Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Altruism sau egoism?


de iachy la: 06/11/2004 12:13:00
modificat la: 07/11/2004 23:04:49
voteaza:
Cindva, cineva spunea ca iubirea este un sentiment egoist si nicidecum unul altruist ! Si argumenta prin faptul ca atunci cind iubesti cu adevarat nu astepti nimic in schimb de la persoana respectiva ... iubesti neconditionat . Si aici apare problema . Nu cumva atunci cind iubim asteptam sa ni se raspunda la fel ? ASteptam in schimb iubire .Si daca aceasta nu vine, uneori iubirea noatra se transforma in ura sau indiferenta .Nu stiu cit este de adevarat dar m-am tot gindit la acest subiect.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (11):


Asteptam in schimb cel putin cit oferim... - de camyb1981 la: 10/11/2004 12:26:37
Nu asteptam doar iubire, ci si respect, tandrete, daruire si o multime de alte lucruri; cine zice ca nu asteapta nimic in schimb minte!Mi s-a intimplat sa renunt la o mare iubire, de exemplu, dar nu din prea multa daruire, ci pentru ca orgoliul meu suferise o lovitura cumplita si umilinta nu intra pe lista mea de atitudini...

Nu exista iubire neconditionata, orice sentiment e conditionat de ceva, e adevarat ca uneori ne dam seama doar dupa estomparea sau disparitia lui...

Eu ofer mult si astept foarte mult si cred ca a doua parte e general valabila. Nu trebuie sa recunosteti decit fata de voi, mie imi e de-ajuns ca stiu.
#28223 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
iachy, - de anisia la: 11/11/2004 15:12:28
egoism este cand ne iubim pe noi insine mai mult decat pe obiectul iubirii noastre.
altruism este cand din prea multa dragoste il lasam pe celalalt sa plece de indata ce a inceput sa plece.
#28420 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
De la iachy - de iachy la: 16/11/2004 12:24:19

Il lasam sa plece din altruism sau pentru ca ne este ranita mindria ?
#28853 (raspuns la: #28420) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Iubirea e de mai multe feluri ... - de desdemona la: 16/11/2004 15:33:18
S-ar putea clasifica in iubire pura si atasament. Si combinatii intre cele doua. Regula e ca niciodata, in nici o relatie, partea de iubire pura nu creeaza probleme, acestea venind de la atasament.
Atasamentul e in stransa legatura cu egoul, conditionarile, amintirile placute sau nu. Iubirea pura e ceva foarte inaltator si care poate transforma persoana care o simte in ceva deosebit.

Exista iubire de ambele feluri in toate relatiile: mama-copil, frate-sora sau frate-frate, prieten-prieten, iubit-iubita, si intre persoane care se cunosc mai putin profund (colegi, cunostinte, amici virtuali - prin internet). Iubirea pura este total dezinteresata, singura grija a celui care o are fiind sa o exprime si sa se bucure de ea. Atasamentul implica dorinta de a poseda intr-o masura persoana iubita (a-i poseda timpul, atentia, dorintele, asteptarea unui raspuns pe masura). Asa apar gelozia, dezamagirea, dorinta de dominare, sacaiala, revolta. Daca iubirea ar fi perfect pura dintru inceput aceste probleme nu ar exista.
Cred ca exemplul cel mai bun de iubire absolut pura este (cu scuzele de rigoare pentru cei cu alte credinte) dat de Isus. El spunea ca trebuie sa ne iubim dusmanii, si cand cineva iti da o palma sa intorci si obrazul celalalt. Acum acest principiu e considerat inaplicabil, si cei ce il invoca sunt crezuti ipocriti. Dar in cazul lui Isus chiar era adevarat, el ii iubea pe toti (fie ei chiar pacatosi, chiar pe calaii sai) indiferent de ceea ce facusera si ce gandeau. Ca sa ai o iubire atat de pura trebuie sa ai o inima foarte mare, si sa fii foarte generos. Si trebuie sa ierti din inima orice scapare si orice greseala - eroarea e omenenasca.

Exemple de atasamente:
1. parinti-copii. Cand copiii sunt mici unii parinti ii impiedica sa iasa din casa singuri ca sa nu se loveasca, sa nu sufere. Uneori chiar si dupa ce copiii lor sunt adulti, ei sunt tinuti 'din scurt' si toate iesirile le sunt controlate (daca nu insotite). Parintii prefera sa ii aiba in casa lor ca sa nu fie singuri la batranete, dar nu isi dau seama ca, daca nu ii lasa sa 'zboare liberi' tinerii vor deveni infirmi in vointa si judecata lor.
2. Intre prieteni. Daca unul din ei uita aniversarea celuilalt, al doilea se va 'razbuna' uitand la randul lui aniversarea primului. Si daca unul nu il suna pe celalalt, nici celalalt nu va suna, fiindca asteapta sa fie cautat primul.
3. In familie. Daca ai uitat la o aniversare, sau un craciun, sa trimiti felicitarea, ei devin reci, la a doua sau a treia omisiune, nici ei nu iti mai scriu. Daca l-ai vizitat pe varul X de 3 ori si pe matusa Y doar de doua ori, ea nu te mai invita la masa festiva de familie.
4. Intre soti - gelozia si dorinta de-a fi 'lipiti' tot timpul unul de altul, in caz contrar venind reprosuri, banuieli, insinuari, conflict. Dorinta de-a rapi libertatea celuilalt (sa nu mai faca ce vrea, ci doar ce zic eu, sa nu discute cu nimeni numai cu mine, sa nu ...).

De obicei exista in fiecare fel de-a iubi o proportie de iubire pura si una de atasament. Cea care ne face sa suferim e atasamentul, al nostru sau al altuia. Si atasamentul presupune egoism. Insa iubirea pura e cel mai pur altruism.

Desdemona
#28873 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
iachy - de anisia la: 16/11/2004 23:30:54
chestia cu mandria ranita nu intra in calcul cand iubesti. iar cand simti ca omul a inceput sa plece inseamna ca a incetat sa te mai iubeasca, si atunci il lasi sa plece. dragoste cu sila nu se poate... cam asta era altruismul ce-l definisem..
#28957 (raspuns la: #28853) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
eu nu prea inteleg cum se int - de (anonim) la: 25/11/2004 15:26:58
eu nu prea inteleg cum se intampla cu altruismul si egoismul pe care tu le definesti cu atata siguranta.
cum adica obiectul iubirii noastre.tu materializezi iubirea intr-un obiect?daca e obiect atunci nu mai e iubire.
iubirea e...i u b i r e...are drept "obiect"ca sa te citez, desi nu vreau,un suflet pereche cu tine
iar altruismul pe care tu il numesti din prea multa dragoste, nu e nici macar din dragoste, e din teama de suferinta, deci de egoism ...
poate gresesc...dar eu ma aflu in situatia de a lasa pe cineva sa plece, si crede-ma din prea multa dragoste nu-l pot lasa...lupt pana la capat, desi m-am gandit ca...
#29813 (raspuns la: #28420) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
anonimule, #29813 - de anisia la: 30/11/2004 12:07:45
asta este diferenta dintre oameni!!! tu si eu nu suntem la fel!

ceea ce pentru mine este altruism, pentru tine este egoism. ceea ce pentru mine este prea multa dragoste, pentru tine e teama de suferinta. suntem facuti din aluaturi diferite.

eu nu am spus ca ceea ce fac din prea multa dragoste (sa-l las sa plece) nu ma va face sa sufar. ba da, voi suferi! dar pentru cat timp? toate trec la un moment dat... in opozitie insa, daca m-as fi agatzat ca inecatu de orice mic truc pentru a nu-l lasa sa plece, as fi suferit infinit mai mult traind o iluzie. intelegi?

