-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Revoluția spirituală românească


de Motanul Biped la: 28/09/2010 20:30:31
taguri: Diverse 
voteaza:


Adevărata revoluţie spirituală româneascăNu de puţine ori am auzit vorbindu-se despre o “revoluţie spirituală românească”. Din nefericire, cei mai mulţi dintre cei care utilizează această sintagmă au în vedere nu un proiect de dezvoltare a laturii analitico-critice a culturii române ci un proiect de natură autarhică. Din nefericire, cei mai mulţi care folosesc acestă sintagmă au ca model nu culturile aferente societăţiilor deschise şi nici teoreticeni ai societăţii deschise cum ar fi Karl Popper, John Sturat Mill, Adrian Marino ci “învătăturile” date de gânditorii români aparţinând dreptei extreme tradiţionaliste din perioada interbelică. Tot din nefericire, cei mai mulţi dintre cei care folosesc sintagma de mai sus concep noţiunea de “spiritual” într-un sens îngust de tipul “spiritual=religios” nu într-un sens larg care include, printre altele, raţionalul, filosoficul, ideaticul.
Aşa cum reiese din citatul de mai jos, o excepţie notabilă a constituit-o Adrian Marino:

"Cultura română-şi acesta este pragul cel mai greu de trecut-va trebui să facă saltul în ordinea spiritului, de la imagine, simbol, mit la idee, teorie, sistem: de la concretul poetic, la abstracţia gândirii.
Suntem încă prea <>, prea <> în toate. Şi <> mult prea multe, încă doar prin <> şi <>. Avem nevoie de o nouă cultură: mai teoretică, mai sistematică, mai <>, mai raţionalistă, mai pătrunsă de spiritul critic, de luciditate, de un superior <>.
Iraţionalismul şi misticismul au făcut destule ravagii şi la noi. Avem prea mulţi filosofi-mit, profeţi, egumeni mesianici (Constantin Noica, NicolaeSteinhardt, Petre Ţuţea, etc.)
Nu de <> (care şi în occident este o raritate) avem nevoie ci de sentimentul creaţiei durabile în orice domeniu: al lucrului bine făcut, al responsabilităţii, al seriozităţii şi onestităţii, al comportamentului consecvent, al refuzului odioasei improvizaţii. Idealuri "minore" vor spune unii mistici exaltaţi.
Sunt idealuri majore pentru un popor care le-a cultivat încă prea puţin.
Aceasta ar putea fi o adevărată <>. Ar putea fi cândva..."

Personal cred că este de datoria intelectualilor români cu vederi liberale (termenul fiind aici folosit în sens cultural) să contribuie la realizarea proiectului început de Adrian Marino.
Printre condiţiile necesare pentru realizarea acestui proiect se numără preferinţa pentru idei inedite spuse cu ajutorul cuvintelor obişnuite în locul glorificării locurilor comune cu ajutorul unor metafore sforăitoare. Altfel spus, va trebui să înlocuim preferinţa pentru sintagme de tipul “uite ce frumos vorbeşte” cu preferinţa pentru sintagme de tipul “uite ce idei ineteresante spune” şi cu sintagme de tipul “uite din ce unghi abordează problema, nu m-am gândit”-deci va trebui să punem accentul mai mult pe conţinutul ideatic decât pe artificile estetice de exprimare.
O altă condiţie necesară pentru ducerea la bun sfârşit a proiectului realizat de Adrian Marino este dată de stimularea gândirii analitice critice şi libere de către şcoală şi de către mass-media. Din nefericire nici şcoala şi nici mass-media nu încurajează gândirea analitică critică şi liberă. Dovezi în acest sens sunt date de faptul că atât în mass-media românească cât şi în şcoală, fenomenul religios este abordat în mod (quasi)unilateral adică din perspectivă (quasi)exclusiv confesională când de fapt fenomenul religios poate fi abordat la liber din diverse unghiuri (sociologic, filosofic, politologic etc).
În ceea ce priveşte mass-media, a se vedea diferenţa dintre abordarea la liber a fenomenului religios la posturi cum ar fi Rfi, TV5, National Geographic unde sunt date atât părerile scepticilor cât şi ale credincioşilor iar comentatorul este neutru atât în ceea ce priveşte tonul cât şi î ceea ce priveşte conţinutul celor afirmate şi modul cum este abordat fenomenul religios în mass-media românească unde sunt date (apropae) numai părerile credincioşilor iar comentatorul şi/sau moderatorul este vădit partizan adoptând un ton pompos-solemn şi aruncând cu superlative. De asemenea a se vedea faptul că filosofii aparţinând dreptei extreme tradiţionaliste sunt mult mai des invocaţi în mass-media românească decât filosofii aparţinând gândirii analitice.
În ceea ce priveşte şcoala de remarcat faptul că cei mai mulţi elevi nu fac pe parcursul a doisprezece ani niciun an de sociologie, niciun an de drept, niciun an de politologie-unde ar putea fi formaţi în sensul dicuţilor analitico-critice la liber despre idei , un singur an de filosofie în timp ce religie predată în spirit confesional-unde sunt formaţi în spiritul ideilor primite de-a gat- fac an de an.
Închei cu speranţa că atât mass-media românească cât şi scoala românească se vor reforma astfel încât să favorizeze formarea de spirite analitice care să contribuie la dezvoltarea laturii anlitice a culturii române şi la realizarea revoluţiei spirituale româneşti în spiritul citatului dat din Adrian Marino. Nu de “omul ontologic” avem nevoie ci de omul logic.

Bogdan Stănoiu
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (62):


... cu creier dezvoltat - de proletaru la: 28/09/2010 21:17:37
da, e un punct de vedere, chiar daca foarte rigid si imbracat in lemn. pacat ca e copy/paste de pe alt forum. putea fi scris textul mult mai lejer si probabil ca s-ar fi incropit o discutie interesanta. asa, imi pare ca ai nimicit ideile in fasa.
cu siguranta autorii citati de tine n-ar fi fost atat de comozi incat sa de-a un simplu paste la un text mai vechi doar ca sa se auda vorbind in la alt megafon.
#571262 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
sursa - de proletaru la: 28/09/2010 21:28:21
restul polologhiei aici

http://forum.portal.edu.ro/index.php?showtopic=86942&st=25
#571271 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
motanu - de Bucu la: 28/09/2010 21:58:47
cei mai mulţi elevi nu fac pe parcursul a doisprezece ani niciun an de sociologie, niciun an de drept, niciun an de politologie-unde ar putea fi formaţi în sensul dicuţilor analitico-critice la liber despre idei

si-ar trece cu brio examenu' de politruci.

motane, pe vremea împucatului se facea politologie la liceu, ba aveau chiar si panouri pe pereti, cu sageti. si iaca rezultatu' care este....
#571307 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
* * * - de Astoniu la: 29/09/2010 17:01:35
N-am prea înţeles ce înseamnă parantezele astea: <>
[Suntem încă prea <>, prea <> în toate. Şi <> mult prea multe, încă doar prin <> şi <>. Avem nevoie de o nouă cultură: mai teoretică, mai sistematică, mai <>, mai raţionalistă, mai pătrunsă de spiritul critic, de luciditate, de un superior <>.]

Şi totuşi, care este proiectul lui Adrian Marino ?
#571624 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Faci confuzii - de Motanul Biped la: 29/09/2010 20:41:56
Nu confunda politologia cu orele de marxism de dinainte de 1989. Una este să vorbești la liber și echidistant despre diverse doctrine cum ar fi liberalismul, social-democrația, creștin-democrația etc și despre drepturile omului și alta este să abordezi fenomenul politic într-un mod (quasi)unilateral din perspectivă marxistă. Așa cum una este să vorbești la liber desopre fenomenul religios cu opinii pro și contra (așa cum ar fi normal)și din diverse unghiuri politologic, sociologic, filosofic etc și alta este să abordezi fenomenul religios dintr-o perspectivă (quasi)exclusiv confesională așa cum se face acum în școala românească. Orice abordare unilaterală a unui fenomen este o tentativă de îndoctrinare așa cum au fost orele de marxism de dinainte de 1989 și așa cum sunt acuma orele de religie predate în mod (quasi)exclusiv confesional.
#571750 (raspuns la: #571307) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Eu sunt - de Motanul Biped la: 29/09/2010 20:43:43
Eu sunt Bogdan Stănoiu și am id-ul pe acest forum “Motanul biped”
#571753 (raspuns la: #571271) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
O.K - de Motanul Biped la: 29/09/2010 20:48:25
Mea culpa. Am reprodus citatul lui Adrian Marino care a recurs la ghilimele în cadrul citatului-de aceea am recurs la semnele respective. Editorul forumului a omis cuvintele aflate între semne. Iată citatul lui Adrian Marino

"Cultura română-şi acesta este pragul cel mai greu de trecut-va trebui să facă saltul în ordinea spiritului, de la imagine, simbol, mit la idee, teorie, sistem: de la concretul poetic, la abstracţia gândirii.
Suntem încă prea lirici, prea poeţi în toate. Şi rezolvăm mult prea multe, încă doar prin intuiţii şi imagini. Avem nevoie de o nouă cultură: mai teoretică, mai sistematică, mai rece, mai raţionalistă, mai pătrunsă de spiritul critic, de luciditate, de un superior bun simţ.
Iraţionalismul şi misticismul au făcut destule ravagii şi la noi. Avem prea mulţi filosofi-mit, profeţi, egumeni mesianici (Constantin Noica, NicolaeSteinhardt, Petre Ţuţea, etc.)
Nu de sentimentul tragic al vieţii (care şi în occident este o raritate) avem nevoie ci de sentimentul creaţiei durabile în orice domeniu: al lucrului bine făcut, al responsabilităţii, al seriozităţii şi onestităţii, al comportamentului consecvent, al refuzului odioasei improvizaţii. Idealuri "minore" vor spune unii mistici exaltaţi.
Sunt idealuri majore pentru un popor care le-a cultivat încă prea puţin.
Aceasta ar putea fi o adevărată revoluţie spirituală românească. Ar putea fi cândva..."
După cum rezultă și din citat , proiectul lui Adrian Marino a fost unul de reformare a culturii române în sensul dezvoltării laturii analitico-critice a ei.

#571758 (raspuns la: #571624) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
motanule - de Bucu la: 29/09/2010 21:04:55
politologhia de care zici tu n-are ce cauta în scoala. asta-i traducera.
#571767 (raspuns la: #571750) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Motane - de adina.petre la: 29/09/2010 22:25:51
Cred ca cel mai potrivit cuvant pentru asta ar fi...interdisciplinaritate?
#571816 (raspuns la: #571750) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
motan biped, - de Astoniu la: 30/09/2010 08:11:48
Aserţiunea asta a lui A. Marino că : "Avem prea mulţi filosofi-mit, profeţi, egumeni mesianici (Constantin Noica, Nicolae Steinhardt, Petre Ţuţea, etc.)" , mie îmi sună ca şi revolta aceea a lui Florin Călinescu împotriva spiritului mioritic. Aceeaşi revoltă am încercat-o şi eu în pragul Loviluţiei din Decembrie şi mai apoi, ani buni... O stângăcie, dacă nu o naivitate. Ciudat sau nu, o poetă ca Ana Blandiana mi-a deschis ochii la ceea ce puţini filozofi ştiu să explice. Dincolo de metafora ei sublimă, ce spune multe despre un popor - "...suntem un popor vegetal" - asemănarea ei cu spiritul mioritic e evidentă: aşa cum vegetalele nu se revoltă, nici mioarele ciobănaşului nu se răzvrătesc şi nici românul nostru etern, nu este un revoltat, un revoluţionar... Şi totuşi ştim să supravieţuim. Sufletul mioritic ancestral, pe care s-a grefat în mod firesc creştinismul iertător, a devenit atât de concentrat şi de bine sublimat în anumiţi poeţi români, încât îmi vine să cred că ori A. Marino nu a înţeles esenţa profundă a sufletului românesc, ori micimea şi resentimentarismul l-au dus în eroare. Ceea ce mulţi cred a fi doar fatalism la români, privit prin ochii unei poete ca Ana Blandiana ( poţi să-i citeşti cartea "Calitatea de martor" şi pe LiterNet ) este cu totul altceva. Ceva ce pentru un creştin modest e păcat a spune. Trebuie doar să vrei să înţelegi.
"Suntem încă prea lirici, prea poeţi în toate." Dar cum ar fi vrut A. Marino să fie un "popor vegetal"?
Şi cine spune că românii au nevoie de "un proiect"? De o proiecţie a dorinţelor lui Marino putem vorbi, dar despre un proiect făcut la comanda cuiva, e prea mult. Aici e rezistenţa românilor: se opun proiectelor nefireşti, venite din afară, cu vegetare, dar cu calm, răbdare, suferinţă şi naturaleţe.
Şi oare trebuie să tacă poeţii pentru ca alte "ramuri" ale spiritualităţii româneşti să se dezvolte? Trebuie ca filozofii să-şi ţină în sertare teoriile sau teologii să fugă în munţi, pentru ca adepţii lui A. Marino să poată creea în linişte? Nu cred. Este loc pentru toţi. Sau nu mai avem loc unii de alţii?
Spiritualitatea românescă, dacă e să se dezvolte firesc, se va dezvolta. Dacă nu, nu. Dar tot atât de strâmb se va dezvolta şi dacă ar fi ghidată de vreo ideologie, de orice natură ar fi ea.
#571862 (raspuns la: #571758) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Motanul Biped la: 30/09/2010 11:33:59
Faptul că latura analitică a culturii române este slabă nu este ceva organic ci un rezultat al dinamicii socilae. La fel nici spiritul mioritic nu este ceva organic ci ceva ce poate fi schimbat. Spiritul nalitico-raţional-critic este o cucerire a speciei umane şi nu este nicidecum nefiresc şi nici străin în mod organic neamului românesc-este o chestiune de dinamică socială şi de educaţie. Autarhia culturală şi spirtuală nu duce la nimic bun. Şi cultura română este reformabilă. Nu este vorba de nicio esenţă profundă a “sufletului românesc”-aceasta nefiind altceva decât o metaforă.
Ne-ar trebui şi nouă filosofi anlitici precum Karl Popper, John Stuart Mill etc. Nu filosofi blocaţi în etnicism.
Şi să lăsăm lauda etnică de sine-nu miroase a bine deloc.

#571876 (raspuns la: #571862) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Nu-inimic nefiresc - de Motanul Biped la: 30/09/2010 11:36:25
Faptul că latura analitică a culturii române este slabă nu este ceva organic ci un rezultat al dinamicii socilae. La fel nici spiritul mioritic nu este ceva organic ci ceva ce poate fi schimbat. Spiritul nalitico-raţional-critic este o cucerire a speciei umane şi nu este nicidecum nefiresc şi nici străin în mod organic neamului românesc-este o chestiune de dinamică socială şi de educaţie. Autarhia culturală şi spirtuală nu duce la nimic bun. Şi cultura română este reformabilă. Nu este vorba de nicio esenţă profundă a “sufletului românesc”-aceasta nefiind altceva decât o metaforă.
Ne-ar trebui şi nouă filosofi anlitici precum Karl Popper, John Stuart Mill etc. Nu filosofi blocaţi în etnicism. Să lăsăm lauda etnică de sine că nu miroase a bine deloc.


#571877 (raspuns la: #571862) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Denaturezi - de Motanul Biped la: 30/09/2010 11:48:36
Denaturezi ceea ce am spus eu şi ceea ce a susţinut Marino? Cine a spus că trebuie să tacă poeţii? Iar locul filosofilor de anvergură este în zona analitică. Este vorba de o confruntare la liber a ideilor. Nu am propus nicăieri cenzura şi nic Marino nu apropus-o. Fii obiectiv şi nu ami denatura pentru a putea “contrataca” mai uşor.

O naţie modernă se defineşte în mod civic şi permisiv transetnic şi transconfesional. Poţi fi bun român şi dacă exprimi o părere critică faţă de ortodoxie. A adera la religia X, la religia Y sau a nu adera la niciuna nu reprezintă un factor favorizant pentru a fi bun român la fel nici exprimarea unei atitudini critice faţă de ortodoxie şi nici exprimarea unei atitudini favorabile. Trebuie să privim către gândirea democratică actuală nu către fantasmele extremei drepte interbelice şi ale “generaţiei 27”

Chestia cu “este păcat a comenta” este o formă de cenzură impusă de teama de incorectitudine în raport cu doctrina teologică a unei religii şi blochează gândirea liberă.

A fi de acord cu un autor nu reprezintă nicdecum o condiţie necesară pentru a înţelege-asta doar pentrui exclusivişti. Poţi să înţelegi fără a fi de acord.

Marino a avut un proiect de dezvolatare a laturii analitice a culturii române construit din convingerile personale nu la c omanda cuiva-dimpotrivă a fost un rebel şi “un om singur” detaşat de toate “taberele”.
#571878 (raspuns la: #571862) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Mai usor - de Motanul Biped la: 30/09/2010 11:55:50
De filosfi analitci avem nevoie care să îndemne la polemici civilizate între teişti şi non-teişti şi care-I consideră pe cei care cred altfel drept parteneri egali de polemici intelectuale (aşa cum face John Stuart Mill), nu rătăciţi ce trebuie îndreptaţi pe aşa zisă “calea cea bună” . Nu se compară gândirea deschisă şi tolerantă a lui John Stuart Mill cu intoleranţele lui Ţuţea de tip “ateu=dihor”.

Pe de altă parte vrei să insinuezi voalat că filosofii şi poeţii români sunt împotriva lui Marino ceea ce nu este deloc adevărat. Lasă retorica.


#571879 (raspuns la: #571862) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Bucule - de Motanul Biped la: 30/09/2010 19:34:31
Tu ai spus cu totul altceva în postarea ta precedentă. Ai suținut că predarea politologiei este echivalentă cu îndoctrinarea marxistă de dinainte de 1989 iar eu ți-am demonstrat că nu este așa. Tu pe acest argument te-ai bazat atunci când ai suținut că predarea politologiei nu are ce căuta în școli. Argumentul tău a căzut. Așa că aștept să vi cu noi argumente.
Personal cred că predarea unor noțiuni teoretice despre liberalism, socila-democrație, creștin-democrație, ecologism etc sunt binevenite.
#572002 (raspuns la: #571767) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Astoniule - de Motanul Biped la: 30/09/2010 19:46:17
Comparația dintre Adrian Marino și Florin Călinescu mi se pare nepotrivită-nivelele de cultură ale fiecăruia nu pot fi comparate, nici probitatea intelectuală a lui Adrian Marino cu jocurile carieristice ale lui Florin Călinescu , nici puterea de argumentare a lui Adrian Marino cu “efectele mediatice “ ale lui Florin Călinescu.

În altă ordine de idei, cuvântul ideologie nu trebuie să aibă un sens peiorativ și nu trebuie să ne gândim în mod automat la ideologia marxistă atunci când auzim cuvântul “ideologie”. Liberalismul, social- democrația, creștin-democrația sunt ideologii ca și feminismul, ortodoxismul, mioritismul etc. Tuturor curentelor, fie ele politice, religioase (nimic special), filosofice sau de altă natură le corespunde câte o ideologie iar o adevărată spiritualitate și o adevărată cultură (termenul de “spiritual” fiind folosit aici într-un sens larg care include, printre altele, raționalul, filosoficul, ideaticul în opoziție cu viziunea îngustă conform căreia “spiritual=religios”) este rezultatul unei confruntări la liber a diverselor ideologii , niciuna nefiind scutita de critici, iar nu rezulta unui monolitism ideologic în numele specificității -inclusiv doctrina creștină(în particular și subcomponenta ortodoxă a ei) este reformabilă , perfectibilă și criticabilă la liber.
Lăsăm la o parte că în mod voalat din cele spuse de tine răzbat ideile conspiraționiste legate de un așa zis complot din afară împotriva culturii române.

#572006 (raspuns la: #571862) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
motanu - de Bucu la: 30/09/2010 19:56:04
iar eu ți-am demonstrat că nu este așa

poate ti-ai demonstrat tie. sau lor.

pentru orice relatari de ordin ideologic exista materia de istorie,
tot ce trece de asta -politologhia ta adica-e de natura gaunoasa si-i daunatoare scolii, asa cum a mai fost deja.

nu culorile partidelor îs interesante în discutie ci chiar substanta lor de bagarici prin societate (si cu voia ta prin scoala).

daca vrei, la liceu fiind, sa te implici politic, te duci si te înscrii la partid sau îti faci rost de brosuri. când brosurile vin ele la tine în banca, e lumea pe dos. acu' ai priceput mecanismu? tu vrei neaparat de-andoaselea, avem, ca sa zic asa, idiologii diferite...

#572010 (raspuns la: #572002) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Bucule - de Motanul Biped la: 01/10/2010 08:11:15

N-ai demonstrat nimic ai făcut doar niște afirmații eronate precum predarea politologiei=îndoctrinarea marxistă de dinainte de 1989 etc. În continuare faci niște aformații pe care nu le susții cu argumente.
Cultura politică este o componentă a evoluției spirituale a unei persoane și de aceea predarea unei materii numită “politologie” a cărei programă să conțină niște noțiuni teoretice elementare legate de principalele doctrine/curente politice (a nu se confunda cu propaganda pentru un partid sau altul) și despre drepturile omului nu au nimic de-a face cu propaganda. Istoria este istorie iar politologia este politologie. De ce să nu facem la un nivel elementar ceea ce se face la un alt nivel în unele facultăți precum SNSPA ?

Poate că dacă generațiile viitoare vor avea o anumită cultură politică titulaturile unor partide vor corespune într-adevăr cu o anumită orientare doctrinară și nu vor fi doar niște etichete-nu vom mai avea alianțe improprii de tipul aceleia dintre PSD social democrați și PC conservatori ( în orice țară occidentală social-democrații sunt de stânga iar conservatorii de dreapta), nu vom mai avea partide care să treacă de la stânga/social democrație la dreapta/curentul popular-eventual creștin –democrat așa cum a făcut PDL/PD (și asta fără să stârnească niciun fel de reacție în rândul membrilor-ceea ce arată că mullți se înscriu în partide din interese de clan nu din convingeri doctrinare), nu vom avea partide care să-și schimbe denumirea din “Umanist” în “Conservator” (în condițiile în care umanismul și conservatorismul ca doctrine politice se bat cap în cap-și asta din nou fără nicio reacție semnificativă a membrilor), poate nu vom mai avea un partid precum U.D.M.R care privează minoritatea maghiară din România de dileme precum socilal democrație vresus liberalism, versus creștin democrație etc și poate vom avea un electorat care nu va mai confunda alegerile europene cu legislativele naționale în ceea ce privește criteriile care trebuie să stea la baza opțiunii de vot , votând așa cum este normal la alegerile naționale ca români în baza unor considerente legate de politica internă iar la alegerile europene mai mult ca europeni în baza unor considerente legate de U.E și de proiectele europene.
#572065 (raspuns la: #572010) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
motane - de modigliani la: 01/10/2010 08:45:10
eu as fi curios de un lucru
cum ai atinge tu urmatorul deziderat:

sa introduci in programa scolara o materie noua, politologie, sau cum vrei tu sa o mai numesti, si sa pastrezi studierea acesteia in afara indoctrinarii, manipularii si demagogiei?

nu crezi ca o fiinta umana are tot timpul sa calce in rahatul asta dupa ce se maturizeaza si devine, macar la nivel primar, responsabil?

nu esti de parere ca zoom politikon este pina la urma o sintagma circumscrisa optiunii personale si nu o impunere?

#572072 (raspuns la: #572065) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Motane - de monte_oro la: 01/10/2010 09:12:45
mda.. vz ca ejti foarte navalitor pe cestiune, ca unu care a avut o revelatie inversa, devenind ateu la 25 de ani, dupa o etapa cvasi-fanatica inainte... da' nu te grabi cu concluziile...s-ar putea sa zambesti jenat... mai tarziu... de ce gandeai acum. pe de alta parte... "Omul cu Dumnezeu"... nu e musai unul ilogic, ci unul care cauta intr-un alt mod deslusirea existentei. De crezi ca " a crede" inseamna de fapt...well..folosind terminologii vechi... obscurantism... ejti intr-o mare eroare. A crede... inseamna cunoastere. Doar ca "obiectul" cunoasterii e Dumnezeu... oricum l-ai defni tu ca enitate supraumana si supranaturala... si sinele in raort cu acel Dumnezeu. iar "Omul in Dumnezeu"... are mult mai multe sanse - dupa cum vezi, nu-i atribui automat perfectiuni morale - de a se apropia de "legile morale si cerul instelat", decat "Omul fara Dumnezeu"... ce ramane etern un soi de Sf. Toma ratat... neputand ori neajungand sa ?pipaie" si sa urle... ratonal-stiintific... "este!".
#572085 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Monte_oro - de Motanul Biped la: 01/10/2010 09:57:20
Credința nu înseamnă cunoaștere atâta timp cât nu există dovezi empirice care să probeze ceea ce susțin credincioșii (nu confunda a crede cu a ști) iar atâta timp cât nu există dovezi ale existenței unei entități de tip “Dumnzeu” iar proprietăți atribuite de diverse religii acestei entități precum omnisciența și omnipotența se bat cap în cap , nu putem vorbi despre “Dumnzeu” ci doar de modul cum cultul X sau cultul Y concepe ideea de “Dumnzeu”. De aceea sintagma “Omul cu Dumnezeu” ar trebui înlocuită cu sintagma “omul care crede că este cu ceea ce crede el că este Dumnezeu” (din nou să nu confundăm a crede cu a ști). În aceste condiții nu există dovezi de cât că un adept al unui cult X are ca obiectiv a fi în corelație cu modul cum cultul X concepe ideea de Dumnzeu nu cu o entitate de tip Dumnezeu.
Altfel, niciun curent, fie acesta filosofic, religios (nimic special), politic sau de altă natură nu deține monopolul asupra moralei. În orice societate civilizată morala este o rezultantă a diverselor curente politice, filosofice, religioase sau de altă natură iar criteriile care stau la baza evoluției moralei sunt de natură empirică nu de corelanță cu doctrinele teologice ale religiei X.
Morala este un rezultat al dinamicii sociale, nu o chestiune relevată iar chestia cu “dacă n-ar fi religia ne-am mânca între noi” doar o poveste și o sperietoare pentru ca oamenii să nu gândească liber. Și oricum îndemnul de afi moral de frica unei entități ( să lăsăm limbajul excesiv metaforic care face dintr-o anumită frică “înțelepciune”) este inferior din punct de vedere moral față de îndemnul de a fi moral prin educație și din convingere.
Dincolo de metafora lui Kant (care nu are nimic de-a face cu religia), nu există statistici care să arate că teiștii sunt mai morali decât non-teiștii iar în ceea ce privește “cerul înstelat “ spiritul critic științific și analitic a făcut să avem niște cunoștiințe temeinice, nu spiritul dogmatic religios. Nici chestiunea “cu cei mai mulți savanți au crezut...” nu stă în picioare ca argument. Diferența dintre savanții credincioși și savanții necredincioși a scăzut începând cu adoua jumătate a secolului XIX (până atunci biserica era atotputernică și trebuiau să mănânce și ei o pâine iar progresul științei era slab în raport cu realizările de astăzi)) iar la începutul secolului XX raportul s-a inversat. Astăzi cu creu mai găsești un savant credincios și oricum chiar savanții credincioși au în majoritatea lor forma lor personală de a cred independentă de orice biserică-și oricum acestea nu-și amestecă credințele personale în creația lor științifică.
#572107 (raspuns la: #572085) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Monte_oro - de Motanul Biped la: 01/10/2010 10:04:31
Regurgerea la un “argument” legat de viitor este ilogic. Și de ce să-mi fie jenă ? De ce unul care nu crede este în mod automat un ratat ? Nu răzbate cumva din scrierile tale spiritul intolerant și jignitor al lui Petre Țuțea de tip “Ateu = dihor” ?. Personal prefer spiritul lui John Stuart Mill care îndeamnă la o polemică civilizată în care atât teiștii cât și non-teiștii drept parteneri egali de polemici intelectuale și nu rătăciți care trebuie îndreptați pe așa zisa cale cea bună.
De ce unul care nu crede este un ratat ? fiecare om își stabilește scopurile în viață, scopurile fiind ierarhizabile de către fiecare nu ierarhizate de către o entiate din exterior. Nu cumva în spatele ideilor tale stă falsa idee că ateismul implică nihilismul ?

#572110 (raspuns la: #572085) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
well... - de monte_oro la: 01/10/2010 10:04:59 Modificat la: 01/10/2010 10:06:52
sorry, dar tot stufos... si greu de citit ramai. Invata sa-ti mai concentrezi ideile, orisicat... cat despre cunoastere vs religie... nush cum te-ai apropiat tu... candva... de religie... cu ce preoti vei fi vorbit... da' io zic sa mai tragi o data... dar cu alti preoti sau duhovnici. Si primu lucru pe care... presupun, noah... ca ti-l vor spune... e ca religia, credinta... Dumnezeu... is lumina, nu bezna. Inclusiv luminare a mintii. Tu opui, in plus, destul de mecanic, inertial si intr-un vechi stil... stiinta si religia... cand... in zilele noastre... multi incearca sa le gaseasca si firul comun si impacarea. Inclusiv... ori mai ales... oameni din cele doua tabere. Ideile astea... de adversitate, cumva... is deja caduce. Da', ma rog, daca tot se poarta vintage... na... o fi vreo chestie si asta..;)
#572111 (raspuns la: #572107) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Motane - de monte_oro la: 01/10/2010 10:12:31
mai usor cu pianu pe scari...ca n-am zis nimic jignitor la adresa ta sau a ateilor... iar raportarea la un posibil viitor era facuta asa, ca un gand mai degraba amical...de genu "gandeste-te si la aspectul asta". Nu sari la bataie cand alalalt sta cu mainile in buzunar, ok? pe de alta parte, sa nu crezi ca-s vreun crestin practicantt ori ma tarasc pe coate si genunchi la moastele vreunui sfant...ori nu stiu si partea vazuta, dar si aia nevazuta a bisericii, ca institutie. Sigur, fiecare e liber sa faca ce vrea cu viata lui, s-o traiasca asa cum considera. Fireste, cata vreme nu atenteaza laa libertatea altuia de a face si crede cum considera.dar aici...de-aia disctuam, nu?...ca sa dam unul spre altul niste opinii sau chiar crezuri personale...iar fiecare e liber sa ia, de considera, ce e bun din ceea ce propune altul...ca varianta. Dar nu ca sentinta.
#572112 (raspuns la: #572110) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Modigliani - de Motanul Biped la: 01/10/2010 10:24:16

În ceea ce privește predarea politologiei deoarece programa ar prevede predarea acesteia la liber și echidistant (repet este vorba de teorie politică, nu de face politică partinică în școală) , depinde de conștiința fiecărui profesor. Cei mai mulți profesori sunt oameni corecți și nu vor face abuzuri. Sigur că vor exista abuzuri dar există și pârghii de sancționare pentru astfel de abuzuri. Deoarece programa prevede o abordare la liber și multilaterală a diverselor teorii/doctrine politice, predarea politologiei în acest fel nu ridică probleme principiale. Nu la fel stau lucrurile cu predarea religie în mod (quasi)exclusiv confesional. Aici prin faptul că avem parte de o abordare unilaterală a fenomenului religios apar și probleme principiale în ceea ce privește acest nod de predare nu numai probleme legate de faptul că profesorul X este bun și corect iar profesorul Y nu este .
Normal că opțiunea politică la fel ca și atitudinea cuiva față de fenomenul religios este o chestiune ce ține de opțiune, nu de educație. Folosirea noțiunilor de “educație socialistă” (înainte de 1989) și “educație religioasă” (a nu se confunda aceasta din urmă cu informarea la liber despre fenomenul religios) ca obiective ale procesului de învățământ reprezintă niște abuzuri. Ceea ce am propus eu este predarea politologiei pentru ca elevul să cunoască principalele principii ale principalelor doctrine politice, nicidecum în scopul îndoctrinării printr-o prezntare unilaterală și partizană așa cum se făcea înainte de 1989 la orele de marxism.
Abordarea unilaterală a fenomenului politic cât și abordarea unilaterală a fenomenului religios înseamnă îndoctrinare. De aceea nu sunt de acord nici cu orele de marxism de dinainte de 1989 și nici cu predarea religiei în mod confesional -așa cum se practică din nefericire acum în școala românească.
Fenomenul religios ca și fenomenul politic trebuie să fie în școală obiecte de investigație teoretică și trebuie prezntate la liber cu opinii pro și contra. Școala nu trebuie să favorizeze nici menținerea aderenței elevului la cultul X, nici convertirea elevului de la cultul X la cultul Y, nici convertirea elevului din ateu în credincios și nici invers. Fenomenul religiso trebuie abordat la liber din diverse puncte de vedere, filsofic, politologic, sociologic etc cu opinii pro și contra, nu din punct de vedere (quasi)exclusiv confesional. Adevărata diversitate în ceea ce privește fenomenul religios trebuie să se manifeste la nivelul individului: fiecare elev să aibă parte de o abordare pluralistă și la liber a fenomenului religios cu opinii pro și contra indiferent de orientarea lui de la un moment dat. Așa zisa “diversitate” dată de faptul că fiecare elev poate să-și aleagă modul (quasi)monolitic de abordare al fenomenului religios în funcție de orientarea lui de la un moment dat este o flasă diversitate.
#572118 (raspuns la: #572072) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
motane - de modigliani la: 01/10/2010 10:59:13
adica i suficient sa prevada programa scoalara (apropo, programa scoalara altceva reglementeaza) ca se va preda "la liber" si echidistant politologie si asta va fi si garantia succesului?
profesorii aia ori fi corecti dar nu de corectitudine este vorba aici ci de pozitionare
adica, cit se poate de logic, in politica este corect tot ce faci pentru a ti sustine partidul si promova doctrina - inca de la il principe, si n aceasta viziune nu au fost decit permutari nu cutremure

o sa mi spui ca exista clase apolitice iar un profesor de politilogie ar trebui sa faca parte din acestea - sper ca nu la nivelul asta discutam, teoria este seducatoare, intotdeauna
si raspunsul tau la fel de frumos, atita doar ca lipseste cu desavirsire
motiv pentru care reformulez, nu intimplator l am citat pe aristotel, anterior, cum crezi tu ca o fiinta umana, una politica prin necesitate, obligata social sa si clarifice si manifeste optiunea politica, se poate detasa de acest subiect, in cazul in care ar trebui sa l trateze, institutionalizat?

si nu in ultimul rind qui prodest?
in ce masura se dezvolta o societate daca indivizii ei, cei mai vulnerabili dintre ei, sint supusi unui asemenea asediu, confuz si inutil?

#572124 (raspuns la: #572118) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
modigliani - de zaraza la: 01/10/2010 12:02:35
in ce masura se dezvolta o societate daca indivizii ei, cei mai vulnerabili dintre ei, sint supusi unui asemenea asediu, confuz si inutil?


unui asediu sunt supusi oricum, in familie, pe strada, la tv, chiar la scoala de profii de diverse materii - ca na, si proful e om.

eu cred ca nu ar fi rau sa existe ore de politologie, in care sa se invete principiile de baza ale politicii, eventual putin istorie - cine a fost la putere in ce an, ce s-a realizat/pierdut atunci, etc. conteaza sa ai cat de cat o viziune in sensul asta, chiar daca nu e poate cea mai echidistanta. dar macar ai de unde sa apuci problema. asa, plodul invata doar "jos basescu" si ca udrea poarta vuitoane cand tara moare de foame.
#572133 (raspuns la: #572124) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de nyx la: 01/10/2010 12:32:49
Personal cred că predarea unor noțiuni teoretice despre liberalism, socila-democrație, creștin-democrație, ecologism etc sunt binevenite.

personal, cred ca ar trebui sa lasati copiii in pace.
da stii cum? sa se joace, sa invete prin joc.

nici nu vreau sa imi imaginez cat de interesanta ar fi o ora ca aia in viziunea unui copil.

da' ete-asa se trezesc unii, fara nicio pregatire pedagogica, care n-au mai intrat intr-o scoala din momentul in care au absolvit-o, ca sa mai adauge o disciplina.
unii de-aceia care habar nu au ce ii aceea PROGRAMA.


mbah! copiii astia, saracii, au cate septe ore pe zi inca din clasa a cincea?
ce vreti? inc-o ora? pasamite c-ati bolunzit!

exista deja, la disciplina de istorie moderna, lectii speciale despre partidele politice, cu doctrina, etc.
mai exista apoi educatia civica.

nu ne lipseste inca o disciplina in orar, parol.
luati-va ideile astea crete si vindeti-le la alte mese.
#572137 (raspuns la: #572118) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
nyx - de monte_oro la: 01/10/2010 12:39:36
ba io cer imperios...ora de pictura, doua, de sculptura, trei de tehnica investitiilor in instrumente bancare, patru de degustat cafeaua in bamboo si...firejte...222...de poezie... hai, pa luna.... Creatzo...
#572141 (raspuns la: #572137) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
o ora n plus - de modigliani la: 01/10/2010 12:56:59
de limba romana, cumva? ca geme tara de analfabeti si semianalfabeti, ntz
de matematica? ca multi nu stiu decit sa si numere banii, niet
de cultura generala, ma abtin ca s naiv oricum, nici vorba

de cultura politica, intr o tara n care simtul civic este un stigamt iar politica o japita paduchioasa si grotesca, in slujba retardatilor si a javrelor

il si vad pe a lu' goguta din cucuietii de deal, dind fuguta acasa de la prasit, si buchisind istoria partidului democrat liberal, cu aplicatie pe doctrina fractiunii eba-boc, dupa ce s o cocosat cu teorema lui pitagora
#572145 (raspuns la: #572141) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de nyx la: 01/10/2010 13:03:26
copiii trebuie incurajati sa creeze, sa construiasca, sa se exprime.

ete-asa se mai nimereste cate unul de-asta pe la minister, caruia ii se scoala cate-o idee, unica, si nu se lasa pana ce n-o ... implementeaza.

dar sa se gandeasca unul la interesul copilului, la faptul ca ii trezesc parintii de la cinci jumate-sase, ca sa-i poata duce la scoala in drum spre serviciu, ca ajung la patru acasa, calare pe autobuze, ca in majoritatea scolilor nu exista o cantina, ca sa manance la pranz si rateaza cea mai importanta masa a zilei, ca inca se inghesuie cate doi la computer in salile speciale, etc.
cei mai multi n-au nicio placere sa vina la scoala: ore facute in dorul lelii, pe manuale proaste, cu niste muritori de foame in loc de profesori.

nu bre, baga-le materii.
fa-i injineri in tate, tu-i ma-sa de viata, ca m-am saturat sa vad cum ne batem joc de ei.

politologie, hein?
#572146 (raspuns la: #572141) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
amedeo - de nyx la: 01/10/2010 13:07:00
cel mai bine ii sa le predam concepte, la copii, intelegi? le distrugem crierii, ii tembelizam de mici, daca nu au venit deja tembeli de-acasa.
scriitorii, astia care dau cu pixul bine pe hartie, care stiu sa socoteasca si isi dau seama cand is fentati, is periculosi.
#572147 (raspuns la: #572145) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pi da - de modigliani la: 01/10/2010 13:12:42
si pentru asta i numa' buna politologia, adicatelea, cum ar veni, arta minciunii gretoase, a manipularii grosolane si a parvenirii tuturor ratatilor, de la cizmari la profesori si juristi, demagogilor si fripturistilor#572149 (raspuns la: #572147) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ete, bai... - de monte_oro la: 01/10/2010 13:14:51
ce se converseaza ei de la distanta... da numa ei intre ei, ashe... care-o mai vorbi cu voi... Rusine!...domnule Patriciu... whatever...
#572150 (raspuns la: #572149) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de nyx la: 01/10/2010 13:18:29 Modificat la: 01/10/2010 13:18:57
pardon, am uitat sa pui adrisantu la comentar catre tine, monteorule.
cam greu, la varsta ta, sa urmaresti cui si ce i-am zis ha?
#572154 (raspuns la: #572150) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de modigliani la: 01/10/2010 13:21:28
erea ocupat sa faca programa cu muzici si penturi si poizii, n o vazutara comentariu pentru zeu

amu', cam are drieptate, nu te adresezi, asa, ca oricui, LUI, ZEULUI

iti place rima, mah?
daca ma iei membru de partid cu numar mic, la tine n olimp, mai fac una
#572156 (raspuns la: #572154) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
nyx - de monte_oro la: 01/10/2010 13:22:14
e... ti-e greu si tie, mah... asa-i...sa scrii cateva litere... jtiu... cu degete tinerele si ochi naravasi, deh...
#572157 (raspuns la: #572154) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de nyx la: 01/10/2010 13:23:18
n-o vazut ca nu l-o vrut. ca Zeul ii omni deaia si omni deailalta si ubicuu in plus si pe deasuprea.

crez ca ii geloza iurea. altfel videa ca i-am scris comentar mai lung decat tie.
#572158 (raspuns la: #572156) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de nyx la: 01/10/2010 13:24:20
adeca mie mi-i greu sa scriu cateva litere, tie ti-e greu sa vezi cateva cifre.
si mai comentezi, ma? mai comentezi?
tu-ti aripa ta de zeu!
#572160 (raspuns la: #572157) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
nyx - de monte_oro la: 01/10/2010 13:26:43
mie-mi zici.. "tu" sau "voi", e clar?... nu trei puncte, stelute... alea, alea... ca nu furam la fomei impreuna, da?... aaa....commentul asta nu era pentru mine... deci?...aha...
#572161 (raspuns la: #572158) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pi, mah nix mic si rapace... - de monte_oro la: 01/10/2010 13:29:17 Modificat la: 01/10/2010 13:31:03
da ca sa vaz ca-i pentru mine... ar trebui mai intai sa tin minte... ori sa cercetez de fiece data..numarul commentului meu la care... poate... s-o fi raspuns. Plus ca numarul ala e trecut c-un scris mult mai mic si mai palid.... Ce-o fi asa de greu ori ilogic in ce zic.... dzeuleeeeee.... care te-o facut...
#572164 (raspuns la: #572160) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ihim - de modigliani la: 01/10/2010 13:33:54
da' daca ti punem numele la comm, atuncea nu tre' sa tii minte cum te cheama, ma?

tot un draq ie, tot tre' sa tii minte ceva
#572166 (raspuns la: #572164) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
dap - de monte_oro la: 01/10/2010 13:35:30
da ala se vede...fac o regresie scurta...si pac... imi dau seama... Da' la numere ma-ncurc... Io nu mai uit pe nota de plata, bai....delurosule...
#572167 (raspuns la: #572166) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
se vede - de modigliani la: 01/10/2010 13:41:44
dar tocma' n acel moment se poate sa te paleasca dislexia si sa te ajuti mai mult de numere, nu?

vezi, asta i cusurul tau, esti ponturos
#572169 (raspuns la: #572167) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
monte_oro - de nyx la: 01/10/2010 13:42:25
Da' la numere ma-ncurc... Io nu mai uit pe nota de plata, bai....delurosule...

pi da. te duci la restaurantele cunoscute...faci o regresie scurta si pac, iti dai seama cat costa escalopu'.
#572170 (raspuns la: #572167) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
monte_oro - de nyx la: 01/10/2010 13:43:17
ca sa vaz ca-i pentru mine... ar trebui mai intai sa tin minte...

imi dau sama ca-i dificil pentru zei...
#572171 (raspuns la: #572164) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
habar n-ai... - de monte_oro la: 01/10/2010 13:48:08
escalopu intra la ofrande... jertfe... livatii...whatever... Da ce-mi pierd io vremea sa esplic neesplicabilu la moritori...
#572174 (raspuns la: #572170) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de monte_oro la: 01/10/2010 13:49:46
nope...e chielea a dreak pa tine... altfel, ai inteleje...
#572175 (raspuns la: #572171) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de adina.petre la: 01/10/2010 14:33:25
Mai degraba vad o solutie in a restructura complet sistemul de educatie, facand in asa fel incat sa existe un nucleu alcatuit din materiile "de baza", iar restul, materii optionale. Optionale care sa fie alese responsabil, in functie de capacitatile native ale copilului. Ca degeaba ii bagi pe gat chimie si fizica unui copil care are un talent innascut pentru sport, si care are mult mai multa nevoie de antrenament fizic pentru a obtine performanta, decat de a-i sufoca orarul cu materii inutile (pentru el), cum ar fi de exemplu...educatie tehnologica.

Vrem sa le stimulam gandirea critica, ok, dar trebuie sa ii invatam sa cunoasca, sa discearna, sa aleaga in cunostinta de cauza. Dandu-le posibilitatea sa aleaga, sa se dezvolte in domenii care au tangente cu talentele si capacitatile lor naturale, restabilindu-le valori pe baza carora sa-si poata construi singuri principii, dezvoltandu-le simtul civic, orientarea lor catre cunoastere si dezvoltare culturala, astea da, sunt lucruri care cred ca este necesar sa se produca.
#572190 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de adina.petre la: 01/10/2010 14:38:26
Ca sa nu mai vorbim de faptul ca la noi in tara nu se face politica. E o fanfaronada infecta, promovata de analfabeti care nu numai ca n-au nici cele mai elementare notiuni de ideologie politica,unii nu au nici liceul terminat.

Cati dintre cei care alcatuiesc clasa politica actuala au studii de specialitate in domenii conexe vietii politice?

Cati dintre angajatii clasei politice au competentele profesionale sa ocupe posturile pe care le ocupa?

Intr-o epoca a consumerismului, esential ar fi sa fie readusa in prim-plan ideea de "calitate" versus cantitate.
#572192 (raspuns la: #572190) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
tu chiar ai reusit - de GloriaVictis la: 01/10/2010 15:31:50
sa citesti chestia asta?
#572202 (raspuns la: #572192) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de mazariche la: 01/10/2010 15:55:44
hi, hi, de cand o suspectez eu de masochism...
#572204 (raspuns la: #572202) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Gloria - de adina.petre la: 01/10/2010 16:14:52
ihi. exercitii de dezvoltare a rabdarii :)
#572211 (raspuns la: #572202) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Monte_oro - de Motanul Biped la: 01/10/2010 17:30:36
Monte_oro
Recurgi la un limbaj excesiv metaforic ca mulţi dintre credincioşi. Felul cum foloseşti cuvintele “lumină” şi “beznă” nu reprezintă decât nişte metafore.

În lipsa unor dovezi empirice nu se poate spune cu siguranţă că religia reprezintă luminare a minţii ci se poate spune cu siguranţă doar că unii cred acest fapt. Confuzi din nou a crede cu a ştii şi credinţele/convingerile cu dovezile/demonstraţiile.

Chestia cu “religia şi ştiinţa merg mână în mână” (sau echivalente altfel formulate) nu este decât o încercare a creaţioniştilor de a crea iluzia că teoria lor posedă o legitimitate ştiinţifică. Ştiinţa pune accentul pe experiment şi pe supunerea teoriilor la testări nu pe credinţa necondiţionată şi nici pe dogmatizarea propriilor convingeri aşa cum pune religia . Acest aspect este o latură esenţială pentru a deosebi atitudinea ştiinţifică de atitudinea neştiinţifică. Nu este nimic caduc.
#572219 (raspuns la: #572111) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Motane - de monte_oro la: 01/10/2010 17:48:10 Modificat la: 01/10/2010 17:50:24
n-o sa intru intr-o polemica inutila si stearpa... dar pentru luminarea ta..;) limbajul ...cum zici tu... excesiv metaforic... e "defect de poet", dar mi-e si familiar, pur si simplu... Ca is familiarizat si cu scrieri bisericesti, asta e altceva, dar acolo, dupa parerea mea, gasesti - si eu, ca suflet de poet is fascinat de asta - si delicii ale exprimarii metaforice. In rest... in umila mea opinie, esti in eroare... iar aia cu "lipsa dovezilor" e simptomatica pentru "raspopiti", sa spun asa... si nu te avanta iar s-o iei ca pe un afront. Da-i ca si cand vantul... de nu-l vad... nu exista. Da-i stiu existenta, dupa efectele pe care le poate produce. La fel... si cu credinta. Insa, repet... esti liber sa crezi exact cum consideri, dar cu un amendament... expunerea convingerilor nu trebuie sa treaca granita catre un militantism cvasiagresiv... altfel, se pune ca nesocotesti dreptul altuia de a crede ceea ce simte si socoate de cuviinta. Cel putin in discutiile cu mine. Okdk?
#572221 (raspuns la: #572219) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Nyx-vinzi castraveţi la grădinar - de Motanul Biped la: 01/10/2010 17:48:54

Sunt profesor 
Dacă renunţăm la abordarea (quasi)unilaterală a fenomenului religios deja avem o oră în plus pentru fiecare an de lixceu pentru a studia materii din aria curriculară a socio-umanelor (etică, sociologie, politologie etc). Politologia ar merge să fie făcută împreună cu sociologia în cadrul aceluiaşi an (într-un an din clasele IX-XII)-un semestru pentru fiecare.

Este loc în învăţământ şi pentru învăţarea prin joc-cu precădere la clasele mici dar şi la liceu- şi pentru învăţarea prin problematizare/dezbateri (de fapt dezbaterile sunt la baza metodelor de învăţare în ştiinţele socio-umane)

Totuşi discrepanţa în ceea ce priveşte educarea elevului în domeniul ştiinţelor “umane” prin faptul că lipsesc disciplinele unde elevul este învăţat să gândească critic şi liber-acestea sunt (quasi)absente , politologia, sociologia, dreptul nepredându-se în majoritatea liceelor iar filosofia predându-se cel mult un an-iar religia predată în mod (quasi)unilateral confesional este prezntă 12 ani nu este o chestiune care să fie în regulă iar problema trebuie într-un fel sau altul rezolvată. Lipsa de educaţie ştiinţifică şi lipsa de cultivare a gândirii analitice se văd la tot pasul în societatea românească.

Matematica şi ştiinţele socio-umane au rolul de a contribui la evoluţia spirituală a elevului şi de a dezvolta latura analitico-critică. În condiţiile în care orele de matematică (şi orele alocate altor ştiinţe exacte) se reduc iar ştiinţele umane sunt în raport cu religia nişte cenuşărese ale învăţământului(am argumentat mai sus) nu-i de mirare că stăm prost la capitolul gândire analitico-critică.

Să mai adăugăm faptul că teoria evoluţionistă, care are bază ştiinţifică, este predată elevilor doar câteva ore (asta după ce am ajuns de râsul râsului în Europa , eliminând-o din programa de la biologie la un moment dat) în timp ce creaţionismul le este băgat elevilor cu polonicul ?

#572222 (raspuns la: #572137) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de nyx la: 01/10/2010 20:05:32
Sunt profesor

groaznic.
#572234 (raspuns la: #572222) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
M.B. - de Astoniu la: 02/10/2010 09:03:40
[dimpotrivă a fost un rebel şi “un om singur” detaşat de toate “taberele”.] - asta crezi tu despre A. Marino. Eu îmi permit să mă-ndoiesc de el. Deţii tu oare monopolul adevărului? Sau eu sau altul?

Trebuie să facem diferenţa între compararea unor persoane şi compararea unor idei. Nu i-am comparat pe cei doi (Marino şi Călinescu), ci am arătat similitudinea dintre ideile lor... Păcat că entuziasmul revoluţionar nu te lasă să faci "analize critce" mai nuanţate.

[Chestia cu “este păcat a comenta” este o formă de cenzură impusă de teama de incorectitudine în raport cu doctrina teologică a unei religii şi blochează gândirea liberă.]
- nu, nu e o formă de cenzură... e doar o formă de bun simţ... iar unele tăceri nu "blochează", ci protejează. Ce protejează, poate vei înţelege la o anumită vârstă...

[În altă ordine de idei, cuvântul ideologie nu trebuie să aibă un sens peiorativ] -- nici nu l-am folosit în sens peiorativ. Mai analizează.


["Lăsăm la o parte că în mod voalat din cele spuse de tine răzbat ideile conspiraționiste legate de un așa zis complot din afară împotriva culturii române."] - nu văd de unde ai putut deduce "ideile" mele paranoice conspiraţioniste, dar psihologia securiştilor din "iepoca de aur" o cunosc. Şi lor li se părea că unora le umblă prin cap idei "conspiraţioniste" când oamenii vorbeau despre literatură, artă, filozofie etc. Sper că n-ai rămas (sau nu te-ai) contaminat.
#572331 (raspuns la: #572006) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
motane - de Bucu la: 02/10/2010 11:10:32
N-ai demonstrat nimic ai făcut doar niște afirmații eronate precum predarea politologiei=îndoctrinarea marxistă de dinainte de 1989 etc.

nu tin sa demonstrez ceva, ti-am dat un exemplu de politologhie în scoala.
aia era îndoctrinare, tu vrei s-o faci pe baze 'noi', democratice, pe lânga orele de istorie.
ma-ntreb, daca asta-i primul pas, de ce nu propui chiar la fiecare ora câte zece minute politice:

la desen - o sigla de partid
la biologie - care buruieni se potrivesc carui partid
la geografie - unde-si are fiecare sediul
la româna - neologisme des folosite în discursuri populiste
limbi straine - traduceri din dictrine, pe alese

samd

în felul asta împaci si capra si varza,
aduci politologhia la fiecare ora, te culci linistit ca ti-ai împlinit visul.
nu e minunat?

#572338 (raspuns la: #572065) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Astoniule/Tudor Serafim - de Motanul Biped la: 02/10/2010 19:00:27
cu “este păcat a comenta” este o formă de cenzură impusă de teama de incorectitudine în raport cu doctrina teologică a unei religii şi blochează gândirea liberă.]
- nu, nu e o formă de cenzură... e doar o formă de bun simţ... iar unele tăceri nu "blochează", ci protejează. Ce protejează, poate vei înţelege la o anumită vârstă...


Să înțeleg din cele spuse de tine că cine exprimă în mod civilizat opinii contrare doctrinelor unei anumite religii este lipsit de bun simț? Ideea este evident nefondată și este creatoare de cenzură.
Despre ideile oricărui cult, fie acesta politic, religios (nimic special), filosofic sau de altă natură se poate vorbi la liber și în mod civilizat cu opinii pro și contra.
#572383 (raspuns la: #572331) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: