-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

O problemă bosno-irakiană


de Motanul Biped la: 01/10/2010 08:20:09
rezumat: Cu ocazia alegerilor din Bosnia din data de 03.10.2010
taguri: Salonul 
voteaza:Într-un stat laic modern există o separare riguroasă între sfera publică şi sfera privată. În cadrul unui astfel de stat noţiunea de cetăţenie aparţine sferei publice iar noţiuni cum ar fi etnia şi apartenenţa confesională aparţin sferei private. În consecinţă, o naţie modernă se defineşte nu în baza criteriului etnic sau în baza citeriului confesional ci în baza criteriului civic.
Pentru ca modernitatea unei naţiuni să fie funcţională este nevoie atât de un cadru juridic adecvat cât şi de o masă critică de oameni cu mentalităţi corespunzătoare.
Ca urmare a celor afirmate mai sus, într-un stat laic modern singurele argumente care contează din punct de vedere politic sunt acelea care au incidenţă cu sfera publică iar argumentele din domeniul sferei private cum ar fi etnia şi confesiunea nu au (din punct de vedere politic) nici o importanţă.
Un corolar al afirmaţiei precedente este acela că într-o ţară civilizată clivajul politic se face în baza doctrinelor poltice susţinute de fiecare partid în parte şi nu în baza etniei sau a confesiunii. Altfel spus, într-o ţară civilizată există partide liberale, social democrate, populare şi de altă factură în a căror compotenţă intră cetăţeni ai ţării respective de toate etniile şi de toate confesiunile. Astfel într-o ţară civilizată avem de a face cu o societate care este cu adevărat plurietnică şi nu cu o reuniune disjunctă de comunităţi etnice.
Din nefericire, atât în Irak cât şi în Bosnia clivajul politic se face după criterii etno-confesionale. În Irak, în loc să existe partide liberale, social democrate şi de altă factură care să aibă în componentă lor atât şiiţi cât şi suniţi şi kurzi, există partide sunite, partide şiite şi paride kurde. În Bosnia, în loc să existe partide liberale, social democrate şi de altă factură care să aibă în componentă lor atât musulmani cât şi sârbi şi croaţi, există partide musulmane, partide sârbe şi paride croate. Acest fapt face ca atât Irakul cât şi Bosnia să nu fie nişte societăţi plurietnice ci nişte reuniuni disjuncte de comunităţi etnice.
Închei cu speranţa că atât Irakul cât şi Bosnia vor deveni nişte societăţi cu adevărat plurietnice în care clivajul politic să se facă după criteriul doctrinelor politice.

comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (9):


Mbon... da' tu ... - de monte_oro la: 01/10/2010 08:44:02
iti faci aci lucrarea de doctorat... sau cum? tema o fi fascinanta... da' orisicat...
#572071 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Intruder la: 01/10/2010 09:16:04
cunosti ceva din istoria acestor tari?
ai auzit de identitate culturala?
#572088 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
betie de cuvinte - de nyx la: 01/10/2010 15:16:22
ce-i aceea 'modernitate functionala'?

#572199 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
wtf - de proletaru la: 01/10/2010 17:09:04
pai ce faci neica, acum publici cursuri?
#572216 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de latu la: 01/10/2010 19:28:38
Închei cu speranţa că atât Irakul cât şi Bosnia vor deveni nişte societăţi cu adevărat plurietnice în care clivajul politic să se facă după criteriul doctrinelor politice.
Empirismul lirico-etnic continut de textul cu destinatie si scop nedefinit se incheie cu enuntul unei utopii, care poate fi asociata perfect cu restul, daca acceptam ideea de a vorbi discutii.

Daca nu, deci pentru ca celor scrise sa le poata fi atribuita oarece relevantza, ar trebui sa contina macar urmele a ceea ce ne-am obisnuit a numi "substantza".
#572226 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Vecinatatea... - de adynet1 la: 01/10/2010 20:51:21
europeana a Bosniei, da sperante ca regimul ei sa se dezvolte in mod liberal, tinand cont de orientare politica si mai putin de cea etnica.
N-as spune acelasi lucru despre Irak a carei singura tangenta cu liberalismul occidental s-a construit prin interventia militara a fortelor unite. Influenta tribala va continua sa domine dezvoltarea ei ca stat laic modern.
#572243 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ady - de Intruder la: 01/10/2010 20:58:03
in Irak si-n toata zona, nici nu se pune in ecuatie dezvoltarea unui stat laic...nici ca idee.
#572245 (raspuns la: #572243) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Intruder - de adynet1 la: 01/10/2010 21:05:36
Clar!
#572249 (raspuns la: #572245) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
In Irak - de monte_oro la: 01/10/2010 21:44:23
...se pune doar problema...petrolului. C-atata au putut gandi americanii, dupa ce le-a traznit ideea de a-l da jos pe Saddam. Saddam, care tine Iranul in sah si nici nu avea glume cu grupari gen Al-Qaida. Avand puterea absoluta, nu se cobora la nivel de terorism.Dar, deh, l-o pus dracu sa intre in Kuweit, ascultand de ordinul americanilor... si sa-si semneze condamnarea. Bosnia... deh.. alta inventie cu iz american... nauc. Ce n-a putut Mahomed... ca s-a lovit de Iancu de Hunedoara... reusi America... well... exportatoare de... democratie. Ja, sure...
#572264 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...