Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Taximetristul de lângă noi


de xpol la: 31/12/2010 11:18:30
rezumat: Câteva dintre istoriile – personale şi ale altora – ale căror depozitari (poate ultimi) sunt câţiva dintre taximetriştii care m-au scos din sărite sau m-au impresionat, m-au făcut să văd România aşa cum este sau aşa cum nu trebuie să fie
voteaza:
Orice şofeur sau pieton are propriile motive pentru a-i înjura pe taximetrişti, acestea putând fi reduse la câteva experienţe. Din perspectiva şofeurului, taximetriştii “se bagă”, “nu se uită şi nu dau prioritate, oblâgându-te să-i fereşti tu”, “claxonează ca bezmeticii” (asta am auzit-o de la unul care cred că s-a născut cu 3 mâini – una pe volan, una pe schimbător şi una pe claxon), iar dacă s-’ntâmplat să te buşeşti cu unul, ai dat de dracu’, pentru că sigur va spune că tu eşti de vină, te va apostrofa şi va deveni violent, ba mai mult, va mai chema şi pe alţii prin staţie.

Ca ocazional călător cu taxi-ul, vei spune despre ei că sunt nişte mojici, ascultă manele, au nişte maşini janghine în care pute ca dracu’, iar dacă eşti prost (nu cunoşti drumul) alege cea mai lungă rută către destinaţie numai ca să te uşureze de mai mulţi bani. Bineînţeles, trebuie să fii cu ochii’n patru să nu nimereşti vreun rechin.

Acum, la sfârşit de 2010, m-am gândit să vă spun câteva poveşti cu, despre şi ale unor taximetrişti pe care care i-am întâlnit anul ăsta (sau, poate, mai demult). Nu, nu am să vă spun că de fapt sunt oameni de treabă sau nişte conducători exemplari. În acest articole am să vă redau câteva dintre istoriile – personale şi ale altora – ale căror depozitari (poate ultimi) sunt câţiva dintre taximetriştii care m-au scos din sărite sau m-au impresionat, m-au făcut să văd România aşa cum este sau aşa cum nu trebuie să fie.

Pugilistul

M-am suit în maşina lui din faţa hotelului Horoscop. ”Aici se întâlnea cu mafioţii lui un mare mahăr pentru care am lucrat prin ’99″ îşi începe povestea. “Un vulpoi. M-a făcut, domnul meu, ce să zic. Mi-a câştigat îndrederea. [...] Devenisem omul lui de suflet: genţi de bani plimbam singur dintr-un loc în altul – iar faptul că avea atâta încredere în mine, m-a cucerit. [...] Vă spun, l-aş fi urmat oriunde. Şi avea stil, domnul meu, avea stil: modul în care vorbea, în care se purta, în care se îmbrăca [...] Într-o zi mi-a zis că are mare nevoie de mine (trecuse cam un an şi ceva de când făceam comisioane pentru el). Am semnat nişte acte pentru nişte bani – prost, domnul meu, prost am fost. N-am întrebat nimic – ce să vă zic, parcă era Dumnezeu pentru mine. [...] La câteva luni m-am trezit pe capul meu cu nişte recuperatori – domnul meu, am fost campion naţional de box, nu mă sperie lucruile astea. Dar au început să se ia de nevastă-mea pe stradă. Ce puteam să fac? M-am împrumut la bancă şi am plătit. La vremea aia era cât un apartament. De atunci am zis că nu mai vreau stăpâni. Sunt taximetrist de atunci. Şi mi-e bine. Încă mai plătesc creditul ăla”.

Evreul

Am intrat în vorbă de cum m-am urcat – despre una, despre alta: politică, ceva istorie. “Ştiţi, eu sunt evreu …”. “Am văzut numele pe licenţă …”, îi răspund (era ce va cu berg la sfârşit). “Ştiţi, eu trăiesc şase luni în România şi şase în Israel. Am bani, nici măcar nu trebuie să muncesc. Am o casă în Haifa şi un apartament în Ierusalim. Din chirii iau cam 3500 de euro. Ai mei, părinţii, stau într-un apartament tot în Ierusalim”. Mă uit neîncrezător la el. “Dar nu pot să stau departe de România. Ştiţi, eu m-am născut aici, dar ai mei au plecat în Israel după Revoluţie. Aveam 18 ani atunci. Cinci ani nu am venit în ţară. Cu cei mai mulţi prieteni şi cunoscuţi de acolo vorbeam în limba română – ştiţi, acolo sunt mulţi români, evrei din România. Când am putut să plec, am făcut-o. Am stat o perioadă în România, dar ai mei sunt bătrâni acum şi trebuie să mă ocup de ei. Nu mai am nici prieteni şi nici cunocuţi aici. Poate că nu vă vine să credeţi, dar fac taxi ca să vorbesc cu oamenii. Să vorbesc în limba română”.

Gânditorul de Hamangia

Nu-mi mai amintesc ce am discutat cu el, dar ştiu că mi-a lăsat o puternică impresie pe parcursul discuţiilor. La final mi-a spus că are blog şi să intru să-l citesc. Şi vă spun că merită s-l citiţi: Gânditor de la Hamangia, Jurnalul unui taximetrist contrariat. Iar domeniul este cât se poate de inspirat: iavelariană.wordpress.com.

Naţionalistul

Un domn în foarte vârstă, la vreo 70 de ani. “Vă spun, ungurii sunt în spatele tot răului din România. Ne-au modificat ADN-ul. Păi de unde au venit dom’le ăştia? Păi vă spun eu… din zona lacului Baikal. Am fost acolo acum 40 de ani – un concediu cu familia. Dom’le, era numai piatră roşie. Păi nu e normal atunci ca ăia să fii plecat de acolo să vină încoace. Că e totul sterp. ce să facă acolo, că nu puteau să cultive ceva, să se gospodărească. Se omorau între ei pe ce nu aveau. Şi atunci a venit ăla, Gingis, şi a venit cu ei încoace că auziseră că aici sunt de toate. Am văzut acum câteva zile pe Discovery un documentar şi aşa am făcut legătura. Acolo a fost acum două milioane de ani o mare erupţie a unui vulcan şi a lăsat tot terenul sterp. Şi atunci am înţeles tot. De atunci ni s-a tras nouă totul, de-aia au venit ăştia şi ne-au modificat ADN-ul. Păi hai să ne gândim, cum eram noi până să vină ei? Păi toţi vorbeau de daci, cei mai viteji şi mai drepţi dintre geţi”.

Chilipirgiul

“E vineri azi şi ies ăştia de prin baruri şi discoteci. Se îmbată şi mai uită un telefon, un portofel prin maşină. Mă mai scot şi eu cu una-alta, că doar nu se poate trăi doar din ce câştigi”.

Sfătuitorul

“Se suie unul la mine în maşină şi îmi spune că mă cunoaşte, că l-am mai dus o dată. Se poate, am zis eu. Şi mi-a zis că se gândise la mine chiar în seara asta şi că datorită mie are cei 10.000 de euro în buzunar câştigaţi la ruletă. Păi cum, dom’ne, zic, cum datorită mie? Păi cică l-am luat o dată din faţa unui Casino şi i-am zis atunci nişte chestii pe care le-a ţinut minte. I-au venit în cap în seara asta când voia să pună totul ca miză, dar s-a răzgândit în ultima clipă. A aşteptat să vadă cât cade şi ar fi pierdut. Acum … ce să zic … nu ştiu ce i-oi fi zis, dar mare chestie asta: auzi tu, chiar în seara aia să mă nimerească tot pe mine. Cursa făcea 15 lei. Mi-a dat 100 de euro. Cam puţin, zic eu, ţinând cont că sfatul meu i-a ţinut în buzunar 10.000 …”

Ţiganul

“Ia uite-i, dom’le, pe ăştia: nu ştiu decât să cerşească”, îmi zice, arătând cu bărbia către doi puradei parcagii care dirijau intrarea şi ieşirea maşinilor dintr-o parcare din mijlocul Bucureştiului. “Dom’le, şi eu sunt ţigan, dar eu nu am fost învăţat aşa. Eu am fost învăţat să muncesc. Acum, na, nu îmi place să trag cu cârca, vorba aia, că uite, m-am făcut taximetrist. Dar ştiu că trebuie să muncesc nu să cerşesc sau să dau în cap la altul”. M-a suprins discursul său, aşa că am devenit avocatul celor vizaţi. “Păi şi crezi că i-ar angaja cineva? Se uită la ei, nu au nici o şcoală, poate nic documente …”. N-am terminat, pentru că m-a’ntrerupt: “Eu îi angajez. Lucrez şi la o fundaţie şi încercăm să-i luăm de pe stradă şi le găsim de muncă. Pe şantier, întotdeauna e nevoie de ajutor. Un necalificat e binevenit oricând. Dar nu stau. E grea munca. Şi banii sunt puţini, dar ajung şi ei oameni. Aşa … o să înfunde puşcăriile.”

La Mulţi Ani, domnilor taximetrişti! Şi curse cât mai lungi şi mai multe!
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (2):


*** - de Knulp_2 la: 31/12/2010 19:38:47
sofeur?
furculision?
#589444 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de zaraza la: 01/01/2011 12:57:13
cateva portrete sunt foarte reusite! :)

dincolo de asta ai dezacorduri in text si folosesti cuvinte care nu exista. si nu e scrisa prea grozav, desi exista si cateva tuse proaspete.
#589450 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...