in ceea ce priveste "obiectul iubirii"...este un fel de-a spune. ar fi fost mai usor de inteles ideea daca as fi scris "subiectul iubirii" , "omul iubit" ?
#30190 (raspuns la: #29813) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Cred ca exemplul cel mai bun - de mya la: 14/12/2004 20:22:04
Cred ca exemplul cel mai bun de iubire absolut pura este (cu scuzele de rigoare pentru cei cu alte credinte) dat de Isus. El spunea ca trebuie sa ne iubim dusmanii, si cand cineva iti da o palma sa intorci si obrazul celalalt. Acum acest principiu e considerat inaplicabil, si cei ce il invoca sunt crezuti ipocriti. Dar in cazul lui Isus chiar era adevarat, el ii iubea pe toti (fie ei chiar pacatosi, chiar pe calaii sai) indiferent de ceea ce facusera si ce gandeau. Ca sa ai o iubire atat de pura trebuie sa ai o inima foarte mare, si sa fii foarte generos. Si trebuie sa ierti din inima orice scapare si orice greseala - eroarea e omenenasca.

Isus nu avea numai o inima mare, avea o perceptie fara de margini, a absolutului daca pot sa ma exprim asa. In sensul ca era atat de "in joy" - in contat direct/fericire deplina - cu Dumnezeu incat vedea in jur numai creatia lui Dumnezeu. Tot din jur, natura, pietre, stele, oameni, tot. D-aia a zis ca trebuie sa ne iubim dusmanii si sa intoarcem obrazul. In sensul asta. Adica sa ajungi sa vezi totul in jur prin prisma creatiei divine si sa fii tolerant cu toti (si sa-i iubesti in egala masura, chiar daca iti dau palme...in sensul figurat). E ca si cum Dumnezeu e tatal tau si al tuturor (al creatiei in fond). Ei bine, acest tata (sau mama sau "ceva-ul", cum il percepe fiecare) are aceeasi dragoste egala fata de toti ca doar el i-a creat pe toti. E precum un parinte care-si iubeste copiii in aceeasi masura, indiferent de faptele copiilor.

Asta e dragostea fara conditii, iubirea pura, fara de limite. Restul sunt apa de ploaie (daca facem comparatia cu dragostea divina) sau ma rog...ceva de genul o steluta mica fata de o galaxie de sori. E ca si cum ai compara culorile celui mai frumos curcubeu care coboara peste o vale cu...culoarea mov, simpla, doar ea.

Stiu ca nu are legatura cu subiectul initial comentariul meu dar mi-a venit sa scriu aici. Sper ca nu v-ati suparat.
#31650 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pentru iachy - de casandra_radu la: 07/08/2006 11:46:29
Asa este, numai ca aceea nu este iubire, e doar numita iubire iar respectiva persoana sustine ca iubeste si e convinsa ca iubeste.
#137773 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
hmmm - de Dutz la: 13/06/2008 01:56:42
nush, eu vad lucrurile asa, nu exista iubire in care sa regasim numai altruism, iubirea e atat o forma de a cere dar si o forma de a te descarca.
De cele mai multe ori cand spunem cuiva "te iubesc", avem aspectanta de a auzi acelasi lucru, oferind iubire noi cerem acelasi lucru. Ne suparam cand nu ni se raspunde, avem indoieli in privintza dezvaluirii facute, acest lucru se infaptuieste atunci cand nu primim raspunsul scontat. Cand totusi obtinem c dorim, ne simtim impliniti, plini de viatza, una dintre nevoile noastre a fost satisfacuta.
Iubirea ca descarcare, psihicul uman este guvernat de forte mai mult sau mai putin cunoscute, ceea ce este concret in privintza lor este ca cauta mereu o cale de a se descarca, de a se stinge atingand placerea.
Iubirea este una dintre acele forme, obtinerea placerii este indicele dezlantuirii prin descarcare din inconstient in plan real a pulsiunilor.
#317637 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de maria_ricky la: 18/11/2008 01:55:03


E foarte greu sa definim iubirea.Iubirea este ceva sfint,ceva sacru care nu se calca in picioare.Noi oamenii uitam aceste lucruri si foarte des ranim persoanele apropiate noua.Oare chiar stim ce inseamna sa iubim cu adevarat?Sa iubim fara sa cerem ceva in schimb?Sa iubim neconditionat?Sa respectam sentimentul ce se chiama IUBIRE?
#363898 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: