-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Efectul dicroismului linear asupra sferelor de carton


de Rvaan la: 09/11/2004 23:26:00
modificat la: 12/11/2004 22:57:15
taguri: Eseuri 
voteaza:
“Dicroismul linear (DL) reprezintă fenomenul prin care o probă, străbătută de o radiaţie policromatică, linear polarizată, îşi schimbă culoarea odată cu rotirea planului de polarizare”
Nimic mai simplu şi totuşi, nimic mai complicat. Citatul de mai sus este extras dintr-un curs de biofizică pentru anul întâi, MG. Dacă sunteţi în dubiu asupra fenomenului de dicroism linear, puterile mele se opresc aici. Dacă, dimpotrivă, dubiul dumneavoastră planează asupra prescurtării, deloc fericite, a locului de predare a biofizicii, pot să vă asigur că ea nu este intenţionată, cât mai degrabă inerţială. Inerţială datorită inerţiei gândurilor, iar acest lucru deja intră în domeniul obscur (citiţi “ocult”, dacă vreţi) al metafizicii. Undeva mai sus am caracterizat prescurtarea ca “deloc fericită”. Am motivele mele. Dar dacă totuşi insistaţi, am să vă dezvălui o serie de motive, dintre care dumneavoastră puteţi alege unul, le puteţi combina, sau chiar le puteţi ignora, creând unul cu totul original. Ca o mică observaţie: dacă vă hotărâţi asupra unuia cu totul original, trebuie să aveţi în vedere două lucruri : 1. Nu va avea legătură cu fizica, tocmai pentru că este original şi 2. Cu siguranţă este singurul, unicul, formidabilul motiv şi, ca o consecinţă, este şi adevărat.
Aşadar, motivele:
a. este prescurtarea din engleză a construcţiei proprii “Much Glum”, unde “Much” înseamnă way past it, iar “Glum”, ei bine, are menirea de a deschide butoiul cu lehamite.*
b. este singura prescurtare de pe caietele mele de cursuri şi, prin osmoză, s-a infiltrat în obiceiurile mele zilnice
c. neg orice legătură cu Medicina Generală, astfel că orice altceva ce se potriveşte, merge.
d. pur şi simplu nu are nici o logică, dar se potriveşte de minune cu caracterul ştiinţific al textului
Motivele fiind astfel prezentate, aş dori să mă opresc asupra asteriscului (*): construcţia “butoi cu lehamite” provine întradevăr de la “butoi cu melancolie”, dar are şi un substrat metafizic, deoarece butoiul cu melancolie este o stare prin excelenţă romantică, pe când cel cu lehamite este în aparenţă o stare comună. Spun “în aparenţă”, pentru că butoiul de care vorbim are anumite caracteristici metafizice. Astfel, în butoiul cu pricina putem introduce, fără teamă că ne-am putea accidenta, o sferă de carton generată după un cerc cu circumferinţa 2r2 . Pătratul exponenţial îl putem desena ca pe un pătrat geometric, obţinând astfel, prin echivalenţă pur metafizică, o sferă generată după un pătrat. Având în vedere că sfera este de carton, iar pătratul, nefiind un corp înzestrat cu volum şi, prin urmare, nu îl putem construi în plan real, palpabil, va trebui să fim de acord cu substratul metafizic al butoiului cu lehamite. Astfel putem enunţa prima axiomă a metafizicii : “Butoiul cu lehamite poate sau nu să conţină o sferă de carton, indiferent dacă aceasta din urmă este generată de un pătrat ireal”.
Datorită regulilor nescrise al metafizicii şi ale bunului simţ totodată, ne putem imagina că, având Prima Lege a Metafizicii, va trebui, vrând-nevrând, să o descoperim şi pe cea de a doua. Acest eseu are această menire, nemaiexistând necesitatea ca cititorii să pună mâna pe un pahar de vin şi un biscuite (de pus sub pahar) şi să o deducă prin forţe proprii.
Pornind de la definiţia dicroismului linear putem deduce următorul fapt : dacă lumina linear polarizată iluminează un corp (mai riguros, o particulă) ordonat şi simetric, ea nu va avea nici un efect notabil. Bineînţeles, această constatare poate sau nu să fie adevărată, în funcţie de cât e de logică. Dar ea este perfect aplicabilă metafizic, căci, dacă vă aduceţi aminte, sferele de carton pot fi generate după un pătrat. Iar metafizic, cuvântul “pătrat” nu este nici ordonat, nici simetric. Astfel, avem cea de a Doua Lege a Metafizicii : “Efectele dicroismului linear asupra sferelor de carton constau în rotaţia planului luminii linear polarizate, policromatice, după un anumit punct de vedere, direct proporţional cu pătratul generator al sferelor de carton”. Această lege mai poartă şi numele, de alfel ciudat de logic, de “Legea efectelor dicroice asupra sferelor de carton”.
Ca o menţiune tulburătoare, nimeni nu a putut explica efectul uman. Acesta constă în degenerarea pătratului şi, indirect, degenerarea sferelor în cuburi, atunci când sursa de lumină linear polarizată, policromatică, este înlocuită cu privirile omului, linear îngrădite, policritice.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (1):


Rvaan! Excelent! ... - de gabriel.serbescu la: 06/10/2005 21:12:22
Rvaan!

Excelent! ...
#77178 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: