-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

când mă uit în oglindă


de cosmacpan la: 02/12/2010 18:19:56
rezumat: mă ia cu leaşin şi scuip de trei ori
taguri: Diverse 
voteaza:
frumos mai sunt. şi deştept. de modest nu mai vorbesc...si de multe ori chiar stau şi mă mir cuim de mai poate să mă ţie pielea asta...o fi groasă? creţcă...altfel se crăpa, se spărgea se descoama..."cu coamele-n vânt nu dau de pământ"
no, amu după ce mi-am pregătuit trapezul şi plasa de siguranţă (că doar nu o să sar aşa în gol nemâncat, nemestecat) iata ce m-a dat pe spate mai ceva ca podu' lu' Apolodor...

Europa citeşte (?)
Marius CHIVU - 19 Noiembrie 2010

La întîlnirea EUNIC din 8 noiembrie 2010, care a avut loc la Fundaţia Gulbenkian din Lisabona, şapte institute culturale europene, printre care şi Institutul Cultural Român, au invitat cîte un orator să vorbească despre literatura propriei ţări. Graţie invitaţiei ICR Lisabona am avut ocazia să fac o prezentare a noii generaţii de prozatori români şi, evident, să iau parte la comunicările despre celelalte literaturi europene. Cu ocazia acestei întîlniri, a fost prezentată şi publicaţia Kulturreport (editată de Institutul de Relaţii Internaţionale din Stuttgart) cu tema „Europa citeşte”.
Angus Phillips, conferenţiar la Oxford Brookes University, a venit cu o expunere statistică privitoare la piaţa de carte europeană, la numarul de cititori şi preferinţele de lectură din Europa. Astfel, cifrele din anul 2008 arată că 25% dintre germani, 27% dintre britanici, 43% dintre ciprioţi şi 49% dintre portughezi nu au citit niciodată o carte, în timp ce 60% dintre suedezi şi 56% dintre danezi citesc anual mai mult de cinci cărţi. Aceste diferenţele au fost explicate de Angus Phillips prin mai mulţi factori: climă, timp liber, nivel de educaţie, număr de biblioteci, venituri, preţul cărţii şi tipul de urbanizare, ţările nordice fiind, la toate aceste capitole, într-un vizibil avantaj. Finlanda are, statistic vorbind, cel mai mare număr de cititori activi: pe lîngă cărţile cumpărate, fiecare finlandez împrumută de la bibliotecile publice o medie de 15 cărţi pe an, drept care sociologii şi statisticienii pieţei de carte europeană i-au numit pe finlandezi the bookworms of Europe.

Scăderea numărului de cititori nu doar la nivel european a fost explicată de Angus Phillips prin concurenţa tot mai puternică a celorlalte forme de media, prin scăderea numărului de ore de timp liber, prin deficitul de atenţie (attention spam) şi, în general, prin schimbarea generaţiilor, tinerii înlocuind tot mai mult cartea ca formă de educaţie, formare profesională şi culturală. Angus Phillips a detectat, în ciuda practicilor de lectură regionale, care diferă în funcţie de cultură şi geografie, două trenduri europene: bestseller-urile comune (Dan Brown, Stephenie Meyer, Stieg Larsson) şi convingerea că e mai „cool” să citeşti în engleză.

Angus Phillips şi-a încheiat comunicarea cu rezultatul unui sondaj conform căruia britanicii consideră că e mai interesant să fii scriitor decît astronaut, dar evocînd şi avertismentul lui Gabriel Zaid, formulat în volumul So Many Books (2003), care crede că la nivel mondial, fără politici potrivite şi fără o educaţie eficientă, în viitor numărul scriitorilor îl va depăşi pe cel al cititorilor.

(articol preluat: http://www.dilemaveche.ro/sectiune/dileme-line/articol/europa-citeste)

cum oare spunea duşmanu' cela?

" „Să ne deie pe Moţoc! Capul lui Moţoc vrem!“

— Oh! păcătosul de mine! strigă ticălosul. Maică preacurată fecioară, nu mă lăsa să mă prăpădesc!… Dar ce le-am făcut oamenilor acestora? Născătoare de Dumnezeu, scapă-mă de primejdia aceasta şi mă jur să fac o biserică, să postesc cît voi mai ave zile, să ferec cu argint icoana ta cea făcătoare de minuni de la monăstirea Neamţului!… Dar, milostive doamne, nu-i asculta pre nişte proşti, pre nişte mojici. Pune să deie cu tunurile într-înşii… Să moară toţi! Eu sînt boier mare; ei sînt nişte proşti!

— Proşti, dar mulţi, răspunse Lăpuşneanul cu sînge rece; să omor o mulţime de oameni pentru un om, nu ar fi păcat? Judecă dumneata singur. Du-te de mori pentru binele moşiei dumitale, cum ziceai însuţi cînd îmi spuneai că nu mă vrea, nici nu mă iubeşte ţara. Sînt bucuros că-ţi răsplăteşte norodul pentru slujba ce mi-ai făcut, vînzîndu-mi oastea lui Anton Sechele [13] şi mai pe urmă lăsîndu-mă si trecînd în partea Tomşii."

şi-am încălecat pe-o iapă
şi-am căzut cu ea în groapă
şi m-o-ncălecat pe mine
să vă spui că-i iaste bine...
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (6):


*** - de Baby Mititelu la: 02/12/2010 20:11:18
Da, se citesc mai putine carti dar contactul cu lumea e mult mai intens.
#585519 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
pane - de Intruder la: 02/12/2010 21:18:23 Modificat la: 02/12/2010 21:19:09
iapa ta si iapa mea
patru cuci de qur avea
catelus cu paru-n ghinda
jos din cui acum oglinda
#585539 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
şi elitele se-mpuşcă, nu-i aşa? - de cosmacpan la: 02/12/2010 21:22:00

finale cui cine când...
#585540 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
astuplim oglinzile - de cosmacpan la: 02/12/2010 21:39:46
iapa-şi crapă crupa-n patru
cucu-şi cântă orele
şaua saltă c-are tartru
şi-am pierdut pingelile
#585544 (raspuns la: #585539) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de latu la: 02/12/2010 21:58:39
Va pierdurati in oglinda,
Si-ati uitat catargele,
Ca s-or sparge precum ghinda,
Umpland editurile...
#585549 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cand in cercuri ne-oglindim - de cosmacpan la: 02/12/2010 22:35:59
si pictam catargele
intrebam si nu gandim
cat le-or tine algele?

ca mi-s elementele
invitaminoase
si-apoi editurile
e invidioase
#585553 (raspuns la: #585549) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...