-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Cum devin “sarlatanii” “mari ctitori si ocrotitori de manastiri”


de Axel la: 03/11/2004 16:56:00
modificat la: 07/11/2004 23:23:16
voteaza:
Evenimentul Zilei, Noiembrie 03, 2004
Autor: Gelu Trandafir

Ca sa te transformi din “sarlatan” in “mare ctitor de manastire” iti trebuie doar o semnatura. Dupa experienta “Regele Mihai”, Adrian Nastase a inteles cum poate cumpara tacerea personajelor incomode. La juma’ de pret. Dai o parte din ce ai luat abuziv. Retrocedezi cu masura.

Prin vara speram intr-o posibila reinnoire a Bisericii. Aroganta sepepista manifestata de Iliescu si Nastase la Putna era taxata curajos de arhiepiscopul Pimen. Curajul l-a parasit tot in debutul campaniei electorale, cind Nastase a comis “prostia istorica” despre care vorbea Iliescu: a semnat reimproprietarirea cu 95.000 de hectare de padure a Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor (din cele 192.000 pe care le-au confiscat mentorii sai). Asa ca, a doua zi dupa ce patriarhul il afurisea pe Basescu pentru nastrusnica-i propunere (cu legiferarea casatoriilor intre homosexuali), Pimen il beatifica pe Nastase. Nastase, “sarlatanul” “arogant si dispretuitor” din iulie, devenea “marele ctitor si ocrotitor al manastirilor” din octombrie. Mai ceva ca tilharul de pe cruce.

La inceputul toamnei trecea prin parlament un proiect de lege, asa-numit de “sanatate a reproducerii”. Acesta consfintea, in premiera, dupa cum se lauda chiar ministrul sanatatii, dreptul la avort, “fara consimtamintul parintilor sau al tutorilor legali, al adolescentelor si tinerelor care au capacitate de consimtamint”. Legea initiata de ministrul PSD Brinzan contrazicea flagrant pozitia exprimata de Biserica Ortodoxa Romana, reamintita constant de patriarh cu ocazia Pastoralelor de Craciun. Cu aprobarea Ministerului Educatiei - condus tot de un ministru PSD, Athanasiu -, manualele de “sanatate a reproducerii” ii invata pe elevii drept-maritori ca “legiferarea casatoriei intre homosexuali in anumite state reprezinta un cistig cert”. Ati auzit vreun cuvint de dojana din partea Patriarhiei? L-ati vazut pe patriarh altoindu-i una pe spate cu toiagul sau arhieresc tinarului Brinzan sau traseistului politic Athanasiu? L-ati auzit pe patriarh sa tune ca, “in timp ce se aflau pe Dealul Mitropoliei, (...) sute de mii de credinciosi au luat cunostinta cu indignare” de proiectul de lege propus de ministrul Brinzan sau de manualele girate de Athanasiu?
A reactionat vreodata public, cu tarie, cind oamenii guvernului propuneau legalizarea prostitutiei? Nu. Tacere.
Cind urmasii comunistilor fac abuzuri, o iau pe aratura sau isi exhiba imoralitatea, patriarhul tace. Atunci cica respecta separatia dintre Biserica si Stat. Cind e sa fie pusa la punct opozitia, patriarhul se aliaza cu urmasii comunistilor. Doar i-au promis ca-i construiesc o catedrala. Oamenii trebuie deci sa ramina la putere. Patriarhul nu se da in laturi sa se puna unealta in mina PSD si transmite ca Agerpres-ul de pe vremuri: “Sute de mii de credinciosi au luat cunostinta cu indignare de opiniile exprimate public de domnul Traian Basescu, primarul general al Capitalei, in legatura cu legalizarea prostitutiei si sustinerea casatoriilor intre cuplurile de homosexuali”. Asa a debutat campania electorala. PSD-ul nu a lipit afise. L-a asmutit pe patriarh asupra opozitiei.
Noi intelegem ca s-a negociat la greu, dar ce sa mai inteleaga credinciosul din toate aceste linguseli, taceri vinovate sau rabufniri arhieresti? Nu se tem ierarhii ca-si smintesc turma cu toate aceste slalomuri printre declaratii si interese? Pozitiile lor publice au aspectul rafuielii cu personaje care nu le sint pe plac, al santajului chiar, nu sint nicidecum expresia unei biserici puternice, separate de stat, pazitoare a moravurilor, in stare sa-i insufleteasca pe credinciosi sa se pazeasca de pacate si sa aleaga calea cea grea a mintuirii.
Si inca o constatare. Inainte de 1989, nu le puteai cere nici macar ierarhilor sa fie martiri. Multi le-am putut scuza, cumva, tacerea, chiar colaborarea cu comunistii. Dar dupa ‘89 am vazut cum ierarhii BOR, cu putine si notabile exceptii, au fost zmei cu Radu Vasile sau Constantinescu si mielusei cu Nastase si Iliescu, stapinii dosarelor.


Opinii...?
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (1):


aiurea - de DONNA la: 17/11/2004 02:58:10

ce nu pot intelege ,este cum se implica patriarhul, desi....eu stiam ca a colaborat cu secu
mai in tineretea Mariei Sale
eu pot doar sa iti spun ca mi-a spart casa o persoana recomandata de un preot....si ajutata de mine , caci nu avusese unde sa stea...
acum mai cred intr-un singur preot, care imi e duhovnic,
si asta pentru ca nu e plin de dogmatisme.....ca ceilalti,
si nu face politica....
si pot aborda chiar orice subiect in discutiile cu el
#28972 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: