Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Ştim ce ne schimbă şi mai ales cum?


de Astoniu la: 11/09/2010 11:26:28
modificat la: 24/09/2010 13:14:00 arata originalul
rezumat: despre futurologie
voteaza:
Ideea mi-a provocat-o Honey in the Sunshine, cu care discutam despre dependenţa de internet (pe confa Teodorei), subiect despre care s-a mai discutat în cafenea. Pentru că ar fi infantil să discutăm la modul: "dacă nu mă crezi că ce spun eu e adevărat atunci să vezi tu ce ţi se întîmplă", mi se pare potrivit să ne şi argumentăm comentariile. Vreau să lărgesc discuţia spre aşa zisele predicţii despre viitor.
Într-o lume în care "constantele" devin variabile, unde nimic nu mai este sigur, dar siguranţa poate fi dobândită prin voinţă liberă (sau cel puţin iluzia ei), lucrurile nu mai sunt întotdeauna ceea ce au fost pentru părinţii şi bunicii noştrii. Puterea de previziune a unor savanţi este deja depăşită, iar a altora încă nu este confirmată (de exemplu von Neumann prezicea ieftinirea exponenţială a energiei atomice şi folosirea ei pe scară largă în secolul XX).
Câteva previziuni viitorologice găsiţi la adresele :

http://www.inventatori.ro/view_article.php?id=841
http://www.descopera.ro/stiinta/4951346-200-de-previziuni-care-vor-zgudui-lumea-in-anul-2020

Cu toate astea, sunt şi voci de un realism mai temperat, care nu se grăbesc să sară în barca ideologiilor "de multinaţională", politice sau pur şi simplu SF.
Despre schimbările lumii actuale, am întîlnit pe net o voce care mi se pare realistă: a lui James Lovelock, in varsta de 91 de ani (cel care a creat conceptul Gaia): "Poate ca lumea a gresit si poate ca schimbarile climatice nu sunt atat de rapide cum se spune, dar chiar si daca oamenii ar avea la dispozitie o mie de ani, de acum incolo, nu sunt convins ca ar putea rezolva problemele cu adevarat importante.
Stiinta este incompleta, economia instabila, iar perspectivele prin prisma determinarilor politice, ingrozitoare. Chiar daca politicienii si-ar unii toate fortele, mintea umana nu este suficient de matura pentru a rezolva problemele planetei", a spus James Lovelock, în cadrul unei conferinţe la Festivalul Hay, citat de The Guardian, pe 31mai 2010 .

De la "Şocul viitorului" şi "Al trei-lea val", Alvin Toffler a atras atenţia la tensiunile sociale ce se vor manifesta tot mai acut în secolul XXI. Vi se pare că a avut dreptate? Dar mai ales cum se face că al trei-lea val de dezvoltare economico-socială este relativ limitat ca răspândire, în timp ce al doilea val (al erei industriale) e urmărit cu obstinaţie de ţările subdezvoltate (aflate evident abia in primul val, cel agrar)? Duce acest lucru la tensiuni în şi între naţiuni şi dacă da, sunt tensiunile acestea rezolvabile?
Privind retrospectiv în timp, mi se pare că A. Toffler face unele omisiuni de fond. Anume nu pare să fie în stare să detecteze schimbările majore din viaţa spirituală a omenirii (psihologia si fenomenologia actuală se pare că se ocupă tot mai intens de problemele astea, ajungând să discute până la urmă tot despre religii şi ideologii)... Mai simplu, schimbarea paradigmelor socio-culturale din secolul XXI pot să se soldeze cu tragedii umane (la nivel personal sau colectiv) sau nu ? Şi ce putere de predicţie mai are aşa zisa futurologie?
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (4):


*** - de Daniel Racovitan la: 12/09/2010 13:23:58 Modificat la: 12/09/2010 13:31:41
iti recomand "The Black Swan" si "Fooled by Randomness" de Nicholas Taleb

ideea este ca practic putem prea putin sa prezicem viitorul, putem cel mult sa luam masuri sa fim cat mai la adapost de efectele schimbarilor radicale negative si sa profitam de schimbarile radicale pozitive

restul, forecasterii, prezicatorii, expertii financiari, futurologii, etc etc, nu fac decat sa vorbeasca vorbe, fraier cine ii asculta ('sucker' cum le zice Taleb: "the Black Swans are a sucker's problem").
#567813 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Daniel Racovitan, - de Astoniu la: 12/09/2010 13:58:41

Merci pentru sugestii. Am să caut. Subscriu la ideile despre atitudinea în faţa viitorului şi faţă de prezicători.
#567815 (raspuns la: #567813) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Daniel Racovitan la: 12/09/2010 14:50:02
"Şi ce putere de predicţie mai are aşa zisa futurologie?"

nici una.
futurologia e bullshit.

nimeni nu a fost capabil sa prezica razboaiele mondiale.
nimeni nu a prezis criza din 1933.
nimeni nu a prezis colapsul financiar mondial din ultimii ani.
nimeni nu a prezis conflictul care a distrus Libanul.

post-evenimente e simplu sa faci teorii si sa incardrezi povestea astfel incat sa se potriveasca cu anumite teorii, si asta e jobul istoricilor
(hint: "hindshight bias", "narrative fallacy")

#567817 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
* * * - de Astoniu la: 13/09/2010 23:12:47
"Hint"-urile sunt mai mult decat interesante! Am găsit "Lebăda neagră". Acum o citesc.
#568130 (raspuns la: #567817) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: