-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

„Încă o şansă...” - de Gabriel Cazan


de Stefan Doru Dancus la: 07/12/2010 14:16:49
modificat la: 07/12/2010 16:19:34 arata originalul
taguri: Salonul 
voteaza:
După o primă apariţie tipărită, Gabriel Cazan (autor de romane SF) iese în faţa noastră cu „Încă o şansă...” (Ed. Tiparg, Piteşti, 2009). Nu m-aş fi oprit asupra acestui volum dacă nu mi-ar fi atras atenţia o idee precizată în primele pagini: aceea că planeta Pământ este, de fapt, o fiinţă vie, nu un simplu corp ceresc, aşa cum am fost învăţaţi să credem până acum. Mi-am amintit de o discuţie a mea cu dr. Mihai Pop (vezi cartea „Să ne naştem de Sus”, Ed. Singur, Bucureşti, 2000), pe care o rezum doar la cele de mai jos:
„Ştefan Doru Dăncuş: „M-am gândit deseori la relaţia om-planetă, mi-am imaginat Pământul ca pe un organism viu: există vreo legătură între om şi planetă, o comunicare vie, ca de la fiinţă gânditoare la fiinţă gânditoare?
Mihai Pop: Nu-i rea ideea. Una din pietrele de hotar ale fiinţei umane, una din cele mai importante esenţe este dragostea faţă de Pământ, suntem legaţi genetic de el.
Ştefan Doru Dăncuş: Să înţeleg că spaţiul în care te naşti (te întrupezi) este vital în dezvoltarea ulterioară? De exemplu noi, care ne-am născut în Maramureş, nu vom putea crea la întreaga capacitate decât acolo?
Mihai Pop: Nu eşti departe de adevăr: izvoarele naturale desenează structura comportamentală a omului. Totuşi, posibilităţile de adaptare la alt spaţiu geografic nu ne sunt limitate, doar că această adaptare necesită un consum de energie în plus. Mobilitatea cu care se trece dintr-o zonă în alta, modelarea ulterioară, de fapt, diferă de la individ la individ…”
Desigur, ideea lui Gabriel Cazan nu este nouă. O putem găsi oricând în scrierile aztece, incaşe, sumeriene ori, de ce nu, în “Legendele Olimpului”. Am putea merge mai departe cu sursele, dar ce rost are? De-a lungul timpului, Biserica (nu contează ce orientare!) ne-a ascuns Adevărul. Oamenii de ştiinţă l-au ignorat, iar politicienii l-au muşamalizat. Toţi conducătorii planetei şi-au dat mâna în secret şi ne-au ţinut în întuneric.
“Încă o şansă...” nu este un roman “tare”, cu succes de casă; demonstrează, însă, faptul că omul se trezeşte. E o poveste simplă care porneşte pe un plan narativ, se continuă în trei planuri, se reduce la final la două şi redevine unul singur când personajele principale devin un grup de personaje. Cine are bunăvoinţa de a citi până la final, poate sesiza mânia şi, totuşi, altruismul apocaliptic al autorului care, pentru a percuta mai repede marea masă a ignoranţilor, oferă o încheiere fericită, punându-şi eroii în postura de a re-crea o lume, o planetă pe care oamenii au distrus-o.
“Încă o şansă...” îşi merită titlul de “carte”, de-ar fi să ne luăm chiar şi numai după eventualitatea devenirii ei scenariu de film – ceea ce nu e exclus.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (0):

Nu exista comentarii

-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...