Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

HOMO SAPIENS. O GRESEALA A NATURII ?


de gabyp la: 06/11/2010 12:53:18
rezumat: HOMO SAPIENS. O GRESEALA A NATURII
voteaza:
HOMO SAPIENS

Singura specie care distruge profund mediul de viata si distruge totul asemena unui virus cum nici o alta specie cunoscuta nu a facut asta…

Natura.Natura are inteligenta.O inteligenta, as spune nativa, care face ca totul sa fie perfect echilibrat. Un echilibru perfect.Ganditi-va la biodiversitatea Terrei,la multitudinea de specii care traiesc intr-o armonie perfecta cu natura.Totul este “calculat” nimic nu este lasat la voia intamplarii.Atunci de ce ne-a creat pe noi? De 5-7000 de ani de cand a aparut Homo Sapiens totul s-a schimbat radical. De ce a creat o specie care se intoarce impotriva ei? O specie care la un moment dat o sa distruga tot. Cand a mai creat natura, in toata istoria cunoscuta a pamantului, o specie care sa provoace extinctia altor specii? Extinctia totala!…..O specie care nu respecta nici o regula? O specie care sa fie atat de aproape de distrugerea totala a intregului ecosistem?

Va spun eu:
NICIODATA

Parerea mea este ca noi, specia umana, Homo Sapiens, nu facem parte din marele plan, din marele echilibru. Noi suntem o greseala, o eroare genetica, provocata de anumiti factori acum mii de ani. Cel mai radical se exprima Arthur Koestler cand spune: “Istoria dezastruoasa a speciei noastre arata inutilitatea tuturor incercarilor de a face diagnoza fara a tine cont de posibilitatea ca Homo Sapiens este o victima a unei dintre nenumaratele greseli ale evolutiei.”

Analizele (ADN) comparate dintre marile maimute antropomorfe contemporane si om, arata ca s-ar putea sa se fi ajuns la forma Homo Sapiens prin involutia primatelor. O fixare a elementelor degenerative, prin cosanguinizare. BGC- conversia alterata a genelor. Deci, nu evolutie ci schimbarea rasei prin ….. involutie. Asta ar explica de ce apare modificarea doar intr-un mic areal. (Si nu pe toata suprafata locuita de ramapithecine.)

De ce toate legendele atribuie creatia unor forte mai presus de natura?

Poate datorita faptului ca asa si este. Noi suntem o eroare in marele ciclu al vietii.

V-ati intrebat vreodata de ce? De ce noi avem atatea boli, mii de boli, multe incurabile (Ebola, Poliomielita, Lupus eritematos, GripaBoala, Creuzfeldt – Jakobs, Diabetul, HIV/SIDA, Astmul, Cancerul, Raceala comuna) ca sa enumar cateva, in comparatie cu animalele?

Dantura. Cati oameni cu dantura perfecta cunoasteti? Luati un caine sau alt animal, si privitii dantura. Colti albi si perfecti. De ce? El nu se spala pe dinti, si totusi…

Pierderea instinctelor primare. O leoaica (sau alt animal) nu se imperecheaza decat cu un exemplar perfect sanatos. Asa se asigura o perpetuare a speciei in conditii de “sanatate genetica”. Noi suntem in plin proces de alterare genetica. In specia noastra nu se mai tine cont de aceste aspect. Nu conteaza daca sunt batrani, au diabet, au alte boli, malformatii genetice….De aici copii tembeli si cu dizabilitati fizice care la randul lor o sa faca copii s.a.m.d….

