-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

!NFERNUL & Leonard Ancuța - primele interviuri (1)


de batranutragator la: 15/12/2010 13:11:04
taguri: Cutia_cu_litere 
voteaza:
La aproximativ o lună după apariția sa pe piață, la ed. Tracus Arte, romanul !NFERNUL și autorul Leonard Ancuța au generat (și cîteodată și degenerat!!!) și primele apariții în public, mai întîi în cadrul unor seri de lectură, dar și ca protagoniști ai unor interviuri.
Mai jos veți regăsi primele două dintre acestea, un video realizat de Andrei Ruse în cadrul Clubului de Lectură nr. 3, precum și un interviu clasic, excelent condus cu întrebări-cheie de Andra Rotaru, în exclusivitate pentru AgenţiadeCarte.ro.

1.


2.
Ce forme alternative care provoacă o stare de autosuficienţă există, în afară de droguri? Le-ai experimenta de dragul personajelor pe care le creezi?
Propria personalitate e primul lucru la care mă gîndesc. Egoismul în forma lui ce tinde să devină materială, nu doar o stare interioară. Sunt oameni care sunt narcisiști până reușesc să se confunde cu imaginea pe care o creează, sunt personaje într-o piesă imensă, își joacă rolul cu tenacitate și-și mistifică propria existență doar de dragul de a fi întotdeauna eroul învingător. Autosuficiența apare când lumea exterioară există numai ca acest tip de personalitate să se poată exprima. Interacțiunea lui cu universul este aceeași cu a copilului care colorează o carte după propria perspectivă, având doar modelul din mintea sa. De aici decurg cazurile particulare, autosuficiența în artă, în gândirea teoretică, în alegeri zilnice, în conduita și abordarea relațiilor. Drogurile nu fac decât sa scoată la suprafață aceste impulsuri pe care le simt mai slabe sau mai puternice în mine sau în cei din jur, ele dezinhibează bariera autocontrolului și lasă bestia afară.
Dumnezeu, pe lângă faptul că-l scrii fără majusculă, are carnaţie sau textura oricărui lucru bun sau rău din jur, şi personajele tale au acces imediat la el, în anumite situaţii mai mult sau mai puţin extraordinare. Scriind acest volum, ai avut vreun cenzor interior sau exterior?
Am fost educat în spirit creștin și chiar și după ce am studiat filosofia la Universitate, am rămas cu o atitudine pro-creștină. Cum spunea Pascal în celebrul său Pariu, e mai bine să pariezi pe Dumnezeu. În fond, oricare e alegerea pe care o faci, cel mai bine e să fii constant. Voltaire- întrebat pe patul de moarte, dacă se lepădă de Satan, răspunde că nu e tocmai momentul în care să-și facă dușmani. Din perspectiva asta, dumnezeul din carte nu seamănă cu cel din Biblie, este mai degrabă dumnezeul-concept, dumnezeul filosofilor – diferit de cel al teologilor. Referindu-ne la carnație, da, el are în sine aceleași valori morale de bine și rău, dar fără a implica dogma. Dumnezeu Atotputernicul este iluminare, el se simte, nu se gândește – personajele mele îl gândesc și-l întâlnesc în manifestările sale, ele vor interacțiune directă cu el sau chiar schimbări drastice de perspectivă.
“Cine-i mai important, omul sau dumnezeu”?, se întreabă la un moment dat personajul narator.
Evident că ține de perspectiva celui care răspunde. Personajele mele sunt prizoniere autosuficienței. Felul în care acționează – unul caută să distrugă lumea pentru a oferi o nouă șansă lui dumnezeu de a o face mai bună, iar celălalt sacrifică un om pentru a accede la ceea ce există prin dumnezeu și din care dumnezeu se naște, iubirea – arată că ambele personaje își caută propria mântuire. Oricât de important ar fi dumnezeu pentru ele, scopul lor e egoist și autosuficient sinelui fiecăruia. Din perspectiva asta, poți privi romanul ori ca anticreștin, cum spunea Cosmin Perța, ori ca o satiră, cum mai degrabă am intenționat. Luată separat de roman, întrebarea asta ține de credința fiecăruia în Iubire, în Dumnezeire, în Mântuirea care vine prin dragostea lui Dumnezeu, sau, dacă ești ușor gnostic, atunci crezi doar în Existentul Supranatural, în dumnezeul-forță superioară care doar îți oferă cadrul propriei tale mântuiri, pe care ești dator să ți-o duci la bun sfârșit. În fine, dacă nu crezi nici într-una nici în cealaltă, atunci ori ești ateu și întrebarea nu face sens, ori ești agnostic și nu poți da niciun răspuns întrebării în măsura în care nu poți cunoaște suficient problema și nici orice alta problematică apropiată sau similară.
Personajul principal descoperă puterea Lum!n-ului încă din copilărie, în urma disconfortului fizic şi psihic provocat de părinţii săi. Calea spre Lum!n este asociată cu evenimentele brutale sau există şi alte metode de descoperire a sa?
Lum!n este drogul pe care personajul îl poate sintetiza prin propria dorință și credință în el. El funcționează ca substituent, atât pentru ceea ce înseamnă credință în sens teologic, cât și iubire, ca sentiment al fericirii. El este refugiul în care fiecare dintre cele două personaje își găsește liniștea, forța, aliatul, prietenul, Lum!n înlocuiește sau satisface orice dorință. Este drogul perfect, capabil să furnizeze fericirea doar prin faptul că personajul își dorește și crede că acest lucru este posibil. Lum!n este o nouă formă de manifestare a autosuficienței. Descoperirea lui apare în caz de traumă pentru unul dintre personaje, ca aliat și prieten, pentru celălalt este un filtru prin care poate să vadă lumea în modul în care-i convine, care să-i justifice acțiunile.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (8):


bt - de Intruder la: 15/12/2010 15:45:38
la nivel de conversatie, e interesant interviul...dar...

unul caută să distrugă lumea pentru a oferi o nouă șansă lui dumnezeu de a o face mai bună, iar celălalt sacrifică un om pentru a accede la ceea ce există prin dumnezeu și din care dumnezeu se naște, iubirea – arată că ambele personaje își caută propria mântuire.

nu cred in mantuirea construita pe distrugere in masa si nu cred in sacrificiul facut pentru ceva, ce exista deja.
#587443 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Murafa la: 15/12/2010 18:44:00
Sunt oameni care sunt narcisiști până reușesc să se confunde cu imaginea pe care o creează, sunt personaje într-o piesă imensă, își joacă rolul cu tenacitate și-și mistifică propria existență doar de dragul de a fi întotdeauna eroul învingător.
o, da...
#587465 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
be.te, esti scriitorul - de Bucu la: 15/12/2010 23:39:07
mediafax.
#587509 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
interviu bis - prima întrebare - de Bucu la: 16/12/2010 00:04:31
Autosuficiența apare când lumea exterioară există numai ca acest tip de personalitate să se poată exprima. Interacțiunea lui cu universul este aceeași cu a copilului care colorează o carte după propria perspectivă, având doar modelul din mintea sa. De aici decurg cazurile particulare, autosuficiența în artă, ...


domnule scriitor,
sa întelegem ca autosuficienta în arta poate fi evitata prin utilizarea perspectivelor standard (?) sau a normelor (vezi modelelor) dinainte cunoscute?
#587512 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
bt, - de anisia la: 16/12/2010 10:09:34
ascultat-am asa, fo' cateva minute, din interviul cu pricina, si pot pentru care sa marturisesc ca nu am o parere nemaipomenita despre intervievat. din motiv de limbaj, modalitate de exprimare, si lipsa de eleganta. nu-i un gentleman.
#587536 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
am inceput sa ascult putin - de zaraza la: 16/12/2010 21:46:18 Modificat la: 16/12/2010 21:53:48
interviul si am renuntat la partea cu japonezul care a ucis 2 fetite si le-a baut sangele - chestie care ti s-a parut fascinanta :). dupa rusul care omora baietii din carciuma in memoria cainelui sau.

serios acuma, astea sunt lucrurile care te fascineaza pe tine? un sfat binevoitor: mai bine te apuci de benzi desenate morbide, cred ca ai deja o piata acolo, sunt usor traductibile si in felul asta te lansezi international. numarul de freaks carora te adresezi e sensibil mai mare.

si as renunta la pă si dă (in loc de pe si de), macar atunci cand dai interviuri in calitate de scriitor, dă destul de prost.
#587657 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
interviu bis - a doua întrebare - de Bucu la: 17/12/2010 20:13:27
domnule scriitor,
ma vad nevoit sa revin cu alta întrebare, dat fiindca ati sarit-o pe prima, cu usurinta ce va caracterizeaza.tema de azi: doamne-doamne


citat:

Am fost educat în spirit creștin și chiar și după ce am studiat filosofia la Universitate, am rămas cu o atitudine pro-creștină


întrebare:

sa-ntelegem acel 'chiar' în spiritul materialist-dialectic sau ati reusit pieptiș/târâș sa va pozitionati între stânga si dreapta hegeliana?#587864 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
interviu bis - a treia întrebare - de Bucu la: 21/12/2010 19:35:47
domnule scriitor,
ati dat bir cu fugitii?

daca dati alte interviuri, scuzati deranju', va trimit întrebarile la post restant
#588659 (raspuns la: #587864) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: