-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Brainstormingul şi vânătoarea de "lebede negre"


de Astoniu la: 24/09/2010 12:51:00
rezumat: - marginalii la lectura unei cărţi -
voteaza:
Mulţi dintre voi ştiu ce este conceptul de "brain-storming", ce e suficient de bine practicat şi pe cafenea. Cei care nu ştiu, pot să se gândească la o discuţie colectivă în care se caută soluţii, chiar şi din cele mai trăznite sau ieşite din comun, pentru a ieşi dintr-un impas economic, organizaţional, politic etc. E clasic deja exemplul inventării unui sistem de apărare anti-torpile, de către americani, în al doilea război mondial, după exasperarea creată de submarinele germane (ba chiar cu mai multe variante haioase).
Citind cartea lui Nassim Taleb despre impactul "foarte puţin probabilului" ("Lebăda neagră" - Nassim N. Taleb, ed. Curtea Veche), nu puteam să nu fac apropierea cu metoda "brain-storming"-ului. Asemănările mi se par evidente. De ce Taleb nu insistă mai mult pe ideea "furtunii de idei" ca o posibilă vânătoare de "lebede negre", asta nu ştiu.
Pentru cei care n-au citit cartea, explic aici ce este o "lebădă neagră". Denumirea vine de la întâmplarea istorică a descoperirii unor lebede negre în Australia, fapt ce a contrazis mulţi europeni care erau ferm convinşi că nu există pe pământ decât lebede albe. De aici Taleb extinde ideea contrazicerii unor predicţii greşite de către o realitate imparţială (şi în final, incognoscibilă în toate amănuntele ei), la tot spectrul formelor de cunoaştere umană. Se va situa astfel pe poziţia unui critic empiric, sceptic şi acid al tuturor savanţilor, teoreticienilor, prezicătorilor şi al "ştiutorilor" de orice fel.

Ideea lui Nassim Taleb cu "lebăda neagră" nu este nici nouă, nici extraordinară. Dar el are meritul de a o scoate în evidenţă cu ironie, satiră şi umor. Cu toate că nu e psiholog, ne arată cum gândim. Mai ales unde şi cum facem greşeli de gândire. În cele mai multe critici N. Taleb se situează pe poziţii de bun simţ. Criticând aroganţa epistemologică a mediului academic, ajunge să condamne în fond epistemologia. [Dacă îmi amintesc eu bine, unii savanţi, în special ai ştiinţelor naturale (şi în speţă din fizică), ajung şi ei "volens nolens" la aceeaşi concluzie: că epistemologia se află într-o criză încă insuficient percepută.] Aşa că modestia umană ar reclama după el - chiar dacă nu o spune explicit - o atitudine de umilă recunoaştere a neputinţelor noastre de a cunoaşte şi mai ales de a aplica în mod corect informaţiile acumulate. Mai ales în teoriile probabilităţilor şi a tentativelor predictive.

Dacă o lebădă neagră este un eveniment imprevizibil care schimbă radical o stare de fapt, cred că modul nostru de a căuta soluţii radicale la anumite probleme personale seamănă uneori şi el cu o şedinţă de brainstorming sau de vânare a unor lebede negre.

Ce-ar fi să fac o paranteză? Iată, aş spune că floarea ce poate să răsară pe gunoi este o altă fotografie a unei "lebede negre". Şi dacă ne este clar că şedinţele de brainstorming sunt partide de vânătoare a lebedelor negre, poate nu tot atât de clar ne este faptul că orice biografie, fie ea şi una comună, poate fi sau poate conţine în ea o excepţie de gen "lebădă neagră". Problema este destul de veche, fie şi numai dacă ne gândim la unii antici (Esop, Socrate etc.), fără să ne mai întrebăm de ce pentru Iisus orice viaţă, cât ar fi ea de mică, totuşi contează în "economia" marelui angrenaj universal... Dacă ar fi să ne aplecăm asupra oamenilor comuni, am descoperi între ei o mulţime de lebede negre. Atâta doar că majoritatea trec neobservaţi.
Biografia lui Nassim N. Taleb, un sirian creştin, libanez, dezrădăcinat de prelungitul război din Liban, este şi ea o „lebădă neagră”. Viaţa l-a învăţat pe Taleb că nu merită să faci planuri şi teorii. Toate pot fi infirmate a doua zi după formularea lor. De aici scepticismul lui. Iar răzvrătirea lui împotriva academismului l-a făcut un critic acerb al tuturor teoriilor "platonicizante" (un alt termen drag lui). Format profesional în domeniul economic, face totuşi recursuri şi ex-cursuri în lumea ştiinţifică non-economică, mereu pentru a da cu tifla unor tipi care se cred şcoliţi. Nu întotdeauna criticile lui sunt corecte, dar mereu te pun pe gânduri. Jocul de-a confirmarea şi infirmarea opiniilor ne va face mereu să ne gândim mai profund la unele probleme neluate în seamă.
Şi un mic "apropo": dacă amatorii de cafea vor să se lase provocaţi de gândirea lui Taleb, cu siguranţă că nu-şi vor regreta timpul pierdut. Cărţile lui merită citite.

comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (21):


Mulţumesc... - de cosmacpan la: 24/09/2010 14:46:58
idei pentru o lungă vară fierbinte...
#570157 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Baby Mititelu la: 24/09/2010 18:07:45
Interesting...
#570189 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
astoniu - de proletaru la: 24/09/2010 20:23:29
iti inteleg admiratia pentru autorul citat si am sa ma documentez mai serios legat de teoria expusa insa am indoieli profunde ca epistemologia ar fi usor de demolat sau ca se afla in cestiueuce impas. am vazut cu ochii mei unde duce ignorarea ei.
am o observatie legata de afirmatia ta: "mulţi dintre voi ştiu ce este conceptul de "brain-storming", ce e suficient de bine practicat şi pe cafenea. Cei care nu ştiu, pot să se gândească la o discuţie colectivă în care se caută soluţii, chiar şi din cele mai trăznite sau ieşite din comun, pentru a ieşi dintr-un impas economic, organizaţional, politic etc."
ti-as recomanda sa te documentezi despre brainstorming deoarece descrierea citata nu are legatura cu respectiva metoda creativa. brainstormingul e altceva decat o claca purtata de conopide pe un site.
#570215 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ooo...Taleb! - de Intruder la: 24/09/2010 20:33:51
l-am citit si desi pe alocuri tipul are un umor extraordinar, logica lui imi pare cam subreda.

spui de brain-storming pe cafenea...care ar fi impasul?
#570219 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Avec plaisir... - de Astoniu la: 24/09/2010 20:43:45
vorba rumânului vechi.
#570223 (raspuns la: #570157) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
nuuuu - de Intruder la: 24/09/2010 20:50:52
avecplezir e vorba chinezului! :))
#570225 (raspuns la: #570223) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
proletaru, - de Astoniu la: 24/09/2010 20:53:24
N-aş fi atât de dur cu afirmaţia asta: "brainstormingul e altceva decat o clacă purtata de conopide pe un site". Chiar dacă nici o aşa-zisă "confă" nu se poate suprapune peste conceptul de brainstorming, de ce nu s-ar ivi şi din asemenea discuţii unele idei valabile? Să fie oare comparaţia chiar atât de forţată sau scrobeala de la gulerele noastre albe prea tare?
#570228 (raspuns la: #570215) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Intruder, - de Astoniu la: 24/09/2010 21:00:02
Da, uneori Taleb, cu toate că ne aminteşte că a lucrat în domeniul bursier, îşi extinde logica lui probabilistică şi în domenii la care se pricepe mai puţin, uitând să respecte sfatul pe care ni-l dă nouă cititorilor: să nu judece dacă nu are toate informaţiile necesare.

De brain-storming pe cafenea nici eu nu văd care ar fi impasul. Să-l invităm pe proletaru să ne modereze?
#570234 (raspuns la: #570219) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Astoniu - de Intruder la: 24/09/2010 21:08:23
am crezut c-ai descoperit lebada neagra din cafenea!
...sau poate n-am nimerit inca Australia? :))
#570237 (raspuns la: #570234) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Intruder, - de Astoniu la: 24/09/2010 21:22:59
nu, da' mă gândesc să mai caut prin zaţ, să nu mai caut...? :)
#570242 (raspuns la: #570237) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
nu mai racai zatu', - de Intruder la: 24/09/2010 21:35:46
nu gasesti nimic acolo. previzibil, nu? :))
s-ar putea sa fim in faza cautarii lebedei albe...
#570247 (raspuns la: #570242) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Intruder, - de Astoniu la: 24/09/2010 22:23:58
era să m-albesc... la faţă. :)
Da-n afară de alb-negru, o ţâră de culoare ce-ar avea...?
#570273 (raspuns la: #570247) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Astoniu - de Intruder la: 24/09/2010 22:53:26
...un flamingo roz? :))
#570288 (raspuns la: #570273) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
astoniu - de proletaru la: 25/09/2010 10:51:46
cu siguranta are legatura cu gulerele albe dar nu cu scrobeala. epistemologia e de vina.
nu mai citez a doua oara ce spuneai despre brainstorming si subiectele de pe cafenea dar confele de tip "stiati ca?" sau "am vrut doar sa stiu ce gandeati" nu au legatura cu metoda creativa numita brainstorming.
exista multe metode de stimulare a creativitatii sau tehnici de a gasi solutii la o gramada de probeleme din cele mai variate domenii dar nu poti "vorbi" de brainstorming si epistemologie atata timp cat definesti metoda invocata in felul descris de tine.
am spus toate astea pentru a pastra valoarea epistemica a conceptului si nu pentru a scoate in evidenta scrobeala gulerului.
evident, se poate discuta mult pe marginea subiectului...
#570351 (raspuns la: #570228) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Daniel Racovitan la: 25/09/2010 14:01:02
"Ideea lui Nassim Taleb cu "lebăda neagră" nu este nici nouă, nici extraordinară"

noua n-o fi (extrem de putine idei sunt realmente noi), dar el a tratat-o ca nimeni altul
#570393 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Daniel Racovitan la: 25/09/2010 14:06:57
"Dacă ar fi să ne aplecăm asupra oamenilor comuni, am descoperi între ei o mulţime de lebede negre. Atâta doar că majoritatea trec neobservaţi"

nu mai stiu daca e in Black Swan sau in Fooled By Randomness, dar cred ca multimea oamenilor obisnuiti Taleb o numeste mai degraba "mediocristan". Lebedele negre (vorbind despre indivizi) se manifestea oricum. Potentialitati? Pe cine intereseaza, atata vreme cat nu se materializeaza nu raman decat potentialitati.
#570394 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Daniel Racovitan la: 25/09/2010 14:09:37
brainstormingul nu cred ca poate revela lebede negre apriori

lebedele negre, prin definitie nu pot fi decat constatate a-posteriori

ceea ce ne zice Taleb este ca in cel mai bun caz nu putem decat sa adoptam o atitudine care sa ne puna cat mai la adapost de lebedele negre negative si sa ne expuna cat mai mult celor pozitive.

in rest ne este imposibil sa facem predictii, indiferent de brainstorminguri, analize, etc
#570395 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
asociere - de 1brasovean la: 25/09/2010 16:08:39
mie-mi place ca - slava lu` Goagal & adminului! - alaturea de articolul d-tale a aparut o petita reclama utilitara, ceva cu scapa-de-cosuri.eu;
uite-asa mi-am tratat epiderma de acnee, preventiv - doar acolo scrie punct eu.
m-am spoit cu zemuri, m-am dat cu unsori, pana pe pana de lebada neagra n-a mai stat!
#570438 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Intruder, - de Astoniu la: 25/09/2010 20:42:28
Ai ghicit! :)
#570492 (raspuns la: #570288) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
proletaru, - de Astoniu la: 25/09/2010 20:51:48
Observă, te rog, că am făcut doar o paranteză când am vorbit despre epistemologie şi n-am legat-o de conceptul de "brainstorming".
Iar un colocviu cu mai mulţi interlocutori, dacă este bine condus (sau "moderat" dacă vrei un termen mai "trendy"), se poate transforma oricând într-o şedinţă de "brainstorming" ad-hoc sau la o dată ulterior convenită între interlocutori. Care ar fi impedimentele, dacă lăsăm academismele de-o parte?
De acord că se poate discuta mult şi bine pe tema asta...
#570496 (raspuns la: #570351) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Astoniu la: 25/09/2010 21:04:53

"Mediocristanul" este denumirea dată de Taleb ipoteticei lumi a "parametrilor medii", adică fără variabile ce pot scăpa de controlul teoretic, şi fără "lebede negre". "Extremistanul" este lumea care admite o mulţime de lebede negre, adică acolo unde imprevizibilul şi impredictibilul e la el acasă. El vorbeşte defapt de scalabil şi non-scalabil. Lumile astea ipotetice nu au nimic de a face cu preţuirea sau dispreţuirea faţă de oameni. În fond e vorba de jocul şanselor.
Taleb şi-a conceput cartea în urma unor frământări pe tema managementului de risc, el fiind agent de bursă. În lumea finanţelor, totul se învârte în jurul banului, iar Taleb nu face nici el excepţie.
Pentru atitudinea lui orgolioasă şi uşor mizantropică, face chiar şi mama lui o declaraţie, pe care N. Taleb, cu autoironie şi inteligenţă, nu se sfieşte să o citeze în carte, spunând despre el că: "o persoană care ar găsi o cale să-l cumpere la adevărata lui valoare şi apoi să-l vândă la valoarea pe care crede el (autorul) că ar avea-o, ar băga în buzunar o sumă enormă".
Meritul lui este mai puţin vizibil, dar tot atât de important. Anume că a atras atenţia asupra unor noi teorii din matematică şi logică, cu o lungă bătaie spre filozofie: despre teoria haosului şi teoriile incertitudinii. Iar N. Taleb şi alţi teoreticieni ştiu foarte bine că ăsta e doar începutul. La ora actuală în fizică, logică, matematică, filozofie şi teologie este o frământare ce denotă o criză a paradigmelor culturale din mai multe ţări. Un început de convergenţă foarte curios (prezis de Teilhard de Chardin) şi discutat de transdisciplinaritate. Dar discuţia e prea lungă... Poate într-o altă "confă".

Despre brainstorming, este evident că nimeni nu priveşte metoda asta ca şi când ar putea dezvălui soluţii şi idei extraordinare şi nemaipomenit de utile, în mod apriori. Ar fi cel puţin nerealist. Ideea este că în brainstorming, aleatoriul şi incertitudinea sunt judecate în mod accelerat, sunt trasate nişte direcţii pentru intuiţie şi creativitate, iar momentele şi ideile "surpriză" sunt nu numai binevenite, ci şi la ele acasă. E mediul propice pentru jocul hazardului, dacă e înţeles cum trebuie de sceptici empirici (ca cei din cercul lui Taleb). Evident că într-o şedinţă cu şi despre hazard, ca la un joc de pocher, nu ştii dacă vei câştiga potul cel mare sau dacă nu. Dar ce te costă să încerci?
#570499 (raspuns la: #570395) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...