-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Eliberarea (IV)


de Stefan Doru Dancus la: 23/09/2010 15:22:21
rezumat: Carte pentru drum lung
taguri: Salonul 
voteaza:
22. Justiţia, Biserica, Ştiinţa, Arta: reprezentanţii acestora au distrus totul, au degradat şi înrobit totul pentru a putea ajunge la esenţa primară din care este făcut omul: suflarea lui Dumnezeu. S-au repezit cu înşelătoria, cu obscurantismul, frumuseţea artificială şi tehnologia asupra Universului căutând sufletul şi, negăsindu-l, s-au aliat cu diavolul, umilind în acest mod scabros spiritele active ce veneau să îndrepte lucrurile.
Pe nevăzute, dracul a ajuns proprietarul tuturor domeniilor de activitate ale popoarelor. Împuţitul acesta dictează toate regulamentele de convieţuire planetară şi din când în când, ca să-şi alunge plictiseala, mai pune la cale câte-o exterminare în masă ori mai produce câte-un lider religios care-i respectă planurile în detaliu. Neputincioşi, guvernatorii lumii se supun cerinţelor necuratului cu care au semnat un contract inatacabil – şi cine să-l atace dacă şi Justiţia, Biserica, Ştiinţa, Arta - sunt ale iadului?
Refuz tâmpeala progresivă şi resping duhoarea legilor după care mi se impune să trăiesc! Nu mă supun, chiar dacă va trebui să mor pentru asta!

Ştefan Doru Dăncuş. Definiţie (III)
De câte ori ezit în încercarea de-a schimba lumea cu orice preţ, mă înconjoară grijulii o serie de întâmplări de origine necunoscută ce mă reorientează spre destinaţie. Cunosc importanţa şi gravitatea acţiunilor mele: răspund unor ordine venite din afara acestei civilizaţii secătuite.
Am trăit deunăzi un copleşitor sentiment de mulţumire când am aflat că n-am fost şi nu sunt singurul om prins în măreţia unui război ce se desfăşoară zilnic sub ochii umanităţii şi căruia Biblia îi spune Armaghedon.

23. Intrarea în mileniul III n-a avut nici pe departe sclipiciul şi luciul promovat pe micile ecrane ci a fost un triumf obositor al dezamăgirii. Nici unul din cei care au ciocnit pahare, s-au felicitat şi s-au bucurat de Anul Nou n-a devenit mai deştept ori mai bun. De aici şi dispreţul faţă de viitorul lor ca specie.
Mă gândesc, de pildă, la Jan van Ruysbroeck despre care se spune că suferea, în iernile grele, pentru vietăţile pădurilor din jurul Groenendaelului, unde se stabilise. N-am mai ucis de multă vreme, conştient, vreo gâză sau vreo fiinţă vie şi asta fără să fi ştiut că în urmă cu vreo 700 de ani, cineva asemănător mie ştia încotro merg oamenii şi era convins că nu-i poate împiedica. Acest suflet a ars mocnit 88 de ani, trăind corporal numai pentru a consuma durerea de a nu putea interveni în destinul omenirii: o făcuse mai devreme Isus.
Mă gândesc şi la Oscar Wilde care a trăit aproape aceleaşi situaţii sociale ca mine şi care scrie în “De profundis”: “M-am ridicat cu hotărâre, încăpăţânare şi revoltă împotriva tuturor până când nu mi-a mai rămas pe lume decât un singur lucru. Îmi pierdusem numele, poziţia socială, fericirea, libertatea, bogăţia. Eram prizonier şi sărac. Dar îmi rămăseseră copiii. Pe neaşteptate, ei mi-au fost luaţi de lege. A fost pentru mine o lovitură atât de îngrozitoare că nu ştiam ce să mai fac; m-am aşezat în genunchi, am lăsat capul în jos şi am plâns spunând: “Trupul unui copil este asemenea trupului Domnului; eu nu sunt vrednic nici de unul şi nici de celălalt”. În clipa aceea am înţeles că sunt salvat. Am înţeles că singurul lucru ce-mi rămâne este să primesc ce mi se întâmplă”.
De când am început să mă gândesc atent la viaţa proprie, am început să învăţ adevăratele ştiinţe, cele bune omului; nu-i de mirare că insistenţa mea este tot mai des ajutată de cărţile unor fiinţe cu care am în comun până şi felul în care mă rog.
Urmărit de o armată de slujbaşi ai “statului” continui să reformulez înţelepciunea pe care o primesc zilnic, în fraze cât de cât accesibile, în cuvinte cât de cât apropiate de ceea ce doresc să transmit. Cartea de faţă este scrisă în acest mod rudimentar numai pentru că n-am la dispoziţie o altă posibilitate.
“Tăcerea singuratică e începutul curăţirii”, spune Sfântul Vasile. Am depăşit această fermecătoare ipostază, mi se cere imperativ să salvez ce mai poate fi iertat. Aceasta este raţiunea faptului că sunt încă în viaţă şi că spaimele omului de rând au dispărut din alcătuirea fiinţei mele. Nu există fericire mai mare şi tragedie pe potrivă decât să ştii şi să te mistui ca Ruysbroeck. Spiritele ca el îmi sunt strămoşii, cum spunea Ion Zubaşcu despre felul în care îţi confirmi valoarea de om, ele sunt cele care au pus mână de la mână timp de 2000 de ani pentru a mă turna în formele acestui trup. Cum să-mi fie frică de ceva când sunt conectat la energiile celor două milenii de nehotărâre omenească?
Wilde: “În ceea ce priveşte sublimul sufletului, nu există contagiune. Gândurile înalte şi emoţiile mari sunt izolate prin însăşi existenţa lor”. Sunt sigur că de-ar fi trăit mai mult de 44 de ani, şi-ar fi dat seama că povara unei mari înţelepciuni cocoşează întreaga societate, nu este numai patrimoniul dramatic al emiţătorului ei. Ar fi completat citatul de mai sus cu: Ceea ce ne rămâne nouă, oamenilor, de făcut, este să aşezăm într-o relaţie logică aceste izolări aurifere cu meschinăriile existenţelor mărunte. Să le echilibrăm pe ambele.
N-a mai apucat să facă publică şi această declaraţie însă, învins, a spus: “Denumim epoca noastră utilitaristă, dar nu ştim cum să folosim nici un lucru. Am uitat că apa poate spăla, că focul poate purifica şi că pământul este mama noastră a tuturor. Ca urmare, arta noastră nu are strălucire, ca şi luna, şi se joacă cu umbrele (…)” Diferenţa dintre noi este că m-a ajutat să-i devin superior, de aceea trista lui retragere la mare spre finalul vieţii nu are corespondent în cutezătoarea mea dorinţă de-a dispărea în munţi. Încă un amănunt emblematic: ultimele fragmente din “De profundis” îl apropie atât de mult de Ruysbroeck încât îl legitimează, fără dubiu, ca apostol într-o lume nepregătită pentru întâmpinarea sa.

24. Revin asupra puterii cuvintelor: popoarele care folosesc pentru strigătul “ajutor” mai puţine silabe sunt deja neajutorate. “Help”-ul englez semnifică urgenţa cu care ar trebui salvate popoarele ce vorbesc engleza; evenimentele din ultima vreme confirmă ceea ce spun şi dau măsura urgenţei acestui ţipăt. Să luăm ca raţionament numărul de silabe, respectiv timpul în care se rostesc acestea şi să ne gândim că rostirea lor se întinde în timp. E posibil ca englezii să fi strigat din miezul fiinţelor lor: “Help!” acum câteva sute de ani. Ca o ironie a soartei, ultima silabă a cuvântului “ajutor” rostită tragic de români, n-a ajuns încă în partea de timp care o aşteaptă pentru a întregi sunetele şi pentru a i se putea răspunde.
Relaţia sunet-timp-lumină este pe potriva celor puternici. Spunând asta, descalific o seamă de popoare şi anunţ prăbuşirea unor imperii, urmaşele lui Baraba, cel salvat de la moarte datorită existenţei contracandidatului său – Isus. Vorbesc aici despre neamul de borfaşi, hoţi şi ucigaşi care, fiind majoritari, au învins mereu minoritatea sfinţilor şi profeţilor. Urmaşii lui Baraba… Ce spectaculos, muzical şi plin de spaimă sună acest concept!

25. După uciderea lui Isus, omenirea creştină L-a idolatrizat şi I-a organizat, an de an, sărbători populare. El a devenit pe pământ, rapid, un iniţiat, un filozof, un înţelept a cărui gândire nu poate fi urmată. De la Platon la Isus nu mai există înţelepciune, dacă ne gândim că până la Platon au existat un Rama, un Krishna, Hermes, Moise, Orfeu sau Pitagora (respect aici ordinea propusă de elementele unei istorii în care nu cred). Isus a fost punctul culminant al pozitivului uman iar omenirea a făcut din asta o industrie. De la moartea Lui încoace, preoţii şi presupuşii iniţiaţi au compromis Împărăţia Cerurilor: nici o ramură religioasă nu şi-a fixat ca perspectivă deschiderea uşilor Raiului ci închiderea lor etanşă, betonarea lor. Neamul lui Baraba trebuia să primească investirea şi a primit-o. Acum rătăceşte năuc în căutarea Crucificatului iar când dă peste un reprezentant al Lui care le vorbeşte despre acel măreţ eveniment – se grăbeşte să-l ucidă.
Personal, nu cred că voi fi răstignit, există metode mai sofisticate pentru a fi anihilat, de aceea mi se opune astăzi vocaţia de legiuitor absolut a omului: când a zidit porţile Cerului – a fost ridicat în grad de diavol. Oamenii au de dus la îndeplinire un mandat care îi imbecilizează ca specie dar îi legitimează ca descendenţi ai lui Baraba, cel salvat ca prin minune de un partener neaşteptat. Oricâtă vreme ar avea la dispoziţie, tot nu vor şti învăţătorii lor să le spună cine sunt iar filozofiile ridicole în care s-au blocat vor pava doar neputinţa de-a găsi repere viabile. Supunându-i lui “Crede şi nu cerceta” şi “Teme-te de Domnul”, învăţătorii lor îi transformă în vite de povară. Ei nu le explică sensul corect al definiţiei: “Cine are ochi de văzut să vadă şi cine are urechi de auzit să audă” ci îi droghează cu “tradiţiile bisericeşti”, cu veşmintele lor scumpe şi cu turlele lor poleite. E prea târziu: în zadar mai ridică braţe tremurânde spre Cer, rugându-L pe Dumnezeu să intervină, să-i trimită spre ţara cândva posibilă.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (27):


*** - de Intruder la: 23/09/2010 15:36:15
Justiţia, Biserica, Ştiinţa, Arta: reprezentanţii acestora au distrus totul, au degradat şi înrobit totul pentru a putea ajunge la esenţa primară din care este făcut omul: suflarea lui Dumnezeu. S-au repezit cu înşelătoria, cu obscurantismul, frumuseţea artificială şi tehnologia asupra Universului căutând sufletul şi, negăsindu-l, s-au aliat cu diavolul, umilind în acest mod scabros spiritele active ce veneau să îndrepte lucrurile.

stiinta?
arta?
fara progresul stiintific poate nu apucam sa te citesc, arta e tot ce a dat omenirea mai frumos si daca e sa ma iau dupa biblie, diavolul a existat de la facerea lumii.
#569968 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de nyx la: 23/09/2010 15:57:33
răspund unor ordine venite din afara acestei civilizaţii secătuite.

am fost subiect intr-o testarea psihologica zilele astea.
uite o-ntrebare: "consideri ca esti deosebit, ca ai capacitati pe care semenii tai nu le au?"
"poti vedea si auzi fiinte pe care altii nu le vad/aud?"
#569973 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ups, - de om la: 23/09/2010 16:07:45
citind titlul am crezut ca ai castigat procesul cu statul roman si nu mai platesti taxe...si tare as fi vrut sa fac si eu la fel ;)

apoi am citit "ustiţia, Biserica, Ştiinţa, Arta: reprezentanţii acestora au distrus totul " si mi-a ajuns...in cazul ca nu'i ironic ma gandesc ca anarhia este painea lui Dzeu ;)
#569977 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de irma la: 23/09/2010 16:29:41
"Refuz tâmpeala progresivă şi resping duhoarea legilor după care mi se impune să trăiesc! Nu mă supun, chiar dacă va trebui să mor pentru asta! "

ai vazut filmul Into the wild? e un dezvoltare foarte probabila a ceea ce ti se intampla daca REFUZI.

O zi buna, d-le Dancus
#569981 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
irmaaaa - de om la: 23/09/2010 16:34:16
bine ca te-am prins aici, deoarece nu mai stiu unde am discutat de Caprio si filme.
Vezi ca au facut filmul 'never let me go" dupa cartea discutata la clubul literar de pe confa mea...si daca nu ma insel iti placuse cartea.

ah, sa nu uit, tot nu-mi place Caprio :))))
#569982 (raspuns la: #569981) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de latu la: 23/09/2010 17:19:38
De ce nu infiintezi o comuna? Din aia de care tre' sa fi auzit ca existau prin '68, cand cu flowerpower...
In rest, daca nu-i - cum zicea om - ironic ce scrii, atunci iti doresc taria necesara unei vizite la un medic de specialitate bun.
#569992 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Mă voi... - de Stefan Doru Dancus la: 23/09/2010 17:21:41
...uita la filmele recomandate.
Intruder: Cine duce arta mai departe decât fiinţa sa (respectiv - o pune mai presus de existenţa sa), trece, cred, la un nivel pe care nimeni nu l-a identificat până acum (sau nu ştiu eu). Cazul lui Dante (vezi SONETELE SOLARE), Michelangelo sau da Vinci - sau mai aproape, acest atât de controversat caz al lui Eminescu mă face să-mi pun întrebări. Tu nu te gândeşti uneori că lumea nu e numai aşa cum suntem obişnuiţi să o ştim?
#569995 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
S-ar putea... - de Stefan Doru Dancus la: 23/09/2010 17:27:11
...ca tocmai Dvs., LATU, să fiţi cel ce refuză "tâmpela progresivă" dar asta vă face agresiv şi restrictiv faţă de textul acesta, nu faţă de mine. Vă urez succes în a vă - cum Doamne se spunea? a., da - "cunoaşte-te pe tine însuţi".

Iar "om" a avut o intervenţie care-l descalifică intelectual - era mult mai spiritual înainte.
#569999 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Da. S-ar putea. - de latu la: 23/09/2010 17:28:27
Dar daca nu?
#570000 (raspuns la: #569999) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Nyxu - de monte_oro la: 23/09/2010 17:35:02
sper ca nu le-ai spus adevarul...si-ai fost rezonabila...:)) Nu de alta, da ce naiba sa faci cu atata vacanta...
#570009 (raspuns la: #569973) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
nyx.. - de Stefan Doru Dancus la: 23/09/2010 17:36:12
...omul normal se ţine tot mai greu de formulare. În formularul meu, la mină, era întrebarea: "Cum v-aţi simţi dacă n-aţi avea aer de respirat"?
"de respirat - am respectat grafia lor.

Tu ce ai răspuns - vezi ori nu fiinţe din alea?
#570010 (raspuns la: #569973) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Baby Mititelu la: 23/09/2010 17:42:21
Dumnezeu nu-i alege pe cei pregatiti ci ii pregateste pe cei alesi. :) Cand oamenii te socotesc nebun, fii fericit!
#570014 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de nyx la: 23/09/2010 17:42:43
fireste ca le vad.
da' crezi ca-s nebuna sa le-o spun?
#570015 (raspuns la: #570010) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
OM - de Stefan Doru Dancus la: 23/09/2010 17:51:02
N-au venit cu foonciiiiiiiiirea. Încă. N-am act la mână, factură cum ar veni, nu-i pot da în judecată.
#570019 (raspuns la: #569977) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Vă... - de Stefan Doru Dancus la: 23/09/2010 17:52:37
...dorec sincer ceea ce spune moroşanu: "Dumnezău te-mburde-n Rai".
#570022 (raspuns la: #570000) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ori... - de Stefan Doru Dancus la: 23/09/2010 17:54:11
...Mulder şi Sculy îs mai pregnanţi decât credea lumea?
#570023 (raspuns la: #570015) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
şi... - de Stefan Doru Dancus la: 23/09/2010 17:56:32
...cine m-ar putea orienta pe Cale, dacă ar fi aşa? (pt. Baby Mititelu)
#570024 (raspuns la: #570014) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Stefane - de om la: 23/09/2010 17:59:30
fara misto, daca-ti merge spune-mi si mie!
#570026 (raspuns la: #570019) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Stefan - de Baby Mititelu la: 23/09/2010 18:40:15
Dumnezeu in persoane...Tu trebuie sa fii doar atent, partea cea mai grea oricum o face El.
#570042 (raspuns la: #570024) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
da - de Stefan Doru Dancus la: 23/09/2010 19:08:02
OM - imediat ce primesc ţidula, eu mă ţin de cuvânt.
Baby Mititelu: Om trăi şi om vedea. Ori om muri - şi iar vom vedea.
#570047 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Dancus - de Intruder la: 23/09/2010 19:28:11
"cine duce arta mai departe decat fiinta sa...o pune mai presus de fiinta sa..."

dar cine il pune pe dumnezeu mai presus de fiinta sa?
adica...exista un asemenea muritor, de la Iisus incoace?
poate o sa-mi raspunzi: apostolii, martirii, "iluminatii".
crezi ca dumnezeu - daca exista ca-n biblie - ma iubeste mai putin pe mine decat cum i-a iubit pe apostoli, martiri sau fiul sau?
arta arata si ne arata omenescul din noi si omenescului ii apartine si cele bune si cele rele, asa cum lui dumnezeu ii apartine si dreptii si nedreptii si diavolul.
apostolii, martirii, iluminatii ...au fost oameni inainte de dumnezeire si oameni fiind - au avut si slabiciuni si nimeni nu stie cum le-au depasit.
apostolul Petru s-a lepadat de mantuitor la un moment dat si mantuitorul l-a iertat la fel cum l-a iertat si pe Baraba, desi Baraba n-a stat cu el la masa si n-a vazut miracolele...
e pur omenesc, nu?

Dante, Michelangelo, da Vinci... astia n-au fost liberi pentru ca planeta asta era prea stramta pentru spiritul lor dar au eliberat pe altii intr-o epoca in care dumnezeu, cunoasterea, stiinta au fost confiscate.
nu biserica, justitia, stiinta si arta au distrus ceva, ci omul...omu' ala care a cunoscut pomul cunoasterii! pai pentru asta... ne-am primit si ne vom primi pedeapsa. nu e destul??
#570050 (raspuns la: #569995) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
"Porumbei, reţeta lui Pastorel" - de cosmacpan la: 24/09/2010 14:55:02


cu toate că dacă stai să te gândeşti din "Justiţia, Biserica, Ştiinţa, Arta" ar ieşi un ghiveci mânăstiresc pe cinste...
#570159 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Mulţam... - de Stefan Doru Dancus la: 25/09/2010 12:16:42
...frumos, Cosmacpan, pentru inegalabilul D. Stănculescu. Mi s-a mai luminat ziua...
#570375 (raspuns la: #570159) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
stefane - de om la: 25/09/2010 20:56:48
OM - imediat ce primesc ţidula, eu mă ţin de cuvânt. = am uitat sa-ti spun de miscarea TEA party.

TEA party poate sa se insemne si tax enough already pe langa evenimentul care a starnit revolutia americana :)

Poate te ajuta in demersurile tale revolutionare !
#570497 (raspuns la: #570047) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Am încă... - de Stefan Doru Dancus la: 26/09/2010 11:38:01
...dreptul de a refuza ce mi se pare că atentează la viaţa mea ca fiinţă. Ce se va întâmpla după moartea mea nu mai ţine de puterea mea de implicare. Şi, da, cunt o persoană, nu un grup.
OM: am luat la cunoştinţă, mă voi informa.
#570551 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ehg amot... - de Stefan Doru Dancus la: 30/09/2010 19:40:39
...de ce crezi că nu putem opune acestei "ordini" una nouă? Ce ce ar trebui să stăm mereu în genunchi? Şi atunci, de ce nu mi-aş asuma rolul de profet într-o lume pe care şi tu o urăşti?
#572003 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Cam toţi... - de Stefan Doru Dancus la: 02/10/2010 13:39:56
...marii scriitori au fost, de fapt, nişte profeţi care au educat mulţimile scriind despre cauze şi efecte în operele lor. Nu ştiu cât de mare scriitor sunt (de când nu mai avem o critică literară lucidă, nu mai ştie nimeni pe ce poziţie se situează) însă nu mă împiedică nimic să propun potenţialilor cititori (nu adepţi!, a nu se interpreta!) ceea ce cred eu despre lumea noastră.
Remarc la tine o înclinaţie benefică spre analiză şi disecare a textelor pe care le citeşti. Ar fi excelent dacă ai fi "un grup", căci atunci poate ar căpăta contur o mişcare ce ar putea limpezi ceea ce eu/alţii nu putem sintetiza în formule concludente ori din lipsă de timp, ori din insuficientă forţă de expresie/exprimare.
Să ai pace,
Dăncuş
#572351 (raspuns la: #572235) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...