii, iubiri, chiar casnicii... Si, fireste, mai e si rolul de relaxare, atunci cand apelezi la jocuri...Asta ca sa nu mai spun de afacerile ce se pot face deja...prin intermediul netului.
#567706 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Anahoret > adina.petre - de Anahoret la: 11/09/2010 12:54:33
Propun să definim termenul, ca să fim siguri că discutăm despre acelaşi lucru.

SOCIALIZÁRE, socializări. 1. Faptul de a (se) socializa. 2. Proces de integrare socială a unui individ într-o colectivitate. [Pr.: -ci-a-] – V. socializa. (cf. DEX '98)

Dacă acceptaţi definiţia de mai sus, nu prea înţeleg cum un individ se poate integra în societate din moment ce stă dincolo de bariera virtualului. Ar fi ca şi cum aş încerca să socializez cu delfinii stând dincolo de sticla acvariului.

Trimiti e-mailuri altor oameni, discuti cu alti oameni pe un forum, vezi pozele lor, citesti despre vietile lor, pe bloguri...toti expun pe Internet pentru a ajunge la alti oameni.
La prima vedere aşa poate părea însă fotografiile postate pot să nu fie ale lor, vieţile publicate pe blog pot să fie confecţionate din evenimente fabricate iar intenţiile celor care postează în virtual nu sunt, întotdeauna, cele mai oneste. Iar aşa ceva se întâmplă frecvent în virtual.

Din exemplul pe care l-aţi dat aş vedea mai degrabă funcţia de comunicare virtuală, extraordinar de mult îmbunătăţită faţă de formele de comunicare anterioare. Un e-mail ajunge la destinatar aproape instantaneu în timp ce o scrisoare obişnuită ajunge în zile. Videochat-ul este iarăşi o formă de comunicare extraordinară întrucât, faţă de telefon, poţi să vezi persoana în timp ce vorbeşti, ceea ce este minunat. Însă toate acestea se întâmplă între persoane care s-au cunoscut în fapt. Nu prea are legătură cu aşa-zisa socializare în releţele "de specialitate" sau în forumuri.

De exemplu dumneavoastră şi cu mine comunicăm, nu socializăm. Cred că am reuşit să mă fac înţeles... în general, din dorinţa de a da cât mai multe informaţii, devin confuz.
#567714 (raspuns la: #567706) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Anahoret > monte_oro - de Anahoret la: 11/09/2010 12:58:04
obtine informatii, afla lucruri ce altadata ar fi necesitat parcurgerea a sute de carti ori ar fi fost imposibil de aflat...cu rol comunicational... face lumea mai mica, oriunde te-ai afla,
Sunt două lucruri foarte interesante care s-au realizat cu ajutorul Internetului, respectiv al televiziunii.

Cel din domeniul Internetului este hypertextul. Spre deosebire de parcurgerea serială a unei cărţi tradiţionale, care presupune citirea acesteia filă cu filă, în hypertext putem sări de la o filă la alta, putem căuta după cuvinte-cheie, putem selecta chiar paragrafe întregi pornind de la cuvinte-cheie. Acesta a fost şi motivul pentru care am spus – nu ştiu dacă aici – că Internetul este cea mai mare bază de date sau cea mai mare bibliotecă din lume şi, totodată, cea mai uşor de folosit. Partea proastă – pentru că există şi aşa ceva – este că informaţiile de pe Internet sunt nefiltrate; ca atare, pentru o documentare solidă, trebuie să apelăm, în cele din urmă, la biblioteca tradiţională. Însă, cel puţin, ne-am făcut foarte repede bibliografia necesar[... este un câştig, nu?

Televiziunea, la rândul ei, a reuşit performanţa de a "topi distanţele". Datorită noii tehnologii am ajuns să avem informaţiile despre evenimente aproape în timp real. Dovadă că, în felul ăsta, Franţa a ajuns vis-a-vis iar Japonia – după colţ! :)) Partea "malefică" a televiziunii este că ne vinde iluzia că am fi conectaţi la toate evenimentele care se întâmplă în lume, ceea ce este greşit. Avem acces la acele evenimente la care şi televiziunea are acces. Spre exemplu nu ştim foarte multe lucruri despre ceea ce se întâmplă în China, în Coreea de Nord sau în Sudan. Ca să dau numai câteva exemple. Apoi televiziunea, prin modul de prezentare a evenimentelor şi ilustrarea acestora, tocmai pentru că ceea ce se transmite pare real, este un instrument foarte eficient de manipulare a opiniei publice: mai performantă decât ziarele şi radioul.
#567716 (raspuns la: #567706) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de latu la: 12/09/2010 20:12:30
în hypertext putem sări de la o filă la alta, putem căuta după cuvinte-cheie, ...
Datorita lui, dragule. Nu "in".

Partea proastă – pentru că există şi aşa ceva – este că informaţiile de pe Internet sunt nefiltrate; ca atare, pentru o documentare solidă, trebuie să apelăm, în cele din urmă, la biblioteca tradiţională.
Ash. Daca rezumi cautarea la un singur rezultat dintr-un singur google-research, atunci da: Nu poti avea vreo siguranta.
Doar ca a cauta inseamna altceva, cand e vorba de internet.
#567843 (raspuns la: #567716) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Anahoret la: 12/09/2010 21:01:04
"în hypertext putem sări de la o filă la alta, putem căuta după cuvinte-cheie, ..."
Datorita lui, dragule. Nu "in".

Corect! Aveţi dreptate, m-am exprimat greşit.

Ash. Daca rezumi cautarea la un singur rezultat dintr-un singur google-research, atunci da: Nu poti avea vreo siguranta.
Doar ca a cauta inseamna altceva, cand e vorba de internet.

Înseamnă am căutat lucruri diferite. Deocamdată îmi menţin părerea. Ce mi-a trebuit nu am găsit în Internet (sau a fost incomplet) însă, aşa cum am spus, am avut de unde să pornesc. Deci un beneficiu tot am avut.
#567853 (raspuns la: #567843) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de latu la: 12/09/2010 21:33:23
Înseamnă am căutat lucruri diferite.
Nu asta era tema: Cine cauta cel mai bine.
Sigur, ca exista teme despre care nu se gaseste (aproape) nimic in internet. Daca era asa specificat, iti dadeam dreptate de la inceput.

P.S. Daca tii la "dumneavoastra", ma corectez pe viitor. Eu nu tin.
#567856 (raspuns la: #567853) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Anahoret la: 13/09/2010 18:57:19
Nu asta era tema: Cine cauta cel mai bine.
Sigur, ca exista teme despre care nu se gaseste (aproape) nimic in internet. Daca era asa specificat, iti dadeam dreptate de la inceput.


Înseamnă că fiecare am avut dreptate. Într-adevăr, eu am pornit de la o experienţă personală şi am generalizat nejustificat. Totuşi cred că este un aspect de care ar trebui să se ţină seama atunci când se caută bibiografie în Internet.

Acestea fiind clarificate, propun să revenim la subiectul în discuţie: televiziunea în viziunea domnului Sartori.

_________________________________________
P.S.
Nu-mi pasă cum vă adresaţi, atât timp cât avem o discuţie decentă. Eu voi continua să mă adresez cu "dumneavoastră" tuturor userilor pentru că, cu două excepţii, nu cunosc pe nimeni în acest website. Sper că-mi veţi accepta extravaganaţa...
#568059 (raspuns la: #567856) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de latu la: 13/09/2010 20:09:00
Înseamnă că fiecare am avut dreptate. [ ... ] Totuşi cred că este un aspect de care ar trebui să se ţină seama...
Altfel spus: Matale ai avut mai multa dreptate decat mine. Ceea ce sigur ca nu contrazice propozitia introductiva. E doar un aspect marginal.

Nu-mi pasă cum vă adresaţi...
Interesant. Pentru cineva care doreste o discutie la nivel inalt - bunaoara despre ideile lui Sartori - consider modul dumitale de a folosi cuvintele cam afectat, ceea ce confera celor exprimate o anumita artificialitate. Asa cum ai purta Prada la ranit.

Sper că-mi veţi accepta extravaganaţa...
Desigur. Mai ales ca nu prea vad de ce-as numi asta extravagantza. Dar sunt sigur ca ai motive intemeiate.
#568091 (raspuns la: #568059) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de TeodoraPA la: 16/09/2010 10:31:04
Am abandonat confa asta din lipsa de timp.
Sorry...
#568361 (raspuns la: #568091) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...