Pentru a accesa aceasta pagina trebuie sa fii conectat

Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Libertate vs. cultură politică


de xpol la: 29/12/2010 17:44:19
modificat la: 29/12/2010 19:06:40 arata originalul
rezumat: Conform Indexului democraţiilor 2010 elaborat de publicaţia The Economist, România face partea din categoria ţărilor cu o democraţie deficitară, aflându-se pe locul 56 în clasamentul general din 167 şi a primt 8,24 la itemul libertăţi civile.
voteaza:
Subiectul principal (şi secundar, şi ternar şi quaternar şi …) cu care ne-a obişnuit presa din ultimul timp îl constituie critica Guvernului şi/sau a Preşedinţiei. Aproape orice declaraţie, orice acţiune ale preşedintelui, primului ministru sau ale unuia dintre miniştrii ori secretarii de stat sunt în direct şi în reluare blamate şi înfierate de către presă. Fie că deschizi un ziar, asculţi un radio ori urmăreşti un taifas-show, titlurile şi vorbitorii îţi spun că iar au făcut “ăştia” o tâmpenie, iar au mai furat sau mânărit ceva ori au mai spus sau asumat vreo gogoriţă (neconstituţională sau, pur şi simplu, o bâlbă de neimaginat la un asemenea nivel). Şi atunci stai şi te gândeşti cum e posibil? Cum e posibil ca o administraţie să fie atât de incompetentă şi totuşi să reziste atâta vreme, dincolo de alianţele şi maşinaţiunile politice. Câtă dorinţă de a-şi păstra fotoliile şi portofoliile trebuie să-i anime pe aceşti oameni încât să se eschiveze în faţa oricăror critici, renunţând la orice dram de onoare, ascunzându-se în spatele unei majorităţi conjuncturale şi neproductive?

Cea mai gravă acuzaţie mi se pare însă că o reprezintă acuzaţia privind uzurparea democraţiei în România. Fie că vorbim de tăierea pensiilor sau de considerarea presei ca o potenţială vulnerabilitate ori, pur şi simplu, de faptul că Guvernul, putere executivă prin definiţie, încearcă să se substituie celei legislative prin asumarea pe bandă a nenumărate pachete legislative (Parlamentul ocupându-se între timp de moţiuni), ca să nu mai vorbim de criticarea în mod deschis a celei mai înalte instituţii judecătoreşti de către Preşedintele ad vitam ridică semne de întrebare oricărui cetăţean care şi-a făcut măcar o idee despre ce înseamnă totalitarism (ce e democraţia este o chestiune ceva mai complicată petru puţina experienţă pe care o avem).

Şi dacă, totuşi, Preşedintele are dreptate? Dacă în spatele acestui curent concentrat împotriva actualei guvernări nu se află decât interesele meschine ale unor moguli şi nevolniciile unei opoziţii bezmetice? Dacă, în fapt, d-nul Boc(sescu) & Co. face tot ce-i stă în putinţă pentru a scoate ţara la liman în aceste vremuri dure, de a organiza în sfârşit lucrurile în ţara asta creând premisele unei evoluţii pozitive pe care o vom resimţi abia după ce capetele lui Boc(sescu) se va alătura, în uitare, alături de ale lui Roman, Stolojan, Ciorbea, Vasile … ? Dacă Întâiul Pitic al Ţării, timonat de Întâiul Marinar, este de fapt un erou al zilelor de pe urmă dintr-o perioadă pe care peste timp abia dacă ne-o vom mai imagina?

Dar să nu ne lăsăm prea mult pradă speculaţiilor optimiste. Publicaţia The Economist, prin Economist Intelligence Unit, pune la dispoziţie raport privind democraţia în lume în 2010 raportat la 2008. Astfel raportul conţine un index al democraţiilor din lume în 2010 (sunt acoperite 167 de ţări) construit pe 4 itemi, fiecare evaluat pe o scară de la 1 la 10 – procesul electoral şi pluralismul politic, funcţionarea guvernului, participarea politică şi libertăţile civile.

Conform acestui index, România face partea din categoria ţărilor cu o democraţie deficitară, aflându-se pe locul 56 în clasamentul general. În aceeaşi clasă, dar pe locuri superioare, mai apropiate de clasa democraţiilor solide, îi întâlnim şi pe polonezi(48), şi pe francezi (31), şi pe italieni (29), dar şi pe vecinii bulgari (51). Cine credeţi că are, dintre cele 5 enumerate, cel mai scăzut scor în ceea ce priveşte libertăţile civile? România, care a primt 8,24. Tot atât are şi Timorul de Est, Suriname, Papua Noua Guinee, Sri Lanka sau El Salvador. Cine a luat mai puţin ca noi din aceeaşi casă a democraţiilor deficitare? Trinidad Tobago, Tailanda, Indonezia şi vecina Serbie şi Israelul (dar cred că atât sârbii, cât şi israeliţii au nişte scuze … ).

În raportul cu pricina, se specifică de asemenea faptul că au existat deteriorări în ceea ce priveşte democraţia în multe ţări. Şi ştiţi cine se află printer aceste ţări? Aţi ghicit: România. Cine este din 2008 încoace ministru? D-l Boc(sescu) … S-a’ntâmplat să se potrivească. Ne putem ridica însă moralul dat fiind că ungurii sunt în aceeaşi situaţie …

La nivel general, faţă de 2008, România a coborât în ierarhie, de pe locul 50, pe locul 56, pierzând 0.46. Şi dacă Boc(sescu) nu e un erou? Nu, nu este, pentru că actul de guvernare nu a primit pentru 2010 decât 6,43. Tot atât cât guvernarea din Suriname (unde drac' e ţara asta?).

Întorcându-ne la liberăţile civile, raportul prezintă România ca exemplu privind restrângerea libertăţii presei: In Romania,
the government even identified the media as a potential threat to national security.

Dincolo de ce poate un guvern sau altul să ne facă sau să ne impună, să nu uităm că, în definitiv, noi suntem cei care ne alegem conducătorii. Şi tot noi suntem cei care îi lăsăm să ne conducă (între noi fie vorba însă, rar ce-i drept, dar notail, ne enervăm atât de tare încât îi împuşcăm). Am fost nedrept în acest articol şi am încercat să trag spuza pe turta mea – şi sunt convins că aţi fost de acord cu mine că administraţia actuală se face vinovată de tot. Inclusiv dacă ne scapă vreun pârţ în public, Boc(săsescu) sigur e implicat în vreun fel.

Scorurile care ne trag semnificativ în jos sunt cele de la doi itemi ce nu ţin de guvern, nici de preşedinţie, nici de SPP, nici de evrei, nici de maiaşi ori azteci: participarea politică şi cultura politică. Ştiţi cât am primit? 5 la prticipare politică şi corigenţi cu brio la cultură politică: 3,75. Trinidad Tobago a ptimit 6,11 la particpare politcă şi 5 la cultură. Ok, să fim mândri, i-am luat la participare pe surinami (au primit 4,44), dar la cultură tot ne-au devansat 5.

Aşa că să ne bucurăm de libertăţile civile pe care le avem, pentru că se pare că ce stă în puterea noastră nu poate fi decât ceva anemic şi nevolnic. Mi-e teamă de ce am face cu libertatea dacă ar sta la mâna unui referendum.

La mulţi ani, România! Dormi în pace!
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (16):


Nu... - de monte_oro la: 29/12/2010 17:59:57
...e nevoie de atata "stiinta" ca sa se constate ceea ce se poate ... simti.. cu propria piele...
#589268 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
polus - de proletaru la: 29/12/2010 18:21:00
cum bine am observat in subiectul cu proiectul social, matale faci politica si nu una oarecare.

http://xpol.ro/2010/12/libertate-vs-cultura-politica/

restul sunt amanunte neimportante.
#589269 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
polus - de xpol la: 29/12/2010 18:32:10 Modificat la: 29/12/2010 19:01:42
Politică nu fac - deocamdată, doar că mă dau și eu în bărci pe tema asta crezând că am ceva de spus.
Acum, e adevărat, ne putem lăsa pradă speculațiilor și să suflăm în iaurt dacă ne-am ars cu ciorba.
Și da, ce public aici este deja publicat pe site-ul meu - nu cred că acest lucru era vreun mister demn de vreun Holmes. E drept, nu am citit cu atenție condițiile acestui site - nu agrează publicarea unui conținut deja publicat în altă parte? Aici am trecut articolele doar pentru că mi s-a spus că vor exista reacții. Și că aduce trafic. Altfel, să urlu de unul singur spunându-mi că am dreptate, mi se pare pierdere de vreme neproductivă - nici măcar doar ca exercițiu intelectual. Sănătateși la mulți ani! Din partea echipei www.xpol.ro! Ups! Suntem mai mulți...
#589271 (raspuns la: #589269) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
da, de acord - de zaraza la: 29/12/2010 19:09:55
dar vorba lui monte, prea multe cuvinte pentru ceva ce simte toata lumea pe spinare.

pe base l-a ales poporul, asta este. si uitandu-ma la tv lately, nici macar nu stiu daca toata isteria asta anti nu e cumva artificiala, creata de media. ma rog, sincer, nu prea mai imi pasa.
#589276 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza - de Knulp_2 la: 29/12/2010 21:05:29
e clar ca toata isteria e artificiala. Si oricum, oricarui presedinte i se erodeaza imaginea dupa cativa ani de guvernare.
E atat de scarboasa mass-media romaneasca si e atat de daunatoare incat cred ca face mai mult rau societatii decat toti politicienii pusi la un loc (idioti cum sunt).

Acum sa nu se inteleaga cumva ca i-as apara pe politicieni. Dar cred ca sunt ceva mai putin daunatori. Ei si nu altii sunt rodul infect al aceleiasi mass-medii.
#589277 (raspuns la: #589276) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
xpol, - de 1brasovean la: 29/12/2010 21:18:04
hai ca pana la urma mi-am gasit ceva timp si-am cetit ce-ai zis p`aci. cateva observatii pe fuga:

-scrii prea MULT, aduci in slujba saraciei de idei o multime de date. seamana a intoxicare statistica, deocamdata suportabila;

-vrei sa vezi doar partile pline ale paharelor marinaresti si piticesti, ceea ce induce dupa sine o lipsa de credibilitate - te pozitionezi, nici macar discret (argument: pe site-ul xpol.ro mai ca nu o pupati in cur pe Udrea, spre ex. fie intre noi vorba: e o jmechera, stie sa invarta bani si oameni si papagali din partid, insa asta nu inseamna ca are stiinta guvernarii. in aceata privinta - oho! - e departe de d-na Merkel, noroc ca o ajuta labagii din partid, mai cu o sacosa contra voturi, mai cu furtul electoral pe fata, pe spate etc.);

-si sa nu uit: textelor le lipseste ideea de forta (aia, stii tu care!), simpla insiruire si arucarea cate unei rame timide in locul unei limbi viguroase intr-un anume loc, nu tine loc de idee, nu te defineste doctrinar, nici ca mecanism de gandire si analiza, parerea mea.

dar ma rog, s-ar putea sa fiu subiectiv; n-am avut nervi sa citesc toate scriiturile voastre. e drept, nici ca m-ar interesa prea tare politichia facuta pe sest.

(iarasi, subiectiv) imi pareti plictisitori si pentru ca nu abordati (nici de gust!) teme locale. sa-ti mai spun ca democratia ori este (si) locala ori e.... varza?
sa mai povestim ce efecte induce coruptia generalizata promovata de idolii tai (ori de alti politruci de cacat)?
stii care este starea democratiei in mediul rural, spre exemplu? s-ar putea sa nu te intereseze, asa-i?
#589281 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
knulp - de zaraza la: 29/12/2010 21:26:09
eu cred ca toti politicienii sunt o apa si-un pamant. isi impart furaciunile mai mult sau mai putin frateste, iar circul e praf in ochii gloatei, care trebuie tinuta ocupata.

ma uitam aseara la "kapitalism", documentarul lui solomon. e slabut, facut prost, nu m-am putut uita la tot, dar am retinut o faza misto: copos, care zice la un moment dat (aprox): "ei, s-a furat tot in tara asta. (cine a furat? ) ei, cine, baietii destepti, ei s-au miscat. noi astia fraierii, am ramas sa facem prajituri". :))) wtf
#589285 (raspuns la: #589277) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza - de Knulp_2 la: 29/12/2010 21:42:23
nu am auzit de "kapitalism" asta al lui Solomon.
Suna interesant cu toate ca banuiesc ca nici mie nu mi-a placea din pricina de doctrina.
Oricum, atat de inutila imi pare toata "politica" romaneasca si toata discutia in jurul ei...
Si se pare ca nu doar mie dupa procentul celor care nu mai voteaza.
Eu sunt lipsit de orice umbra de optimism in ceea ce priveste patria-muma. :)
#589291 (raspuns la: #589285) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
knulp - de zaraza la: 29/12/2010 21:53:31 Modificat la: 29/12/2010 21:54:03
http://www.alexandrusolomon.ro/kapitalism-our-improved-formula-2/

e un documentar care nu mi-e clar ce-si propune, ideea principala e ca marii magnati de azi sunt securistii de ieri, adica baietii destepti. solomon i-a convins pe acesti baieti destepti sa-i acorde interviuri si sa-l introduca in mediul lor (casa, birou, pe teren). sunt intervievati: voiculescu, copos, padure, becali si cred ca mai sunt vreo 2, dar urmeaza sa termin sa ma uit.

am inteles ca solomon a cam trisat la faza asta, pentru ca initial a vorbit ceva cu domnii magnati (tipii au fost destul de deschisi, i-au permis accesul in zona lor semi-intima) iar el le-a tras-o in film, i-a facut sa apara drept baietii rai care au furat tara. ceea ce e urat si nedemn pentru un cineast. macar de-ar fi iesit bun filmul, dar e slab ca realizare artistica.
#589293 (raspuns la: #589291) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza - de Knulp_2 la: 29/12/2010 22:09:52
ah deci e despre asa ceva. Un fel de capitalism: a love story al lui Moore (oribil facut). De fapt un documentar despre coruptie.

Credeam ca poate e cu adevarat un documentar despre capitalism.
#589294 (raspuns la: #589293) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de nyx la: 30/12/2010 09:38:41
mă dau și eu în bărci pe tema asta crezând că am ceva de spus.

nasol.
de-aia ii rahat pe aici, peste tot pe unde pui mana-piciorul - ca toti avem ceva de spus.
cand ii vorba de facut, nu vezi pe nimeni facand.

sau ii auzi, pe amaratii aia care nu stiu ce-i aia odihna, care urla ca le suge statul tot ce-aduna, prabusiti sub dari.

macar de-am vorbi prost si-am vota bine.

la ce-mi palaria mea trebuie statisticile astea? crezi ca atunci cand bate judele cu ciocanelu in masa si-mi da semn ca pierd procesul, desi era dreptul meu sa-l castig, ba ma pune sa si platesc cheltuielile de judecata masluite ale partii adverse, imi pasa pe ce loc e romania-n lume la mizerii?
CUI ii pasa?

ma, de ce nu va duceti voi sa militati pro- ceva undeva intr-un parc, impicioare, pe un scaunel?
nu de alta, dar m-am saturat de-alde voi, cei care aveti timp sa scrieti o multime de porcarii ca alea de mai sus pretinzand ca va pasa.
de orice altceva, monser, mai putin de tara asta.
#589298 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de nyx - de xpol la: 31/12/2010 11:32:38
Avem timp să scriem, aşa cum şi tu ai timp să scrii comentariile (multe de altfel, dacă mă uit pe articlele publicate prin/pe cafeneaua asta- prin urmare nu ne deosebeşte decât motivaţia: unul militează, aşa cum zici tu, celălalt critică, dezamăgit şi descurajat de tot ce-i în jur.
Ca o menţiune... nu există în limba română cuvântul "impicioare".
#589403 (raspuns la: #589298) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de rumm la: 31/12/2010 11:41:33
..."crezi ca atunci cand bate judele cu ciocanelu in masa si-mi da semn ca pierd procesul, desi era dreptul meu sa-l castig, ba ma pune sa si platesc cheltuielile de judecata masluite ale partii adverse,"...

e un exemplu la-ntamplare? sper.
#589404 (raspuns la: #589298) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de nyx la: 31/12/2010 11:56:46
Avem timp să scriem, aşa cum şi tu ai timp să scrii comentariile (multe de altfel, dacă mă uit pe articlele publicate prin/pe cafeneaua asta- prin urmare nu ne deosebeşte decât motivaţia: unul militează, aşa cum zici tu, celălalt critică, dezamăgit şi descurajat de tot ce-i în jur.

nu mi-amintesc sa fi ingradit cuiva liberatea.
daca te-astepti(doar) la comentarii pozitive ti-o-ngradesti, in schimb, singur.

nu există în limba română cuvântul "impicioare".

ei, si? nici "şofeur" nu exista iar tu-l folosesti cu nonsalanta.
de ce nu ti-am facut si io "mentiunea", i-o-ntrebare la care n-ar fi rau sa meditezi.
desi mai bine lasa.

Anou Fericit!
#589405 (raspuns la: #589403) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Hmmm :) - de Lascar Barca la: 31/12/2010 12:50:29
"sujetul" risca sa devina interesant.
Important ar fi de stiut ce vi se pregateste de afara...
#589407 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 02/01/2011 17:09:39
Este de-a dreptul grotesc, cu toate că-i fără miez, să pui în antiteză cultura politică cu libertatea. Restu-i gogoaşă râncedă.
#589686 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: