-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

La cald despre profesori, la rece despre învăţământ...


de Astoniu la: 03/10/2010 17:42:25
rezumat: învăţământ românesc
taguri: sociale polemice Salonul 
voteaza:
Se pare că unii profesori nu-şi înţeleg statutul profesional şi deontologic, din moment ce luptă pentru schimbarea unor norme sociale în educaţie, fără a cunoaşte adevărata amploare a fenomenului educaţional.
A scoate religia din şcoli sau a prezenta ["la liber (nimic special)"] diverse doctrine filozofice, politice, socio-culturale, cu scopul aparent de a da posibilitatea copiilor să aleagă "în cunoştinţă de cauză", fără "imixtiunea" părinţilor, denotă o neînţelegere a psihologiei copilului, a familiei şi nu în ultimul rând, a psihologiei sociale. Dacă ar fi să judecăm copilul, apoi puberul, adolescentul şi tânărul, după capacităţile lor de a alege în cunoştinţă de cauză, ar trebui să ne gândim în primul rând la dreptul lor de a vota, măcar pentru a face o comparaţie. Oare aceşti profesori şi-au pus întrebarea de ce tinerii trebuie să împlinească vârsta de 18 ani pentru a intra pe deplin în drepturile lor cetăţeneşti? Aici au o temă de reflecţie.
Sistemul juridic din mai multe ţări nu-i consideră apţi să decidă care e alegerea lor politică până la vârsta adultă (care diferă de la ţară la ţară). Atunci de ce unii profesori "revoluţionari" trec peste evaluarea juridică? Comparativ, nu tot atât de spinoasă este şi alegerea unei materii de studiu pentru un copil minor? Sunt suficiente dovezi (din psihologie, psihiatrie, sociologie) că elevii de până la 14-15 ani nu sunt capabili să ia decizii libere fără a fi influenţaţi. A trece cu vederea aceste dovezi, înseamnă a ignora procesul de dezvoltare normală al copilului. Ceea ce denotă cel puţin o lipsă de deontologie a educatorilor respectivi.
Ei ignoră problemele psihice ca deficienţele cognitive (de diverse cauze), abandonul şcolar, situaţiile defavorizante ale mediului educaţional (şcoli insalubre, "rău-famate", profesori incompetenţi, lipsa consilierilor psihologici etc.), familial (familii dezorganizate, relaţii tensionate de familie etc.), social (situaţia economică a familiei, situaţia etnică, etc.). Ei nu mai văd cazurile de copii autişti (în creştere în ultimul timp), copii cu uşoare afecţiuni psihice, sau mai grav, cu diferite grade de retard. Ca şi când ei ar cunoaşte realităţile, au impresia că aceşti copii sunt în stare să ia decizii libere pentru viitorul lor. Ca şi când părinţii ar fi obligaţi să-şi ducă odraslele în laboratorul lor social şi să le mai şi mulţumească pentru înalta educaţie furnizată. Pe lângă astea, ei ar vrea să mai schimbe şi legile, ca părinţii să poată controla tot mai puţin dezvoltarea propriilor copii... Până unde?
Bineînţeles că programa unor materii opţionale, cum este şi religia, ar trebui schimbată. În cele mai multe cazuri este inadecvată şi prost întocmită. Dar cum ar fi să vină cineva din afara sistemului şi să spună ce trebuie predat la clasă? Sau cum ar fi ca istoricii să spună ce ar trebui să conţină un manual de matematică, profesorii de educaţie fizică să spună ce ar trebui predat la limba română, matematicienii să facă manuale de religie şi profesorii de franceză pe cele de chimie sau fizică? Curat caragialesc... Una e să-ţi dai cu părerea şi alta e să vrei legiferarea unor domenii la care nu te pricepi.
Iar dacă aceşti profesori vor să influenţeze şi opiniile părinţilor, să se gândească bine, că şi ei au fost educaţi de cineva, în trecut. Iar la rândul lor, ei sunt cei care educă azi părinţii de mâine. Aşa cum îi vom educa azi pe copiii noştri, aşa îi vom avea mâine pe adulţii care ne vor plăti (sau nu?) pensiile de mâine, care vor construi oraşele viitorului, industria şi economia de mâine, care-şi vor educa (sau nu) copiii de mâine. Care le vor mulţumi bătrânilor profesori, dacă vor avea de ce. Viitoarele generaţii de copii nu vor veni din neant. Ei vor fi copiii celor educaţi azi de aceşti profesori!
Unde mai încape comparaţia dintre deontologia dascălilor şi cea a celorlalte categorii profesionale? Adică avocaţii trebuie să-şi respecte clienţii, medicii trebuie să respecte jurământul lui Hipocrate, iar profesorii nu trebuie să respecte nimic? Dimpotrivă. Şi ei au un cod deontologic, dar se pare că unii nu vor să audă de el. Oare de ce? Ca să poată face experimente pe copiii altora? Ca să se interpună între familie şi copii? Ca să creeze viitorul "om nou", civilizat şi multilateral dezvoltat? Parcă am mai auzit despre asta undeva... Ei nu ştiu oare ce e "feed-back"-ul natural, dezvoltarea liberă şi neinfluenţată a unei societăţi? Respectarea cutumelor sociale, a valorilor tradiţionale, a valorilor umane, a fiziologiei şi sănătăţii copiilor (unde şi sănătatea mintală este inclusă, nu numai cea fizică...) nu mai contează pentru noul dascăl? Oare ce valori sunt acelea exprimate "la liber"? Alea sinonime cu valorile exprimate "la piaţă"?
Reforma în învăţământ trebuia să înceapă cu dumneavoastră, domnilor profesori. Nu cu copiii. După ce am fi avut nişte dascăli pertinenţi, am fi putut educa în douăzeci de ani o tânără generaţie lucidă, cu capul pe umeri, care să-şi cunoască şi tradiţiile şi capacităţile moderne. Dar n-avem. Din păcate rezultatele încep să se vadă.
Ce să mai putem spune despre sistemul învăţământului românesc ? Sau despre cel juridic? Ce sistem juridic şi legislativ (în afară de cel românesc!) mai tolerează atâtea experimente educaţionale pe copii? În ce ţară bananieră se mai fac atâtea schimbări fără noimă? Au activiştii noştri politici vreo idee despre ce ne rezervă viitorul? Nu! Aici Nassim Taleb are un cuvânt foarte pertinent de spus: "pur şi simplu nu putem prevedea viitorul, oricât ne-am strădui" (din cartea lui, "Lebăda Neagră"). Şi chiar o dovedeşte, nu numai constată... Atunci noi românii la ce să ne mai aşteptăm? Să ne rugăm să ne pice din cer nişte dascăli mai buni, sau să fim pregătiţi să ne creştem copiii aşa cum ştim noi, fiecare părinte în parte? Aşa cum nu de puţine ori românii s-au descurcat în familiile lor mai bine decât în societate...
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (7):


2 in 1 - de proletaru la: 03/10/2010 18:54:37
nimic nou sub soare, atat ca atitudine cat si ca limbaj.
daca tu si motanul biped sunteti totusi doua persoane distincte (sau colegi de camera), corespondati, oameni buni, pe privat enormitatile astea de tip "se pare", "se zice"...
"[...] A scoate religia din şcoli sau a prezenta ["la liber (nimic special)"] diverse doctrine filozofice, politice, socio-culturale, cu scopul aparent de a da posibilitatea copiilor să aleagă "în cunoştinţă de cauză", fără "imixtiunea" părinţilor, denotă o neînţelegere a psihologiei copilului, a familiei şi nu în ultimul rând, a psihologiei sociale[...]"
- sunt afirmatii total nefondate. asemenea enunturi cer o demonstratie.
as vrea sa stiu in temeiul caror studii invoci asemenea propozitii (n-au alta valoare)?

nu mai pun la socoteala ca le pui pe toate in "blender" si le tratezi cu o jalnica superficialitate. iata o mostra:
"[...] Dar cum ar fi să vină cineva din afara sistemului şi să spună ce trebuie predat la clasă? Sau cum ar fi ca istoricii să spună ce ar trebui să conţină un manual de matematică, profesorii de educaţie fizică să spună ce ar trebui predat la limba română, matematicienii să facă manuale de religie şi profesorii de franceză pe cele de chimie sau fizică? Curat caragialesc [...]"
#572522 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de nyx la: 03/10/2010 19:41:25
Reforma în învăţământ trebuia să înceapă cu dumneavoastră, domnilor profesori. Nu cu copiii.

trebuie sa-nceapa chiar de mai sus.
#572532 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Baby Mititelu la: 03/10/2010 20:33:26
Cand poate copilul alege in "cunostinta de cauza"?
Tu ai ce ai cu religia in scoli...:)) Bine predata ar putea fi de mult folos!
Si nu, familiile romanesti nu se mai descurca...sunt intr-o criza serioasa.
#572537 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
* * * - de Astoniu la: 03/10/2010 23:49:38
["sunt afirmatii total nefondate. asemenea enunturi cer o demonstratie.
as vrea sa stiu in temeiul caror studii invoci asemenea propozitii (n-au alta valoare)?] -
Tocmai am vorbit despre o carte - "Drumul către tine însuţi", scrisă de un psihiatru american, Scott Peck. Dacă vrei să te lămureşti, citeşte-o.
Iată un citat din cartea asta:
" Deoarece copiilor le lipseşte capacitatea de a-şi da seama cît de nepotrivite sînt aceste lucruri (( ...fuga de responsabilitate a unor părinţi şi aruncarea responsabilităţilor pe seama copiilor)), ei vor accepta deseori această responsabilitate, şi în măsura în care o acceptă, vor deveni nevrotici..."

J. Piaget susţine că adolescenţa este vârsta la care se desăvîrşeşte gândirea logică (operaţiunile mentale logice, combinatorice, clasificarea etc.), aptitudinile de argumentare - contraargumentare, demonstrare, elaborare de ipoteze. Iar pentru a face alegeri libere, în cunoştinţă de cauză, copiii au nevoie de această gândire abstractă (formalism care începe să se dezvolte între 11-15 ani). Toată maturizarea copilului este defapt un lung proces bio-psihic. Şi fiecare copil are ritmul lui de dezvoltare; unii mai alert, alţii mai lent.
Chiar şi de pe "site"-urile româneşti de psihologie poţi să te lămureşti dacă vrei.
Vorbeşti de "studii"? Dar autori consacraţi, ca Jung, Adler, P.Janet nu-s buni? Câte titluri de cărţi doreşti să-ţi dau?


nu mai pun la socoteala ca le pui pe toate in "blender" si le tratezi cu o jalnica superficialitate. iata o mostra:
"[...] Dar cum ar fi să vină cineva din afara sistemului şi să spună ce trebuie predat la clasă? Sau cum ar fi ca istoricii să spună ce ar trebui să conţină un manual de matematică, profesorii de educaţie fizică să spună ce ar trebui predat la limba română, matematicienii să facă manuale de religie şi profesorii de franceză pe cele de chimie sau fizică? Curat caragialesc [...]" - mostra asta cred că e elocventă şi pentru înţelegerea ta... (sau n-ai citit "La moşi" a lui Caragiale?)
#572563 (raspuns la: #572522) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
* * * - de Astoniu la: 04/10/2010 00:04:02
N-am nimic cu religia în şcoli şi nu era subiectul meu, până nu am văzut cum e abordat chiar de către unii profesori (cum e şi cazul prof. Emil Moise). Materia e opţională şi aşa ar trebui să rămână. Dacă ar deveni obligatorie ar fi mai rău, pentru că ar întâmpina binecunoscuta opoziţie a tinerilor la ceea ce este obligatoriu.

Problema disputelor inutile şi interminabile pe tema religiei vine din necunoaştere. Despre răspândirea ideilor greşite despre religie, vorbeşte şi Jung :

"Se uită cu totul că religia celor două mii de ani care s-au scurs reprezintă o atitudine psihologică, un anume mod de adaptare la lumea interioară şi la cea din afară, care a produs o anumită formă de cultură şi prin aceasta, o atmosferă pe care contestarea intelectuală nu o poate influenţa." (pg.200, C. G. Jung, Opere complete, vol.6, Tipuri psihologice - Ed. Trei, 2004)
#572564 (raspuns la: #572537) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de RSI la: 04/10/2010 13:36:34
Tara arde si baba se piaptana! Cum ar zice un faimos autor popular, ramas din nefericire necunoscut... :))
#572603 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
* * * - de Astoniu la: 05/10/2010 09:44:14
Da domnilor, de pe vremea lu' nenea Iancu în România babele se tot piaptănă. Bine că mai are ce arde în ţară...
#572778 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: