te provoaca sa gandesti
Intr-adevar, suntem un popor sarac. Dar asta nu ne da dreptul sa ne pierdem orice urma de mandrie. Pentru ca asta se intampla in Romania. Lumea nu are, si incearca sa-si asigure traiul prin orice mijloace: furt, inselaciune, pomana, si……colinde. Da, colinde. Dar nu orice fel de colinde. De ce sa mergem la colindat cu vechile, obisnuitele si frumoasele noastre colinde. Nu. Fluieraturi, batai in tobe, cativa oameni infasurati cu perdele si gata. Reteta pentru un colind de Craciun. Capra, ursul, plugusorul, sorcova pe care le stiam noi cand eram mici nu mai sunt. Acum tot ce a ramas e un amalgam de tigani, perdele, manele, tobe, imbracaminte tipatoare, si cateva cuvinte balmajite in graba in speranta ca va aduce cat de cat cu un colind traditional. E uimitor ce repede putem sa renuntam noi la obiceiuri stramosesti, obiceiuri perpetuate de-a lungul timpului de la bunicii bunicilor bunicilor nostrii. Si care, pana la generatia noastra au ajuns neschimbate si pastrand acelasi iz de sarbatori curate. Faceti o proba. Cand vedeti colindatori de genul acesta, mergeti si intrebati-i ce eveniment s-a petrecut de Craciun. Ce se sarbatoreste de craciun. Nu vor stii 10% din ei. Iar cine va spune ca s-au pastrat obiceiurile, si inca mai vin colindatori traditionali, care colinda nu pentru bani, ci in spiritul crciunului, o sa-l contrazic. In ultimii ani, colindatori adevarati am vazut doar la TV. Nici la mine la usa si nici in orice alta parte.
Sau, si mai simplu. De ce sa ne batem capul cu invatatul celor cateva versuri? Mergel la el Re, Jiji, tipam cat ne tin plamanii Hai Steaua, si am pus-o de cativa euroi. In concluzie, de ce sa muncim, cand sunt atatea metode de a face cativa lei? Iar in timpul anului cand nu se colinda, mergem sa ne batem pe ajutoare sau sa donam sange.
comentarii (14):
***
- de
httbogdan
la: 26/12/2010 12:37:55
Trebuie sa recunosc, ai dreptate, dar asta am vazut doar in Bucuresti de doi ani de zile de cand sunt aici...nu inteleg, dece merg cu plugusorul, capra, ursul de Craciun? Nu are nici o legatura. Langa Deva de unde sunt eu, sunt Craii de Craciun care au roluri bine stabilite, colinde batranesti pe care nu le-am auzit la Tv sau radio iar piesa de teatru, daca o putem numi asa dureaza aproape o ora. Ei merg din casa in casa si fac asta in totata noaptea de ajun iar in prima zi de Craciun se aduna la Biserica unde recita din nou totul in prezenta Parintelui si a credinciosilor. Dar asta nu aici (In Bucuresti) si sincer tare as fi vrut sa merg acasa la parintii mei de Craciun.
#589060
comenteaza . modifica .
semnaleaza adminului
.
blocheaza userul
gabyp
- de
juli
la: 27/12/2010 09:50:46
Eh, uite, n-am sa spun ca nu ai dreptate, insa, nu in totalitate. Ceea ce spui este valabil in marile orase. In orasele si la sate, cel putin in maramures, obiceiurile s-au pastrat inca in proportie destul de mare si crede-ma ca-i destula saracie si-s multe lipsuri, doar ca, probabil, cei de la sate sunt obisnuiti cu saracia, lipsurile si se multumesc cu ceea ce au, obtin prin munca. Oamenii aceia simpli ai satelor, dispretuiti adesea, sunt inca demni si incearca sa pastreze si sa transmita copiilor lor traditiile si bunul simt... mai cred ca anumite lucruri, deprinderi se invata in familie. Dar "de acolo de unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere".
gabi
- de
proletaru
la: 27/12/2010 10:25:00
"[...] E uimitor ce repede putem sa renuntam noi la obiceiuri stramosesti [...]"
care "noi"? ce rezultate spectaculoase vrei sa fie daca jumate din cei apti de munca lucreaza in afara tarii, cand cei care trebuie sa faca educatie (in majoritatea lor) sunt ei insisi niste needucati - au ramas in invatamant prea putini oameni integrii si pasionati de ceea ce fac - cand cei ce ne conduc au reusit sa ne scarbeasca de tot ce e romanesc, cand ... dar mai bine ma opresc aici privind cu lehamite in jur. ... si tu te miri de colinde! La anu' si la multi ani!
gabyp
- de
amari
la: 27/12/2010 10:51:03
vezi ce face din om televizorul?Tu ai generalizat pornind de la porcaria aia transmisa.Nu numai tiganii colinda si-s cersetori.
Depinde pe unde salasluiesti caci obiceiul colindatului si colindele s-au pastrat inca!
gabyp
- de
sami_paris74
la: 27/12/2010 12:39:28
poate traiesti ^printre tigani si de-aia esti vizitata de ei,incearca putin sa-ti cumperi o casa la tarà;
gabyp,
- de
PROUDFRECKLED
la: 27/12/2010 13:21:01
Modificat la: 27/12/2010 13:49:06
Acum tot ce a ramas e un amalgam de tigani, perdele, manele, tobe, imbracaminte tipatoare, si cateva cuvinte balmajite in graba in speranta ca va aduce cat de cat cu un colind traditional.
tu pe ce lume traiesti?! Inainte de a lansa un panseu greu ca asta, mai priveste primprejur, prin departare. Exista wikipedia, din fericire avem in sfirsit google... umblatul cu țúrca, leoarfe, capra este un vechi obicei din preajma craciunului. iacata, au invatat bine englezeste "cersetorii" astia...ce zici? :)
gabyp, ti-a fost greu
- de
amari
la: 27/12/2010 14:45:07
ca sa pui si aici imaginile de pe blog sau ca sa-ti corectezi greselile?M-ai pierdut d cititoare.
gabi
- de
proletaru
la: 27/12/2010 17:28:37
am revenit cu rugamintea sa nu iei comentariul meu drept rautacios si te-as intreba un lucru simplu: daca ai fi pentru prima data in Romania, si am presupune ca esti o fina cunoscatoare de istorie universala, in ce secol, epoca sau timpuri ai plasa tara asta?
###
- de
gabyp
la: 28/12/2010 10:15:24
Nu am generalizat. Am spus ceea ce am vazut. Afara.Si la usa mea. Din N colindatori veniti la usa la mine 100% din ei se incadreaza in ceea ce am relatat.Si apropos de televizor... nu sunt din cei care cred tot ceea ce vad transmis la TV, crede-ma.
amari
- de
gabyp
la: 28/12/2010 10:18:35
Ce imagini si ce greseli??
PROUDFRECKLED
- de
gabyp
la: 28/12/2010 10:19:54
Ai uitat ceva: SCOPUL si METODELE folosite.
sami_paris74
- de
gabyp
la: 28/12/2010 10:20:54
Incearca tu sa GANDESTI putin.
proletaru
- de
gabyp
la: 28/12/2010 10:22:47
Modificat la: 28/12/2010 10:23:25
Infrastructura, 1930. Mentalitate si comportament, evul mediu.
Gaby,
- de
PROUDFRECKLED
la: 28/12/2010 13:36:16
Modificat la: 28/12/2010 13:37:50
Ai uitat ceva: SCOPUL si METODELE folosite.
nici n-aveam de gind sa comentez despre scop si metode, in care caz ziceam parafrazind: "nu metoda, doar scopul ramine permanent"! :) faceam comentariu la diferenta intre diverse obiceiuri din preajma sarbatorilor, care exista si la noi din cele mai vechi timpuri. Cei care recurg la Fluieraturi, batai in tobe, cativa oameni infasurati cu perdele sunt si-n alte parti, nimeni nu le pretinde vechile, obisnuitele si frumoasele noastre colinde. Ti-am pus si doua clipuri sa observi perdelele, mastile, țurca si traista, prezente in Anglia, Newfounland etc... La un moment dat, in clip, apare o pancarta pe care sta scris sa nu uitam aceste obiceiuri, pe care noi romanii inca le perpetuam in mod natural. Ai inteles?
|
![]() |