Pentru a accesa aceasta pagina trebuie sa fii conectat

Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Cateva "Noutati Legislative" incepand cu 2011


de juli la: 09/01/2011 10:21:51
rezumat: info legislativ
taguri: legislatie Salonul 
voteaza:
:) am gandit ca pe unii i-ar interesa de aceea postez informativ acest topic cateva modificari legislative:

1. Salariul minim
2. Modificari in codul muncii
3. Dispar cartile de munca
4. Ordonanta creditelor
5. Declaratia unica 112 incepand cu ianuarie 2011
6. Cotele de contributii pentru asigurarile de sanatate
7. Microintreprinderile in 2011
8. Cota de impozitare microintreprinderi
9. Alocatii de sustinere la familiile cu venituri mici


P.S. din cauza de numar de caractere am sa postez la comentarii cateva detalii pentru fiecare punct in parte.comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (28):


1. Salariul minim - de juli la: 09/01/2011 10:23:33
"Sindicatele şi patronatele au semnat i contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional valabil pentru perioada 2011 – 2014. Potrivit acestuia, pentru 2011 salariul minim pe economie în mediul privat va fi de 700 de lei, cu 100 de lei mai mult decât în prezent. Contractul mai prevede schimbări şi la nivelul coeficienţilor de ierarhizare pentru unii angajaţi. Astfel, coeficientul de salarizare al unui muncitor calificat a scăzut de la 1,2 la 1,1 în timp ce coeficientul unui angajat cu studii superioare a scăzut de la 2 la 1,72. Principalii beneficiari vor fi muncitorii necalificaţi, ai căror salariu minim va creşte de la 600 la 700 de lei, dar şi maiştrii şi subinginerii care vor rămâne cu un coeficient de 1,3 în contextul în care angajatorii se confruntă cu un deficit de specialişti, potrivit lui Cezar Coraci, preşedintele Uniunii Generale a Industriaşilor din România (UGIR-1903).
Totodată, sindicatele şi patronatele au convenit ca pe 1 martie să reactualizeze anexa privind ramurile, adaptată la situaţia economică a României şi la problematica europeană. Această perioadă este necesară pentru a aşeza ramurile în scopul de a încheia contracte la nivel de ramuri.
Salariul minim pe economie din sectorul privat este mai ridicat decât cel garantat în plată prin Hotărâre de Guvern, în cuantum de 670 de lei şi valabil pentru sectorul public. Decizia partenerilor sociali a venit în contextul în care un număr din ce în ce mai mare de angajaţi pleacă la muncă în afara ţării, iar patronatele rămân fără muncitori calificaţi.
Prevederile referitoare la salariul minim şi coeficienţii de ierarhizare sunt valabile doar pentru 2011."

#590708 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
2. Modificari in codul muncii - de juli la: 09/01/2011 10:29:36
„Ministerul Muncii a finalizat proiectul de modificare a Codului Muncii, ce urmeaza sa intre in vigoare din 2011. Printre principalele modificari se numara extinderea perioadei de preaviz, modificarea criteriilor in cazul concedierilor colective sau a celor referitoare la timpul de lucru, cat si noi amenzi contraventionale.
Principalele modificari aduse de proiect vizeaza:
revizuirea reglementarilor privind aplicarea clauzei de neconcurenta. Aplicarea clauzei de neconcurenta, in forma actuala, restrictioneaza dreptul la munca prin incalcarea prevederilor Constitutiei si ale principiilor fundamentale instituite chiar prin Codul muncii. Astfel, angajatorul poate renunta unilateral la clauza de neconcurenta prevazuta in contract, plata indemnizatiei de neconcurenta incetand din luna urmatoare notificarii scrise a angajatului privind denuntarea acesteia.
revizuirea perioadelor de proba instituite pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca. Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 45 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.Verificarea aptitudinilor profesionale la incadrarea persoanelor cu handicap se realizeaza exclusiv prin modalitatea perioadei de proba de maximum 30 de zile calendaristice.
eliminarea interdictiei privind angajarea succesiva a mai mult de trei persoane pe perioade de proba pentru acelasi post.
instituirea pentru angajator a dreptului de a stabili obiectivele de performanta individuala, precum si criteriile de evaluare a realizarii acestora. Propunerea creeaza posibilitatea pentru angajator, dupa consultarea cu organizatiile sindicale sau reprezentantii salariatilor, dupa caz, de a stabili obiective si criterii de performanta pentru salariatii proprii. Aceasta masura poate ajuta la cresterea competentei si la gradului de expertiza al salariatilor. modificarea conditiilor in care se poate dispune delegarea salariatului.Delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile si se poate prelungi numai cu acordul salariatului, din 2 in 2 luni
revizuirea cazurilor de incetare de drept a contractului individual de munca pentru acoperirea anumitor situatii nereglementate in legislatia existenta.
modificarea criteriilor in cazul concedierilor colective. Principalele criterii care vor fi avute in vedere in procedura concedierilor colective vor cele de performanta si de indeplinire a obiectivelor si in subsidiar, pentru departajare vor fi avute in vedere criteriile de natura sociala. Criteriile referitoare la evaluarea performantelor profesionale vor avea prevalenta.
eliminarea interdictiei de a face angajari pentru angajatorul care a dispus concedieri colective pe locurile de munca ale salariatilor concediati timp de 9 luni de la data concedierii acestora. Interdictia de a face noi angajari reprezinta o limitare angajarilor in perspectiva, limitand atat posibilitatile de dezvoltare ale angajatorului si reducand numarul de locuri de munca disponibile pe piata muncii.
modificarea termenului de preaviz.Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mic de 20 zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv nu poate fi mai mic de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
modificarea prevederilor care reglementeaza contractul individual de munca pe perioada determinata.Contractul individual de munca pe durata determinata nu poate fi incheiat pe o perioada mai mare de 36 de luni.”
#590711 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
3. Dispar cartile de munca - de juli la: 09/01/2011 10:30:48
"De la 1 ianuarie 2011, cartile de munca traditionale dispar si au fost inlocuite cu baze de date electronice la care angajatorii au acces pe baza unui user si a unei parole.
Cei care se angajeaza pentru prima data in acest an nu vor mai avea un document oficial personal prin care sa demonstreze vechimea pe care o vor acumula in munca.
Specialistii ii sfatuiesc pe angajati sa-si pastreze cu mai multa atentie contractele individuale de munca pe care le incheie cu angajatorii, pe care ar trebui sa le semneze dupa ce acestea au fost semnate si stampilate si de oficialii de la inspectoratele teritoriale de munca. Guvernul a adoptat la finalul lunii decembrie o ordonanta de urgenta prin care se atesta ca incepand cu anul acesta angajatorii vor depune contractele de munca si statele de plata la inspectoratele teritoriale de munca in format electronic.
Pana la jumatatea anului, angajatorii si inspectoratele teritoriale de munca sunt obligate sa le returneze angajatilor cartile de munca, pe care acestia trebuie sa le pastreze pentru a putea dovedi vechimea in munca atunci cand vor iesi la pensie, in cazul in care, din eroare, nu li s-au scanat cartile de munca."

#590712 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
4. Ordonanta creditelor - de juli la: 09/01/2011 10:33:58
"Legea nr. 288/2010 prin care se aproba OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 888, din 30 decembrie 2010.
Principalele modificari la OUG 50/2010 interzic bancilor perceperea de comisioane, tarife, speze bancare sau orice alt cost in cazul in care consumatorul doreste schimbarea datelor de scadenta a ratelor. Totodata, se interzice perceperea de comisioane in cazul in care consumatorul doreste schimbarea garantiilor, in conditiile in care consumatorul plateste toate costurile aferente evaluarii si constituirii noilor garantii.
Institutia de credit trebuie sa avertizeze consumatorul asupra consecintelor neefectuarii platilor si asupra termenelor la care se fac raportarile catre Biroul de Credit si termenul minim la care creditorul poate declansa procedura de executare silita.
De asemenea, informatiile precontractuale trebuie redactate astfel incat sa nu induca in eroare consumatorii, prin utilizarea unor expresii tehnice, juridice sau specifice domeniului financiar – bancar, prin utilizarea de prescurtari, cu exceptia celor prevazute de lege sau a limbajului obisnuit. Termenii tehnici vor fi explicati de catre institutia de credit in scris, la cererea consumatorului, fara costuri suplimentare, mai informeaza expertii Mazars.
O alta modificare la OUG 50/2010 permite consumatorilor sa aleaga modalitatea prin care vor dori sa ramburseze creditul: prin rate egale (anuitati) sau prin rate descrescatoare.
Totodata, consumatorul are dreptul de a rambursa anticipat un credit fara a fi conditionat de plata unei anumite sume minime sau de un anumit numar de rate.
Referitor la modificarea valorii totale a creditului dupa incheierea contractului de credit, prevederea care definea cresterea semnificativa a valorii totale a creditului ca fiind acea crestere semnificativa de peste 15% din valoarea totala initiala a creditului a fost abrogata.
Si prevederea legala, potrivit careia marja dobanzii poate fi modificata doar ca urmare a modificarilor legislative care impun in mod expres acest lucru, a fost abrogata, potrivit sursei citate.
Prin modificarile la OUG 50/2010 institutiile de credit sunt, de asemenea, obligate sa afiseze elementele care intra in formula de calcul al dobanzii variabile si valoarea acestora pe site-urile de internet si la toate punctele de lucru ale creditorilor.
Mai mult, este obligatoriu ca in contractul de credit sa se specifice tipul dobanzii: fixa sau variabila.
Tot in privinta contractelor de credit, modificarile din Ordonanta creditelor interzic introducerea de clauze prin care creditorul poate declara scadent anticipat creditul in cazul in care consumatorul nu si-a indeplinit obligatiile conform altor contracte incheiate cu alti creditori. De asemenea, se interzic clauzele prin care creditorul impune consumatorului incheierea unui contract de asigurare a bunurilor aduse in garantie cu o societate de asigurari agreata de creditor, mai precizeaza specialistii de la Mazars.
Dobanda penalizatoare aplicabila persoanelor care au restante va putea fi limitata doar in trei situatii deosebite, prevazute de actul nomativ: somajul, reducerea drastica a salariului si decesul. In cazul in care o persoana restanta se afla intr-unul dintre aceste cazurile, dobanda speciala penalizatoare este limitata la maxim 12 luni de la data la care a survenit evenimentul care a generat reducerea veniturilor. In caz de deces, perioada in care se va aplica aceasta dobanda nu poate fi mai mica de 6 luni."
#590713 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
5. Declaratia unica 112 incepand cu ianuarie 2011 - de juli la: 09/01/2011 10:35:34
"Prin Hotărârea Guvernului nr. 1.397/2010 – privind modelul, conţinutul şi modalitatea de depunere şi de gestionare a „Declaraţiei privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate”, formular 112, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 897/31 decembrie 2010 – începând cu obligaţiile aferente lunii ianuarie 2011, firmele şi persoanele fizice care au angajaţi vor depune la Fisc Declaraţia 112.
Declaraţia 112 va fi depusă online, prin intermediul portalului e-Romania, termenul limită fiind 25 februarie 2011. Prin excepţie de la regulă, declaraţia va putea fi depusă şi pe suport de hârtie încă o jumătate de an, până la 1 iulie 2011.
Termenul de depunere a declaraţiei este data de 25 a lunii următoare celei pentru care se datorează impozitele şi contribuţiile sociale.
Declaraţia 112 se va completa şi va fi validată cu ajutorul programelor de asistenţă care vor fi furnizate gratuit de Fisc şi care vor putea fi descărcate de pe siteul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), de la adresa www.anaf.ro. Contribuabilii vor completa anexele potrivit Instrucţiunilor de completare, din Anexa nr. 7, parte integrantă a Hotărârii Guvernului nr. 1.397/2010 – link.
Astfel, la Anexa 1, trebuie completate secţiunea „Date de identificare a plătitorului”, după care cea privind „Creanţele fiscale”. În acest caz, dacă în perioada de raportare plătitorul nu datorează impozit pe venit sau contribuţii, trebuie scrisă cifra 0 (zero). Atenţie! Necompletarea tabelului în această secţiune echivalează cu nedeclarearea obligaţiei respective."

#590714 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
6. Cotele de contributii pentru asigurarile de sanatate - de juli la: 09/01/2011 10:37:13
"Pentru anul 2011, cotele de contribuţii pentru asigurările de sănătate, prevăzute de Legea nr. 95/2006, cu modificările şi completările ulterioare, se stabilesc după cum urmează:
5,2% pentru cota datorată de angajatori, prevăzută la art. 258 din Legea nr. 95/2006, cu modificările şi completările ulterioare;
10,7% pentru cota datorată de persoanele prevăzute la art. 259 alin. (6) din Legea nr. 95/2006, cu modificările şi completările ulterioare;
5,5% pentru celelalte categorii de persoane care au obligaţia plăţii contribuţiei direct sau cu plata din alte surse."
#590715 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
7. Microintreprinderile in 2011 - de juli la: 09/01/2011 10:38:36
"Prin Ordonanta de Urgenta nr. 117/2010 Guvernul a reintrodus prevederile legale privind impozitarea veniturilor microintreprinderilor. Astfel, persoanele juridice romane platitoare de impozit pe profit pot opta pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderii incepand cu anul fiscal urmator daca indeplinesc anumite conditii si daca nu au avut statut de microintreprindere anterior.
OUG nr. 117/2010 a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 891 din 30 decembrie 2010.
Potrivit Ordonantei, microintreprinderea este persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:
-are de la 1 la 9 salariati;
-a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei al 100.000 EUR;
-capitalul social este detinut de persoane, altele decat statul si autoritatile locale.
Persoanele juridice romane platitoare de impozit pe profit pot opta pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderii incepand cu anul fiscal urmator daca indeplinesc conditiile mentionate mai sus si daca nu au mai fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor conform Ordonantei.
Pentru a beneficia de prevederile legale cu privire la impozitul pe veniturile microintreprinderilor, acestea comunica organelor fiscale teritoriale optiunea pentru plata impozitului pe venitul microintreprinderilor pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se plateste impozitul pe veniturile microintreprinderilor. Comunicarea se realizeaza prin depunerea declaratiei de mentiuni.
Prin urmare, pentru anul 2011, persoanele juridice romane pot opta pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderii daca la data de 31.12.2010 au indeplinit conditiile mentionate mai sus si isi comunica optiunea cel mai tarziu la data de 31.01.2011.
Nu pot opta pentru sistemul de impunere reglementat aceasta ordonanta persoanele juridice romane care:
a)desfasoara activitati in domeniul bancar
b) desfasoara activitati in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, cu exceptia persoanelor juridice care desfasoara activitati de intermediere in aceste domenii;
c) desfasoara activitati in domeniile jocurilor de noroc, consultantei si managementului;
d) au capitalul social detinut de un actionar sau asociat persoana juridica cu peste 250 de angajati.
Microintreprinderile pot opta pentru plata impozitului pe profit incepand cu anul fiscal urmator. Optiunea se exercita pana la data de 31 ianuarie a anului fiscal urmator celui pentru care s-a datorat impozit pe veniturile microintreprinderilor.
Anul fiscal
Anul fiscal al unei microintreprinderi este anul calendaristic.
In cazul unei microintreprinderi care se infiinteaza sau isi inceteaza existenta, anul fiscal este perioada din anul calendaristic in care persoana juridica a existat."

#590717 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
8. Cota de impozitare microintreprinderi - de juli la: 09/01/2011 10:40:06
"Cota de impozitare pe veniturile microintreprinderilor este 3%.
Impunerea microintreprinderilor care realizeaza venituri mai mari de 100.000 euro
Daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 100.000 euro, aceasta va plati impozit pe profit luand in calcul veniturile si cheltuielile realizate de la inceputul anului fiscal, fara posibilitatea de a mai beneficia pentru perioada urmatoare de prevederile prezentului titlu. Calculul si plata impozitului pe profit se efectueaza incepand cu trimestrul in care s-a depasit limita prevazuta in prezentul articol.
Impozitul pe profit datorat reprezinta diferenta dintre impozitul pe profit calculat de la inceputul anului fiscal pana la sfarsitul perioadei de raportare si impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat in cursul anului respectiv.
Baza impozabila
Baza impozabila a impozitului pe veniturile microintreprinderilor o constituie veniturile din orice sursa, din care se scad:
a) veniturile aferente costurilor stocurilor de produse;
b) veniturile aferente costurilor serviciilor in curs de executie;
c) veniturile din productia de imobilizari corporale si necorporale;
d) veniturile din subventii de exploatare;
e) veniturile din provizioane si ajustari pentru depreciere sau pierdere de valoare;
f) veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobanzi si/sau penalitati de intarziere, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil;
g) veniturile realizate din despagubiri, de la societatile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii.
In cazul in care o microintreprindere achizitioneaza case de marcat, valoarea de achizitie a acestora se deduce din baza impozabila, in conformitate cu documentul justificativ, in trimestrul in care au fost puse in functiune, potrivit legii.
Procedura de declarare a optiunii
Persoanele juridice romane platitoare de impozit pe profit comunica organelor fiscale teritoriale optiunea pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor, prin depunerea declaratiei de mentiuni pentru persoanele juridice, asociatiile familiale si asociatiile fara personalitate juridica, pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se plateste impozitul pe veniturile microintreprinderilor.
Persoanele juridice care se infiinteaza in cursul unui an fiscal inscriu optiunea in cererea de inregistrare la registrul comertului. Optiunea este definitiva pentru anul fiscal respectiv.
In cazul in care, in cursul anului fiscal, una dintre conditiile impuse nu mai este indeplinita, microintreprinderea are obligatia de a pastra pentru anul fiscal respectiv acest sistem de impunere, fara posibilitatea de a beneficia pentru perioada urmatoare de prevederile prezentului titlu, chiar daca ulterior indeplineste conditiile prevazute.
Plata impozitului si depunerea declaratiilor fiscale
Calculul si plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor se efectueaza trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se calculeaza impozitul.
Microintreprinderile au obligatia de a depune, pana la termenul de plata a impozitului, declaratia de impozit pe veniturile microintreprinderilor.
Obligatia fiscala reglementata de prezentul titlu reprezinta venit al bugetului de stat.
Impozitarea persoanelor fizice asociate cu o microintreprindereţ
In cazul unei asocieri fara personalitate juridica intre o microintreprindere si o persoana fizica, rezidenta sau nerezidenta, microintreprinderea are obligatia de a calcula, retine, declara si plati la bugetul de stat impozitul stabilit prin aplicarea cotei de 3% la veniturile ce revin acesteia din asociere, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se calculeaza impozitul"


#590718 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
9. Alocatii de sustinere la familiile cu venituri mici - de juli la: 09/01/2011 10:41:24
"De la 1 ianuarie, familiile cu venituri de pana la 370 lei/persoana vor beneficia de un ajutor financiar suplimentar constand intr-o alocatie pentru sustinerea familiei, potrivit unei legi publicate in Monitorul Oficial. Suma ar urma sa se acorde diferentiat, in functie de numarul copiilor.
Legea nr. 277/2010 a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 889 din 30 decembrie 2010
Legea privind alocatia pentru sustinerea familiei instituie o noua forma de sprijin pentru familiile cu venituri reduse care au in crestere si ingrijire copii in varsta de pana la 18 ani.
Actul normativ prevede ca alocatia sa fie acordata atat familiilor cu doi parinti, cat si familiilor monoparentale. De asemenea, vor fi considerati ca facand parte din familie si copiii adoptati, incredintati in vederea adoptiei sau aflati in plasament familial, inclusiv la asistentul maternal profesionist ori pentru care s-a instituit tutela.
Astfel, in cazul familiei cu doi parinti, al carei venit net mediu lunar pe membru de familie se situeaza pana la 200 lei, cuantumul lunar al alocatiei este stabilit dupa cum urmeaza:
a) 30 lei pentru familia cu un copil;
b) 60 lei pentru familia cu 2 copii;
c) 90 lei pentru familia cu 3 copii;
d) 120 lei pentru familia cu 4 copii si mai multi.
In cazul in care venitul familiei cu doi parinti se situeaza intre 201 si 370 de lei, cuantumul alocatiei este stabilit dupa cum urmeaza:
a) 25 lei pentru familia cu un copil;
b) 50 lei pentru familia cu 2 copii;
c) 75 lei pentru familia cu 3 copii;
d) 100 lei pentru familia cu 4 copii si mai multi.
Totodata, pentru familia monoparentala, al carei venit net mediu lunar pe membru de familie se situeaza pana la 200 lei, cuantumul lunar al alocatiei este stabilit dupa cum urmeaza:
a) 50 lei pentru familia cu un copil;
b) 100 lei pentru familia cu 2 copii;
c) 150 lei pentru familia cu 3 copii;
d) 200 lei pentru familia cu 4 copii si mai multi.
In acelasi timp, daca venitul familiilor monoparentale este cuprins intre 201 lei si 370 lei, cuantumul alocatiei este stabilit dupa cum urmeaza:
e) 45 lei pentru familia cu un copil;
f) 90 lei pentru familia cu 2 copii;
g) 135 lei pentru familia cu 3 copii;
h) 180 lei pentru familia cu 4 copii si mai multi."
#590719 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
:)) na, spor la citit. Cititi doar daca vreti... - de juli la: 09/01/2011 10:44:44
sper sa nu va doara capu'... pffffff, si nu-s singurele modificari, mai sunt...
nu mai pun altele sa nu va-mbat de cap. Io-s chiauna deja. ;)
#590720 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 09/01/2011 12:21:09
O carte tehnică de la Opel Astra, fabricaţie '97, n-ai?
#590749 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
:)) mnu! - de juli la: 09/01/2011 12:25:53
is contabil nu inginer ori mecanic auto... desi facui 3 ani de politehnica la inceputu' anilor '80.
Si, nu ma provoca ca sun un prieten...;)
#590751 (raspuns la: #590749) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Juli - de Sancho Panza la: 09/01/2011 13:03:53
multumesc, mi-ai facut ziua praf. :))
imi vine sa caut o oala cu nisip, sa fac precum strutu'! :D
#590753 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Sancho, - de juli la: 09/01/2011 15:28:43
:)) api, na, chiar praf nu cred. Impusca-ma de vrei!

iti poti baga capu-n nisip, doar intreaba-ti contabila daca-i la zi cu modificarile.

#590782 (raspuns la: #590753) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de ladyamalia la: 09/01/2011 19:14:32
of :)) si zici, ca mai sunt si alte modificari. Mi-am pus si un pic de visinata... Sa vedem care dintre noi rezista mai mult :)))
#590804 (raspuns la: #590720) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Dispar cartile de munca - de zaraza sc la: 10/01/2011 11:04:54
Asta inseamna ca anul asta voi primi inapoi spre pastrare cartea mea de munca. Da?

#590879 (raspuns la: #590712) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ladyamalia, - de juli la: 10/01/2011 19:22:37
:)) hai, pune si la fata o visinata, fac exceptie de data asta, de obicei beau palinca si-n timp ce bem spun ca ar mai fi din ceea ce io cunosc si ma intereseaza:
- CASS (asigurari de sanatate) Pensionari, Ordonanta De Urgenta nr. 107/06.12.2010 pentru nodificarea si completarea Legii nr. 95/2006.

-Taxa pe poluare pentru autovehucule, Ordonanta de Urgenta nr. 118/23.12.2010 privind modificarea si completarea OU 50/2008 pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule.

-Modificari in ce priveste rambursarea TVA, H.G. 1355/23.12.2010 pentru modificarea Notmelor Metodologice de aplicare a Legii 571/2003(Codul Fiscal) in ce priveste rambursarea TVA.

;) alea cu inchiderea de an si alte parascovenii nu le mai pomenesc.

Noa sa te vad amu de la ce te doare capu' de la visinata ori de la "noutati legislative" :))

#590931 (raspuns la: #590804) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza sc, - de juli la: 10/01/2011 19:42:09
Da, asta inseamna. Pana-n iunie toate cartile de munca vor fi restituite. Te-as sfatui sa-ti ridici un stagiu de cotizare de la casa de pensii pentru a te convinge ca tot ceea ce ai trecut in cartea de munca apare si la pensii. Toate cartile de munca care au fost tinute la ITM au fost duse la casele de pensii judetene si scanate pentru preluarea datelor din perioadele anterioare depunerii (la casele de pensii in format electronic) declaratiilor privind asigurarile sociale.
De acum va fi destul de greu pentru a dovedi vechimea in munca, daca o angajata, ma rog, o contabila "distrata" uita sa te treaca pe statul de plata ori in declartatia CAS, va fi cam greu de reconstituit. Si in ce priveste reconstituirea vechimii pentru cei a caror carti de munca nu au fost depuse la casele de pensii in vederea scanarii, reconstituirea se va face doar pe cale juridica, la tribunal, adica...
#590942 (raspuns la: #590879) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
! ar mai fi - de juli la: 14/01/2011 09:00:23
Ordinul 34/05.01.2011 publicat in MO nr 21/10.01.2011 cu privire la modificarile si completarile aduse OMF 262/2007 ( obligatii fiscale inscrise in vectorul fiscal)

#591739 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
juli - de zaraza sc la: 01/10/2011 17:41:33
Am primit zilele trecute cartea de munca! :)

Acum alta veste din alta parte... Fiica mea a primit un plic in care e anuntata ca a fost repartizata aleator la o societate de pensii private. Deduc ca daca vrea sa depuna bani, numai acolo o poate face? N-am nimic impotriva, dar de ce nu a fost anuntata inainte sa se inscrie singura undeva? Pe de alta parte, inteleg din ce scriu astia ca e vorba de aia 2% care i se retineau oricum, dar cand va fi angajata. Daca ma poti lamuri mai mult, iti multumesc anticipat! :)

#622887 (raspuns la: #590942) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza sc, - de juli la: 02/10/2011 09:17:29
Wow! Asa tarziu? Eu o primisem la inceputul lunii iulie.:)

Fiica ta a primit plicul acela deoarece nu a incheiat un contract cu un fond de pensii private in momentul in care s-a angajat. Nu-s foarte in masura sa-ti dau detalii amanuntite despre asta, ar fi bine de ati lua legatura cu un consultant in asigurari de pensii private de la ING, AVIVA, Allianz Tiriac, insir doar cele ce-mi vin in minte in momentul acesta dintre cele acreditate. Din cate stiu se poate transfera la un alt fond de pensii cu plata unui comision (o penalizare a fondului acumulat) de 5% daca nu ma insel, in primii doi ani de la aderare si gratuit dupa aceea.

In Legea 411/2004 cu modificarile si completarile ulterioare se prevede:

Angajatii trebuie sa contribuie, conform legii, la sistemul de pensii administrat privat (asa-zisul Pilon II).Pentru tinerii cu varsta de pana in 35 de ani, sistemul este obligatoriu.
O persoana nu poate participa, in acelasi timp, la mai multe fonduri de pensii administrate privat. De asemenea, nu se poate retrage din sistem.
Din contributia de pensii (CAS ul) retinuta de la salariat care se ducea catre pensia publica, 2% se "varsa", incepand din ianuarie 2008, la un fond de pensii administrat privat. Aceasta con­tributie reprezinta, practic, Pilonul II.
#622907 (raspuns la: #622887) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
juli - de zaraza sc la: 06/10/2011 19:38:24
Am s-o intreb, dar inca nu e angajata, lucreaza pentru rds de cateva luni, dar pana nu-si face viza de flotant, nu se poate angaja legal. Ideea e ca ar trebui sa-i spun sa cotizeze pentru pensii private. Noi am primit plicul acasa, nici nu stie de el. Zilele astea s-a mutat in alta parte.
Multumesc pentru lamuriri! :*

#623351 (raspuns la: #622907) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Zaraza sc, - de juli la: 07/10/2011 07:41:23
... pentru putin!:)
Nu cred ca-i venea vreo notificare daca nu avea contract de munca chiar si part time ori pe perioada determinata. Daca spui ca nu a fost angajata legal este posibil sa fie o greseala. Coincidenta de nume.;)
Oricum cotizeaza din momentul angajarii cu 2%, vrea nu vrea. Alegerea ei este doar "asiguratorul" de pensii private...
Din pacate mai multe detalii nu pot sa-ti dau. Poate cineva care lucreaza la resurse umane te-ar putea lamuri mai bine.
#623373 (raspuns la: #623351) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
juli - de zaraza sc la: 07/10/2011 16:27:31
Eu ii trimit o copie de pe scrisoare, sa intrebe la rds ce si cum. :)

Lucra part time. Peste vara ea a lucrat full time, din proprie initiativa. Urmeaza sa se angajeze cu carte de munca, dar sa-si faca viza de flotant ca ii trebuie cazier.

#623409 (raspuns la: #623373) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
juli, - de PROUDFRECKLED la: 07/10/2011 16:43:04
am si eu o intrebare daca te pricepi.

Cu cat timp inainte trebuie anuntat un chirias sa paraseasca apartamentul?
#623411 (raspuns la: #623373) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza sc, - de juli la: 07/10/2011 20:43:45
asa-i cel mai bine sa intrebe la RDS la resurse umane poate i-au facut contract de colaborare si automat i-au retinut si platit CAS ul.:)
#623422 (raspuns la: #623409) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Proudfreckled, - de juli la: 07/10/2011 21:05:32
nu prea ma pricep, sunt contabil, am mai spus-o... dar vrand nevrand citesc multa legislatie, situatia, jobul imi impune.

Cumva m-ai nimerit si cu asta pe felie.:)

Inchirierea unui spatiu este reglementat prin lgea 114/1996. "Legea locuintei"

Perioada inchirierii este stipulata in contractul de inchiriere de comun acord a celor doua parti contractante. Rezilierea contractului inainte de termenul stabilit se poate face de comun acord ori unilateral in anumite conditii si anume:
La solicitarea proprietarului in cazul in care chiriasul nu si-a achitat obligatiile contractuale, in speta, neachitarea chiriei si a celorlalte cheltuieli ce-i revin pe o perioada de 3 luni; ori a adus stricaciuni locuintei... Daca chiriasul se opune rezilierii contractului si refuza sa paraseasca spatiul inchiriat, evacuarea se poate face doar prin hotarare judecatoreasca.
Iar daca chiriasul din varii motive doreste rezilierea contractului, conform legii, daca contractul nu prevede altceva, acesta este obligat sa anunte proprietarul cu cel putin 60 de zile inainte de intentia de a elibera spatiul inchiriat.
Wow, scuza-mi logoreea, da' m-a luat valul, mi-am amintit de "vremurile bune", de tinerete, cand munceam la stat.:P :))
#623424 (raspuns la: #623411) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
multumesc Juli! - de PROUDFRECKLED la: 08/10/2011 12:50:45 Modificat la: 08/10/2011 12:51:17
este binevenita informatia din abundenta.:) Ne pregatim, poate ajungem si prin tara la un moment dat.
#623445 (raspuns la: #623424) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...