te provoaca sa gandesti
Interviul cu Amos Oz publicat saptamana aceasta in Adevarul literar si artistic a fost o mare dezamagire pentru mine. M-am bucurat enorm de mult cand am vazut titlul mare pe prima pagina: "Vrajitorul Oz". E unul din scriitorii mei preferati. Am rasfoit repede repede, am ajuns undeva la ultimele pagini unde se afla acesta, am citit intr-o suflare, dar of, m-am dezumflat ca un balon. Atat? Asta e interviul cu marele Amos Oz?
Va invit sa imi spuneti parerea voastra: http://www.adevarul.ro/cultura/literar_si_artistic/AUDIO_Amos_Oz-_E_greu_sa_fii_profet_in_tara_profetilor_0_331167334.html Un mic fragment referitor la scriitura, pentru cei ce nu au chef sa citeasca tot interviul: "Munca fizică m-a învăţat că nimic nu se obţine fără ceva transpiraţie. Când scriu un roman, el nu este doar rezultatul inspiraţiei, ci al unei munci foarte grele. Nu fizice, dar foarte grele. Scriu multe, multe drafturi şi întotdeauna rescriu fiecare capitol, fiecare paragraf, fiecare propoziţie. Rescriu de zeci de ori un roman până să-l introduc în computer. De fapt, aş spune că scriu foarte multe drafturi finale. Cred că asta e atât o consecinţă, cât şi o continuare a anilor lungi de muncă fizică."
comentarii (4):
***
- de
Honey in the Sunshine
la: 10/09/2010 22:21:12
si ce? important e ca scrie misto.
desi pana acum mi-a placut doar "Cutia neagra". celelalte pe care le-am incercat "m-au refuzat" (©zaraza)
***
- de
Dl. Goe
la: 11/09/2010 00:52:35
TeodoraPA,
imi place mult cum scrie Amos Oz si am citit multe din cartile pe care le-a publicat. Am citit interviul si m-a surprins dezamagirea ta. Chiar as dori sa-mi spui, la ce te asteptai? Ce te-a dezamagit? Mi se pare un interviu normal in conditiile in care a fost facut - prin telefon. Si destul de consecvent cu persoana si povestea lui personala cat si cu ce scrie.
Interviu fad
- de
Anahoret
la: 11/09/2010 16:36:18
Nu ştiu cât a fost "vina" intervievatului şi cât a fost "vina" jurnalistului. Întrebările nu mi s-au părut foarte inspirate...
Spre exemplu, eu n-am citit nimic de Amos Oz. Am citit câte ceva despre el, însă niciun roman de-al lui. Mi-aş fi dorit ca interviul să-mi ofere o imagine a scriitorului, ceea ce nu s-a întâmplat. Parcă întrebările au fost puse ca să scape de ele... ori s-a dorit ca toate să fie "geniale" ori, pur şi simplu, ziaristei nu i s-a potrivit interviul. Aşa cum spunea cineva aici, poate fi şi dezavantajul convorbirii telefonice, când nu ai posibilitatea unei discuţii (faţă în faţă) premergătoare interviului când altfel se încălzeşte discuţia şi altfel vin şi răspunsurile. Am reţinut două idei: "De ce credeţi că [familia] rămâne puternică în ciuda tuturor schimbărilor? Pentru că singurătatea este şi mai puternică." "Fanaticul nu e altceva decât un semn de exclamare ambulant. El urăşte compromisurile. E un individ sută la sută public. N-are viaţă privată şi nici viaţă interioară. Asta îl face periculos, fiindcă dacă lui nu-i pasă de viaţă, nu-i pasă nici de viaţa altora."
|
![]() ![]() cautari recente
"se duse"
"copiii romaniei de azi" "raliul in desert" "ceaiuri care dau energie" "sus clei" "batran si tanara" "a culca" "principiile" ""somn usor"" "scenete de toamna de aur" "iepurasul" "cer albastru" "furnicile lucratoare doicile regina" "ce se intampla cand plange o salcie" "cutuma" "de ce sunt singura" "Noi suntem oameni acestui pamint noi ne-am infratit cu pamintul" "cartea frumoasa citeste cui" "impresii omnia turism recente" "matraguna" "enunturu cu verbul a veni" "prompti" "mitul lui sisif" "scufundari in Marea Neagra" "terapie in grup" "acompaniatoarea de nina berberova" "cu acelasi fel zvelt" "lqa culcare" "a citi inseamna a invata" "cum sa fii avocat" mai multe... linkuri de la Ghidoo:
|
nu-mi plac persoanele extrem de ordonate, meticuloase, riguroase cu obiectele si fiintele din jur.
interviul e plat, raspunsurile n-au sclipire, utopia cu Palestina si Israel nu e tratata inteligent...si tot asa.