Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Cutia Pandorei: petrolul


de gabyp la: 15/01/2011 12:05:44
taguri: petrol criza mondial Diverse 
voteaza:
,,Carburanții s-ar putea scumpi în urmatoarele zile cu aproximativ 60 de bani la litru”.

,,Litrul de benzină şi motorină, fără taxe, produs în România, costă mai mult decât în Occident. Producătorii dau vina pe productivitate.”

,,Daca nu ati trecut inca pe la pompa, trebuie sa va spun ca nesimtitii au scumpit benzina si motorina din nou. Pana cand frate?”

,,E bataie de joc pt ca guvernul tine taxele si accizele la fel de mari, iar statiile Petrom nu vor sa renunte la preturile practicate, avand un profit urias. Daca ei isi bat joc de noi, haideti sa-i boicotam.”

Astfel de stiri si de mesaje apar tot mai des in presa si pe internet. Disensiunile sociale si implicatiile economice ale scumpirii carburantilor devin tot mai acute. Dar daca ne uitam inapoi, o sa vedem ca dintotdeauna, inca de la descoperirea petrolului, acesta a fost motiv de razboaie, crime si inselatorii la nivel mondial.

La sfârşitul secolului al XXVIII cărbunele era singurul combustibil utilizat.
Petrolul este descoperit abia la mijlocul anilor 800, iar folosirea sa creşte rapid, in asa fel incat la începutul anilor 900, motorul cu combustie internă era deja folosit. Apariţia petrolului a schimbat radical balanţa globală. Zacamintele de petrol sunt situate în anumite zone – America de Nord, ţările arabe, Asia de Sud, Rusia – zone cu totul diferite de cele in care se aflau zacamintele de carbune.

Revoluţia industrială, bazată pe cărbune, a fost o revoluţie europeană, in care care rolul principal l-au avut tari ca: Germania, Franţa şi Anglia. Odata cu era petrolului, centrul de dezvoltare industrială s-a mutat in America,unde se gaseau puturi petroliere foarte bogate (atunci).

Primul put petrolier din istorie este sapat in Titusville, Pennsylvania, in data de 27 august 1859. In mai putin de doi ani sunt realizate alte 340 de puturi si in 1870 se naste prima companie petroliera: Standard Oil, companie detinuta de catre J. D. Rockefeller, companie destinata sa ajunga prima mare companie petroliera din lume.

Marile puteri incep sa vada Orientul Mijlociu ca pe un imens zacamant petrolier pe care sa puna mana. Dupa conferinta de la San Remo se ajunge la un accord de impartire a zacamintelor Iraqiene, deja considerate de mare valoare economica.

In anii 30 se incepe producerea de benzina cu o cifra octanica mare.

In timpul primului razboi mondial SUA incepe sa foloseasca tancurile alimentate cu benzina, in timp ce Germania Foloseste inca, pentru navele ei, carbunele.

Pe timpul celui de-al doilea razboi mondial Japonia intra in razboi (si) pentru a deveni autonoma de SUA ,de care depinde din punct de vedere economici, si incearca sa ocupe Indiile Olandeze care detineau vaste campuri petroliere. SUA si Marea Britanie, ca raspuns la aceasta invazie, declara embargo Japoniei: ii interzic importul de petrol. Ca raspuns Japonia ataca flota Americana aflata la Pearl Harbor. Hitler invadeaza URSS pentru rezervele sale de petrol (printre altele).

In 1944 germanii incearca sa invinga Aliatii in Belgia si Luxemburg. Tentativa esueaza din lipsa de combustibil.

La conferinta de la Postdam din 16 iulie 1945, aliatii impun incetarea oricarei activitati de productie de benzina sintetica din carbune. In acelasi an incepe razboiul rece dintre SUA si URSS, razboi provocat si de tensiunile dintre cele doua tari cu privire la Orientul Mijlociu, unde se afla cele mai mari zacaminte de petrol.

In 1945, Nasser, nationalist egiptean, devenit presedinte ca urmare a unei lovituri de stat, ocupa canalul Suez si il nationalizeaza. Pentru Marea Britanie si Franta, pierdera canalului nu inseamna numai renuntarea la enormele profituri care le aducea canalul, dar asta insemna ca Egiptul sa controleze tot traficul de petrol provenit din tarile Arabe.

Mai exista riscul ca URSS, care deja furniza arme Egiptului sa devina ,,gestionarul” canalului si sa blocheze livrarea de petrol catre Occident.

In comparatie cu carbunele, petrolul si derivatele sale erau mai practice si mai curate. Atunci cand electricitatea incepe sa fie folosita la scara larga, in a doua jumatate a secolului XIX, petrolul este vazut ca materie prima pentru producerea ei.

Cresterea industriala, raspandirea automobilelor si folosirea electricitatii fac sa fie folosite toate resursele de petrol, fara sa se tina seama ca aceste reserve se pot termina vreodata.

Intre 1950 si 1974, SUA si-au dublat consumul de petrol. Avand doar 6% din populatia mondiala, Statele Unite, consumau mai mult de 33% din productia mondiala de energie. In acelasi timp, productia economica a SUA reprezenta aproape un sfert din productia globala, ceea ce insemna ca industria americana era de 4 ori mai productiva decat media globala, petrolul, in special cel din orientul Mijlociu fiind platit in dolari americani (petrodolari). Razboiul Yom Kipur a galvanizat lumea araba, aceasta impunand embargo petrolier asupra SUA, Japoniei, precum si asupra Europei Occidentale. Astfel, incepand cu 1973 marile companii petroliere occidentale au fost puse in situatia de a negocia cu o singura organizatie producatoare de petrol. Acest embargo a crescut rapid pretul la petrol, masurile de control alpretului impuse de diverse state propriilor economii nefiind eficace, efectul embargoului resimtindu-se astfel si mai mult.

Nu are rost sa mai vorbesc despre invazia din 1990 a SUA in Kuweit si despre motive. Sunt evidente. La fel si in Iraq.

Dupa criza petrolului din 1973, ca urmare a razboiului dintre Egipt si Israel, se intensifica cercetarile pentru o noua sursa de energie, care sa inlocuiasca petrolul.

Vârful petrolului sau apogeul petrolului (Peak Oil) este momentul în care extracţia de petrol în lume va atinge maximul. Acest concept a fost introdus de către geologul american Marion King Hubbert . Ideea e foarte simplă: Devreme ce petrolul este o resursă neregenerabilă, cantintatea extrasă va fi din ce în ce mai mare, până la un moment dat când va fi atins un maxim , după care extracţia va începe, inevitabil, să scadă. În timp, cantitatea extrasă urmează o curbă, numită ” curba Hubbert ” care e asemănătoare cu un clopot.

Peak oil – a fost atins in 2008. Ultimele mari campuri de petrol descoperite au fost prin 1970. Ce se mai descopera azi sunt ramasite. La consumul curent de 90 milioane barili pe zi, un camp de 6 miliarde de barili ajunge pentru 2 luni.
Romania a trecut de mult de peak oil, productia maxima prin 1980 de 250 mii barili, azi suntem la 100 mii. Peak Oil înseamnă doar că am extras jumătate din cantitatea de aproximativ 2 mii de miliarde de barili care se presupune că există în subsolul Pământului. Pentru extractia petrolului ramas este nevoie de un efort tehnologic si financiar imens.

Ce va fi dupa…nu se stie.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (21):


*** - de ladyamalia la: 15/01/2011 16:56:32
"La sfârşitul secolului al XXVIII cărbunele era singurul combustibil utilizat.
Petrolul este descoperit abia la mijlocul anilor 800, iar folosirea sa creşte rapid, in asa fel incat la începutul anilor 900, motorul cu combustie internă era deja folosit"

secolul XXVIII?? si ce s-a intamplat intre secolele XXI-XXVII?

anii 900? - parca si vad cum goneau templierii in masinile lor cu motor cu combustie interna....
#592202 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ladyamalia - de Sancho Panza la: 15/01/2011 17:07:00
Ordinul Templier a luat fiinta doua sute de ani mai tarziu, da-i misto exercitiul de imaginatie pe care-l propui :))
#592207 (raspuns la: #592202) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de ladyamalia la: 15/01/2011 17:21:02
corect, ai dreptate :))))) in anul 1128 la sinodul de la Troyes ... eu doar imi imaginam cum un cavaler din evul mediu goneste demential un decapotabil, cu salul alb in jurul gatului, ochelari fumurii legati cu elastic peste coif si sabia legata pe roata de rezerva...
#592211 (raspuns la: #592207) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
da-ti dai seama - de Sancho Panza la: 15/01/2011 17:31:02
ca ar fi trebuit sa cumpere combustibilul de la Saladin? :D

m-ai facut praf cu descrierea asta:
ochelari fumurii legati cu elastic peste coif si sabia legata pe roata de rezerva...
:)))

#592215 (raspuns la: #592211) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ladyamalia - de gabyp la: 15/01/2011 17:42:49
1800-1900. Cate clase ai??
#592217 (raspuns la: #592202) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
negru pe alb - de Sancho Panza la: 15/01/2011 17:53:15
Petrolul este descoperit abia la mijlocul anilor 800, iar folosirea sa creşte rapid, in asa fel incat la începutul anilor 900

Gabyp, nu ti se pare ca era mai onest sa corectezi, pur si simplu?
#592218 (raspuns la: #592217) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
gabyp - de juli la: 15/01/2011 18:02:20 Modificat la: 15/01/2011 18:19:15
da tu cate clase ai?
"La sfârşitul secolului al XXVIII cărbunele era singurul combustibil utilizat."

in secolul XXVIII (28) o sa fim oale si ulcele.

daca nu cunosti cifrele romane scrie cu cifre arabe si vezi-ti "barna" din ochi inainte de a vedea "paiul" din ochiul altuia, pai care s-ar putea ca nu existe in acei ochi, da' ti se pare ca-l vezi. E doar barna-ti ;)

voila:
I = 1
II = 2
III = 3
IV = 4
V = 5
VI = 6
VII = 7
VIII = 8
IX = 9
X = 10
XI = 11
XII = 12
.
XIV = 14
XV = 15
XVI = 16
XVII = 17
XVIII =18
XIX = 19
XX = 20
deci XXVIII secolul 28, macar stii in ce secol suntem? ;)

stii ce cred eu? inainte de a incerca sa informezi/inveti/ acuzi pe altii, informeaza-te, invata, priveste-ti bine interiorul. Inventariaza-ti "scoartza" vezi ce bagaj ai... abia apoi informeaza pe altii si da verdicte ori pune intrebari jignitoare.
#592219 (raspuns la: #592217) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
precis - de ladyamalia la: 15/01/2011 18:04:04
foloseau combustibil de contrabanda cu inscriptia "praeparatum ecclesiasticum" (traducere aproximativa, ca din pacate inca nu stiu latina :)), si cu sigiliul papei :)))... normal, marfa de la Saladin
#592220 (raspuns la: #592215) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Gabyp - de ladyamalia la: 15/01/2011 18:21:07
"Cate clase ai??" - intrebau odata o femeie de serviciu. - 10 clase si doua coridoare - a raspuns ea. Deci depinde. :))
#592222 (raspuns la: #592217) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ladyamalia, - de juli la: 15/01/2011 18:23:40
:)))))))))

raspuns de nota 10+, jos palaria!
#592223 (raspuns la: #592222) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
gabyp - de RSI la: 15/01/2011 18:25:01 Modificat la: 15/01/2011 18:26:39
Lasand la o parte abundenta de...X-uri din text, de unde te-ai inspirat? Te asigur ca se totdescopera mari zacaminte de titiei si gaze naturale, nebanuite pana acum. Iar afirmatiile jurnalistice sunt egale cu zero (adica gradul de cultura, informatie si bun-simt alrespectivilor asa-zisi jurnalisti). Pretul titeiului in Romania nu este mai mare decat in majoritatea tarilor europene. Asa ca protestatsrii ar face bine sa aiba cereri mult mai realiste: salarii si pensii mai mari, reducerea fiscalitatii si nu micsorarea pretului combustibililor, care este guvernata de legile economiei mondiale.
#592224 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ladyamalia - de RSI la: 15/01/2011 18:25:57
chapeau !
#592225 (raspuns la: #592222) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ladyamalia - de INSULA ALTUIA la: 15/01/2011 18:34:57 Modificat la: 15/01/2011 18:50:51
foatre tare:)))
eu as pune si un telefon mobil, sa controleze piata templierii:))

ce misto ar fi fost :))
#592226 (raspuns la: #592211) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
ladyamalia - de gabyp la: 15/01/2011 19:58:55
Chiar 10 clase si 2 coridoare ai? Nu cred ca le ai nici pe alea.
#592237 (raspuns la: #592222) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
juli - de gabyp la: 15/01/2011 20:03:27
Tu ai 11. Nu stii sa faci diferenta dintre o greseala si nestiinta. 10 clase. Ultima strigare. Ti-a luat cam o ora sa-ti dai seama cum se scriu cifrele astea, nu??
#592238 (raspuns la: #592219) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
### - de gabyp la: 15/01/2011 20:06:20
Nu. Eu am scris corect. Cand citesti un text trebuie sa si gandesti putin.
#592240 (raspuns la: #592218) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
gabyp - de munteanu rodica la: 15/01/2011 20:30:28
Poate e timpul să-ti revizuieşti textul
(ba nu, toate textele)şi să începi să gîndeşti singur(ă)Fară prea multe trimiteri la gazetă(pe care, sigur stim fiecare din noi sa le citim)fără citate
şi mai ales fară pretenţii.Dar poate e prea mult...cînd de fapt e mult mai usor
să te crezi un mic îndrumator al cafenelei...........ăăăă,ce spuneam de fapt?
#592243 (raspuns la: #592240) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Iată cum ţi-o iei matale... - de picky la: 15/01/2011 21:47:15
Uite unde duce consumul excesiv de pufarin în loc de buchiseală. Halal!

Compoziţie-expunere şchioapă, infertilă şi la nivel de conversaţie-n piaţă, între precupeţe.
#592269 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
asa, si? - de zaraza la: 15/01/2011 21:56:45
ce-i cu expozeul asta de clasa a 8-a? ai vreo concluzie la el?
#592273 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de picky la: 15/01/2011 21:59:06
Are, da. Dar a făcut un topic separat cu această concluzie...
#592276 (raspuns la: #592273) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de Bucu la: 15/01/2011 22:05:06http://www.toonpool.com/cartoons/klugscheisse_9488
#592285 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...