De ce am pierdut pilozitatea corporala? Nu exista argumente pro. Doar contra. Si as enumera: odata cu pierderea pilozitatii am pierdut caldura si impermeabilitatea sa. Protectia fata de razele soarelui, impotriva agentilor mecanici. Unii or sa spuna ca pilozitatea a fost inlocuita cu success de haine. Nimic mai neadevarat. Hainele nu o inlocuiesc.Sunt doar o copie nereusita a ei, la care am apelat cand am ramas goi. La urma urmei niciodata natura nu a renuntat la ceva bun.
Mersul biped

De ce am renuntat la pozitia orizontala? Inainte de a trece la pozitia bipeda, aveam viteza, forta, rezistenta mai mare. Nu mai spun de faptul ca inima nu este “conceputa” pentru mersul biped. Noua forma de locomotie a dus la modificari ale scheletului, mai ales in partea de jos a coloanei vertebrale, pelvis si picioare Datorită poziţiei verticale, circulaţia venoasă este afectată sub nivelul inimii. Pentru a ajunge la inimă şi la plămâni, sângele venos trebuie să învingă gravitaţia, datorită în special contracţiilor musculare care, comprimând venele, îl împing către inimă, valvele ţinând rolul de supapă în sens unic, împiedicând astfel orice întoarcere a sângelui înapoi.

Odată cu schimbarea centrului de greutate al corpului, scheletul a trebuit să-şi modifice radical structura. Însă coloana vertebrală şi membrele nu şi-au încheiat nici până astăzi procesul de adaptare la poziţia verticală, şi aceasta pentru că ea este o trăsătură dobândită recent, dacă ne raportăm la vârsta speciei umane. Ca dovadă că aceste segmente ale scheletului nu sunt încă pe deplin adaptate noilor cerinţe stau uzurile articulare ce definesc artroza.

Mai puţină forţă musculară

Treptat, pe măsură ce agricultura a devenit principala metodă de a obţine hrana, luând locul vânatului, forţa musculară s-a diminuat. Epoca modernă a venit şi ea cu un nou stil de viaţă, dominat de lipsa de activitate fizică.

Antropologii au calculat că femeile care trăiau în epoca primitivă aveau o forţă musculară cu 10 la sută mai mare decât au bărbaţii din epoca modernă. Dacă acest ritm de diminuare a forţei musculare se va menţine, am putea ajunge la atrofie musculară, după cum arată cele mai sumbre predicţii ale specialiştilor.

Nu ne-am adaptat la noua hrană

Modificarea obiceiurilor alimentare, cum a fost trecerea de la regimul frugivor (bazat pe fructe) la cel omnivor (compus din vegetale şi carne), în Paleolitic, a fost un factor determinant în evoluţia umanităţii. Organismul s-a adaptat atunci rapid şi a produs mutaţii ale enzimelor, pentru a le face capabile să metabolizeze carnea. De atunci şi până acum, metabolismul nu s-a mai modificat, deşi comportamentul alimentar, da.

Am trecut de la o dietă solidă la una bazată pe alimente gătite, am creat alimentele procesate, iar sistemul nostru digestiv nu a ţinut pasul cu aceste schimbări. O explicaţie oferită de specialişti este aceea că ne-am schimbat într-un timp foarte scurt, iar organismul nu se putea adapta atât de repede.

Corpul nu a reuşit să contracareze efectele nocive ale aditivilor alimentari şi nici să gestioneze eficient surplusul de calorii adus de alimentaţia modernă şi de sedentarism.

Marimea Craniului

In timpul evolutiei omului marimea creierului s-a triplat. Din pacate nu s-a intamplat asta si cu cu cutia craniana, de unde multitudinea de probleme.

Mac Lean si Koestler considera ca, dezvoltarea evolutionara exploziva a neocortexului a dus la o greseala evolutionara, constând într-o insuficienta coordonare (…) asadar, dezvoltarea exploziva a neocortexului, în urma cu vreo cinci sute de mii de ani, a impus o structura noua, superioara, care interfereaza functional cu structura veche a creierului, dar care nu confera celei noi un control ierarhic decisiv asupra celei vechi, provocând astfel confuzie si conflict; este ca si cum evolutia ar fi comis o eroare sau ne-ar fi provocat sa gasim iesirea dintr-o încurcatura…»

In concluzie, datorita noua, Homo Sapiens, Pamantul se confrunta cu o uriasa pierdere a speciilor, ce rivalizeaza cu cele cinci mari extinctii ale trecutului geologic. Cea mai devastatoare extinctie suferita vreodata de planeta a fost cea de-a treia, de acum 245 milioane de ani, in Permian-Triassic, atunci cand 96% din speciile marine si circa 70% dintre cele terestre s-au pierdut pentru totdeauna.

Biocidul se manifesta la cote alarmante. Expertii spun ca cel putin jumatate din actualele specii ale Terrei vor disparea cu totul pana la sfarsitul secolului. De asemenea, vegetatia salbatica se stinge, iar majoritatea biologilor spune ca ne aflam in plin proces de manifestare a unei masive extinctii antropogenice. Deoarece animalele si plantele traiesc intr-o relatie de simbioza, fiind interdependente, extinctia unei specii tinde sa stimuleze o reactie in lant, determinand coextinctia. Noi afectam in mod direct viata altor sute, astfel incat se naste inevitabil efectul de “domino” atunci cand un astfel de “pilon” biologic se prabuseste. Amfibienii reprezinta un exemplu foarte concludent despre cum batjocorirea naturii poate duce la disparitia rapida a animalelor. De mai bine de 300 de milioane de ani broastele, salamandrele si tritonii s-au dovedit suficient de rezistente incat sa-i preceada pe dinozauri si chiar sa traiasca dupa ei cu mult, pana in zilele noastre. Acum, in numai doua decade, multe amfibii mor, iar oamenii de stiinta sunt foarte alarmati de faptul ca speciile aparent robuste si adaptabile ar putea disparea cu totul in numai cativa ani. Conform rapoartelor Uniunii Internationale pentru Conservarea Naturii, 22% dintre mamiferele lumii sunt pe cale de disparitie

Cauzele biocidului actual reprezinta un concurs dat de mai multe tipuri de anihilare, toate de natura umana:
otravirea mediului prin poluare cu gaze
cu efect de sera si cu pesticide, ridicarea nivelului de raze ultraviolete din cauza subtierii stratului de ozon, schimbari climatice induse, pierderea habitatlului animalelor prin industrializare, agricultura si extindere urbana, comertul inconstient cu trofee de animale, vanatoarea necontrolata, poluarea luminoasa si nenumarati alti factori..

Multi oameni de stiinta cred ca Terra trece printr-o extinctie in masa, cauzata de omenire si ca mai multe specii dispar in prezent decat dupa disparitia dinozaurilor, in urma cu 65 de milioane de ani.

Natura are un sens definit şi un scop, dar ca de obicei omul a văzut în sieşi o putere care să stăpânescă totul. Însă acesta făcând abuz de putere, s-a transformat într-un nimic nefolositor contextualitaţii întregului înconjurător, iar acum este pe cale să înfrunte furia naturii.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (19):


gabitzaaa - de adina.petre la: 06/11/2010 15:32:09
"O specie care la un moment dat o sa distruga tot"
Nu ti se pare ca este o afirmatie teribil de aroganta? Adica tu chiar crezi ca oamenii sunt asa de mari si tari incat sa distruga planeta? Planeta asta care a fost aici inaintea noastra, si care in trecut a reusit sa-si dea restart singura de atatea ori? Natura asta care stie singura cu inteligenta ei pe care nu o contest, sa se autoregleze? Sorry, dar nu sunt de acord. Oamenii pot sa se dea in cur si-n cap, natura are intotdeauna ultimul cuvant de spus.

"Va spun eu: NICIODATA" -> ei, asta n-ai de unde stii. Doar pentru ca nu exista dovezi care sa indice altceva...In plus...Universul asta e cam maricel asa...nu crezi?

Care este relevanta ideii daca suntem o eroare genetica, sau nu?

"De ce toate legendele atribuie creatia unor forte mai presus de natura?"
De ce toata lumea ia legenda ca piatra de hotar? De ce nu pot oamenii sa citeasca legendele asa cum au fost ele scrise, cu metafore care vorbesc despre creatie si care nu contrazic nicaieri ideea ca natura e in spatele creatiei?

"nu se imperecheaza decat cu un exemplar perfect sanatos"
Vreau si eu o sursa academica din spatele afirmatiei asteia, te rog frumos.

Dar daca toate schimbarile fizice despre ce spui tu, sunt de fapt, asa cum spui...proaspat modificate...asta nu inseamna ca ne indreptam de fapt spre o noua forma de a fi? Poate o sa ni se micsoreze corpul, si ni se va mari craniul. Vom fi mai slabi fizic, dar mai inteligenti. Cum contrazice asta legile naturii?

"Cea mai devastatoare extinctie suferita vreodata de planeta a fost cea de-a treia, de acum 245 milioane de ani, in Permian-Triassic, atunci cand 96% din speciile marine si circa 70% dintre cele terestre s-au pierdut pentru totdeauna."
Asa, si? Dupa ce-a curatat tot, a produs altele. Care-i problema? Despre faptul ca in insulele din Pacific se descopera zilnic cateva specii complet noi n-ai auzit, nu? :)
Eu sunt curioasa de ce suntem asa de obsedati de a conserva si a sta pe loc. De ce, desi stim de la inceput ca tot ce se naste are o zi in care moare...(si aici vorbesc de plante, specii, lumina zilei, moartea fizica, orice fel de moarte sau final)...de ce nu putem sa acceptam asta, si ne chinuim sa prevenim asta? Mie asta mi se pare lupta impotriva naturii. Conservarea unei specii care in mod natural se stinge. De exemplu.

"Noi afectam in mod direct viata altor sute"
La fel cum noi suntem afectati in mod direct de viata altor sute. Relatia este dinamica si reciproca, nu sunt de acord cu lantul pieselor de domino, interactiunea a tot cu tot e mai complexa decat atat.

"Conform rapoartelor Uniunii Internationale pentru Conservarea Naturii, 22% dintre mamiferele lumii sunt pe cale de disparitie"
Pai asta e bine! Daca acum Xsute de milioane de ani au disparut ...cat ai zis? 75, 95% din specii...acum zic eu ca stam mai bine.

"otravirea mediului prin poluare cu gaze...
Dar elementele astea otravitoare pentru natura, nu tot naturale sunt? Chimia nu e tot de la mama natura? Gazul, petrolul, focul, fumul, nu tot naturale sunt? De ce atunci, e vina mea, ca o planeta isi produce propriul necaz? De ce are planeta in strafunduri petrol care ii arde stratul de ozon?

"Natura are un sens definit şi un scop, dar ca de obicei omul a văzut în sieşi o putere care să stăpânescă totul."
Omul este cel mai mare imbecil cand crede ca el are puterea asupra naturii, si nu invers. Natura, daca vrea, isi scutura coama cu un cutremur si s-a descotorosit de noi, ca de niste purici infecti. Hai sa fim seriosi.

Oricum, interesant de vazut ce mai cred unii cercetatori, si ce fel de previziuni sumbre au ei pentru planeta asta grozava.
#579423 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
## - de gabyp la: 06/11/2010 16:22:54
E adevarat. De tot nu o poate distruge. Dar indeajuns sa-si dea ,,restart" fara specia noastra. Minunat, nu?

Cand am spus ca nici o specie nu a mai facut asta am subliniat ,,Cand a mai creat natura, in toata istoria cunoscuta a pamantului, o specie care sa provoace extinctia altor specii?

IN TOATA ISTORIA CUNOSCUTA A PAMANTULUI.

Noi suntem afectati de alte specii doar in mod natural. Tu numesti natural ceea ce facem noi?

,,Relatia este dinamica si reciproca,"
TOTAL GRESIT.Omul a stricat asa numitul efect puzzle, referitor la interactiunea speciilor. Repet-in mod natural

,,nu e tot de la mama natura? Gazul, petrolul, focul, fumul, nu tot naturale sunt?''
Nu e tot de la mama natura. Fara noi mama natura nu ar fi produs nici macat 1 procent din gazele produse intr-un an, si petrolul ar fi stat cuminte acolo, jos. Cu mici exceptii.

Un banc:

Doua planete se intalnesc in univers.
Ce mai faci soro?
Rau , tu!
De ce?
Mi-au iesit niste “homo sapiens” !
Lasa, nu te necaji ! Am avut si eu dar mi-a trecut!

Sau nu e un banc?

#579430 (raspuns la: #579423) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Intruder la: 06/11/2010 17:19:02
Natura are inteligenta.O inteligenta, as spune nativa,

LOL!
#579446 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
## - de gabyp la: 06/11/2010 17:35:53
NATÍV, -Ă, nativi, -e, adj. 1. (Despre însușiri) înnăscut, natural (I 4); firesc.

Adica nu e dobandita, mai pe intelesul tau.
#579452 (raspuns la: #579446) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Baby Mititelu la: 06/11/2010 17:40:40
Tot ce se poate!
#579454 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
si tot pe-ntelesul meu, - de Intruder la: 06/11/2010 17:41:28
vorbeai de natura, nu?

ai rabdare cu mine, altfel ma doare. :P
#579455 (raspuns la: #579452) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
## - de gabyp la: 06/11/2010 17:42:19
:)
#579456 (raspuns la: #579455) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
gaby - de latu la: 06/11/2010 18:20:19
HOMO SAPIENS. O GRESEALA A NATURII
Nu se poate trage o concluzie generala, as zice. Insa restrans la exemple singulare, pare-se ca ai reusit sa demonstrezi ca da.
#579476 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
latu - de Alexandros la: 06/11/2010 22:14:49
Poate "exemplele singurare" se considera exceptia ce-si (auto) confirma regula.
#579586 (raspuns la: #579476) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Alexandros - de latu la: 06/11/2010 23:54:06 Modificat la: 06/11/2010 23:54:37
Desigur. Crezi ca-n cazul asta-i asa?
#579595 (raspuns la: #579586) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
S-a mai discutat... - de M a o la: 08/11/2010 09:55:48 Modificat la: 08/11/2010 09:56:23
Vezi: Omul, o greseala?
de M a o la: 27/03/2006 15:49:00
Poate gasesti niscai raspunsuri;)
#579994 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
latu - de Alexandros la: 08/11/2010 15:59:16
Crezi ca-n cazul asta-i asa?Toate indiciile duc spre concluza asta.
#580062 (raspuns la: #579595) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
alexandros - de latu la: 08/11/2010 16:05:17 Modificat la: 08/11/2010 16:06:33
Si cum ramane cu aia cu "in duba catre Rio"?
#580066 (raspuns la: #580062) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
latu - de Alexandros la: 08/11/2010 16:48:45
Habar n-am ;)
Poate ca prin asta s-ar elimina subiectul studiului.
#580076 (raspuns la: #580066) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Alexandros - de latu la: 08/11/2010 18:22:46
Iti dai seama, ce pierdere? Doar din cauza lui dubio pro reo, care si-asa nu face decat sa-ncurce...
#580101 (raspuns la: #580076) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
latu - de Alexandros la: 08/11/2010 19:06:22
Uneori viata inchide ochii si trece peste dubio pro reo :)
#580111 (raspuns la: #580101) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
alexandros - de latu la: 08/11/2010 19:34:15
Viata sau justitia? :)
#580121 (raspuns la: #580111) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
latu - de Alexandros la: 08/11/2010 20:13:12
Aici e treaba naturii sa repare ce-a gresit. Uneori si in justitie se face dreptate incalcand regulile omitand acele des ivocate subterfugii numite vicii de procedura:)
#580142 (raspuns la: #580121) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
alexandros - de latu la: 08/11/2010 20:15:08
Dadada... Fuga de responsabilitate! :))

Uneori si in justitie se face dreptate
Ai dreptate: Exceptiile confirma regula e tot un fel de lege a naturii :))
#580145 (raspuns la: #580142) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: