-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

locul unde lumea pune titlu


de Homo Stultus la: 09/01/2011 15:36:27
rezumat: semne
taguri: Diverse 
voteaza:
La “Şopârla Beţivă” pensionarii îţi dau de băut dacă le cânţi melodii din tinereţea lor. Am deja un repertoriu destul de cuprinzător. Atât de cuprinzător, încât îmi permite să umblu mereu beat.

Trebuie să mai ţin bandajul ăsta două săptămâni. Este enervant pentru că îmi intră în ochi. M-am pricopsit cu el la ultimul festival rock. Într-o cafteală generală, am avut proasta inspiratie să ţin capul în calea unui extinctor. El a ieşit biruitor. Eu am ieşit pe targă.

Pentru că nu îmi place decorul din crâşmă, am considerat că ar fi un lucru bun să improvizez o lumânare dintr-o solniţă. E destul de simplu. Tot ce trebuie făcut, este să pui un pic de combustibil lichid pentru brichetă în sare.

Când am aprins-o, în ciuda atmosferei feerice, ospătăriţa năvălea a tanc rusesc. S-a mai domolit când i-am zis că plătesc paguba.

Băiatul de la bar e prietenul unei colege de liceu. În ciuda cerceilor înfipţi în nas, buze, sprâncene (în urechi nu are) şi a tatuajelor cu monştri, e unul dintre cei mai cuminţi oameni pe care îi cunosc. Înainte a lucrat într-un pub underground. Acolo îşi expuneau lucrările pictorii şi sculptorii locali. A fost concediat din cauza mea. Mă lăsa să consum pe datorie. S-a întâmplat că, în ziua în care trebuia să îi duc banii, a trebuit să merg la un concert şi am uitat de el.

Altul s-ar fi supărat pe mine. El nu. Şi aici mi-ar da pe datorie dacă aş cere. Nu e nevoie însă, pentru că pensionarii, în mărinimia lor, îmi ostoiesc setea.

Poate credeţi că asta e o poveste cu beţivi. În acest caz, vă invit să vă opriţi aici.

Totul a început de la o fată. Nu, nu e o poveste de iubire. Nu aveam buricul destul de uscat la vremea aceea pentru treburi de astea din specia iubirii.

Până la ea, am fost cel mai bun copil pe care un părinte şi-l poate dori. Eram supus, ascultător şi întotdeauna primul din clasă. Profesorii mă adorau, băieţii mă tratau cu invidie sau batjocură (după caz) şi fetele mă ignorau. Eram un Abel cu sacou şi cravată.

În acestă viaţă rânduită cu acrivie s-a ivit fata despre care vă vorbeam. A fost în liceu cu noi doar câteva luni. Timp suficient să provoace un mic Armaghedon în universul meu.

Prima dată când am văzut-o, fuma stând pe o bancă din curtea liceului. Deşi nu mi-a adresat niciun cuvânt, am simţit cum se înrădăcinează în mine primul mugur al lui Cain. Nu văzusem niciodată un dispreţ mai mare faţă de regulă şi o nepăsare mai robustă faţă de consecinţă. A fost cea mai frumoasă manifestare de libertate pe care am văzut-o.

Ca să înţelegeţi despre ce vorbesc, trebuie să vă spun că fumatul pe o bancă în curtea şcolii era una dintre acele acţiuni care puteau prilejui exmatricularea pentru o perioadă.

Deşi nu fumasem în viaţa mea, am considerat absolut necesar să îmi cumpăr un pachet de ţigări. Seara, după stingere, la duşuri, am încercat în ascuns prima ţigară. Nu lepădasem încă teama de consecinţă. Nici nu încălcam regula dintr-o nevoie de rebeliune. Nu făceam altceva decât să mă pun pe mine la îndoială. Nimic special.

A doua zi a fost prima data cînd nu mi-am mai făcut temele. De fapt, ultima temă din viaţa mea a fost înainte de prima ţigară. Între timp, am descoperit bucuria de a învinge de pe ultimul loc.

A doua întâlnire s-a întâmplat într-un weekend. Mă furişasem pe acoperiş să îmi practic noul obicei la o cafea (semnificativ e faptul că o făcusem cu fierbătorul pe care mama mi-l cumpărase pentru ceai).

Trecuseră vreo zece minute. Capacul de metal care acoperea intrarea către acoperişul internatului s-a dat la o parte. Am paralizat de spaimă. Parcă vedeam ivindu-se capul paznicului sau al pedagogei. S-a ivit doar fata. Nu trebuie să credeţi că asta m-a scos din paralizie. Mi-a trecut doar spaima.

În prima noastră discuţie, spre regretul meu, am fost cel mai mare prost din preistorie şi până în zilele noastre. N-aş fi putut spune ceva decent nici împuşcat. Din ce mi-a spus ea am rămas cu:

“Limitele universului sunt, de fapt, limitele mele. Subiectivitatea mea este singurul spaţiu în care mă manifest. Asta se întâmplă, fie că îmi place, fie că nu. Partea frumoasă e că universul nu are niciodată aceleaşi hotare. Cum nici eu nu am. Acolo unde ieri cădeam de pe hartă, astăzi a răsărit o nouă câmpie.”

“Acolo unde ieri cădeam de pe hartă, astăzi a răsărit o nouă câmpie”. Am fost bolnav de fraza asta toată noaptea. A fost noaptea în care Cain l-a omorât pe Abel. Şi noaptea în care cuvântul căutare a căpătat şi alt sens decât acela legat de o pereche de şosete pe care nu ştii unde ai pus-o.

V-am spus la început că le cântam pensionarilor în cârciumă pentru băutură. De fapt, asta e doar o etapă. O câmpie răsărită la marginea hărţii pe care vremelnic hoinăresc. Ei identificau în mine tinereţea. Nici măcar nu era tinereţea mea. Era a lor. O sticlă de rachiu e un preţ mic pentru asta. Iar torţa cu sare şi combustibil lichid pentru brichetă e farul prin care mă voi putea regăsi peste ani hoinărind pe această câmpie.

A doua discuţie nu are vremea împlinită încă.

Treaba cu greşelile de scriere şi exprimare.comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (31):


ceasta'i - de thebrightside la: 09/01/2011 16:52:40
cam neterminata
#590792 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
thebrightside - de Homo Stultus la: 09/01/2011 17:02:35
de acord daca scoti "cam" de acolo.:) Poate o s-o incherb desi nu mi se pare ca ar merita efortul :)
#590794 (raspuns la: #590792) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
??? - de Eu_pseudonim la: 09/01/2011 17:31:55
Mie imi place? si de ce nu mi-ar placea? ca sa par mai destept?
cu siguranta nu..

Bravo tinerica!
#590800 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
nu neaparat - de zaraza la: 09/01/2011 20:35:26
neterminata. mie mi se pare ok, in ce priveste finalul. dar nu mi-a placut deloc discursul fetei misterioase, schimbatoare de destine. e ca din carte. si´n general, aparitia fetei e destul de slab prezentata. si tocmai pe fata trebuia sa cada accentul, pentru ca ea e de fapt singurul lucru care se intampla in povestire.
#590818 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
:) - de Baby Mititelu la: 09/01/2011 21:17:08
Esti pur si simplu fermecator...:) Ma topesc dupa scrisul tau. Parol!
#590832 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Eu_pseudonim - de Homo Stultus la: 09/01/2011 22:09:45
Iti multumesc pentru comentariu.

Apelativul (diminutiv) "tinerica" are o trimitere peiorativa si indica o familiaritate ce nu isi are corespondenta in realitate.

Daca intentia era de a ironiza, o accept fara niciun resentiment. Daca e doar un tic verbal, e iarasi in regula.:)
#590845 (raspuns la: #590800) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 09/01/2011 22:17:11
E doar o mârlănie bravuristică de puber întârziat.
#590849 (raspuns la: #590845) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
HS - de httbogdan la: 09/01/2011 22:35:22
"Profesorii mă adorau, băieţii mă tratau cu invidie sau batjocură (după caz) şi fetele mă ignorau. Eram un Abel cu sacou şi cravată."

Vezi cei ai ajuns acum. :P

Imi plac mult scrierile tale HS.
#590853 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza - de Homo Stultus la: 09/01/2011 22:37:11
"Neterminata" poate avea sensul si de neslefuita, grosiera, necizelata sau bruta. Am avut in vedere si sensurile astea. Nu am gandit strict "nefinalizata". Desi, daca stau sa ma gandesc, chiar si numai pentru acest din urma sens, observatiile sunt pe deplin intemeiate.

In alta ordine de idei, vreau sa iti multumesc foarte mult pentru comentariu. Ma aflu in etapa (indraznesc sa spun febrila) in care imi este destul de greu sa deosebesc ce spun de ceea ce am avut de gand sa spun. Orice observatie, orice tragere de maneca imi este foarte utila. E paharul de apa in Sahara. Tocmai de aceea pretuiesc foarte mult franchetea ta.

Textul nu este despre schimbarea destinelor. Cel putin eu nu asa l-am gandit (daca il voi fi gandit in vreun fel). Era mai mult despre maturizare. Despre verbul a cauta. Despre modul in care totul comploteaza pentru ca acest lucru sa se intample. Si despre cum te trezesti intr-o zi perfect distinct de ceea ce credeai ca esti. Ca acest lucru este declansat de evenimente pur intamplatoare din exterior, este departe de a fi o regula.

Un cuvant auzit aiurea, pe strada, poate sa determine o schimbare totala de tipar. Treaba e sa auzi acel cuvant in momentul potrivit. Adica in momentul in care complotul s-a petrecut deja in tine.

Lilith (condamnarea lui a fi la a cunoaste) apare doar dupa ce lui Cain i-a incoltit gandul fratricidului. Cain si Abel fiind doar doua moduri in care fiecare se explica intr-un moment sau altul al vietii.

Daca textul nu a reusit sa transmita nimic din toate astea inseamna ca am dat-o in bara mult mai rau decat am crezut.
#590854 (raspuns la: #590818) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
HS - de zaraza la: 09/01/2011 22:53:11 Modificat la: 09/01/2011 22:54:56
ok, fata este doar o prezenta meteorica, la timpul potrivit si la locul potrivit. dar prezenta asta, cat de scurta e, e esentiala si tre´sa fie puternica. cu un discurs prescris, nu merge. in viata nu se intampla lucrurile asa, nu vin oameni la tine si incep sa-ti recite perle de intelepciune. trebuie sa existe o interactiune preliminara, care sa provoace discursul. altfel nu e credibil.

in alta ordine de idei, nu vrei sa dezvolti partea cu Lilith (condamnarea lui a fi la a cunoaste) apare doar dupa ce lui Cain i-a incoltit gandul fratricidului. Cain si Abel fiind doar doua moduri in care fiecare se explica intr-un moment sau altul al vietii.

chiar ma intereseaza foarte tare simbolistica lui lilith si pana acuma nu am gasit-o in niciun fel legata de cain si abel. nici nu sunt deloc tare la religie, ca sa clarificam :).
#590855 (raspuns la: #590854) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza - de Homo Stultus la: 09/01/2011 23:12:31
In legatura cu prima parte a comentariului, ti-am dat deja dreptate (poate nu articulat in mod clar).

Despre Lilith, religios sau mitologic (asta in functie de credinta fiecaruia) nu e legata de personajele Cain si Abel. Dar in text nici nu era vorba despre acele personaje. Nu?

Pe Lilith am folosit-o mai mult in sensul din urmatoarea incantatie:

"Dark is she, but brilliant! Black are her wings, black on black! Her lips are red as rose, kissing all of the Universe! She is Lilith, who leadeth forth the hordes of the Abyss, and leadeth man to liberation! She is the irresistible fulfiller of all lust, seer of desire. First of all women was she - Lilith, not Eve was the first! Her hand brings forth the revolution of the Will and true freedom of the mind!"

Poti gasi mai multe pe wikipedia la articolul despre Lilith, subcapitolul Ceremonial Magic. Subliniez ca nu cred in nimic de genul "hocus pocus" "abracadabra" "harry potter" si asa mai departe.

Am folosit numele Lilith cu sensul de "revolution of the Will and true freedom of the mind." Eu am zis condamnarea lui a fi la a cunoaste. Nu mi se pare ca am deviat prea mult.

Repet, legatura cu Abel si Cain se aplica numai intelesului din text.

Imi amintesc dintr-o discutie anterioara ca te deranjeaza folosirea miturilor dincolo de sensul lor initial. Sper ca iti dai seama ca aici situatia e un pic distincta. :)
#590856 (raspuns la: #590855) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Baby Mititelu - de Homo Stultus la: 09/01/2011 23:19:56
Esti mult prea amabila. :)
#590857 (raspuns la: #590832) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
httbogdan - de Homo Stultus la: 09/01/2011 23:21:23
Un prieten avea o vorba: "ce caine am fost si ce potaie am ajuns." :)

Iti multumesc pentru comentariu.
#590858 (raspuns la: #590853) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
aaa :) - de zaraza la: 09/01/2011 23:35:20
nu ma deranjeaza folosirea miturilor dincolo de sensul initial. dar sa fie dincolo, nu dincoace. ma deranja felul in care domnul acela (anahoret? ) dadea un mit interesant pe un cliseu obosit. si i se parea ca a descoperit apa calda. ma rog.

ma interesa lilith, pentru ca este un element (controversat) in astrologie si semnificatia astrologica se sprijina puternic pe simbolistica. din propriile mele observatii astro, lilith actioneaza intr-un mod pervers si fascinant, uneori eliberator, intr-adevar, alteori castrant. si desi este un element cu forta mica (unii atrologi nici nu-l iau in considerare), apare mereu in puncte cheie si rasuceste cumva lucrurile. chiar m-am mirat ca l-ai adus in discutia asta, dar cumva se potrivea, era vorba de aparitii meteorice importante :).


#590859 (raspuns la: #590856) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Eu_pseudonim la: 10/01/2011 07:03:50
da` vezi tu, societatea are nevoie de catelusi din astia care fac tot ce zice ea, chiar daca are sens sau chiar daca n-are.
Daca inghiti tot, devi robotel din ala toti or sa te aprecieze, dar mintea ta nu. Si cum un lucru pe care nu-l folosesti dispare, dragu` meu, sa nu crezi ca mintea se rusineaza. Si cand ma refer la minte, ma refer la abilitatea de a creea, si tot facand diverse lucru sa ajungi apreciat.
Poti ajunge apreciat si pe partea alalalta, sa ai bani, casoaie in bucuresti, dar astea dainuie putin.
In schimb oamenii mari, care sunt amintiti si dupa 300-200 ani de la moarte, chiar si dupa vreo 400-500 nu erau nici bogati, nici tari.
#590861 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de nyx la: 10/01/2011 10:23:00
oamenii mari, care sunt amintiti si dupa 300-200 ani de la moarte, chiar si dupa vreo 400-500 nu erau nici bogati, nici tari.

ca de exemplu napoleon, leonidas sau alexandru cel mare.
sau, de ce nu, stefan cel mare.
#590874 (raspuns la: #590861) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
nyx - de Eu_pseudonim la: 10/01/2011 10:50:50
listele nu`si au rostul pentru ca ar fi prea mult de scris, dar totusi asa de putin raportandu-ne la populatia actuala...
#590878 (raspuns la: #590874) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Eu_pseudonim - de Homo Stultus la: 10/01/2011 14:11:49
Eu inteleg societatea ca fiind o abstractiune. Ea nu vorbeste. Daca ar fi sa acceptam totusi ca vorbeste, nu cred ca ar vorbi pe o singura voce. A folosi realitati sociale in loc de societate este (poate, zic si eu) o atitudine mai sanatoasa.

Nu are niciun rost sa raspunzi obrazniciei cu aceeasi moneda (a se vedea "catelusi"). Nu mai pun la socoteala incalcarea regulamentului de conduita al cafenelei infaptuita prin raportarea la persoana, nu la text sau idee cum ar fi normal.

Este cel putin indraznet sa afirmi (mai mult sau mai putin indirect) ca stii ce se afla in mintea celuilalt.

Generalizarea in ceea ce priveste "oamenii mari" o consider pripita. Incadrarea lor in tiparul faurit de dumneata exclude o buna parte a categoriei.

Cafeneaua imi gazduieste randurile (proaste sau cum or fi ele)de vreo cinci ani. Daca le-am postat nu am facut-o pentru a primi recunoastere sau laude. Din punctul meu de vedere Cafeneaua e ca un club. Nici macar unul elitist. La o cafenea mergi in timpul liber pentru a socializa cu prietenii si pentru a cunoaste alti oameni, alte conceptii.

Acest site nu e diferit de o cafenea reala. La o masa se spun bancuri, la una se discuta politica, la una se citeste pagina sportiva si la alta se manifesta durerile de burta ale intelepciunii. E cel putin naiv sa ai pretentia ca toti sa vada lucrurile cum le vezi tu.

Mai spun un singur lucru. Bineinteles ca vei fi luat in ras daca te vei apuca sa discuti despre Kant la o masa unde se spuneau bancuri.

Cred ca am spus destule. Daca vrei sa pricepi bine. Daca nu, iar bine.#590886 (raspuns la: #590861) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de cuminte la: 10/01/2011 14:34:07
"Bineinteles ca vei fi luat in ras daca te vei apuca sa discuti despre Kant la o masa unde se spuneau bancuri."

Da, mai bine să discute despre Kent.
#590891 (raspuns la: #590886) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cuminte - de Homo Stultus la: 10/01/2011 14:35:27
Era doar un mod de a spune.

Bun jocul de cuvinte totusi:)
#590892 (raspuns la: #590891) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Mihai - de nyx la: 10/01/2011 14:37:55
mi-a placut foarte tare.
pornind de aici, ai putea sa scrii un roman sub forma de jurnal.

te prinde bine scriitura la persoana intai. reusesti sa nu devii foarte personal, intim, dar sa surprinzi - in acelasi timp - esenta.
#590893 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
nyx - de Homo Stultus la: 10/01/2011 14:49:52
Ma bucur ca ti-a placut. Despre roman: n-as putea. :)

Nici pe astea de maxim doua pagini nu am rabdare sa le incherb cum trebuie. In plus, sunt un lenes incurabil.

#590894 (raspuns la: #590893) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de cuminte la: 10/01/2011 15:03:04
Hai, ma! Singuru' cusur pe care ţi-l găsesc e că îndată ce-ţi vine-n minte "Condeiu' jos!" devii sobru-n comentarii, pe când personajele tale au o hâtrenie aparte şi un spate care cară cu înţelepciune tăgârţa vieţii. :)
#590895 (raspuns la: #590892) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Ioi! - de Eu_pseudonim la: 10/01/2011 17:36:07
Dragul meu, observi de ce zilele acestea m-am tot gandit sa ies de pe acest site. Eu cand am vorbit, nu m-am referit la tine, la lumea ta, la ceea ce traiesti tu ci in general! Ai luat-o personal si acum incerci sa-ti arati domnia de care dai dovada in contrast cu tarania mea.
"...Kant la o masa unde se spuneau bancuri". Dar bancurile de unde sunt interpretate? Din viata reala. Ma rog...
Si p.s. ma refeream doar la textul tau, nu la tine in aceasta comentariu.
Nu vreau ca nimeni sa vada lucrurile cum le vad eu, nici n-am zis asta(?). Poate ca doar ai vrea sa-ti expui inteligenta.
Iarasi n-am afirmat ca stiu ce e in mintea ta, am privit totul la modul global, fiindca am pus un comentariu la tine la "creatie" nu inseamna ca m-am referit la maretia dumitale.
Catelusi, credeai ca tu te afli printre ei? Nu sunt catelusi oamenii aia care cred ca lumea asta este singura care exista? poate nu...
Acum m-am "raportat la persoana" si te rog sa-mi scuzi non-conformismul meu tinerica. Dar fiindca tu ai creat textul, nu ar fi mai bine sa apelez la persoana (in acest caz) care nu a inteles ceea ce voiam eu sa zic?
Oricum tinerica...le iei prea personal, prea in serios, si probabil ca studiezi in detrimetrul matematicii.
Si inca o data...VA rog sa ma scuzati MARIA DUMNEAVOASTRA pentru impertinenta de care am putut da dovada in acest mesaj si ma rog la Dumnezeu sa nu mai interpretati gresit si acest mesaj.
doi omi se pot uita la un singur lucru si sa-l perceapa diferit...asta e!
#590909 (raspuns la: #590886) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
huh! - de zaraza la: 10/01/2011 18:27:26
???
#590917 (raspuns la: #590909) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de nyx la: 10/01/2011 18:52:14
nu ţi se pare că ceri cam multe de la moşulică, obraznico?
şi-n plus, aşa te adresezi tu înţelepţilor, cu huh?
eşti pedepsită să stergi tabla, numai tu, o săptămână!
#590926 (raspuns la: #590917) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
nyx - de Apoll la: 10/01/2011 19:40:53
cand imi place cate un fel de mancare taman atunci scapa vecinul farfuria din mana si pateaza fata de masa!
#590940 (raspuns la: #590926) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de nyx la: 10/01/2011 20:22:12
uneori iti rastoarna farfuria in poala si striga la tine ca nu esti atent.


nenea asta de aici, dupa ce s-o folosit jenant de conferinta asta ca sa bage o stramba o facut misto de autor prin formula aia nefericita de adresare si apoi a repetat-o imediat ce a fost rugat sa renunte la ea.
asta e respectul pe care-l ofera.

sigur, pretinde tratarisire cu dichis.
ci el inteleptul, noi, mucea.
pardon, tinereii.

a! uitam. nenea m-a blocat. cica nu-i plac. ca sa verific, i-am citat o fraza la plesneala. se face ca m-a blocat dar tot ma citeste, delogat. de-aia mi-a si raspuns.
ca sa vezi, nu-i displac totusi asa de tare.
ci sa nu razi?
marturisesc ca pe mine ma ia cu frig, uneori.
#590957 (raspuns la: #590940) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
nyx - de zaraza la: 10/01/2011 20:24:29
mosulica imi daduse si mie. 80-85... poate ceva mai mult, vag dincolo de limita senila. si la pariu ca nici in tinereti nu fusese vreun einstein.
#590959 (raspuns la: #590926) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
aaa... - de Apoll la: 10/01/2011 20:29:31
s-a reincarnat neneaua ca prea le stie deodata pe toate si se da Old.

Banuiesc ca inainte era el insusi.:)
#590964 (raspuns la: #590957) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
?? - de Eu_pseudonim la: 10/01/2011 21:16:47
trebuie sa fi tinar sau batran ca sa abordezi un alt fel de stil?

---nu---

Iarasi, dovediti o minte slaba care vede nimicul din realitate.
credeti ce vreti, mie asta-mi dovediti!
#590978 (raspuns la: #590964) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...