Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Ultimul dictator al Europei. Sau doar cel dintâi din noul val?


de xpol la: 28/12/2010 15:20:29
rezumat: Câţiva miniştrii de externe mai curajoşi – ai Poloniei, Cehiei şi Suediei –, într-o declaraţie privind situaţia din Belarus, au concluzionat că “Europa nu trebuie să rămână mută”, valorile acesteia fiind puse în primul rând în slu
voteaza:
Zilele trecute, în Belarus, Aleksandr Lukaşenko a fost reales în funcţia de preşedinte. Rezultatele au fost contestate şi mişcări de stradă s-au întâmplat, dar au fost reduse la tăcere de bocancul şi bastonul forţelor de ordine. Sute de oameni au fost arestaţi – printre care 7 dintre candidaţii preşedinţie -, riscând închisoare de până la 15 ani pentru violenţe publice, iar studenţii care au participat la proteste au fost exmatriclaţi din universităţi. Astfel, cel pe care Bush Jr. l-a numit ”ultimul dictator al Europei” arată întregii lumi că îşi merită acest titlu din plin.

Dar ce va face Europa? Deocamdată numai declaraţii de genul “nu suntem de acord…”, “condamnăm…”, “Belarus va fi izolată politic şi economic…”, “Belarus trebuie să-şi rezolve treburile interne”. Va să zică, nu e treaba noastră, atâta vreme cât nu ne declară război. Se pare că democraţia este un bun ce se apără dacă îl ai în curte şi nu un principiu trans- … -cendent? … -frontalier? Câţiva miniştrii de externe mai curajoşi – ai Poloniei, Cehiei şi Suediei – într-o declaraţie dată publicaţiei International Herald Tribune au concluzionat că “Europa nu trebuie să rămână mută”, valorile acesteia fiind puse în primul rând în slujba celor fără apărare. Ori ajutorul ce trebuie dat poporului belarus trebuie să primeze în faţa sancţiunilor date administraţiei ale căror efecte ar fi în primul rând resemţite nu de către Lukaşenko ori camarila sa, ci de cetăţenii Belarusului – aceiaşi care acum suferă oprimările unui conducător cu care Europa “nu e de acord”.

Ce ar trebui să facă totuşi, Europa? Nu, nu să intre cu trupe pentru a face ordine – aşa cum mai obişnuiau americanii prin ţările Americii de Sud. Ar putea însă începe însă printr-o serie de măsuri venite în sprijinul apărătorilor valorilor democraţiei din interiorul ţării – fie că e vorba de cei arestaţi, fie de membrii partidelor de opoziţie ori a potenţialilor dizidenţi din partidul lui Lukaşenko - şi stoparea oricăror contacte diplomatice cu reprezentanţii actualei administraţii şi, de ce nu, interzicerea accesului acestora pe teritoriile ţărilor membre UE (acţiune la care ar adera şi alte ţări).

Poate că Uniunea Europeană ar trebui să ceară ţărilor membre retragerea ambasadorilor şi consulilor din Ucraina, respectiv să înceapă discuţii cu guvernul ucrainean din exil al cărui preşedinte este Joanna Survilla. Poate că acţiunile imediate ar fi oferirea de burse studenţilor exmatriculaţi în universităţile din UE şi de asistenţă juridică (avocaţi) tuuror celor arestaţi. Abia după ce măcar câteva din aceste acţiuni ar fi puse în practică am putea vorbi de o poziţie reală a Europei. Şi, de ce nu, poate că acesta este testul pe care Europa trebuie să-l treacă. Poate că abia după acest episod am putea vorbi, în sfârşit, de o Europă Unită.

Sau poate că doar vom aştepta o nouă declaraţie împăciuitoare a lui Aleksandr Lukaşenko şi ne vom lăsa păcăliţi din nou, sperând că de data asta se va şine de cuvânt – şa cum a fost crezut în urmă cu câteva luni.

Între timp, România – prin MAE şi reprezentantul său (nu-i zic şeful deplomaţiei că nu avem) Teodor Baconschi nu are nici o poziţie. Încă spicuieşte de prin ziare. Şi în final va da o nouă declaraţie de genul celei privind acordarea premiului Nobel tovarăşului chinez. Şi apoi, cine drac’ a auzit de Belarus?

P.S. Mai la sud de Belarus, accese dictatoriale se întâlnesc în alte două ţări: una cu formă de peşte, alta cu peisaj de pustă. Hai să-i spunem acestui trio, BOL. Un BOL în care românii, maghiarii şi belaruşii tind să reîmpărtăşească vremurile pe care generaţia Facebook nici nu şi-o poate imagina.

comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (9):


*** - de rumm la: 28/12/2010 20:05:21
..."cel pe care Bush Jr. l-a numit ”ultimul dictator al Europei” " :)))

ce-a zis texanul e litera de lege pentru tine? sper sa nu...

in rest te-as intreba unde oare-n lumea asta exista democratie? si cine si-o doreste? ;)
#589218 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
idem - de dy01 la: 28/12/2010 21:54:13
Nu e o noutate ca cine poate oase roade si nici ca cel mai bogat om al tarii e presedinte sau premier. In fostele republici socialiste lupta inca se duce intre populatia bastinasa si rusi. Asa ca nu e nici inceput, nici sfarsit.
#589222 (raspuns la: #589218) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de 1brasovean la: 29/12/2010 09:02:07
<< MAE şi reprezentantul său (nu-i zic şeful deplomaţiei că nu avem) Teodor Baconschi nu are nici o poziţie >> - acest domn nu e cel supranumit Baconschi Jacuzzitul?

Si daca ar fi geniu Jacuzzitul, cu cine sa faca treaba cand ambasadele si ministerul d-sale gem de securisti imbatraniti in rele? Ca sa nu vorbim acum de toti sinecuristii de partid, in marea lor majoritate habarnisti de profesie, cel mult parerologi.

Cat despre dictatura la noi? Da, dar poate una a harababurii (consistenta in ultimii ani) ca astia de acum sunt atat de preocupati sa fure ca o dictatura nu ar fi profitabila pentru ei.
#589236 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
confuzie? - de RSI la: 29/12/2010 11:00:59
"Poate că Uniunea Europeană ar trebui să ceară ţărilor membre retragerea ambasadorilor şi consulilor din Ucraina, respectiv să înceapă discuţii cu guvernul ucrainean din exil al cărui preşedinte este Joanna Survilla" ????
Monşer, faci o confuzie...subiectul era Belarus.
La subiect acum. Ceea ce este şi mai rău, alegerile au primit girul observatorilor internaţionali, din câte ştiu. Pasivitatea sau indiferenţa belaruşilor nu poate fi corectată de presiunile din afară.
#589240 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
xpol - de zaraza sc la: 29/12/2010 11:27:07
Belarusul nu se poate desparti inca de comunism. Miscarile de strada sunt insuficiente, clar. Lasa-l sa invete pe pielea lui ca trebuie sa scape de vechile metehne. Uite ce se intampla la noi! Vrem schimbare, dar cu mentalitati vechi.

Daca tu vezi dictatura la noi si la unguri, atunci si eu vad in tara lui Obama. Si nici nu zic noutati. Esti si tu de parere ca Basescu e un mic dictator? E amuzant... la noi e dictatura opozitiei, care poate pune bete in roate din orice motive, oricand si oricum. Nu conteaza binele Romaniei intregi, pentru opozitie conteaza doar sa cada Basescu. Nu au spus niciodata altceva. Mai nou dicteaza Curtea Constitutionala, de parca acolo sunt specialisti in economie si sociologie.
Degeaba faci o strategie, ca ti-o ciunteste opozitia si Curtea Constitutionala. Nu c-ar fi cine stie ce strategie, dar ei ciuntesc tot ce gasesc.

#589243 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza sc - de RSI la: 29/12/2010 12:39:51 Modificat la: 29/12/2010 12:40:26
"la noi e dictatura opozitiei, care poate pune bete in roate din orice motive, oricand si oricum" N-as zice, până acum guvernul a trecut aproape tot ce a vrut, chiar dacă nu a avut qvorum în parlament. Cu juna Roberta Pristanda - 2 la primărie, 2 la prefectură 170 în cap prezenţi la vot - totul e posibil. Iar Curtea Constituţională judecă doar dacă legile sunt conforme cu Constituţia şi sistemul juridic, nu conţinutul lor. Personal, în faţa abuzurilor puterii mi-aş dori o Curte Constituţională mai bine pregătită, mai tânără şi mai militantă
#589248 (raspuns la: #589243) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
RSI - de zaraza sc la: 29/12/2010 13:11:22
Dar le trece cu intarziere! Iar reducerea pensiilor dorita de premier, a trebuit inlocuita cu marirea TVA-ului. Nu ma bucur de asemenea masuri, bineinteles. Dar nu mai poti scoate banii cheltuiti aiurea doar spunand "Hocus-pocus!"

#589249 (raspuns la: #589248) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza sc - de RSI la: 29/12/2010 14:15:01
eu consider ca a te atinge de pensiile batranilor este si ilegal si imoral. O pensie este rezultatul unor ani de munca, modul de calcul a fost stabilit anterior si a modifica acest contract echivaleaza cu a schimba regulile jocului in timp ce acesta se desfasoara.
TVA-ul poate fi modificat si este prerogativa guvernului. Daca este cea mai potrivia masura ramane o discutie deschisa. Preferam sa se reduca functionarimea parazitara si aroganta, numarul ministerelor etc.
#589252 (raspuns la: #589249) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
polus - de proletaru la: 29/12/2010 16:46:31
niciodata bufnita nu e ceea ce pare!
realitatea pe care o vezi tu la cutia cu maimute e diferita de ce e in real.
probabil ca si acest subiect l-ai pus pe 1000 de site-uri ca si pe cel precedent.
daca nu aveam curiozitatea sa sap dupa proiectul respectiv, informatiile pe care le-ai postat aici prezentau o imagine stalcita (oricum ce ati scris voi in proiect e diferit de ce veti realiza).
la fel e si cu Belarusul.
#589263 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...